kiełbasa - 10519 przepisów (strona:530/702)

Chrzan żurawinowy 120

żurawinowej jest bardzo smaczny, na lekko ostry smak, zupełnie inaczej smakuje niż ten ze sklepu. Zawsze przygotowuje go ze świeżo utartego chrzanu, idealny jako dodatek do wędlin lub białej kiełbasy. Składniki: 2-3 korzenie chrzanu 3/4 szklanki konfitury żurawinowej sól sok z cytryny Sposób przygotowania: Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka

Bajeczna Kuchnia
W poszukiwaniu prawdziwego smaku i dobrej wędliny 144

Ponieważ we wpisie umieściłam zdjęcia z linii produkcyjnej więc wegetarian i osoby szczególnie wrażliwe proszę żeby nie czytały i nie oglądały dalej. Półmisek wędlin swojskich pilzneńskich - szynka, polędwica, boczek , kiełbasa i pasztet ze śliwką. Ponieważ wycieczka była na kilka dni przed tegoroczną Wielkanocą więc podczas świąt jedliśmy wspaniałe wędliny z Pilzna ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałata z dressingiem z białego wina 203

kombinujemy, gotujemy tak aby wszystkiego było pod dostatkiem. Na końcu i tak okazuje się, że jedzenia jest po prostu za dużo. Co zrobić z tym co zostało? Część mięs, kiełbas można zamrozić i potem wykorzystać np gotując bigos, leczo lub zapiekanki. A z takich lżejszych rzeczy to co powiecie na sałatkę? Jesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki

Szybko Tanio Smacznie
Orzechowo cebulowe paleo muffinki 134

choć do smarowania nie nadają się zbytnio (są zbyt kruche). Czasem jak nie mam czasu na przygotowanie nawet jajecznicy, to na szybko biorę muffinkę, a w drugą rękę kawałek kiełbasy i gotowe, breakfast of champions . Składniki: 150 gram orzechów włoskich 150 gram cebuli 150 gram mąki migdałowej 50 gram mąki z tapioki łyżeczka sody oczyszczonej sól i pieprz 2 jajka

PaleoLife
Święta, Święta i po Świętach - fotorelacja z Wielkanocy 146

dania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Śniadanie prawie brytyjskie 218

czasie fasolka uzyska pożądaną ostrość i przejdzie smakiem pomidorów. Dodatkowo: - po dwa jajka na osobę - 1 łyżka siekanego szczypiorku - sól, pieprz, olej - po kilka plastrów mocno wędzonej kiełbasy Na rozgrzaną patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, wbijamy jaja starając się aby nie przebić przy tej czynności żółtek. Oprószamy pieprzem i szczypiorem. Ścinamy do momentu uzyskania półpłynnego żółtka. Solimy na końcu

kawawszklance
Solanka. 184

oleju, zrumienić posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Po chwili dodać koncentrat i stopniowo dolewać wywar stale mieszając. Dodać pokrojone w plasterki kiełbasę i parówki, wołowinę oraz ogórki (w plasterkach).  Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 1/2 godziny.  Sprawdzić smak i ewentualnie dodać wody z kiszonych ogórków dla uzyskania

zadanie-gotowanie
Brotchan foltchep - irlandzka zupa z porów. 183

garnku zagotować bulion, dodać mleko, następnie podsmażony por i płatki owsiane. Gotować na małym ogniu przez 25 minut. Dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z podsmażoną kiełbasą pokrojoną w plastry

zadanie-gotowanie
Warzywa smażone z wędliną 97

Szybki i prosty przepis na smaczny obiad. Idealny po świątecznym obżarstwie – można też wykorzystać pozostałe wędliny. Składniki: 5-6 ziemniaków ok 250 g wędlin, kiełbas, boczku itp duża cebula marchew fasola czerwona konserwowa sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano Przygotowanie Ziemniaki, cebulę i wędliny kroimy w kostkę. Marchew w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy wędliny z cebulą

e-PrzepisyKulinarne
Mazurek makowy 179

Święta w pełni .. :) Pomiędzy żurkiem a jajem, kiełbasą a szynką trzeba także znaleźć czas na odrobinę słodyczy ! Mazurek to obowiązkowa propozycja na wielkanocne dni.  Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka

Taste Therapy
Życzę wam... 101

Kiełbasy cztery pęta, tuzina jaj(kurzych!) i wielkiej baby(wielkanocnej!)! Niech stół ugina się od najróżniejszych przysmaków, a po obfitym posiłku nie zabraknie także szlachetnego i mocnego trunku! Czas w rodzinnym gronie niech upłynie miło i bez kłótni, a na śmigusa-dyngusa nikt suchy nie pozostanie! Wesołego Alleluja! jeszcze tak od siebie... Chce wam również życzyć abyście odpoczęli i chodź

W Moim Magicznym Domu
Żurek na zakwasie domowym, z jajkiem i białą kiełbasą! 174

Żurek na domowym zakwasie! Obowiązkowy na Święta Wielkanocne ;-) SKŁADNIKI: - zakwas na żurek - 2 litry wody - biała kiełbasa - ugotowane jajka - gęsta śmietana - 4 łyżeczki chrzanu - majeranek - pieprz - listki laurowe - ziele angielskie Zagotuj wodę w garnku, dodaj w/w składnik oprócz jaj i śmietany. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 -20 minut. Dodaj śmietanę. Żurek wlej do talerza dodaj ugotowane jaja. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Jak przeżyć Wielkanoc? 200

Święta już tuż-tuż, jajka z majonezem, jajka nadziewane, żurki, kiełbasy, serniki, mazurki, schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami? A co gdy do tego wszystkiego jesteś na diecie? Powiedzmy sobie szczerze, święta to nie jest dobry czas na odchudzanie. Warto jednak zadbać, aby te dwa dni nie zaprzepaściły dotychczasowych starań:) Przedstawię Wam kilka

Wypieki i Rumieńce
Sałatka jarzynowa 144

jarzynowa to taki twór, bez którego nie odbędą się żadne imieniny, urodziny i święta. Dużo warzyw, majonez i kilka dodatków, a smak znają wszyscy. Są regiony, które profanują jarzynówkę kiełbasą. Znakiem rozpoznawczym sałatki jarzynowej jest groszek z puszki. Ja w tym przepisie zmieniłam i używam groszku świeżego lub mrożonego, bo ta papka, która wypada z puszki nie smakuje mi wcale

ladykitchen
Biały barszcz na zakwasie i śmietanie 159

cebula ok. 10 cm pora 2 średnie liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu majeranek, sól ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy) średnia porcja rosołowa ok. 250 ml kwaśnej śmietany ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku) 3-4 ząbki czosnku Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi

Codzienna kuchnia niecodzienna