naprawdę wielu postaciach. Ja osobiście bardzo ją lubię i często gości na moim stole. Prawda,że piękna? Proponuję dziś pyszną i pomarańczową zupę krem z dyni z mleczkiem kokosowym z dodatkiem świeżego imbiru. Jest sycąca, lekka i naprawdę pyszna. Składniki: 500 g kawałka dyni puszka mleczka kokosowego 2 szt. marchewek średni seler 1 większy ziemniak 1 cebula(...)korzeń imbiru i czosnek. Wymieszałam warzywa. Następnie po około 5 minutach wsypałam pokrojoną dynię. Przyprawiłam pastą curry i garam masalą. Posoliłam do smaku. Kolej na mleczko kokosowe. Daje cudowny kokosowy smak i rewelacyjnie sprawdza się w zupach i sosach. Wymieszałam wszystko i zalałam wodą. Można zamiast niej użyć bulionu. Przykryłam i gotowałam około 20 minut. Warzywa
potrawyregionalnesmaku tych kokosowo-migdałowych pralinek, ponieważ nie chciałabym nikogo do nich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku(...)Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa pralinki nie przypadły mi do gustu, jednak jeżeli lubisz kokosowe przysmaki, to z pewnością Ci posmakują. Nawiasem mówiąc smak kokosa jest często fałszowany i modyfikowany w produktach spożywczych i często mówi się, że z tym prawdziwym świeżym owocem ma niewiele wspólnego. A te pralinki są produkowane w technologii raw, niepoddawane
Roślinna - blog wegańskitakie placuszki będą gościć na naszym stole. Spróbujcie, zapraszam. Składniki: (na około 10 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki piure z dyni 1/2 szklanki mleka = 2 łyżki mleczka kokosowego light + uzupełniamy zwykłym mlekiem 1 3/4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem(...)Dodajemy 1/2 szklanki piure z dyni (gęste). Następnie do szklanki wlewamy 2 łyżki mleczka kokosowego (u mnie light) i dopełniamy do wysokości 1/2 szklanki zwykłym mlekiem. Mleko przelewamy do reszty składników. Dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy całość do połączenia. Na patelnię z minimalną ilością tłuszczu (można smażyć też bez) wykładamy łyżką porcje ciasta tworząc w ten sposób małe placuszki. Ważne
Słodkie okruszkiźródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspirację na to ciasto znalazłam na stronie: MniamMniam.pl. Zrobiłam je jednak całkowicie po swojemu. Dodałam bezę (bo szkoda było wyrzucać białka) i tzw. kokosową pierzynkę. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu a smakuje i wygląda rewelacyjnie. (Blacha 17 x 31 cm, ewentualnie większa keksówka) Ciasto: 250g mąki pszennej 120g margaryny 1 jajko(...)litra mleka 1 budyń śmietankowy/waniliowy 1 żółtko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Beza: 1 białko 1 łyżka cukru 1 szczypta soli Kokosowa pierzynka: 50g wiórek kokosowych 25g masła 25g cukru pudru Dodatkowo: 4 sztuki kiwi 1-2 łyżki kaszy manny Przygotować ciasto na wierzch kokosowy. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować
Di gotujeObok mleka owsianego jest najprostsze w wykonaniu. Smak - rewelacja, przepadam za smakiem i zapachem kokosowym, więc to mój faworyt. Mleko kokosowe można wykorzystać do wielu potraw - płatków śniadaniowych, do słodkich wypieków, koktajli, itp. Na pewno nie jest niskokaloryczne, ale zachwyca smakiem, więc warto od czasu do czasu sobie pozwolić na chwilę przyjemności :) Zawiera w sobie dużo wapnia, magnezu, potasu(...)zachować zdrowy, młody wygląd. Tak jak ryżowe, owsiane i migdałowe nie zawiera laktozy. Jest źródłem witamin, aminokwasów, błonnika i białka. Przepis pochodzi z bloga Olgasmile.com Składniki : 200 g. wiórków kokosowych 1,5 litra wody Wiórki namaczam w garnku min. 10 h. Miksuję kilka minut ,przecedzam przez sitko. I jest smaaak! Nawet bez doprawiania - Stasiek wypił pół kubka, więc jest dobrze
apetytnapieczeniePyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;) Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych(...)cukrem pudrem. Składniki na około 15 pralinek: 10 dkg herbatników krem Rafaello ( przepis) - ilość z podanych w przepisie składników, czyli około 400 ml 10 dkg wiórków kokosowych do obtoczenia ewentualnie 2 łyżki likieru kokosowego Herbatniki rozdrobnić na proszek, dodać do kremu (opcjonalnie z likierem) i dobrze połączyć. Masę schłodzić w lodówce tak, żeby można było łatwo
Maślane ciasteczkoAjjj jakiego ja ostatnio miałam smaka na naleśniki , to łooo! :D Tym razem oczywiście postawiłam na ich zdrową wersję, a do przygotowania użyłam mąki kokosowej ( ze sklepu …. ). Mąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych(...)niezwykle sycące, bardzo aromatyczne, a przede wszystkim dietetyczne i lekkie – trafiają na stałe do mojego menu z serii BE FIT! Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 3 szt ) NALEŚNIKI: * mąka kokosowa – 4 łyżki * duże jajko – 1 szt * napoj owsiany Alpro ( ew. mleko ) – 250 ml * kakao – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia
Ostra na Słodkonieskomplikowane kokosanki są niskokalorycznym i całkiem zdrowym deserem. Dodaję ksylitol zamiast cukru i w ten sposób zmniejszam ilość kalorii i dbam o zęby. Minimalna ilość tłuszczu w postaci oleju kokosowego dba między innymi o nasze serce i odporność. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut Ilość sztuk(...)szczypta soli · 6 łyżek ksylitolu * · 110 g wiórków kokosowych · 1 łyżka oleju kokosowego ** Przygotuj: ubijaczkę lub mikser blaszkę do pieczenia papier do pieczenia Najpierw nastawiamy piekarnik na 170°C. Wystarczy ubić pianę z ksylitolem, dodać wiórki
