błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: Baza: – 1 szklanka migdałów – 2 szklanki płatków owsianych – 2 łyżki syropu klonowego – 3 łyżki wody – 1 łyżka oleju kokosowego (płynny) – duża szczypta soli – 2 łyżki masła orzechowego Karmel: – 12 daktyli bez pestek – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 4 łyżki mleka owsianego – ½ szklanki masła(...)orzechowego – szczypta soli Polewa: – 200 g wegańskiej czekolady – 1 łyżka oleju kokosowego Baza: Migdały wkładamy do robota kuchennego i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy małe kawałeczki. Następnie wysypujemy płatki owsiane i sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop klonowy. Dodajemy wodę i miksujemy aż składniki zaczną się sklejać ze sobą. Małe naczynie o wymiarach
Zdrowy Styl JoannyKolejny przepis na keto pieczywo... tym razem gofry. Są świetne po treningu, na śniadanie. Zauważyliśmy z mężem, że świetnie czujemy się po takim pieczywie. Kokosowe gofry na 4 sztuki: 4 jaja ok. 50-100 ml maślanki (maślankę wlewamy na końcu, napisałam 50-100 ml maślanki ponieważ jaja są różnej wielkości a mąka kokosowa wchłania różnie mokre składniki(...)gram mąki kokosowej szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Jaj wbijamy do misy i dodajemy mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką a następnie wlewamy maślankę. Ciasto ma być dość gęste. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy kilka kropel oleju i nakładamy porcje ciasta. Pieczemy na rumiano. Jedliśmy z awokado, żółtym serem, plastrem pomidora
AZgotuj!recipe in English. Karpatkę znają - i zapewne uwielbiają - wszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 30 g. kakao(...)jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka 130 g. cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika i wsyp
Delicious Placewymyśliłam. Zapytałam jeszcze raz i gdy ponownie stwierdzili, że nie chcą – powiedziałam jak Witia do Jadźki w “Samych swoich”– no to wam zrobię. I zrobiłam. Wiedziałam od początku, że kokosowa rolada biszkoptowa będzie im smakować. A ponieważ lekkość ciasta i delikatność kremu przypominała mi puszysty śnieg, nazwałam ją śnieżną. Chłopcy tylko popatrzyli, gdy wyjęłam ją z lodówki i poszli(...)szklanki cukru • szczypta soli • cukier waniliowy Na krem: • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 250 g mascarpone • 1 śmietan-fix • 250 g kremu kokosowego • wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować składniki: Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C w opcji dół + termoobieg
W mojej kuchnirecipe in English. Karpatkę znają - i zapewne uwielbiają - wszyscy. Tradycyjna z kremem waniliowym jest oczywiście przepyszna, jednak ja nabrałam ochoty na nieco inną karpatkę. Przedstawiam karpatkę czekoladową z kremem kokosowym :) Składniki: (blaszka o wym. około 22/26 cm.) Ciasto: 150 ml. wody 100 ml. mleka 100 g. mąki pszennej 100 g. masła 1 łyżeczka cukru 2 szczypty soli 30 g. kakao(...)jajka Krem kokosowy: 500 ml. mleka 130 g. cukru 100 g. wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 żółtko 200 g. miękkiego masła Ciasto: Do garnka wlej wodę i mleko. Dodaj cukier, sól i masło. Postaw na palnik i podgrzewaj aż masło się rozpuści a całość zagotuje. Zmniejsz moc palnika i wsyp
Delicious PlaceSkładniki (18cm): Biszkopt -4 duże jajka (bez dwóch żółtek) -50g ksylitolu Nutura -100g mąki ryżowej -20g maku Budyń waniliowy -300ml mleka kokosowego (min. 82% kokosa) -1 opakowanie budyniu waniliowego -50g ksylitolu Nutura Krem migdałowy -180-200g pasty migdałowej Nutura -ok 100ml mleka kokosowego -sól Dodatkowo -woda, sok z cytryny i ksylitol (mieszanka lekko kwaśna(...)Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Ściąć górę a resztę przeciąć na dwa blaty. BUDYŃ WANILIOWY I KREM MIGDAŁOWY 1. Ksylitol i 200 ml mleka kokosowego zagotować w garnku. 2. 100ml mleka i budyń wymieszać. 3. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu. 4. Budyń wlać do miski
Candy PandasGalaretka z tego co było w zamrażalniku. 100 g wiśni mrożonych 100 g jagód mrożonych 1/2 mango 50 g malin mrożonych 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki płaskie żelatyny Żelatynę zalewam 50 ml zimnej wody, zostawiam do napęcznienia, potem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wiśnie lekko podgrzewam i miksuję blenderem. Dodaję 1/4 żelatyny i mieszam. Przelewam(...)szklanek. 100 ml mleczka kokosowego mieszam z 1/4 żelatyny. Wylewam na stężały mus wiśniowy. Wstawiam do lodówki. Układam maliny. Mango kroję na kawałki, wlewam 50 ml mleczka kokosowego i miksuję blenderem. Dodaję 1/4 żelatyny. Wylewam na maliny.Wstawiam do lodówki. Jagody podgrzewam, dodaję 50 ml mleczka kokosowego i miksuję. Dodaję 1/4 żelatyny. Wylewam na mus mango. Wstawiam do lodówki. Przed
