kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pań z kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń Kobieta Aktywna : ) Te osoby włożyły kawał swego serca do potraw i produktów
Right Behind The Kitchendanie. Podajemy je „do góry nogami” czyli wykładając potrawę na talerz poprzez odwrócenie garnka. Składniki ok 500 g ziemniaków 50 g boczku (najlepiej wędzonego) 1,5 laski kiełbasy … Czytaj dalej Rondel burgundzki
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypapryki wędzonej, papryki słodkiej sól i pieprz do podania: ćwiartki cytryny i świeża kolendra Bulion podgrzewam w garnku. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Po kilku minutach, kiedy wytopi się tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażę do zarumienienie. Następnie dodaję posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki
Mango PapajaOczywiście zrobiłam to z lenistwa, bo nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół
pieprzny smaczekprzechowywać 12-24 godziny. 240 ml wody 5 g drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy 10 g soli [ 1 łyżeczka] 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo kawałek kiełbasy 1-2 łyżeczki sosu cygańskiego Drożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać przez 5-7 minut.Włożyć do nasmarowanej
Moje domowe kucharzeniejako dodatek do potraw mięsnych albo jako samodzielna potrawa. Składniki: torebka białego ryżu 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 kabaczek 1 cukinia 1 marchewka 2 papryki żółta i czerwona kiełbasa 2 ząbki czosnku słodka czerwona papryka sól,pieprz, bazylia, Pokroiłam i podsmażyłam cebulę na złoty kolor z pokrojoną kiełbaską. Dodałam pokrojoną w plasterki marchewkę i paprykę. Troszkę
potrawyregionalnefantazji. Ja daję pomysł .... a wy działajcie ;-) Na pewno jest dużo możliwości... Składniki: ziemniaki szpinak (najlepiej świeży) ser lazur ser parmezan 2 łyżki śmietany 3-4 ząbki czosnku kiełbasa / boczek wędzony oliwa z oliwek Ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Ostudziłam je,wyłożyłam na blachę i nacięłam każdy z nich. Szpinak i starty czosnek, podsmażyłam chwilę na oliwie
potrawyregionalnewłoszczyznę. Pod koniec gotowania włoszczyzny, dodałam pół cebuli i starty czosnek. Teraz czas na białą kiełbaskę. Wyłowiłam warzywa,dodałam sól,pieprz,chrzan i majeranek. Wlałam zakwas Następnie ugotowaną kiełbasę,pokroiłam w plasterki i włożyłam do zupy. Można ją lekko zagęścić. Ja użyłam mąki kukurydzianej,która jest mniej kaloryczna. Rozmieszałam ją w kubeczku z dodatkiem zupy. I żurek gotowy
potrawyregionalnespaghetti z chili. Dużo czosnku,pikantna kiełbaska peperoni ufff... do tego kieliszek wina dla złagodzenia ;-) Aromatyczne, pachnące oregano i bazylia. Kocham takie jedzenie i zachęcam do gotowania. Składniki: kiełbasa peperoni czosnek czarne i zielone oliwki kapary cebula papryczka chili kawałek parmezanu pomidory i/lub pasta pomidorowa bazylia,oregano,sól,pieprz olej makaron spaghetti nr.4 Lubelli Na patelni podsmażyłam pokrojoną
potrawyregionalnenabierze złocistego koloru. Wlałam ją do kapusty i wymieszałam. Pod koniec gotowania dodałam koncentrat pomidorowy. Wlałam ocet winny. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Można dodać do kapusty pokrojoną kiełbasę. Podawałam z młodymi ziemniaczkami,surówką z młodej kapusty ( przepis na surówkę znajdziecie TU ) i grillowaną piersią z kurczaka. Smacznego
potrawyregionalnehaluszkami czyli kładzionymi kluseczkami z tartych ziemniaków. Składniki: 800 g obranych ziemniaków 200 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 200 g bryndzy kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy 1 większa cebula sól smalec,ewentualnie olej Ziemniaki obrałam,umyłam i starłam na tarce. Należy je dobrze odsączyć. Na dnie miski zbierze się skrobia, którą należy dodać do ciasta. Wsypałam wymieszane
potrawyregionalnezależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory anchois czarne oliwki rukola czerwona świeża papryka jajko ugotowane na twardo podsmażone plasterki pieczarek podsmażone plasterki kiełbasy zielona część dymki podsmażony w łupinach czosnek ( do posmarowania bułki) pasta kawiorowa kapary majonez pieprz sól Kromki bułki posypałam serem i podpiekłam w piekarniku. Ciepłe bułeczki przystroiłam powyższymi składnikami
potrawyregionalnemakaron dużą ilością wędzonej papryki, dzięki czemu bakłażan przeszedł jej smakiem. Trochę ziół, czosnek, świeża papryka i słodkie koktajlowe pomidorki i pyszne danie gotowe . Składniki: kawałek kiełbasy chorizo 1 bakłażan 1 cebula 1 mała lub pół dużej świeżej, czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
potrawyregionalnegminna niesie, jest jeszcze starszy, bo jego receptura ponoć narodziła się w 1965 roku. Wspominaliśmy zresztą o tym w naszym artykule, który kilka miesięcy temu zamieściliśmy na portalu Dobra Kiełbasa . Ale ten paprykarz jest tak smaczny (i tak podobny do tego co pamiętam z dzieciństwa), że postanowiliśmy zrobić go jeszcze raz i podzielić się przepisem z wami, na naszym blogu
Marder&Marder Manufactureciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze pada na coś jednogarnkowego, a kukurydzę, fasolę czy pomidory obowiązkowo w szafce mam :) Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy - do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie
Kolorowy Przepisownik