piknik z prawdziwego zdarzenia! Marysia ( GRUSZKA Z FARTUSZKA ) uraczyła nas swoją domową chałwą z sezamem oraz pysznymi precelkami. Od Piotra ( SAN JACINTO ) mieliśmy m.in. pyszny tort kanapkowy, łososia, domową kiełbaskę, bagietki, ogóreczki w curry i sałatkę z tuńczykiem wraz z dresingiem. Kasia ( W KRAINIE SMAKU ) pochwaliła się pysznym ciastem Persian Love Cake, chlebem graham z pestkami dynia oraz świeżutkimi
W kuchni Karmel-itkiprzez praskę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem, aż kiełbaska zacznie ładnie się złocić. Dodaję do kiełbasy pieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się nieco skurczą, dodaję pozostałe warzywa. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, słodką papryką
W kuchni Karmel-itkikapusty to coś na co czekam cały sezon. Zawsze robiła ją mama, zadzwoniłam więc i podpytałam co i jak. Po prostu ją uwielbiam. Gdy jest ciepło dodajemy do niej kiełbaskę lub kabanosy i mamy lekki, a jednocześnie sycący obiad – dwa talerze takiej zupy i drugiego dania już wcale nie trzeba. Mój małż nie podziela mojego uwielbienia do takich
Poezja smakuSide, trafiłam na jarmark! Dokładnie taki jak w Polsce, z chińskimi ciuchami, akcesoriami kuchennymi, domowymi i innymi bzdetami. No i oczywiście pełno bud z jedzeniem: popcorn, lemoniady, waty cukrowe, kiełbaski z grilla, burrito czy np. grillowana kukurydza, na którą się skusiłam :) Poczułam się jak na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku. Po Nowym Jorku udaliśmy się na wycieczkę na Wodospad Niagara
Zgrabne GotowanieInter Marche) :) koncentrat pomidorowy majeranek lub bazylia papryka słodka w proszku pieprz 2 kostki warzywne koperek posiekany Wykonanie: Moi drodzy czytelnicy bierzemy się za krojenie: cukinię - półksiężyce, kiełbaskę swojską w talarki, boczkową w kostkę, cebulę w 1/4 talarka, ni mam pojęcia jak się nazywa takie krojenie:) Chodzi o to aby półksiężyce przekroić jeszcze na połowę:) Czosnek kroimy
Blondynka Gotujeholenderskie półsłodkie z czekoaldą) 50 ga stopionego masła 1 łyżeczka kakao 1 łyżka likieru Amaretto Masa serowa 1 puszka mleka słodzonego 500 g tłustego sera zmielonego (Garwolin w kiełbasce) 200 g sera półtłustego, w kostce 3 jaja 1 łyżka mielonych migdałów 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru Amaretto Dodatkowo 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki rumu
coolinarnastrefa.blogspot.comGrillowanie to chyba nasz sport narodowy. Gdy tylko zrobi się ciepło ludziska dookoła rozstawiają mniejsze czy większe grille i pieką co się da. Prym wiodą oczywiście kiełbaski, zaraz za nimi karkówka i kaszanka. Coraz więcej jednak innych rzeczy pojawia się w menu. Ja nie jestem wielką miłośniczką grillowania. Może z racji tego, że nie posiadam ogródka a grillowanie na małym
Smaczna Pyzabardzo niezdrową przekąską. Czy tak musi być ? A może znajdzie się jakiś sposób żeby hot-dogi były zdrowsze ? Oświadczam, że tak ! Smaczne bułki , kiszona kapusta i parówki albo kiełbaski dobrej jakości tzn. z mięsa a nie odpadów. Bo takie też są na rynku, trzeba tylko czytać etykiety. Do tego prawdziwy, pomidorowy ketchup bez żadnych konserwantów. Można ? Można ! Bułki
Smaczna Pyzateż tak macie, że po domowym imprezowaniu dojadacie "końcówki serii" przez kolejne trzy dni;) I tak właśnie na trzeci dzień po niedzielnym grillowaniu przygotowałam propozycję obiadową z wykorzystaniem grillowanej kiełbaski wraz ze świeżymi dodatkami - będącej ciągle jeszcze na topie cukinii jak również papryki i pomidorów. Pene z cukinią, papryką i pomidorami Składniki: (tym razem bez proporcji - proponuję według własnego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLubimy fasolkę po bretońsku i średnio dwa razy na kwartał gości na naszym stole. Najczęściej gotuję ją na wędzonym żeberku i z myśliwską kiełbaską - dziś postanowiłam zmienić nieco recepturę - mamy sezon na grzyby więc zaprosiłam je do garnka, podniosłam również walory smakowe kawałkiem wołowiny duszonej wcześniej w czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałastandardowo wytapia się go ze słoniny, ale przetestowałam też uproszczoną wersję stapiając gotowe kostki zakupionego w sklepie smalcu i łącząc je z duszoną cebulką, jabłkiem, kawałkami papryki, ziołami tudzież kiełbaską. To taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzepłukać.Zieloną fasolkę pokroić na małe kawałki,ugotować,przelać zimną wodą i osączyć. Natkę pietruszki posiekać.Wszystkie składniki połączyć, skropić olejem.Pyszna sałateczka w sam raz do grillowanej karkóweczki lub kiełbaski
Monia miesza i gotujesól ziołowa Cukinię (razem ze skórką) i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Patelnię rozgrzać z odrobinką oleju i wrzucić cukinię, chwilę smażyć potem dodać kiełbasę i smażyć aż kiełbaska się przyrumieni. W tym czasie jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko oraz natkę i doprawić do smaku solą. Jajka wlać na patelnię do przyrumienionej kiełbasy i cukinii. Na wierzch zetrzeć żółty
Monia miesza i gotujelaurowe, natkę pietruszki. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz skórkę od boczku w kawałku dla aromatu, boczek może być surowy jak również parzony, zamiast boczku można też dodać cienkiej kiełbaski. Dodać groch i gotować aż mięsko na kościach będzie miękkie ok 1 godzinki. Potem wyjąć kości i skórę od boczku. Skórkę można wyrzucić a kości odstawić do wystudzenia. Potem obrać
Monia miesza i gotujeMoja jedna z ulubionych zup bo bardzo lubię zupki grochowe. Ta jest z dodatkiem cieciorki i cienkiej kiełbaski. Gęsta, pożywana i rozgrzewająca. składniki : 500 g kości wędzonych 1 szklanka grochu łuskanego połówki 1 szklanka cieciorki 2,2 l wody 2 łyżki majeranku pieprz czarny Kamis 3 listki laurowe Kamis 1 cebula 200 g cienkiej kiełbasy Groch z cieciorką namoczyć wcześniej
Monia miesza i gotuje