rodzaju. Jedno z nich to Bounty. PolecamSKŁADNIKINa biszkopt:7 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 35 dag wiórków kokosowych budyń śmietankowy 250 g masłaWYKONANIE Pieczemy ciemny biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek(...)sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Pieczemy 180 stopni ok. 40 min. Upieczony biszkopt studzimyRobimy masę kokosową.2 ½ szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. Wsypujemy kokos, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy masło i rozpuszczamy, mieszając. Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka i wlewamy
W kuchennym oknie EwySkładniki na około 40 sztuk: 15 g tłuszczu kokosowego 150 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianychMoim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany(...)postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).Tym razem wykorzystamy go do prostych w wykonaniu, ale za to bardzo smacznych pralinek. Przyszykować wszystkie składniki (fot.1). Tłuszcz kokosowy podgrzać w kąpieli wodnej. Dodać czekoladę. Całość podgrzewać, aż do momentu kiedy wszystko dobrze się rozpuści. Zdjąć z ognia
Świat Ciastasmak jest na prawdę wyjątkowy. Ciasto "Pijak" - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego (8 g)Warstwa Makowo-Kokosowa:5 białek3/4 szklanki cukru1/2 szklanki suchego maku1/2 szklanki wiórków kokosowych1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:5 żółtek3/4 szklanki cukru (lub mniej)budyń śmietankowy (bez cukru)500 ml mleka1 łyżka mąki ziemniaczanej2(...)ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Warstwa makowo-kokosowa:Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, a następnie wsypać mak oraz wiórki kokosowe - delikatnie wymieszać łyżką - piec ok. 20 minut w temp. 170°C.Krem:Do mleka wrzucić cukier
Słodka Stronapralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku(...)mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowypolewa:75 g białej czekolady40 g masła2 łyżki mleka100 g cukru pudruok. 75 g wiórków kokosowychok. 50 g płatków migdałówok. 75 g wiórków kokosowych (na wierzch)odrobina malibu/ wódki rozcieńczonej w mleku Tort "Rafaello" -Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 21 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek
Słodka Stronadopiero w przyszłym roku.Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości.Razem z Maggie upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U Usagi Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona dość neutralnie, ale moi Panowie uwielbiają. W związku z tym pomyślałam, że sprawię im nimi frajdę. Nie myliłam się(...)muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu... Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość
Pożeraczka, czyli raz adobrzemały wypad, przygotowania zamykają się trzydziestu minutach. Potem dwadzieścia na pieczenie, i dłużące się oczekiwanie, aż ciasto ostygnie i będzie je można pokroić. Ciepłe bowiem się pokruszy.Moje flapjacki są kokosowe, słodkie, lepkie i lekko ciągnące. Z jagodami, które wręcz eksplodują między zębami, ożywiając całość. Wyszły pyszne i sycące, idealne na drugie śniadanie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej naprawcie(...)cukru40 g cukru kokosowego3 łyżki złotego syropu40 g chipsów kokosowych125 g jagód (świeżych lub mrożonych)Masło, oba cukry i syrop rozpuścić w garnuszku.Płatki owsiane wymieszać z chipsami kokosowymi, wlać masło, dokładnie wymieszać. Dodać jagody, delikatnie wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Przełożyć masę do formy, ugnieść łyżką lub dłonią uważając, żeby nie rozgnieść jagód.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzebananowo- kokosowa kasza manna* z suszoną kostką kokosową i kremem kokosowym*z mleczkiem kokosowym i mąką kokosowąNo, ale co ja poradzę, że kocham te połączenie *.*Nieee, wcale z lekka nie zaspałam
More food, love and dreamsbananowo-kokosowa owsianka z ricotta i kremem kokosowymIstne niebo w miseczce, gdyby nie moje "jeszcze można dolać trochę wody, przez noc i tak zgęstnieje" była by megaaa gęsta, a tak była tylko tak trochę, ale w sumie taka też była pyszna :) O dziwo pomimo tej dziwnej i chorej sytuacji w mojej klasie która teraz się dzieje, nagle jesteśmy jakby bardziej(...)zgrani, kto wie? Może tak już zostanie? Miło by było. Składniki:50g płatków owsianych/mieszanki do owsianki1/2 szklanki mleczka kokosowego(u mnie jakieś 4/1 z mlekiem)1 1/2 szklanki wody(+/-) zmiksowany banan(ok.100g?)łyżka mąki kokosowejłyża wiórek kokosowychszczypta soliew. coś do posłodzenia(Najlepiej wieczorem)Szklankę wody zagotowujemy, wrzucamy płatki, solimy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Kiedy płatki wchłoną cały
