kiełbaski - 1399 przepisów (strona:68/94)

56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 265

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon

Moja smaczna kuchnia
Wege roladki z szynki :) 138

przedstawionej potrawy użyłam wędliny o smaku wędzonego salami. Jednak możecie użyć innej, np. o smaku drobiowym czy szynkowym.   Wędlina sojowa o smaku wędzonego salami jest zdrowym odzwierciedleniem standardowej kiełbaski salami. Wygląda tak samo, prezentuje się pięknie, a smak jest....cudowny! Jako osoba nie lubiąca salami, gdyż nie wnosiła nic pożytecznego do mojej diety, tą od Polsoja pokochałam od razu

Zdrowie na języku :P
Słodko - kwaśny jarmuż w towarzystwie marchewki, papryki i pietruszki z dodatkiem oleju z awokado :) 132

fosforu, białka, wapnia, żelaza, beta-karotenu :) Samo zdrówko! Składniki (na ok. 2 porcje) - 1 duża cebula/2 mniejsze - 1 łyżka oleju z awokado - 2 średnie marchewki młode - 1 pietruszka - 1 kiełbaska sojowa Polsoja - 100 g jarmużu - pół czerwonej papryki - 100 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie Lubella kokardki) - przyprawy: sól, curry, szczypta imbiru, pieprz cayenne, pieprz ziołowy Olej z awokado rozgrzewamy

Zdrowie na języku :P
Ziemniaki Hasselback w kolorowym towarzystwie 133

Kolejny pomysł na obiad przywieziony z wysp. Pieczone ziemniaki, rozmaryn, białe kiełbaski, cebula i pomidorki cherry :) troszkę zmodernizowałam, zrobiłam podpatrzone u Nigelli ziemniaczki hasselback, zamiast klasycznych pieczonych: http://www.nigella.com/recipes/view/hasselback-potatoes-226 Czytaj więcej

bistro mama
Białe kiełbaski pieczone z ziemniakami 167

Jedno z dań, które przywędrowało za mną z Wielkiej Brytanii. Przygotowuję je jednak od niedawna, a dokładniej mówiąc, od kiedy odkryłam małe białe kiełbaski. Na wyspach bardzo popularne są niewielkie sausages i przez długi okres nie umiałam znaleźć ich polskiego zamiennika, który do tego dania pasowałby najbardziej. Czytaj więcej

bistro mama
Zielone kopytka- szpinakowe ;) 640

mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy

Czerwona Porzeczka
Zupa z czerwoną soczewicą 139

Wróciły zimowe dni, wróciły zupy. Tym razem nie krem, a całkiem staromodna zupa jarzynowa z soczewicą - gęsta i pożywna. Można dodać do niej podsmażoną ulubioną kiełbaskę, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Przez długie lata nie byłam fanką zup. Jakiś czas temu jednak zaczęłam je doceniać. Są proste i krzepiące. W sam raz na małe co nieco. Można w nich

W kuchni wieczorem
Leczo na koniec lata 146

papryki + 1 żółta * 50 dag kiełbasy cienkiej * 1-2 średnie cebulki * 2 średnie dojrzałe pomidory * sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra,  * można dać kostkę bulionową Sposób wykonania Kiełbaskę pokroić na ćwierć plasterki podsmażyć na oliwie, można w garnku w którym będzie gotowane leczo, pod koniec smażenia dodać do kiełbasy cebulkę i też lekko podsmażyć. Dolać

Mix smaku
Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 128

miejsca zakochałam się w tej recepturze, oszalałam na jej punkcie dopiero po dodaniu sera cheddar. Nigdy już nie zastąpię go innym!!! P.S. Możecie dodać swoją ulubioną kiełbaskę, nie musi być to koniecznie chorizo albo peperroni. Gorąco polecam też posypanie wierzchu kukurydzą z puszki- wbrew pozorom pasuje idealnie! Składniki (dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwóch średnio głodnych): 1 jajko

Gotowanie to kochanie
Kiełbasa suszona dojrzewająca 150

wodzie przez 2 godziny. Przy użyciu końcówki lejka napełniamy jelita masą mięsną. Ponieważ ja jeszcze nie mam wprawy w wyrobach domowych wędlin, po napełnieniu części jelita wiązałam mocną nicią kiełbaski, dlatego mają różną długość. Gotowe kiełbasy wieszamy w ciepłym (temp. 20-22° C) i suchym miejscu na 2 dni. Następnie przenosimy w chłodne, przewiewne miejsce

mojewypiekiinietylko
Żurek na serwatce 152

Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki - 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa) - 400g boczku wędzonego - 6 kiełbasek - 3 cebule - 2 główki czosnku (średnie) - 1 opakowanie cebulki prażonej - natka pietruszki (może być suszona) - majeranek - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru - sól, pieprz do smaku   Serwatkę wlałam

mojewypiekiinietylko
Biała kiełbasa domowa 178

nadziewania, lekko natłuszczamy olejem, nakładamy jelita i przystępujemy do końcowego etapu robienia kiełbasy. Nadziewając lekko przytrzymujemy jelita, aby nie dostawało się z masą mięsną powietrze i „zakręcamy” jelita formując kiełbaski. Gotowe wkładamy do woreczków foliowych i zamrażamy. Oczywiście nie mogło się obyć bez degustacji mojej pierwszej kiełbasy. Pętka sparzyłam wrzątkiem przez 25 minut, a następnie obsmażyłam na rumiano na natłuszczonej

mojewypiekiinietylko
Sylwestrowe propozycje 7176

Tutaj znajdziesz przepis na tapas  Tapas III     Łosoś z serem    Wrapowe ślimaczki   Sałatka ziemniaczana Kurczaczki goujons Serowe twistery   Kiełbaski twist   Zapiekanki   Sałatka krabowa z sosem koperkowym Polecam i życzę smacznego

Smaki Edyty
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1463

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon

Moja smaczna kuchnia
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 189

bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął

Dzieje kuchennej Wiewióry