wesoła kuchniaCook Time 8 minutes Total Time 53 minutes Servings 16 ciastek + 16 mini ciasteczek Ingredients Ciastka 1 jajko 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 0,25 szklanki erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego o stałej konsystencji (czubate) 1 łyżka jogurtu kokosowego 0,5 łyżeczki herbaty matcha (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (można zwiększyć, jeśli nie daje się herbaty matcha(...)łyżeczki sody spożywczej 0,5 szklanki mąki kokosowej 0,5 łyżeczki gumy guar Konfitura z granatu 0,5 owocu granatu 0,5 łyżeczki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem) Instructions Konfitura Z granatu wybrać pestki, zblendować je i powstałą masę przelać przez sitko w celu uzyskania samego soku. Dobrze odcisnąć miąższ (można zużyć go do celów kosmetycznych :)). Sok z granatu
Modern Cave Girlżurawiny świeżej, można zastąpić suszoną, ale w mniejszych ilościach 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 60 g erytrytolu 120 g masła klarowanego rozpuszczonego 50 g mąki kokosowej 1 łyżeczka cream of tartar inaczej: kamień winny lub kwaśny winian potasu (można zastąpić proszkiem do pieczenia) 1 łyżeczka sody spożywczej 120 ml gęstego mleka kokosowego 0,25 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej(...)pokroić w kostkę i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny, dodać żurawinę. Jajka ubić, dodać wanilię i cukier, aż do uzyskania kremowej puszystej masy. Dodać stopione masło, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mleko. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, następnie połowę mieszkanki jabłek z żurawiną, znowu ciasto i na wierzch warstwę jabłek z żurawiną. Wierzch
Modern Cave Girlpieczenia – ½ łyżeczki sody oczyszczonej – 200 g mąki pełnoziarnistej – szczypta soli – 1 łyżeczka cynamonu – 100 ml oleju – 50 g migdałów – 120 g cukru kokosowego – 100 g mrożonych czereśni Posypka: – 25 g migdałów – 50 g płatków owsianych – 30 g cukru kokosowego – 50 g zimnego masła – 25 g mąki pełnoziarnistej(...)Muffinki: jogurt grecki umieszczamy w misce dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę, sól, cynamon, cukier kokosowy. Ponownie miksujemy zawartość miski. Na koniec dodajemy posiekane migdały i mrożone czereśnie, mieszamy. Posypka. Migdały siekamy na drobno. Do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, pokrojone masło, płatki owsiane i cukier kokosowy. Zagniatamy rękoma aż się połączą składniki. Formę do muffinek
Zdrowy Styl Joannymohito Keto Snowbank Cocktail To propozycja znaleziona tutaj i przerabiana przeze mnie już wielokrotnie. I to na wiele sposobów. Jest to nic innego jak rum z mlekiem lub śmietanką kokosową i lodem. Bardzo dobre połączenie, choć u mnie wygrało zestawienie z wódką aromatyzowaną kokosem (nie mylić z Malibu, które jest wysokowęglowodanowe i kompletnie nieprzyjazne na diecie ketogenicznej ).. Keto Lime Batida(...)Cockatil Do przyrządzenia tego koktajlu potrzebujecie rumu albo brazylijskiego destylatu Cachaça (myślę, że wspomniana wódka kokosowa też się tu świetnie sprawdzi), soku z limonki, lodu i mleka skondensowanego (najlepiej z mleka kokosowego ). Ten ostatni składnik może się wydawać ciężki do zdobycia i w rzeczy samej tak jest. Ale można zrobić go samemu, a przepis znajdziecie tutaj . Osoby, które nie wystrzegają
Modern Cave GirlCzosnek – 4 ząbki – Chili – Białe wytrawne wino – 150 ml – Dymka – Masło – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Bazylia tajska pasta – 1 łyżka – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Olej kokosowy – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Krewetki odmroź w zimnej wodzie. Osusz i oczyść jeśli tego wymagają. Usuń ogonki i po przekrajaj je na połówki. Zostaw kilka z ogonkiem do podania(...)Pora przekrój wzdłuż na pół i w plasterki, cebulę w kostkę, pomidory w kostkę, czosnek i chili w plasterki. 4. W garnku z grubym dnem, na rozgrzanym oleju kokosowym, przesmaż pora, czosnek, cebulę oraz chili 2-3 minuty. 5. Zalej winem, dopraw solą, pieprzem, bazylią tajską, sosem rybnym, chwilę pogotuj i wlej litr wody i zagotuj. 6. Kiedy zupa się
globuskulinarnymini ciasteczek Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 8 minut Czas oczekiwania 30 minut Składniki Ciastka 1 jajko 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 0,25 szklanki erytrytolu 2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego o stałej konsystencji (czubate) 1 łyżka jogurtu kokosowego 0,5 łyżeczki herbaty matcha (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (można zwiększyć, jeśli nie daje się herbaty matcha(...)łyżeczki sody spożywczej 0,5 szklanki mąki kokosowej 0,5 łyżeczki gumy guar Konfitura z granatu 0,5 owocu granatu 0,5 łyżeczki żelatyny (w wersji wege zastąpić agarem) Sposób przygotowania Konfitura Z granatu wybrać pestki, zblendować je i powstałą masę przelać przez sitko w celu uzyskania samego soku. Dobrze odcisnąć miąższ (można zużyć go do celów kosmetycznych
Modern Cave Girl