More food, love and dreamsbananowo-kokosowy suflet z kaszy manny z chipsami kokosowymi podany z ricottą i gorącymi truskawkamiZ głową w chmurach ostatnio chodzę. Uśmiechając się nawet do ściany.Składniki:50g kaszy mannyłyżka mąki koksowej (ok12-15g?)jajkomały zmiksowany banan(ok.80g?)łyżka jogurtu naturalnego1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaew. kapka mleka/mleczka kokosowego(jeżeli masa będzie zbyt gęsta)coś do posłodzenia+chipsy kokosowe(...)wiórki kokosowe)Białko ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, resztę składników ze sobą łącze i delikatnie mieszam z białkiem, przelewam do natłuszczonej formy, posypuje chipsami i piekę ok.20-25min w 180stopniach
More food, love and dreamsKokosowy sernik* gotowany z truskawkami i chipsami kokosowymi(potem jeszcze waniliowym serkiem homogenizowanym) * z mąką kokosową i budyniem waniliowym, z serka "emilki" i z kostkiTaa, logika jeść ser z serem xdKiedyś robiłam go w wersji na ciepło i jakoś mnie nie przekonał, ale wersja na zimno jak najbardziej mnie kupiła :PBałam się, że wyjdzie za rzadki i nie zgęstnieje
More food, love and dreamssmaczną chrupiącą słodką skorupką na wierzchu.Składniki:ciasto:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3 jajka1.5 łyżeczki proszku do pieczeniamasa budyniowa:1 litr mleka3 budynie śmietankowe z cukremmasa kokosowa:200 g wiórek kokosowych1/2 kostki masła2 jajka1/2 szklanki cukrucukier puder do posypaniaWykonanie:ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy na blachę 24X32 wyłożoną papierem do pieczenia.masa budyniowa: Gotujemy budyń, na litr(...)mleka 3 opakowania budyniu. Wystudzony budyń wykładamy na ciasto.masa kokosowa: margaryne roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niej cukier, wiórki kokosowe, jajka. Wszystko dobrze mieszamy.Gotową masę kokosową wykładamy na budyń. Rozsmarowujemy po całym cieście. Masa jest dośc gęsta.Ciasto pieczemy ok 40 minut w 180 st.w termoobiegu. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Z Majeczką w kuchnibrązowego ale niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego(...)niekoniecznie)- 200 ml oleju (np.słonecznikowego) - ok. 300 g startej i odciśniętej (ręką) z soku marchewki- ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, wiórki kokosowe) - 2,5 szklanki mąki- łyżeczka proszku do pieczenia- półtorej łyżeczki sody oczyszczonej- ewentualnie łyżeczka cynamonu - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/01/najlepsze-ciasto-marchewkowe.html#sthash.YqEjcqN2.dpuf 2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki2,5 szklanki mąki3/4
W kuchni Karmel-itkinich beza, kokos i kruszonka;) Bajka...mniam;) Składniki; 200 g margaryny, 500 g mąki, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, Beza kokosowa; szklanka cukru, 4 białka, 80 g wiórek kokosowych 300 g borówki amerykańskiej Po wiórka kokosowe zapraszam do SKWORCU...przyprawy wysokiej jakości:) Wykonanie; Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 połówki. Jedną wykładamy(...)blaszkę, a drugą połówkę schładzamy w lodówce. Borówki myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórka kokosowe.. Jagody wykładamy na ciasto w blaszce. Na owoce wykładamy bezę kokosową. A na bezę ścieramy ciasto z lodówki. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Anioły w kuchniKokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy. Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 8 łyż. oleju 8 łyż. wody likier kokosowy 2 łyż. proszku do pieczenia Polewa: kostka margaryny 3/4 szkl. cukru szklanka wody(...)łyż, kakao tabliczka czekolady Dodatkowo 400 g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni.Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko
Wypieki Uliszklanki pszennej- 2/3 szklanki kakao- 2 płaskie łyżeczki sody- 1 płaska łyżeczka soli- 2 szklanki mleka roślinnego (np. owsiane, ryżowe...)- 2 łyżki octu jabłkowego- 2/3 szklanki oleju kokosowego (u mnie o smaku kokosowym, nierafinowany)- 1 i 1/3 szklanki ksylitolu (lub cukru)Dodatkowo:- maliny ilość wg uznania (u mnie mrożone)Składniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem)- ok.50ml(...)kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego- 1 łyżka ksylitolu- 1 łyżeczka oleju kokosowego- płatki czekoladowe do posypania (nie trzeba)Mąkę przesiać do miski, dodać do niej kakao, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać mleko roślinne (letnie, nie z lodówki) z octem jabłkowym i odstawić na 10 minut.Po
Smaczne Zdrowe