ciepłym miejscu do podwojenia objętości, czyli na ok. 1h. Po tym czasie ciasto zgrabnym plaskiem odgazowałam. Zagniotłam. Podzieliłam na 15 równych części. Z każdej uformowałam 30 cm cienkie kiełbaski. Które następnie zwijałam na kształt litery S, tworząc ślimaczki. Bułki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15min. do piekarnika nagrzanego na 50st. celem napuszenia ( oczywiście standardowo zapomniałam
bastalenacebule łyżka masła do smażenia 6 kiełbasek śląskich 2 marchewki 3 papryki czerwone 2 papryki żółte 2 cukinie 1/2 kg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 3/4 szklanki ketchupu 2 łyżki śmietany 12% przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka łagodna, pasta chili SAMBAL) Leczo to takie danie, że ile jest gospodyń - tyle wersji na jego przygotowanie :) Dzisiaj przedstawię swoją
Świat Domowej Kuchnigarnku wodę i solimy ją. Po zagotowaniu się wody , wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy przez ok.5-7 minut i wykładamy delikatnie na talerz. 7. Pierogi lepiej smakują ze smażoną cebulą i kiełbaską ;) więc jak masz ochotę pokrój te składniki w kostkę i podsmaż, a następnie udekoruj tym , ugotowane pierogi. 8. Lubisz smażone ? Odpal patelnię i ugotowane pierogi , podsmaż na minimalnej ilości
Gotuj Z Muzykąjeden ze swoich ulubionych przepisów na kotleciki! Robię często … i są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad! Śmiało można je przyrządzić również w wersji wegetariańskiej lub wręcz przeciwnie : kiełbaskę zastąpic usmażonym ( lub ugotowanym ) filetem z kurczaka ! Pomidorowa sałatka lub ulubiony sos wzbogacą danie o dodatkowe walory smakowe! Polecam! SKŁADNIKI: -mąka -1,5 szklanki -bulion (z kostki) – 250 ml - jajko
Ostra na Słodkowszelakie właściwości zdrowotne. Dodany do sałatek , zup czy też sosów nadaje ostrego posmaku , dzięki czemu świetnie rozgrzewa. U mnie w domu bardzo często gości zarówno sos chrzanowy ( z białą kiełbaską ) i zupa chrzanowa. Dekoruję nim kanapki i jajka. Bardzo lubię też chrzany smakowe ( z żurawiną czy też wasabi ) , które w swojej ofercie ma np. marka Provitus . Dziś
Ostra na Słodkozimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie! Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad. Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI * Papryka czerwona – 3 szt * Cukinia – 1 szt * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt * Czosnek
Ostra na Słodkokelnerki , ale niestety się nie udało. A szkoda , bo z przyjemnością przyrządzałabym taką w domu ). Kremowa , delikatnie słodka , z ryżem – pycha! Oprócz tego grzybowa , cebulowa i żurek z kiełbaską i jajkiem – fajne , wyraziste w smaku , domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1. I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego! Po zupach przyszła
Ostra na Słodkosię dokładnie połączyło. Na lejek od kiełbasy nakładamy jelito i napełniamy je wkładając palcami masę mięsną do środka jelita, można do popychania użyć końcówkę drewnianej łyżki. Skręcamy odpowiedniej długości kiełbaski i wiążemy w pęta. Suszenie: Po nadzianiu kiełbasa powinna wisieć w przewiewnym miejscy przez ok48 godzin w temp. powietrza ok. 20 stopni. Następnie wieszamy kiełbasę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszny makaron spaghetti z dodatkiem bazyliowego pesto i podsmażonej kiełbaski chorizo. Danie wyszło bardzo smaczne. Użyłam gotowego pesto firmy Grand Italia , które jest naprawdę bardzo dobre, smakiem dorównuje przygotowanym w domu. Makaron wyszedł przeeepyszny, na pewno do powtórzenia niebawem. Taki obiad lub kolację przygotujecie w zaledwie 20 minut. Gorąco
Marta GotujeDreher (koźlak) 1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinami Śniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę
Pasja Smakuwłożyłam do pieca nagrzanego do 180 stopni. Ponieważ wszystko przesmażałam bardzo krótko całość piekłam prawie 1,5 godziny. Warto było czekać :) Uważam, że dużo dobrego zrobiło dodanie kiełbaski, nadała ona bowiem potrawie lekkiego posmaku dymu i można sobie wyobrazić, że przygotowywaliśmy to wszystko w kociołku nad ogniskiem
Z butelką mleczka w tlegotowe.. Prawdę mówiąc nie jestem zwolenniczką takich kupnych gotowych sosów itd..ale czasem warto coś wypróbować...w tym przypadku użyłam gotowego sosu pieczarkowego Orzech , dodałam dodatkowo cebulkę i kiełbaskę i było szybkie i smaczne jedzonko..Sos pieczarkowy Orzech jak dla mnie był wyjątkowo smaczny...prawie jak domowy..kiedyś próbowałam takiego sosu innej firmy i nie był
Moje domowe kucharzenieciasta w miejsce nosków i oczek piesków. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10-15 minut do zrumienienia bułeczek. Do dekoracji użyłam pomidorków koktajlowych pokrojonych w krążki, mini kiełbasek, i sałaty strzępiastej. *źródło inspiracji - przepis na "zwykłe bułeczki" http://pracowniawypiekow.blogspot.com Moje posty
Słodka Stronadlatego wykorzystujemy ciasto chlebowe do różnych potraw. Biała kiełbasa zapieczona w cieście chlebowym to rewelacyjna kanapka a sama baba może być ozdobą stołu.. Smakuje wyjątkowo. Składniki: -2 białe kiełbaski -4 dkg drożdży -250 ml wody -ok. 3 szklanki mąki -łyżeczka cukru -płaska łyżeczka soli Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę ciepłej wody i pół szklanki mąki. Powstanie
Maminek kulinarnySezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Jeśli znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wędzonego w plastrach suszone śliwki pieprz Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka
Smakowity Blog Kulinarny