Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Kiełbaśnice - jelita baranie umyć i wymoczyć. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać. Kiełbaski skręcić ok 30 cm , następnie zwinąć je w ślimaczek i ułożyć w naczyniu. Zamarynować sokiem z limonki, pieprzem, i oliwą, posypać ziołami.. bazylia, majeranek oregano
Gotowanie jest łatwenadmiernie podczas pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy blaszkę z pyzami i pieczemy około 40 minut. Przed pieczeniem możemy delikatnie spryskać pyzy wodą. Pyzy podajemy ze smażoną cebulką, boczkiem lub kiełbasą, w zależności od tego co Wam zalega w lodówce;) Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnyuboga bo nie ma boczku można powiedzieć że wariant light. Składniki: cebule pokrojone w piórka ziemniaki pokrojone w plastry marchewki pokrojone w plastry kapusta pokrojona w paseczki 2 laski kiełbasy pokrojone w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie czerwona papryka ostra 5 łyżek oleju do podlania Wykonanie: Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać przełożyć do gąsiorka lub naczynia żaroodpornego i dusić
PychotkaaaSkładniki: laska dobrej kiełbasy kostka rosołowa 3 duże ziemniaki ćwiartka kapusty 3 łyżki śmietany sól pieprz ząbek czosnku Wykonanie: Umyte pokrojone w kostkę ziemniaki gotować w 1 litrze wody wraz z kostką rosołową. Pod koniec gotowania dodać posiekaną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę oraz czosnek. Gdy zupa się ugotuje doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i śmietaną
Pychotkaaacynamonem 5. Makaronowe kokardki z pieczarkowym sosem na bazie mleczka kokosowego (light) 6. Obiad z piekarnika. Pieczone ziemniaki (w delikatnych ziołach) z kiełbasą. 7. Spaghetti z figami i miodowymi orzechami w zdrowym pomarańczowo-figowym sosie. Danie w 10 minut. 8. Domowa sałatka jarzynowa - przepis. Sałatka idealna na co dzień
Słodkie okruszkimniam:) Na dwie sztuki: 2 podłużne bułki lub krótkie bagietki 2 duże lub 4 małe jajka (zależy też od wielkości bułek) ok 10 dkg szynki lub innej wędliny lub kiełbasy 1,2 cebuli kilka plasterków sera żółtego (lub starty) 2 łyżki masła ząbek czosnku sól i pieprz Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Z bułek ściąć wierzch
Maślane ciasteczkoprzypomina mi dawne czasy spędzone w domu rodzinnym.Podawano ją też na różne domowe okazje jako dodatek .Polecam ten przepis.Alternatywa dla a'la bigos. 0.5 kg.kapusty słodkiej pętko dobrej kiełbasy mały przecier pomidorowy cebula sól i pieprz liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego kminek natka pietruszki i koperek 1łyżka smalcu lub oleju ******************************************** Kapustę wypłukać ,posiekać ,włożyć do garnka, podlać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiziemniaków 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze odrobinę) sól i pieprz do smaku ok 1,5 metra jelita do kiełbasy ( u mnie w domu często używamy jelito cienkie baranie ) olej do smarowania blachy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek podsmażyć i wsypać do miski bez tłuszczu, na tłuszczu od boczku
Niezły Młynekszklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju Składniki na farsz: koncentrat pomidorowy 3 cebule 20dag sera żółtego 1/2 papryki czerwonej 6 pieczarek 4 plastry szynki drobiowej 10 dag kiełbasy podwawelskiej sos słodko - kwaśny przyprawa do pizzy Przygotowanie: Ciasto : Mąkę przesiać przez sito dodać olej, sól i rozpuszczone drożdże w 2/3 szklanki ciepłej wody. Wszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby
Darcia w kuchniciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 4 jajka 200 ml śmietany 18 % 20 dag kiełbasy 2 cebule 150 gram sera żółtego sól, pieprz, oregano, majeranek SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników przygotować ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Kiełbaskę i cebulkę pokroić w drobną
Darcia w kuchniNajlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym
Darcia w kuchniswojej kiełbasy dałam: 5 kg łopatki 1,5 kg przerośniętego boczku 1,5 kg wołowiny przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie były to prawie 2 główki i opakowanie majeranku. dodatkowo: jelita cienkie sposób wykonania: Łopatkę zmieliłam na sitku o grubych oczkach, boczek i wołowinkę na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem
Darcia w kuchniskładniki: 1 średnia kapusta 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 100 g kiełbasy lub boczku wędzonego jajko olej do smażenia sól, pieprz, majeranek 2 szklanki bulionu drobiowego 400 ml śmietany 18 % Sposób wykonania: Z kapusty wykroiłam głąb. Zanurzyłam w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjęłam wierzchnie liście i ponownie włożyłam do garnka. (czynność tą powtarzałam kilkakrotnie). Z każdego
Darcia w kuchniSkładniki: 1 kg ugotowanego bobu ( u mnie był to bób ze słoika, który robiłam na zimę ) 200 gram kiełbasy podwawelskiej 2 średniej wielkości cebule koncentrat pomidorowy w słoiczku olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy Sposób wykonania: Bób odcedziłam, zachowując wodę, obrałam ze skórki, włożyłam do garnka, zalałam wodą z bobu ( tak żeby
Darcia w kuchniSkładniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1/2 kg mąki 1 jajko woda 1/2 łyżki oleju przyprawy : sól, pieprz, wegeta, Omasta: 2 średniej wielkości cebule 100 gram kiełbasy np. śląska 50 gram wędzonego boczku 200 ml śmietany 12 % olej, sól pieprz, wegeta Sposób wykonania: Farsz: Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju
Darcia w kuchni