czarodziejskie światło. W zadumie oglądaliśmy zachwycające widoki. Kiedy dotarliśmy na miejsce, kajaki został spakowane, a auta odebrane, urządziliśmy grilla. Mmm, po ponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwonych warzyw. Obfite śniadanie, smakowity obiad, czy szalona kolacja. Który z tych wariantów należy do Was? Zapraszam do spróbowania! Składniki: 250g dobrej jakości kiełbasy śląskiej (około 3 małe kiełbaski); 1 średnia czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 2 średnie cebule; Pieprz; Sól; Kilka kromek chleba; Ewentualnie olej do smażenia. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć
Gospodyni Miejskarodzinny. W dobie gdzie wszystko jest dostępne nie cieszą nas tak rzeczy jak sprzed laty. Wyczekiwanie na szynkę aż dojrzeję, pomarańcze ach... Pamiętam jako dziecko zaglądałam do komórki :) czy kiełbaska już doszła czy można coś skubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą. SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy
Basia w kuchnimojej kuchni tym razem połączyłam łopatkę z golonką. Ta szynka skradła moje serce a czy pozostanie zobaczymy bo kolejne połączenia się tworzą. Tym razem szynkę zrobiłam w osłonce barierowej. Kiełbaska jest krucha i aromatyczna. SKŁADNIKI : - łopatki bez kości ok 60 dag - golonkę 1 szt - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 2 płaskie łyżeczki soli peklowej - 1 płaska łyżeczka soli morskiej
Basia w kuchniciasto francuskie, którego rolka zwykle jest w lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu. 1 płat ciasta francuskiego opakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski 200g żółtego sera w plastrach 1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę. Na każdą część kładziemy
Szefowa kuchniProsto i szybko.. kiełbasa musztarda bawarska Develey przyprawa borkowska Piątnica Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.Dodać musztardę , przyprawę.Kiełbaski rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca. Napełnić farszem lekko rozchylając połówki.Zapiekać w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni lub usmażyć na patelni
Moje domowe kucharzeniemięsiste pomidory 1 duża papryka żółta 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chili 2 małe cukinie 1 cebula 7 łyżek keczupu só, pieprz do smaku Wykonanie: Kiełbaskę kroimy w półplasterki, podsmażamy na rumiano. Zabieramy z patelni.Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, szklimy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, cukinię i obrane ze skórki pomidory. Wszystko dusimy razem
Z Majeczką w kuchnimajerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaską pieczoną
Z Majeczką w kuchnikilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczoną cebulkę
Z Majeczką w kuchniZaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiu Składniki: 70 dag piersi z kurczaka soł morska, pieprz mielony Kamis marynata: duzy kubek jogurtu greckiego ok.10 gałązek tymianku sok z połowy cytryny skórka otarta z jednej
Z Majeczką w kuchnipodwawelskiej 1 duża cebula pieprz młotkowany z kolendrą Kamis majeranek Kamis Wykonanie: Boczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy
Z Majeczką w kuchniszatkujemy wrzucamy do garnka,dodajemy umytą i wyciśniętą kapustę kiszona. Zalewamy wodą- na wysokośc kapusty. Dorzucamy pokrojoną w plastry marchew i wszySTkie przyprawy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w pólplasterki kiełbaskę i boczek,dokładamy do garnka. Dodajemy też żeberka, dorzucamy pokrojone wymoczone grzyby, a wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy
Z Majeczką w kuchnisprawdzamy widelcem czy ziemniaki już są miękkie i czy się nie przypalają na brzegach garnka jeśli już są gotowe (cudownie pachnie w całej okolicy pieczonymi ziemniakami, boczkiem i kiełbaską!) zamykamy pokrywkę i turlamy garnek po trawie - soki potrawy znajdują się na dnie garnka, w ten sposób pozwalamy im wypełnić cały garnek Pieczonki podajemy na talerzykach, choć tak naprawdę największą frajdę
W kuchni Katiemanny błyskawicznej. Mieszamy i odstawiamy ,aż się schłodzi. Ja zawsze takie nadzienie szpinakowe robię dzień wcześniej, gdyż fajnie się przegryzie i jest już gotowe do wypełnienia rurek. Jeśli kawałki kiełbaski są zbyt duże ,to możemy potraktować je zwykłym ubijakiem do ziemniaków! Jeśli farsz jest zbyt rzadki, to póki gorący należy troszkę zagęścić, czym? Kaszą manną błyskawiczną! Napełniamy surowe rurki
Z Kuchni Do KuchniSosik majonezowo-ketchupowy ma wykorzystanie praktycznie do ... wszystkiego. W okresie grillowym wykorzystuję go do grillowanych mięs bądź kiełbaski, poza sezonem może być wykorzystany do surówek, sałatek czy mięs na zimno. Przepis jest prościutki: Potrzebujemy: majonez ketchup jogurt grecki papryka ostra ząbek czosnku Wykonanie: Majonez mieszamy z ketchupem, dla nadania delikatności dodaję jeszcze jogurt grecki, gdyż nie lubię ciężkich sosów
Walijskie Pichcenie