kiełbasa - 10546 przepisów (strona:188/704)

Wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą 46

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:  3 marchewki  2 pietruszki  por  0,5 litra zakwasu żytniego  2 śr. cebule  o,5 kg białej kiełbasy parzonej  3 liście laurowe  5 ziarenek ziela angielskiego  sól i pieprz do smaku  mąka  śmietana (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Gotujemy wywar na warzywach z przyprawami (ziele(...)liście laurowe i pieprz )Białą kiełbasę gotujemy osobno w małym garnku .Kroimy w kawałki i podsmażamy na oleju.Dokładamy do wywaru .Gotujemy chwilę na małym ogniu.Cebulę również kroimy w kostkę ,szklimy i dodajemy do zupy.Następnie wlewamy dobrze wymieszany zakwas.Gotujemy kilka minut .Zaciągamy mąką i dodajemy słodką śmietanę Żurek można podawać z ugotowanym jajkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wielkanocny

Olcia gotuje!
Leczo z cukinią 58

sprawdza się jako posiłek dla całej rodzinki na obiad a nawet ciepłą kolację z chlebkiem. Serdecznie polecam mój sprawdzony przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Leczo z cukinią – składniki 2 kiełbasy np. podwawelska – około 0,5 kg. 3 – 4 cukinie – około 1,2 kg 2 średnie papryki żółte 2 papryki czerwone 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku(...)cukinie, które mają miękką skórkę. Cukinię umyłam, odcięłam końce i pokroiłam w dość dużą kostkę około 2 cm. Paprykę też oczyściłam z pestek, białych błon i pokroiłam w kostkę. Kiełbasę również pokroiłam w kostkę. Cebulkę obrałam z łupinek i też pocięłam w kosteczkę. Czosnek również obrałam i drobniutko posiekałam. Na głębokiej patelni zeszkliłam cebulkę. Następnie włożyłam do tego pokrojoną kiełbaskę

Olcia gotuje!
CIAPKAPUSTA 72

Bardzo smaczne i tanie danie z ziemniakami, kiszoną kapustą i podsmażoną kiełbasą oraz cebulą. Ja podaję ciapkapustę z kefirem, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  1/5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg kiszonej kapusty  2 cebule 2 łyżki smalcu 1 kiełbasa zwyczajna lub odrobina boczku  sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z odrobiną(...)wody do miękkości, odcedzamy i po ostudzeniu wyciskamy i kroimy na kawałki. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i dodajemy do nich kapustę, sól i piperz oraz podpieczoną kiełbasę z cebulą na oleju.  Wszystko dokładnie ubijamy. Ciapkapusta jest gotowa. Podajemy ją okraszoną podpieczoną cebulka z boczkiem, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Char Kway Teow 87

sercówki, rozdaj małż, aby zarobić więcej, przygotowywali wieczorem i sprzedawali proste, tanie, tłuste i zarazem niesamowicie pyszne danie, właśnie z makaronu ryżowego, czosnku, jajek, szczypiorku czosnkowego, kulek ryżowych, chińską kiełbasą lub boczkiem. Char Kway Teow powinno być przygotowywane w woku na wolnym ogniu, by wysoka temperatura, fantastycznie przypalała danie i dawała mu wędzony posmak i podane na liściu bananowca. Char(...)Kway Teow Ciężko oczywiście jest dostać oryginalne produkty jak choćby chińska kiełbasa, ale czytając o niej w internecie, najbliżej jej było do chorizo, ciasto rybne też jest nie dostępne, ale jest robione między innymi z surimi, więc zdobyłem produkty najbardziej zbliżone, jakie mogły być i powstało to fantastyczne danie. Na zakończenie, zapraszam na makaron ryżowy z ulic Singapuru, czyli Char

RafalCook
Hiszpańska zupa z zieloną soczewicą i kiełbasą chorizo. PRZEPIS 89

bardzo pożywna i wyrazista w smaku, a do tego świetnie rozgrzewa. Gdy tyko za oknem zrobiło się jesiennie, przypomnieliśmy sobie o przepisie na hiszpańską zupę z zieloną soczewicą i kiełbasą chorizo . Jest tak pyszna, że od razu zrobiliśmy duży garnek. Przepis na hiszpańską zupę z soczewicą i chorizo Składniki: 2 większe cebule, 3 ząbki czosnku, 2 pętka hiszpańskiej kiełbasy chorizo(...)pieprzem, gotuj przez około 25 minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę. Rada: już na talerzach zupę można skropić oliwą z oliwek. Artykuł Hiszpańska zupa z zieloną soczewicą i kiełbasą chorizo. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Fasolka szparagowa po bretońsku 64

zarazem bardzo smaczna. Szczerze polecam, bo naprawdę warto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolka po bretońsku – składniki: 1,1 kg żółtej fasolki szparagowej 250 g boczku wędzonego parzonego 500 g kiełbasy np. śląskiej 1 ząbek czosnku 2 średnie cebule 700 ml passaty pomidorowej 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka majeranku 3 ziarna ziela(...)przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wody tylko tyle, aby ją przykryć. Wodę solimy. Fasolkę gotujemy około 5 minut pod przykryciem. ( fasolka ma być półtwarda) Boczek kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulkę kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy. Na zimną patelnię przekładamy boczek i smażymy na małym płomieniu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie do boczku dodajemy

