był bardzo dobry pomysł. Moim zdaniem to taka grochówka w lżejszym wydaniu ;-) Składniki; 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów, krojonych, bez skórki 1 laska zwyczajnej lub innej cienkiej kiełbasy 4 ziemniaki 1 liśc laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz marchewka, pietruszka 1 łyżka kuminu 1 łyzeczka suszonego majeranku pół łyżeczki oregano i tymianku 2 łyzki oleju Przygotowanie; Marchew
Radość kipiąca uśmiechem.form i studzę na kratce. Chlebek ma chrupiącą skórkę, a w środku jest miękki. W smaku jest łagodny, świetnie smakuje z dżemem i miodem, ale nadaje się także do kiełbasy. Wypiek bierze udział w akcji Wypiekanie na śniadanie . Piekłam razem z: Naturalna Kuchnia Inspiruje Moje Małe Czarowanie Buszująca w sieci Ala piecze i gotuje Różowa Kuchnia Moje Domowe Kucharzenie
Kuchnia co dniatemu miałam okazję pobyć na prawdziwej, kalifornijskiej wsi. Widziałam dojrzewające na winnicach winogrona. Piłam wina zrobionego z tych, które dojrzały tam kilka lat wcześniej. Najadłam się ręcznie robionych, wymyślnych kiełbas. Jechałam traktorem przez gaje oliwne. Widziałam zdewastowane przez suszę plantacje awokado, drzewa zabezpieczone białym barwnikiem z poobcinanymi do pnia gałęźmi. Widziałam wielkie uprawy drzew migdałowych i orzechów kalifornijskich (zwanych
Jem więc JestemJajecznice jadamy bardzo często. Czasem z pomidorami, szczypiorkiem, czy kiełbasą, mama lubi ją z kurkami i wydawałoby się że wie o niej wszystko. Ostatnio przekonała się jednak że tak nie jest obejrzała film Gordona Ramseya, na którym on robi jajecznicę i co? Okazało się że mama nauczyła się od niego kilku istotnych i pożytecznych rad. Dzięki
Lili w kuchniPyszna lekka i co najważniejsze zdrowa bo domowa Pizza z resztkami szynek czy kiełbas których już nie jemy, a żeby się nie zmarnowały to użyjemy ich właśnie do pizzy. Pizze robiliśmy już z mężem wielokrotnie i uwierzcie, za każdym razem jest pyszniejsza. Polecam !!! Na 3-4 pizze: 3szkl mąki tortowej 25 dkg drożdży świeżych 3-5 łyżek oleju/oliwy 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !Ostatnio bardzo rzadko kupujemy wędlinę w sklepie. Zazwyczaj sami wędzimy lub przygotowujemy takie oto domowe słoiki pełne pysznej kiełbasy idealnej na kanapki. Co prawda głównym dowodzącym w przygotowywaniu wędlin jest mój mąż, to do jedzenia nikogo namawiać nie trzeba:) Mielonka jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim naprawdę składa się w 100% z mięsa:) Składniki: 2 kg łopatki
Z miłości do słodkościPrzepis na pyszną zapiekankę z chleba. Nadaje się zarówno na obiad, jak i syte śniadanie na ciepło. Składniki: opakowanie chleba tostowego 300 g szynki, salami lub kiełbasy 250 g żółtego sera 2 jajka 2 pomidory 250 ml śmietany 18% garść oliwek zielonych 2 cebule pęczek szczypiorku sól, pieprz, papryka ostra zioła prowansalskie Przygotowanie Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy
e-PrzepisyKulinarnetego łatwo i szybko można je przygotować ,dodatkowo sa świetnym zapychaczem moich kochanych glodnych buziaczków. Składniki 10 szt dużych ziemniaków 1 cebula 1 papryka 10 dkg boczku lub kiełbasy 1 jajko 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie cebulę,boczek,paprykę kroję w kostkę i podsmażam do miękkości. obrane i umyte ziemniaki
Eli Gotowaniebędzie papryka. Skladniki ziemniaki gotowane ok 1 szklanki ( tylko tyle zostało z obiadu) 1 jajko 1 czubata łyżka mąki 1 papryka 1 cebula 10 cm kiełbasy lub czegoś innego na skwarki( nie koniecznie w tych co teraz zrobiłam nie ma) sol, pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie Cebulę i paprykę kroję w kostkę i podsmażam
Eli Gotowaniejeśli potrzeba. Krok 5. Dodać cukier i chrzan ,zamieszać . Na koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny . Gotować jeszcze ok 5 minut . Podawać z jajkiem gotowanym na twardo , białą kiełbasą lub z grzankami
Eli Gotowaniemoim domu na stole świątecznym ważne miejsce oprócz żurku ,białej kiełbasy i mazurka ,zajmuje ćwikła. Taki niepozorny dodatek a nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Robię ją według receptury jaka w naszej rodzinie jest od co najmniej 100 lat . Banalnie prosta i łatwa . Składniki 5 dużych buraków 1 korzeń chrzanu ok 25 cm ( może być starty chrzan ok 200g
Eli Gotowanieoprószone lekko cukrem pudrem. Można też troszkę poszaleć i przygotować je w nieco innej wersji, na przykład z malinami, jagodami, morelami czy winogronami, a nawet z pomidorkami koktajlowymi, kiełbasą czy żółtym serem, ale to już nie na słodko, tylko w wersji wytrawnej, która też ma swoich zwolenników. Ja proponuje dziś Wam wersję klasyczną na słodko, w dodatku urozmaiconą
Przepysznik - BLW i nie tylkomiasta Bolonia na północy Włoch, a jego podstawą jest mielone mięso (najczęściej wieprzowe albo wołowe) oraz pomidory i bazylia. Można też zgodnie z własnym upodobaniem dodać do niego kiełbasę (tradycyjnie mortadelę), boczek, rozmaite warzywa, oliwki bądź czerwone wino. Największym sekretem tego sosu jest długie gotowanie, najlepiej przez 2-3 godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje
Przepysznik - BLW i nie tylkoSezon grillowy w pełni, ale wszyscy grillują kiełbasy i mieso a ja postanowiłam na ruszt rzucić banany. Czyli tropikalnie w polskim wydaniu ;-) Banany oczywiście najlepiej smakują na ciepło ale sami spróbujcie ;-) Składniki na trzy porcje; 3 banany 3 kostki czekolady 3 łyżeczki miodu (ja uzyłam syropu z mniszka lekarskiego) startą łyzeczke świeżego imbiru 1 łyzeczka
Radość kipiąca uśmiechem.