Tradycyjne brytyjskie śniadanie jest bardzo obfite i przede wszystkim tłuste. Składa się ze smażonych jajek, ziemniaków, bekonu, kiełbasek, fasolki w sosie pomidorowym, pomidorów i tostów. Dodatkowo można dostać black pudding (kaszanka) lub pieczarki smażone na maśle. Jest również wersja wegetariańska, w której podaje się szpinak i tofu. Jadłam je w The Bristolian. Smaczne miejsce, w którym
Pink Envelopeświetny jako dodatek do kiełbasy z grilla, patelni lub mikrofali, ale także innych mięs. Smakuje podobnie jak leczo - możemy sobie w zimie przypomnieć smaki lata :) wystarczy podsmażyć do niego kiełbaskę :) Narobiłam go w tym roku sporo - powinno na całą zimę wystarczyć :) U mnie jest to częsty obiad, gdy nie chce mi się nic gotować. Gotuję tylko makaron (właściwie sam się
Kolorowy PrzepisownikTaki omlet to doskonały pomysł na śniadanie. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Często robię (nawet na kolację). Dodatki możemy zmieniać - pomidorki daję często, ale też paprykę, kiełbaskę, parówki :) Składniki: 3 duże jajka 3-4 pomidorki koktajlowe 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli kilka kropel oleju
Kolorowy PrzepisownikNietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego
Milion Smakówzależności od sezonu. Jesienią dostępna jest duża różnorodność składników, które możemy dodać do dania. Ja postawiłam na jarmuż i cukinię. Warzywa te wspaniale komponują się z papryką, pomidorami i kiełbaską tworząc apetyczną całość
Milion SmakówNajczęściej sos tatarski podajemy do wędlin i jajek. Ja natomiast bardzo lubię go też jako dodatek do kiełbasek z grilla i dlatego u mnie gości kilka razy w roku. N ajczęściej robię z go z podgrzybkami i tym razem wykorzystałam pyszne podgrzybki marynowane z firmy Nasza Chata . Firma oferuje do sprzedaży smaczne i aromatyczne produkty pochodzące z Borów Tucholskich
Ala piecze i gotujePyszna, gęsta i sycąca zupka z czerwonej soczewicy z dodatkiem kiełbaski. Ja bardzo lubię zupki grochowe więc ta zupka bardzo mi smakuje. Soczewica podczas gotowania nieco się rozpada i fajnie zagęszcza zupę. Jeśli ktoś nie lubi tak gęstych zupy trzeba dolać nieco więcej bulionu. składniki: 250 g czerwonej soczewicy 200 g przecieru pomidorowego 2,5 l bulionu 400 g cienkiej
Monia miesza i gotujepapryki 1 duża cebula 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego ketchup do smaku sól, pieprz, kucharek, papryka słodka proszkowana Sposób Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu, kiełbaski pokroić w koziołki (plastry nacięte na cztery z obydwóch stron) również podsmażyć na patelni, aby się lekko pootwierały, tak samo postępujemy z cebulą, którą kroimy w kostkę i podsmażamy. Całość wrzucamy
Kuchenne aromatyLatem napawa nas prawdziwa ochota na grilla, właśnie taka zachcianka owładnęła mną w sobotę... grillowana kiełbaska, tosty z mięsem mielonym, grecka sałatka z serem feta , gdyby nie pochmurna aura pogodowa i komary grill pewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora. Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym
Kuchenne aromatyZapach ogniska, aromatyczne kiełbaski i pieczony cammembert w środku stycznia, bezcenne :) Wszystkim serdecznie polecam agroturystykę Wichrowe Wzgórza w Międzygórzu
upichconaLubię eksperymentować, na dodatek fajnie gdy finalnie danie nie idzie w kosz ;) Wymyśliłam by dla wege siostry przygotować bezmięsną wersję fasolki po bretońsku, kiełbaskę zatem zastąpiłam błękitnym serem pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru
upichconaKamis . Mój mały, wielki pomocnik zabrał się za przygotowania. Gdy Wera już wszystko przygotowała, mój mąż Kuba zabrał się za grillowanie. Jak zawsze pierwsze skrzypce grały szaszłyki, karkówka, kiełbaski białe i tradycyjne-śląskie. Pojawiły się również hamburgery z karkóweczką i tortellini zapiekane w boczku. (Przepisy znajdziecie na blogu) W tym roku poza rodzinką w naszym spotkaniu uczestniczyli
Wielki apetytchwili możemy dodać starty chrzan. Ugotowane jajka pokroić w równe plasterki a kiełbasę piec w temperaturze 180 stopni aż będzie miała delikatnie złoty kolor. Pokrojone w plastry jajka i kiełbaskę poukładać na podpieczonym spodzie i zalać tartę masą jajeczno- śmietanową. Całość zapiekać ok. 15 minut (aż wierzch będzie ścięty i delikatnie zrumieniony). Podawać z kiełkami lub rzeżuchą. Smacznego
Wielki apetytWielu z Was pewnie już otworzyło sezon na grilla. Wiosenna i lekka sałatka - uważam ją wręcz za niezbędny składnik udanego grilla !! Orzeźwiajacy dodatek do tłustej kiełbaski , karkówki czy piwka (co tu będę mydlić oczy, że nawet mi się zdarza...). Moja Sałatka z rukolą i fetą . Uczciwie Ostrzegam , ona Uzależnia ... Klik. Sałatka z rukolą i fetą . Ostrzegam ona uzależnia
IzaGotujeProsta sałatka idealnie pasująca do mięska czy kiełbaski z grilla. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać, skropić olejem i gotowe. składniki: 2 duże pomidory 2 średnie czerwone cebule 4 średnie kiszone ogórki 5 duzych podłużnych rzodkiewek 100 g sera sałatkowego a`la feta olej słonecznikowy Cebule obrać i pokroić w pół plastry lub piórka. Pomidory pokroić w średnią kostkę. Ogórki kiszone
Monia miesza i gotuje