chili Wykonanie: Szparagówkę i pokrojone w słupki marchewki podgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobna kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy kiełbaska zacznie się przyrumieniać dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podsmażamy, dodajemy odsączone fasolkę i marchewkę, smażymy ok 5 minut, dodajemy zioła prowansalskie, keczup, posiekaną drobno papryczkę chili. Wg uznania doprawiamy sola
Z Majeczką w kuchniciasto. Dla ułatwienia pracy polecam miskę z Tupperware, w której ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam
Kuchnia Pani WiosnyFolwark ) Parówkę przeciąć na pół zostawiając około 1-1,5 cm. Wygiąć, aby przypominała kształt serca a końce spiąć wykałaczkami. Na patelni podsmażyć boczek i na wytopiony tłuszcz położyć kiełbaskę. W środek wbić jajko. Całość odrobinę posolić i oprószyć pieprzem. Po ścięciu się jajka posypać startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Aby jajko szybciej się ścięło patelnię można przykryć
Di gotujedawno nie robiłam jajecznicy, a jeszcze dawniej na blogu nie było na żadne takie danie przepisu. Dlatego też dziś postanowiłam przygotować jajecznicę z chorizo. Ostatnio bardzo polubiłam tę hiszpańską kiełbaskę i postanowiłam dodać ją do jajek. W ten sposób powstała bardzo smaczna, lekko pikantna jajecznica. Polecam! Składniki : pół laski pikantnego chorizo 1 mała cenula 1 ząbek czosnku
Codzienne Gotowaniesurowa 1 cebula dymka szczypiorek 1 pomidor rzymski sałata rzymska 1 łyżeczka jogurtu naturalnego Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona Kiełbaskę białą kroimy na kawałki i posypujemy papryką wędzoną. Cebulę dymkę drobno siekamy. Kawałki kiełbasy i dymki przekładamy do okrągłej metalowej obręczy - wykrojnika, który od spodu zabezpieczyłem wcześniej folią do pieczenia
Parowar FacetaDanie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe
Monia miesza i gotujePewnie jakieś śmieci, które muszą wypełnić tą przestrzeń. Jednak stacje paliw niechętnie dzielą się takimi informacjami. Jednak jeśli już mamy wybierać jakieś hot-dogi to te z kabanosem lub kiełbaską, gdyż mają nawet i 80% mięsa w swym tajemniczym wnętrzu. Czy to się opłaca? Jak myślicie, kto jest parówkowym królem na polskich stacjach paliw? Orlen. Jak myślicie, ile hot-dogów
Right Behind The Kitchentapas, a w supermarketach szynki te wiszą jak jakieś ubrania w lumpeksie - do wyboru do koloru. Istnieje także wiele małych, lokalnych sklepów sprzedających głównie ten rarytas jak i rozmaite kiełbaski w różniastych kształtach i smakach. Pojedzone? To wycieramy paszczę i papierki rzucamy na ziemię – taki zwyczaj. Malaga - miasto Picassa i Banderasa Obiecałem sobie, że będąc w Hiszpanii zjem prawdziwą
Right Behind The Kitchenlodówce zalegała też duża ilość dyni, cukinii i papryki postanowiłam zrobić tzw. „czyszczenie lodówki” i wykorzystać jej potencjał Takim też sposobem powstał wyjątkowo przyjemny gulasz ze swojską kiełbaską, soczewicą, dynią i cukinią z dodatkiem chilli w pysznym sosie pomidorowym. Podany z tostami jet świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację, polecam! Scroll down for recipe in English
karmelowywchodzi w kości'. Mięso zbędne- w tym daniu fasola 'robi' za składnik białkowy, ale jeżeli ktoś bez mięsa żyć nie może, to tutaj zdecydowanie polecam wołowinę albo ulubioną kiełbaskę! :) Jak to z gulaszem bywa, każdy dodatek komponuje się dobrze, niezależnie od tego czy to będzie ryż, kasza czy pajda chleba. Ja osobiście preferuję kaszę (do gulaszu zazwyczaj jęczmienną), mąż jednak
Kraina Miodem Płynącagodziny]. Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść i odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało.Rozwałkować, pokroić na paski.Na każdym pasku ułożyć nadzienie [ kiełbaska drobno pokrojona i wymieszana z sosem] uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki u kładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić
Moje domowe kucharzeniecukinia 1 marchewka 2 papryki żółta i czerwona kiełbasa 2 ząbki czosnku słodka czerwona papryka sól,pieprz, bazylia, Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną kiełbaską. Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę. Troszkę poddusiłam aż zmiękną. Następnie pokroiłam w kostkę cukinię z kabaczkiem i dusiłam aż puszczą sok. Zalałam wszystko pomidorami i dodałam
potrawyregionalnetalerze. Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu, ale można również podsmażyć kluski na patelni. Ja zamiast sosu, podawałam je z okrasą. Podsmażyłam na patelni cebulę,wędzony boczek i kiełbaskę. Dodałam kluski śląskie... I kluseczki z dziurką gotowe;-) Smacznego
potrawyregionalneosolonej wody. Gotowałam kluski aż wypłynęły na wierzch, a nawet jeszcze trochę dłużej. Ugotowane wyjmowałam łyżką cedzakową. Na patelni, na smalcu podsmażyłam pokrojoną cebulkę z pokrojoną kiełbaską. Haluszki włożyłam na patelnię i wszystko dokładnie wymieszałam. Pod koniec dodałam kawałki bryndzy,która cudownie się rozpuściła i oblepiła kluski. Podawałam z kiszonym ogórkiem i ... kieliszkiem śliwowicy łąckiej oczywiście ;-) Smacznego
potrawyregionalneChef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy w sumie przygotować: - konfitowane skoki królika z espumą ziemniaczaną i cassoulet z trzema rodzajami kiełbasek, - bulion na króliczym przodku i sercu, - comber z królika ze smardzami, ziołowym aranchini z pęczaku, cydrowym zabajone, smażonym jarmużem i powietrzem z wędzonki, - pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka
Plate of Joy