Pyszna, znana i lubiana szczawiowa. Była już wersja z jajkiem a tym razem z dodatkiem niedocenianej pokrzywy i plasterków cienkiej kiełbaski. Wszyscy jedzą pokrzywy więc spóbowałam i ja tych bogatych w składniki roślinek, które co roku tak sumiennie wyrywałam. Teraz już niewiele mi ich wyrasta ale na zupkę starczyło. składniki: 2,5 l wody 300 g świeżego
Monia miesza i gotujepewno zdrowsza od dania z proszku. Dlatego tą potrawą postanowiłam otworzyć cykl przepisów „POMYSŁ NA… domowym sposobem” . A oto moja wersja chłopskiego garnku. Składniki na 3 porcje: 2 kiełbaski śląskie 2 małe cebule 4 średnie ziemniaki 1 ząbek czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego Pół papryki – dowolny kolor, u mnie żółta 15 dag pieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz
Fabryka pomysłówbraku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut). Sos serowo-musztardowy Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szkl. mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej Wykonanie: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 1 brokuł 250 gramów makaronu kokardki 20 dag szynki (najlepiej w kawałku) szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki serek topiony (ja używam takich w kiełbasce) 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Szynkę kroimy
Czerwona Porzeczkamają trochę więcej czasu rano ;) Przepis jest bardzo prosty, na pewno każdy sobie z nim poradzi. Polecam!:)) Składniki: 3 bułki kajzerki 3 jajka dowolna wędlina lub kiełbaska pół małej papryki czerwonej 3 pieczarki szczypiorek i ser żółty do posypania masło sól, pieprz Wykonanie: Bułeczki kroimy tak, aby powstała nam miseczka i wieczko. Wydrążamy środek. Wędlinę
Czerwona PorzeczkaJest tak piękna pogoda, że miłośnicy grillowania pewnie już dawno porozstawiali swoje grille i delektują się smakołykami. Do obowiązkowej kiełbaski czy kaszanki warto dodać trochę koloru i witamin. Dzisiaj polecam zrobić pyszne szaszłyki warzywne, które zaskoczą podniebienie :) Składniki: 2 średnie cukinie, seler naciowy, pomidorki cherry, koktajlowe, papryka żółta i papryka czerwona czerwona cebula marynata: olej, papryka słodka, suszone oregano
Pudełko rozmaitościPodczas weekendu na pewno często grillujecie. Chciałbym by prócz kiełbasek, karkówki i szaszłyków na grillu znalazły się również owoce. My na naszym grillu przygotowaliśmy banana i ananasa, ale można przygotować też inne owoce. Wystarczy przekroić je na pół i położyć na ruszcie. Podczas grillowania naturalny cukier zawarty w owocach karmelizuje się, co nadaje owocom inny pyszny smak
cookplSkładniki: 3/4 opakowania makaronu penne brokuł słoiczek suszonych pomidorów 300 g szynki w kawałku cebula łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka serek topiony tzw. "kiełbaska" 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czosnek granulowany 300g sera żółtego w kawałku- zetrzeć na tarce o grubych oczkach Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuły również gotujemy
Czerwona PorzeczkaChociaż już dawno wróciliśmy, to ja się jaram tym wyjazdem do Manchesteru, jakbym w życiu za granicą nie była 😉 Tym razem logistyka wzniosła się poziom wyżej
gotować!Witajcie w sierpniu :). Dziś jest strasznie upalny dzień, jutro zapowiadają znów podobny, a jutro... weekend. Zapewne większość z nas będzie przygotowywać pysznego grilla. Dlatego dziś chciałabym
Gotuję TestujęProsta przekąska.Świetna na imprezy młodzieżowe, ale nie tylko. Fajna forma. Łatwo je jeść nawet na stojąco. Dzieciaki, też bardzo je lubią. Te zrobione dzisiaj pojadą
Polska Zupaskładniki: ok. kabanosów 1 ciasto francuskie ok. 50 g sera żółtego suszone oregano 1 jajko dodatkowo: ketchup wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy lekko rozwałkowujemy i kroimy na
Domowy Smak JedzeniaSzybka i dobra przekąska, super sprawa na imprezę :) Uwielbiam ciasto francuskie zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Jednak w pierwszej kombinacji smakowej jem je rzadziej
chili & sugar