pieczonych jabłek i chrzanu i w ciągu 30 minut mamy smaczną całość. Składniki dla 2 osób: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 2 łyżki oleju 2 cienkie białe kiełbaski (po 150-200 g) 3 gałązki tymianku 1 jajko sól i pieprz Kaszę ugotować na pół-twardo w 1 litrze wody. Odcedzić, odstawić do ostudzenia. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę
Pełny talerzGrillowane piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami w kieszonce Najbardziej popularnym mięsem na grilla jest bezapelacyjnie karkówka. Obok niej na ruszcie często lądują żeberka, kiełbaski, skrzydełka. Piersi z kurczaka, ze względu na brak tłuszczu i możliwość szybkiego przesuszenia, są raczej pomijane. Jednak z odpowiednią oprawą również świetnie nadają się na ruszt. A nafaszerowane mozzarellą, suszonymi pomidorami i później zawinięte
Pełny talerzTradycyjny biały barszcz w roli głównej biała, surowa kiełbaska, jajka w nim, to wspaniałe wielkanocne danie, bardzo treściwe i smaczne... Składniki: 1 kg białej kiełbasy surowej 3 litry wody 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka chrzanu 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 1 mała śmietana 30% szczypta tymianku 1 łyżka majeranku 2 łyżki mąki pszennej
kgwjanczewopotrzebujemy: - 5-6 ziemniaków - 1 polędwiczkę wieprzową (możecie oczywiście zastąpić kurczakiem czy np ulubioną kiełbaską) - 1 cebula - słoik groszku - słoik czerwonej fasoli - puszkę kukurydzy - koncentrat pomidorowy - przyprawy: sól, pieprz, tymianek, cząber, ostra papryka opcjonalnie: ser do zapeiczenia (na wierzch) Ziemniaki obrać, umyć i pokroic w cienkie plastry. Podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Z mięsa, warzyw i koncentratu pomidorowego
Szybko Tanio Smacznieludzie mający własne rodziny? Moje rodzinne święta były zawsze takie spokojne. Z najbliższą rodziną, spotkania z przyjaciółmi, ciotkami i wujkami. Na stole też bez jakiegoś szału. Tak klasycznie jajeczko, kiełbaska, szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było. Babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi. Oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej
Szybko Tanio SmacznieSkładniki: 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 4 kiełbaski ja dałam śląskie 4 srednie marchewki 2 cebule 100 g sera żółtego 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć ją na 1 łyżce masła. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce lub drobno
O kuchni z uczuciem2godz.w chłodne miejsce. Po tym czasie ,tak przygotowanym mięsem nadziewamy jelita(wcześniej wymoczone). Nabijamy jelita tak, aby nie pozostawiać powietrza i nie za mocno ,aby nie pękły.. Poszczególne kiełbaski oddzielamy od siebie ,obracając je wokół własnej osi, .Mrozimy na surowo, szczelnie zapakowane. Potrzebną ilość parzymy w wodzie, w temperaturze około 70-80st. około 25-30minut. Wkładamy surowe
w mojej kuchnizielonej części pora , 2 duże liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , pól szklanki kwaśnej gęstej śmietany , 3-4 łyżki tartego chrzanu , 1 surowe żółtko , 4 surowe białe kiełbaski , 4 jajka ugotowane na twardo , sól do smaku, szczypta cukru . Wędzonkę opłukać i w całości włożyć do garnka z zimną wodą (około 2,5-3 litry). Dodać liście laurowe
Codzienna kuchnia niecodziennapołowy cytryny Śmietana 36% tł Mała garść suszonej włoszczyzny Przygotowanie: 1/ Szczupaka oczyszczamy z łusek, dokładnie myjemy i pozbywamy się głowy. Nacinamy wzdłuż i na skórze (jak kiełbaskę na ognisko) i nacieramy całego sokiem z cytryny a następnie solą, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką i liściem laurowym. Na koniec obkładamy rybę śmietaną. Odstawiamy najlepiej na noc. 2/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni
Kuchnia PROzdrowotnafajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki: 500g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 45g drożdży
Amatorka kuchennanieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby. Gotowe kiełbaski parzymy przez ok 30 min w temperaturze 76 st.C. Surowe kiełbasy, przed parzeniem można zamrozić. Niewykorzystane jelita, osuszone, zasypać dokładnie solą i w ten sposób możemy je nadal przechowywać w lodówce
Stare GaryŚwieża, bardzo soczysta sałatka z mango w ostrym towarzystwie czerwonej cebulki i papryczki chilli, polana sokiem z limonki. Uwielbiamy ją jako dodatek do dań obiadowych lub gotowanych kiełbasek-frankfurterek :) Jest tak pyszna, że szybko znika z miseczki i zawsze żałujemy, że było jej tak mało :) Składniki: (2 porcje) 1 mango dojrzale, ale nie przejrzałe (najlepsze będzie takie na wpół dojrzałe
Moja Delicjazależy od tego jakimi mięsożercami będą konsumenci fasolki :) Ja zawsze obieram ją ze skórki, potem kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni. Jeśli mamy patelnię teflonową możemy podsmażyć kiełbaskę bez tłuszczu, natomiast na innych patelniach, czy rondlach lepiej dodać trochę np. margaryny, gdyż w innym przypadku kiełbasa przyklei się do dna. Następnie kroimy cebulę, którą szklimy na masełku
Smakowy Rajspecjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :) Składniki: 3/4 kg pieczarek *2 kawałki kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 30g margaryny Ok.1 łyżeczka natki pietruszki 400 ml śmietany kremówki Sól
Smakowy Rajpotrafi przyrządzić, nawet ktoś kto nie umie gotować. No, ale ta wersja tyciu różni się od standardu. Nie wiem jak Wy, ale u mnie najczęściej przyrządza się jajecznicę z kiełbaską, cebulką lub pieczarkami, dlatego zdziwiłam się, że moi mięsożerni faceci wcinali tą wegetariańską jajecznicę, bez narzekania i można powiedzieć, że aż uszy się im trząsły :) Składniki: 1 papryka 1 pomidor
Smakowy Raj