ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 4 jajka 200 ml śmietany 18 % 20 dag kiełbasy 2 cebule 150 gram sera żółtego sól, pieprz, oregano, majeranek SPOSÓB WYKONANIA: Z podanych składników przygotować ciasto i włożyć na pół godziny do lodówki. Kiełbaskę i cebulkę pokroić w drobną
Darcia w kuchniNajlepszy z razowym chlebem i kiszonym ogórkiem. Do przygotowania domowego smalcu potrzebowałam 0,5 kg słoniny 1 lask ę kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Słoninę i kiełbaskę zmieliłam przez maszynkę ( na dużych oczkach. Cebulkę obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kostkę ( można ją także zmielić ). Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. W garnuszku, na wolnym
Darcia w kuchniswojej kiełbasy dałam: 5 kg łopatki 1,5 kg przerośniętego boczku 1,5 kg wołowiny przyprawy to: sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czosnek - u mnie były to prawie 2 główki i opakowanie majeranku. dodatkowo: jelita cienkie sposób wykonania: Łopatkę zmieliłam na sitku o grubych oczkach, boczek i wołowinkę na małych. Czosnek obrałam przepuściłam przez praskę, dodałam do mięsa, wszystko razem
Darcia w kuchniskładniki: 1 średnia kapusta 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 100 g kiełbasy lub boczku wędzonego jajko olej do smażenia sól, pieprz, majeranek 2 szklanki bulionu drobiowego 400 ml śmietany 18 % Sposób wykonania: Z kapusty wykroiłam głąb. Zanurzyłam w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjęłam wierzchnie liście i ponownie włożyłam do garnka. (czynność tą powtarzałam kilkakrotnie). Z każdego
Darcia w kuchniSkładniki: 1 kg ugotowanego bobu ( u mnie był to bób ze słoika, który robiłam na zimę ) 200 gram kiełbasy podwawelskiej 2 średniej wielkości cebule koncentrat pomidorowy w słoiczku olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz mielony, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy Sposób wykonania: Bób odcedziłam, zachowując wodę, obrałam ze skórki, włożyłam do garnka, zalałam wodą z bobu ( tak żeby
Darcia w kuchniSkładniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 1/2 kg mąki 1 jajko woda 1/2 łyżki oleju przyprawy : sól, pieprz, wegeta, Omasta: 2 średniej wielkości cebule 100 gram kiełbasy np. śląska 50 gram wędzonego boczku 200 ml śmietany 12 % olej, sól pieprz, wegeta Sposób wykonania: Farsz: Ugotowane ziemniaki zmieliłam przez maszynkę, cebulkę pokroiłam w kosteczkę , podsmażyłam na odrobinie oleju
Darcia w kuchniSkładniki: 500 g jarmużu 250 gram kiełbasy np. podwawelskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pieprz sól Sposób wykonania: Liście jarmużu umyłam, wycięłam z nich twarde części, pokroiłam w paski. W garnku zagotowałam pół litra wody ( opcjonalnie ), dodałam jarmuż. Gotowałam przez kilka minut aż zmiękł. Kiełbaskę pokroiłam w kostkę podsmażyłam na patelni, dodałam do jarmużu, gotowałam dalej. Na patelni rozgrzałam
Darcia w kuchnisię do nas coraz szybciej okres świąteczny w którym przepis ten może być wielce użyteczny. Podane proporcje pozwalają na zapeklowanie 10 kg mięsa ( jeżeli chcemy użyć peklówki do przyprawienia kiełbasy to stosujemy drobniejszą sól i bardziej rozdrabniamy przyprawy) składniki sól kamienna gruba 200 g cukier brązowy 30 g saletra 15 g liść laurowy 10 szt ziele angielskie 15 szt gorczyca
Miód i pieprzpowiedział, że jesień lub zima nie są najlepszą porą na duszonki? Oczywiście, że SĄ :) Może nie na takie prawdziwe, duszone w żeliwnym garze na ogniu, z kiełbasą i boczkiem, ale domowe - lekkie i robione w piekarniku. Palce lizać! Domowe duszonki Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kaczki zacząć ją faszerować delikatnie przesuwając mięso aby szyjka również była napełniona - ja nie popychałam go łyżka od środka tylko po prostu ręką przesuwałam od zewnątrz tak jakby napełniając kiełbasę. Zszywamy i napełniamy całą kaczkę. Należy zszyć także szyjkę kaczki oraz dziury po nóżkach i skrzydłach. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną delikatnie natłuszczoną patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron
sierotka maRysia w kuchnipodobny do polskiej odmiany, gdzie placek, to gąbką nasiąknięta tłuszczem. Trochę taki misz-masz na pierwszy rzut oka. Ale smak o dziwo niezły - była to polęwdiczka wieprzowa z kiełbasą i białą fasolą w ostrym sosie paprykowym. Brakuje czegoś, co przełamałoby ten monotonny kolor no ale cóż. Prawdziwą furorę zrobiły pierożki z płynnym, białym serem - rewelacja. Ciasto podobne do greckiego filo
Right Behind The Kitchenchodzi o to aby utrzymać w lokalu konwencję PRLu, wpaść na coś do picia (czytaj wódkę, piwo, wino raczej) i zjeść coś (czytaj pasztet z sosem tatarskim, śledzie, białą kiełbasę). Trochę taki fast food zakrapiany procentami. Łubu Dubu we Wrocławiu, w porównaniu do tych powyższych, poszło o krok dalej. Menu w lokalu jest bardziej rozbudowane i jest w czym wybierać
Right Behind The Kitchenkostce ulicy Bramowej. A w środku co ja pacze? Ja pacze i widzę od razu doskonałe wędliny z roztoczańskiej Masarni Wasąg. Próbowałem niespełna 1-dniowego schabu - super soczystego, kruchego, kiełbas, kaszanki - wszystko nadzwyczaj pyszne! Tuż obok stoisko Pana Romana z Zagrody Łąckiej, który ma w swojej ofercie różnej maści drób w wersji surowej jak i wędzonej. Moje
Right Behind The Kitchenrobić cokolwiek perfekcyjnie? Uczono mnie, że istnieje takie pojęcie jak "ideał wychowawczy" i z tego co pamiętam nigdy go nie osiągniemy. Oczywiście dążymy do niego ale nie dla psa kiełbasa. Zatem fajnie jest mieć gdzieś na horyzoncie nawet myśl, że ktoś to danie robi lepiej ale czy istnieje słowo perfekcja w kuchni? Myślę, że zamiast słuchać o perfekcji, idealnych daniach
Right Behind The Kitchenprzekąsek tapas – marynowane fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest
Right Behind The Kitchen