dziś zapraszam właśnie na ten mój wyjątkowy przysmak. Fasolka po bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry ok. 100 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe(...)mąki (opcjonalnie) Dzień wcześniej fasolkę należy opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona. Boczek i cebulkę, kroimy w kostkę, kiełbasę w dość grube półplasterki lub również w kostkę (wszystko ma być podobnej wielkości, co fasola). Poszczególne składniki podsmażamy na patelni. Ja robię to tak, że najpierw wrzucam na patelnię boczek
Ratunku obiadkasz lub strączków. Grochówka: Zupa, która naprawdę syci Jeśli szukasz zupy, która naprawdę zaspokoi Twój głód, grochówka jest idealnym wyborem. Ta polska zupa na bazie grochu, często podawana z kiełbasą, jest znana z intensywnego smaku i prostoty przygotowania. Grochówka wojskowa, jak często jest nazywana, to danie, które nie tylko rozgrzewa, ale także dodaje energii. Jej krzepiący charakter sprawia, że jest(...)żurek. Te wyjątkowe zupy nie tylko rozgrzewają, ale także wprowadzają świąteczny nastrój, łącząc pokolenia przy jednym stole. Barszcz biały, z jego delikatnie kwaśnym smakiem, często podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem, co czyni go nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. Zupa Grzybowa: Wigilijny Skarb Zupa grzybowa to prawdziwy klejnot wigilijnego stołu. Przygotowywana z suszonych grzybów, takich jak borowiki i podgrzybki, zachwyca
Ugotowane pozamiataneznajdziesz także inne smakowite przepisy na domowe wędliny. Jeśli chcesz przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej: Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia Kiełbasa żywiecka podsuszana bez wędzenia Golonka ze słoika - konserwa mięsna Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa z piekarnika podsuszana Schab gotowany 20 minut Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów, kulinarnych
Kulinarne przygody Gatitygodzina Ilość porcji: 3-4 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g kiełbasy 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietanki 18% 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól pieprz natka pietruszki 1. Obieramy(...)ziemniaki, marchewkę i pietruszkę a następnie kroimy je w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, aż stanie się chrupiąca. Odkładamy na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, por oraz czosnek. 3. Po chwili dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę . Smażymy przez 3-4 minuty, mieszając. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem
karolgotujektóry jest wielokrotnie odgrzewany. Dzięki temu wszystkie smaki mają czas, by się idealnie połączyć. Mój przepis na świąteczny bigos zawiera kiszoną kapustę, białą kapustę, różne rodzaje mięs, kiełbasę i suszone grzyby. Do tego dodaję suszone śliwki, czarną żubrówkę oraz przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. W tym roku postanowiłam dodać odrobinę goździków i jałowca, aby nadać(...)Głosujący ) Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki 1,2 kg wieprzowej karkówki 350 g wołowiny rosołowej 300 g wędzonego boczku 300 g szwedzkiej kiełbasy z wołowiny 2 cebule, duże 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego oregano 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion
codojedzeniaTradycyjny sos myśliwski Jak zrobić prawdziwy ciemny sos myśliwski z grzybami pachnący lasem? To nic trudnego, przepis na sos myśliwski z kiełbasą jest bardzo łatwy, zrobisz go szybko i bez problemów w domu. Pewnie, w handlu jest dostępny gotowy sos w proszku jak i w płynie, ale czy o to nam chodzi? Zrób najlepszy sos myśliwski z szyszką. 😋 Jak zrobić(...)samemu sos myśliwski? Sos myśliwski z ogórkiem i kiełbasą najlepiej z dziczyzną. Jak sama nazwa sosu wskazuje, jest on oparty na darach lasu i natury. Sos jest łatwy, ale nie można iść na skróty, pamiętaj, grzyby leśne, ogórek kiszony, odrobina dziczyzny i jałowiec. Jak zrobić samemu sos myśliwski? Zapraszam 🙂 Przepis na sos myśliwski boczek surowy wędzony