Bazując na smakudowolnej porze dnia, choćby na podwieczorek. Bardzo dobrze smakuje na zimno i idealna będzie jako przekąska do szkoły czy pracy. Składniki: 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao lub karobu 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej według uznania) 6 łyżek roślinnego mleka szczypta soli morskiej spora garść ulubionych suszonych owoców, pokrojonych na mniejsze kawałki(...)łyżeczki wiórków kokosowych 2-3 kostki ciemnej czekolady min. 70 % (opcjonalnie) Kaszę dokładnie opłucz, wrzuć do rondla z 0,5 l wrzącej wody i gotuj do miękkości (około 15 minut). Odcedź. Do tego samego garnka dodaj teraz olej kokosowy, kakao lub karob, syrop, mleko oraz sól i podgrzewając na maleńkim ogniu cały czas mieszaj do momentu, aż olej kokosowy
Roślinna - blog wegańskiCześć. Sezon na rozgrzewające, aromatyczne potrawy czas zacząć ! Dziś mam dla Was dynię w mleku kokosowym z czarną soczewicą, ciecierzycą i pomidorami, całość podana z ryżem. Zdrowe, sycące i wege. Kocham dania tego typu, nie są skomplikowane w przygotowaniu a efekt końcowy – smakowity. Miłego dnia ! Składniki: 400 g dyni 1 płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego(...)smażenia) 1/2 szklanki czarnej soczewicy 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 puszka ciecierzycy (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/4 wody po przepłukaniu puszki sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, chili, gałka muszkatołowa Wykonanie: Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj składniki: Dynię obierz ze skórki, pozbądź się
Moja pasja smakułyżki miodu Wszystkie składniki wkładamy na patelnię i mieszając przesmażamy aż się ładnie połączą. Wykładamy na jeden z placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C. Masa kokosowa: 2/3 szklanki cukru 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego dżem najlepiej z czarnej porzeczki Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki(...)budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut. Masa chałwowa: 1/4 szklanki cukru 250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej 100 g miękkiego masła Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą
Cynamonowe szczęścieduża cebula 3 piersi z kurczaka 3 duże marchewki 1 kalafior 1 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić) 400 ml mleka kokosowego 350 ml przecieru pomidorowego 750-1000 ml wody 1 łyżka curry, sól, pieprz olej kokosowy do podsmażenia Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny(...)zdrowy posiłek łączący w sobie wyśmienitą kompozycję smaków - czyli mięsa z kurczaka, warzyw, mleka kokosowego i curry. Po przygotowaniu wychodzi spora ilość - więc starczy nam to na posiłek dla naprawdę dużej rodziny - albo na obiad na 2 dni :) Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju kokosowego. Można podsmażyć ją od razu w dużym garnku, aby później
Świat Domowej Kuchniktóra nie tylko cieszy podniebienie, ale też raduje wyglądem. Jeśli lubicie smak kokosu i tak jak ja wprost przepadacie za gruszkami, takie śniadanie jest dla Was. Spróbujcie mojej zapiekanej kokosowej owsianki z gruszką w kokosowo-otrębowej posypce. Składniki: 1 gruszka 2 łyżki (czubate) wiórków kokosowych 1 łyżka otrąb orkiszowych 1 łyżka otrąb gryczanych 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego 6 łyżek płatków(...)owsianych górskich 3/4 szklanki mleka + do namoczenia gruszki Przygotowanie: W garnuszki gotujemy mleko z łyżeczką miodu i łyżką wiórków kokosowych. Następnie dodajemy płatki owsiane górskie. Gotujemy około 5, mieszając. Zdejmujemy z ognia i przekładamy naszą kokosową owsiankę do naczynia do zapiekania. W miseczce mieszamy czubatą łyżkę wiórków kokosowych z otrębami. Gruszkę obieramy ze skórki, odcinając dół. Moczymy w mleku
Słodkie okruszkiKokosowo mi! :) Oryginalny przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto kokosowe podpatrzyłam u Joli . Jest to moje kolejne podejście do tego ciasta - wcześniejsza wersja do znalezienia TU: Ciasto kokosowe bez jajek . Tym razem z lekkimi modyfikacjami, bez kakao które było w pierwotnym przepisie i ze zmniejszoną ilością cukru - ze względu na dodatek bardzo słodkich bakalii. Ciasto wyszło tym razem bardziej(...)zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm: 100g wiórek kokosowych 190g mąki pszennej 180g cukru 300ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej dowolne bakalie - u mnie: 1 garść
Grunt to przepis!dorosłych :) Składniki: Na biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, Na biszkopt makowo - kokosowy: 4 jajka, 1/2 szklanki suchego maku, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru Na krem: 0,5 l mleka + 200 ml, 2 budynie śmietankowe(...)wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut ( do czasu aż brzegi biszkoptu zaczną odstawać od blaszki).Wystudzić. W trakcie pieczenia ciemnego biszkoptu przygotować makowo - kokosowy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawiamy do nagrzanego
Nie tylko w kuchni