kiełbaski - 1399 przepisów (strona:45/94)

Kaszanka z ziemniakami 139

przepis, a raczej pomysł na jej przygotowanie i podanie. Nie wszyscy są miłośnikiem, ale ja jako wnuczka masarza, bardzo lubię. Pamiętam jak mój dziadek zawsze nam przygotowywał różne kiełbaski, kaszanki, pasztetową. To były fajne czasy. Polecam Wam również kaszankę z grilla, bo jest bardzo smaczna. Składniki 500 g kaszanki 1 cebula 1 łyżeczka majeranku pieprz 2 łyżki masła klarowanego ziemniaki

O kuchni z uczuciem
PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 141

drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, 4 łyżki starej na grubych oczkach goudy, 2 małe kuleczki mozzarelli WYKONANIE

słodki bratek
GULASZ Z ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASY I KISZONEJ KAPUSTY 143

przygotować dzień wcześniej a później tylko sobie odgrzać, idealne danie dla osób pracujących, które nie mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek SKŁADNIKI 4 kiełbaski śląski, 8 ziemniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 15 dag kiszonej kapusty, 2 łyżeczki słodkiej kapusty, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, odrobina cukru, ziele angielskie, liść

słodki bratek
Solanka. 175

wiadomo? ;) Solanka jest daniem kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej jakości 100 g boczku wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów

zadanie-gotowanie
Scotch eggs. 142

wiele lokalnych odmian szkockiego jajka. Można spotkać takie, gdzie używa się jajek marynowanych w occie lub sosie Worcestershire. Otoczka może składać się ze zwykłego mięsa mielonego lub nadzienia do kiełbasek. Mielone miesza się czasami z kaszanką czy tartym jabłkiem. Można poeksperymentować. Efekt jest bardzo smaczny i niewątpliwie wdzięczny wizualnie :) Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny 6 jajek 2 łyżki posiekanego szczypiorku

zadanie-gotowanie
Moje wielkie wyspiarskie śniadanie. 142

która teraz jest weganką, ale jakiś sentyment do tego zestawu chyba jej został, co? ;) Może weganie mają swoją wersję - kto wie? Możliwe składniki zestawu: fasolka w pomidorach tosty smażone kiełbaski smażony bekon smażona kaszanka jajko sadzone  smażone pomidory smażone pieczarki jajecznica placki hash browns white pudding boxty wątróbka chleb sodowy chleb ziemniaczany

zadanie-gotowanie
Domowa biała kiełbasa 139

były napełnione zbyt ściśle, ale też nie za luźno, oraz by nie gromadziło się w środku powietrze ( jeśli tak się stanie, nakłuwamy te miejsca ). Napełnione mięsem jelita, formujemy w kiełbaski, skręcając je. Gotowe, parzymy w wodzie o temp. 50-70 stopni, lub mrozimy partiami. Z podanej ilości składników wyszło 4kg białej kiełbasy. Artykuł Domowa biała kiełbasa pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 195

ziemniaki, okraszone wysmażoną na oleju na złoto cebulą. Tak, kłócimy się o ostatni talerz. W całości domowy żurek nie może nie być pyszny! SKŁADNIKI 200g kiełbasy wędzonej /tutaj dwie kiełbaski śląskie/ 6-8 białych parzonych kiełbas, najlepsze domowe – w przepisie TUTAJ 350g wędzonych żeberek 200g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli

Karo in the Kitchen
Jak powstała kiełbasa swojska 134

przygotowania kiełbasy swojskiej wymaga mięsa bardzo świeżego. Mięso jest mielone i doprawiane naturalnymi przyprawami: świeżo mielonym pieprzem, świeżym polskim czosnkiem.... Dobrze wymieszane mięso napychane jest do naturalnych jelit. „ Gotowe” kiełbaski poddawane są procesowi wędzenia.  Wędzone są na gorąco w dymie olchowym. Nie jest to wędzenie sztuczne, tak zwane malowanie dymem, ale prawdziwe naturalne wędzenie. Uwędzona kiełbasa jest następnie chłodzona

królestwo garów
Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona z ziemniakami, boczkiem i cebulą. 369

plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem. Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka „Krytyków” 134

height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , tą prostą i smaczną sałatk ę . Składniki : 1 opakowanie ravioli serowego 1 chorizo ( wielkości kiełbaski śląskiej ) 1/2 średniego ogórka sałatkowego 1/2 pęczku szczypiorku 1 czubata łyżka gęstego majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy grillowej sól do smaku Ravioli gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , gdyż co producent

Ogrodnik w podróży
Ciasto na pizzę - Pizza 163

trzy równe części , uformować z nich spody na pizzę bezpośrednio na blaszce, pozostawiając troche grubsze brzegi. Spód ciasta posmarować posolonym przecierem pomidorowym, dodać swoje ulubione dodatki np pokrojone kiełbaski, pieczarki, starty ser. Pokropić kilkoma kroplami oleju z oliwek . Piec w rozgrzanym do 220 °C piekarniku przez ok 15 minut. W zależności od rodzaju piekarnika zwiększyć czas lub temperaturę pieczenia. Nadmiar

zielonacukinka
Paella z warzywami, indykiem i chorizo 141

warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku. Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biała domowa kiełbasa 115

letniej wodzie, zmieniając wodę dwukrotnie. Pojedyncze jelito naciągnąłem na przystawkę do maszynki do mielenia mięsa. Delikatnie napełniłem osłonki zawiązując końce i przekręcając co jakiś czas, aby powstały odpowiedniej długości kiełbaski

R'n'G Kitchen