Dieta moja pasjadorzuciłam także kawałki jabłka – jego naturalna słodycz świetnie współgra z dynią, a lekkie karmelizowanie na patelni wydobywa jeszcze więcej aromatów. Na koniec dla przełamania tych delikatnych smaków dodałam plastry kiełbasy, które wprowadziły wyrazisty, pikantny akcent. Całość okazała się być niezwykle smaczną kombinacją – dyniowo-ziemniaczane kopytka zyskały niecodzienny charakter, a połączenie słodkich i słonych nut z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawiło(...)grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Kopytka 400 g ugotowanych ziemniaków i zmielonych 150 g dyniowego puree 1 jajko 150 g mąki sól do smaku 300 g kiełbasy 2 pak choi 2 dymki 1 jabłko 3 łyżki kukurydzy, mrożonej lub konserwowej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól
codojedzeniaprzepis na Mielonkę w osłonkach wędliniarskich Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wtedy wiemy co jemy. Np. gdy robimy domową białą kiełbasę to przy okazji robimy też kiełbasę słoikową , Nam w tej wędlinie ze słoika smakuje też galaretka, która wytwarza się podczas pasteryzacji, ponieważ Domowa mielonka z indyka bez konserwantów jest bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędyniowe, w kształcie dyni właśnie. Za to postawiłam na te już gotowe, aby przygotowanie pysznego obiadu było szybkie i przyjemne. Takie gnocchi z sosem dyniowym i podpieczoną białą kiełbasą podbiły serca mojej rodziny, w sezonie na dynie pewnie będą często. Wykonanie też jest banalne, więc jak tylko macie odrobinę purée dyniowego, polecam się z tym przepisem. Składniki(...)porcje): opakowanie gotowych gnocchi 1/2 szklanki purée z dyni 2 białe kiełbasy – użyłam cielęcych 2 cebulki szalotki łyżeczka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szklanka bulionu warzywnego – użyłam z proszku 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania kilka listków świeżej szałwii – opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 1/4 kubeczka
Smaczna StronaSkładniki: 250 g makaronu wstążki ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 1/4 główki białej kapusty kawałek wędzonego boczku 2-3 laski dowolnej kiełbasy 8 pieczarek 2 średnie cebule olej sól pieprz słodka i ostra papryka zielenina Wykonanie: Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą, posolić i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu odlać wodę. Cebule(...)pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki lub w kostkę. Cebule podsmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w półplasterki kiełbasy. Podsmażyć chwilę, po czym dołożyć pieczarki. Posolić, popieprzyć, posypać paprykami i smażyć do zrumienienia kiełbasy. Do garnka z ugotowaną kapustą przełożyć całą zawartość patelni i ugotowany makaron. Wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekaną
Walijskie Pichceniewyjąć gdy najdzie nas ochota Co nam trzeba? mała kapusta biała lub włoska Koperek- pęczek 8-10 plastrów wędzonego boczku(zależy jakiej grubości) ja wybieram cienkie. 2 pętka kiełbasy sól, pieprz, cukier 200ml wody łyżka oleju rzepakowego Robimy!! Wodę wlewamy do garnka Kapustkę siekamy drobno i wrzucamy do gotującej się wody Koperek siekamy drobno, a boczek kroimy w paski. Kiełbasę(...)kosteczkę Kiełbasę i boczek przesmażamy na oleju Dorzucamy do kapustki wraz z koperkiem Dusimy do miękkości- minimum pół godziny-pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli oraz pieprzu do smaku. Dusimy chwilkę by smaki przeszły, a woda odparowała. Gotowe! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Kapusta duszona z koperkiem
LatosiowydomObiad z blachy Szybki i bardzo smaczny obiad z piekarnika. I to wszystko razem, za jednym zamachem. Na blaszce znajdziemy zapiekane, rumiane ziemniaczki, chrupiące krążki kiełbasy oraz soczystą cukinię i paprykę. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 3 kiełbasy (u mnie polskie surowe) 1 cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej) 1 czerwona papryka 3 łyżki(...)garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** Podgotowane ziemniaki przecedzamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Między ziemniakami układamy pokrojoną w plastry kiełbasę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę w grube paski. Warzywa układamy na patelni *** *** Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki i soli oraz szczyptę pieprzu
Blog z ApetytemKulinarne przygody Gatity postanowiłam spróbować i zrobiłam swoją wersję. Przyprawy i mięsa możecie dać pod swoje smaki. Ja podam Wam swoją kombinacje. Z podanych proporcji wyszły mi 4 kiełbasy. Ważne jest aby dobrze ucisnąć mięso w osłonce. U mnie gdzieś tam jeszcze były małe przerwy. Ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona i na pewno będę robić inne kombinacje(...)kiełbasy. Pieczona kiełbasa
Ewa w kuchni