tracę głos. Zaraz połknę jakąś aspirynę i wskoczę do łóżka. A takie piękne plany miałam na dzisiejszy wieczór... :( Kiełbasa w pomidorowym sosie Składniki: 4 krótkie kiełbaski śląskie 1/2 żółtej papryki 2 cebule łyżka oleju puszka 400g pomidorów krojonych sól pieprz słodka papryka w proszku suszona bazylia suszone oregano Wykonanie: Kiełbasę obrałam ze skórki (tak mi lepiej smakuje
Kuchenne zapiski EdytyMimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże cebule cukrowe 10 dag boczku wędzonego 3 kiełbaski śląskie kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami sól pieprz Wykonanie: Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam
Kuchenne zapiski Edytyserem. Ciacho było cudowne, deliktane i puszyste, a masa serowa wyjątkowo smaczna - może dlatego, że nie użyłam sera z wiaderka, ale z "batonu", czy też "kiełbaski" jak kto woli, a ten ma zupełnie inną konsystencję niż wiaderkowy. Olbrzymia drożdżówa ma tą przewagę nad małymi drożdżówkami, że można ukroić sobie kawałek adekwatny do apetytu, i bez względu
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam szperać w marketowych stoiskach z przecenionymi książkami. Jakiś czas temu wyszperałam książkę z przepisami na dania z kiełbasek i parówek (podobno sprawdzonymi). Oto mała przeróbka jednego z tych przepisów. Nieskoromnie powiem, że jedzonko, chociaż nie wygląda, wyszło naprawdę smaczne. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytywege wędzone kiełbaski ; warzywa: sałata, papryka i rzodkiewki ; grzanki z wege pastą węgierską ~ A już było tak fajnie, nie jadłam śniadań po ciemku :( Nienawidzę dni, kiedy muszę być wcześniej w szkole
breakfast of dreamssłodyczy. Będę nieskromna, ale wszystkim najbardziej smakowała polska kolacja, na którą przygotowaliśmy żurek, głowne danie: ziemniaki młode, kotlet z kurczaka, mizera (w wersji wege jajko sadzone, w wersji wegan kiełbaska z tofu) i naleśniki z serem. Na prezentacji tańczyliśmy poloneza z osobami z innych krajów (i jak na pierwszy raz poszło im super! :)), mieliśmy sękacz, który wszystkich najpierw zadziwił
breakfast of dreamsGrill! Okay, super. Ty bierzesz kiełbaski, ty napoje...a Ty? A ja zrobię muffinki! I ten właśnie sposób zdeklarowałam się je upiec. Pierwszy raz piekłam taką ilość, bo ok. 30 sztuk. Grill dziś wieczorem, mam nadzieję, że muffinki posmakują! :) Przepis podaję na 'normalną' ilość muffin, ja trochę zwiększyłam ilość składników ;) MUFFINKI Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM przepis autorski // 12 muffinek ~1 szklanka
chili & sugarnakładamy na talerz i zjadamy. Przyznam szczerze, że ja osobiście wolę takie pierogi następnego dnia (lub jeszcze bardziej następnego), gdy odsmażam je sobie na rumiano na patelni z kawałkami kiełbaski i zeszkloną cebulą. Ale porcje takich ciepłych prosto w wody też zjadłem. My z Madzią zrobiliśmy ciasto z podwójnej ilości składników, bo stwierdziliśmy, że sporo farszu mamy. Wyszło nam równo
Marder&Marder Manufacturewszystkie inne składniki. Ja miałem taki ziarnisty czerwony pieprz to go zmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał. I mieszamy to wszystko, aż składniki nam się dokładnie połączą. Formujemy owalne kiełbaski i nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Smarujemy olejem i grillujemy. Ja mam takiego zajebiaszczego elektrycznego grilla, super się sprawuje. Jak nie macie to równie dobrze się nada patelnia grillowa. W drodze
Marder&Marder Manufacturechcecie nabyć takie cuda, deski, wałki, stemple do ciasteczek a nawet obrazy zajrzyjcie tam koniecznie, gorąco polecam! Składniki: Składniki 1 mała główka młodej kapusty 1/2 kg schabu 4 białe kiełbaski 2 cebule 1 duży pęczek świeżego koperku 4 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2,5 szklanki rosołu lub bulionu 1 łyżka przyprawy do gołąbków Rafex 1 łyżeczka jarzynki
Wanilia i Kardamonprzecieru pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka 2 łyzki oliwy oregano, bazylia Przygotowanie: Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej paprykę słodką i ostrą. Obtaczamy w oliwie kiełbaski i grillujemy przez ok 5 minut (użyłam formy do panini, aby z obu stron były dobrze zgrillowane). Kaszę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kukurydze odcedzamy. Papryke
ChilliJemyprzygotować potrawę wcześniej i zupełnie nie przejmować się nią z rana, gdy szykujemy się do wyjścia. Pakujemy mięso do pojemnika z pokrywką i ruszamy w trasę. Na miejscu tworzymy "kiełbaski" i wrzucamy na rozgrzanego grilla. Ot, cała filozofia! Oczywiście można usmażyć je także na patelni, ale z doświadczenia wiem, że nie będą tak pyszne, jak te okadzone grillowym dymem. Podajemy
Kuchenna Kontrrewolucyaplacki z cukinii smażone z łososiem z sosem/ placek z kaszy gryczanej z kozim serem i sosem malinowym (inna miała prawie te same co ja, tylko jednego z kiełbaską chorizo ;) ) Całkiem przypadkiem, szukając innej lodziarni trafiliśmy do tej serwującej między innymi vege lody... z kaszy jaglanej! Wersja cynamonowa i orzech-chałwa, ja miałam okazję spróbować tego drugiego smaku oraz
More food, love and dreamssłońcu i picia piwka - czyli, ujmując rzecz po ludzku - opierdalania się na całego :P No czasem rzucę okiem na te wędki czy coś się nie przyplątało:D I obrócę kiełbaski na grillu :P A skoro już o grilli mowa to właśnie te karpie postanowiłam przyrządzić w inny niż tradycyjnie sposób. Od zawsze karpia przyrządzało się u mnie albo w galarecie
My simple kitchenwykorzystałam do takich dań jak: Pyszne pierogi z żółtym serem, cebulką i ziemniakami ( klik ) Piersi z kurczaka pod kremową kołderką ( klik ) Naleśniki ze szpinakiem, serem żółtym i pieczarkami ( klik ) Kiełbaski z grilla z ziołami i serem ( klik ) Pikantne serowe paluchy (przepis powyżej) (oczywiście wszystkie przepisy dostępne są na blogu) A jaka jest moja opinia? Jak najbardziej pozytywna! Sery są wyśmienite
My simple kitchen