Olcia gotuje!
Przepis na szybki bigos z cukinii 194

Bigos z cukinii.  Przepis na bigos z cukinii Pyszny i łatwy przepis na bigos z cukinii z podsmażonym boczkiem, wędzoną kiełbasą, porem, czosnkiem, świeżymi pomidorami i marchewką. Bigos z cukinii doprawiony tymiankiem, mielona papryką oraz posiekanym koperkiem. Bigos z cukinii Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania bigosu z cukinii: około 70g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę biała część(...)pora posiekana 2 posiekane ząbki czosnku 2 niewielkie marchewki pokrojone w kostkę 350g wiejskiej kiełbasy pokrojonej w kostkę 3-4 dojrzałe, obrane i pokrojone w kostkę pomidory około 1,8kg młodej cukinii pokrojonej w kostkę woda lub wywar mięsny albo jarzynowy do podlania bigosu (ile będzie potrzeba) około 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki po kilka ziarenek ziela

Moja Książka Kucharska
Jak zrobić idealną fasolkę po bretońsku? 54

prosta w wykonaniu i niedroga. Przedstawiamy szybki przepis na idealną fasolkę po bretońsku! Fasolka po bretońsku jak zrobić? Składniki: – 500g fasoli jaś – 400g boczku wędzonego – 400g kiełbasy – 2 duże cebule – 4 puszki pomidorów krojonych (lub około 1,5kg świeżych pomidorów) – 50g koncentratu pomidorowego – olej do podsmażania – przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka(...)dlatego zalej ją w proporcjach około 1:3. 2. Po namoczeniu fasoli odlej pozostałą zawartość płynu i przepłukaj dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. 3. Pokrój w kostkę boczek i kiełbasę. Na dużej, głębokiej patelni z rozgrzanym olejem dokładnie podsmaż oba produkty. Na tłuszczu zeszklij także drobno posiekaną cebulę. Na patelnię do boczku, kiełbasy i cebuli dodaj namoczoną fasolę i smaż

Kuchennyviral.pl
pyszna grochówka z kiełbasą... 87

sztuk średnie, ziele angielskie 4 sztuki, ziarna jałowca 8 sztuk, liście laurowe 2 sztuki, woda 4 litry smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka większa, ząbki czosnku 8 sztuk, kiełbasa śląska 6 sztuk, pieprz mielony 2 łyżeczki, sól 2 łyżki, majeranek 4 łyżki Groch łuskany opłukać i zalać wodą zimną, moczyć całą noc. Do garnka wlać wodę, wsypać rozdrobnioną w rozdrabniaczu(...)liść laurowy i zagotować. Do gotującego się wywaru wlać wymoczony groch i gotować na średnim ogniu z 40 minut. Cebulę i ząbki czosnku drobno pokroić i zeszklić na smalcu, kiełbasę obrać z flaka, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i usmażyć, dodać do zupy, gotować z 5 minut. Na koniec wsypać majeranek, pieprz mielony, sól do smaku, wymieszać i zdjąć

W Mojej Kuchni Lubię
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW + FIMIK 297

łatwa w przygotowaniu sałatka z młodych ziemniaków, koperku i ogórków małosolnych. Idealna na grilla i nie tylko, polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg małych, młodych, ugotowanych ziemniaków  1 kiełbasa podwawelska 1 czerwona cebula 4 ogórki małosolne  pokrojony koperek(...)jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy ( stołowej lub sarebskiej ) 2 łyżki majonezu  sól, pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki gotujemy i studzimy, następnie kroimy w kostkę łącznie z kiełbasą, ogórkami i cebulą. Kiełbasę podsmażamy na złoto.  Składniki sosu mieszamy.  Do miski przekładamy wszystkie składniki i wlewamy sos, wsypujemy koperek, mieszamy.  Sałatkę chłodzimy 1-2 godziny

Kulinarne Fantazje Marioli
Łazanki z młodą kapustą 78

proste a zarazem cudownie smaczne. Poznajcie moją wersję tego dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – składniki: 1 mniejsza głowka młodej kapusty 200 g makaronu łazanki 1 kiełbasa podwawelska ( okolo 250 g ) lub inna około 200 g boczku wędzonego parzonego 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżeczki cukru do smaku 1 średnia cebula 1 czubata łyżka masła(...)sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łazanki z młodą kapustą – wykonanie: Makaron gotujemy na pół twardo ( u mnie około 8 minut. Odcedzamy. Obraną cebulę drobno szatkujemy. Kiełbasę kroimy na plasterki około 0,5 cm. Tak pokrojone plasterki przekrawamy na 4 części. Kapustę kroimy na ćwiartki. Usuwamy głąb. Następnie liście szatkujemy na mniejsze kawałki, ale nie wieksze niż

Olcia gotuje!
Szaszłyki z kiełbasą 143

Składniki: 1 pęto kiełbasy 1 papryka 1 cebula 4-5 pieczarek 1/2 bakłażana 1/2 cukinii przyprawa do szaszłyków Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe krążki. Paprykę w kostkę, cukinię, bakłażana i pieczarki … Czytaj dalej Szaszłyki z kiełbasą

czarrna od kuchni
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą 76

Młoda kapusta przygotowana w wersji z marchewką, kiełbasą i boczkiem. Bez zagęszczania mąką!   Składniki: główka młodej kapusty, średniej wielkości cebula, 2 średnie marchewki, 120 g kiełbasy, 100 g boczku w plastrach (w mnie surowy) łyżka masła,  sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie: Kapustę kroimy na pół, usuwamy twardą część głąbu kapusty, a następnie(...)Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 10 minut. Na patelni podsmażamy (najlepiej już bez tłuszczu lub na bardzo niewielkiej ilości), drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz w paski boczek - przez około 5 minut. Następnie dodajemy do kapusty, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania