Pora na swiąteczny bigos! 67który jest wielokrotnie odgrzewany. Dzięki temu wszystkie smaki mają czas, by się idealnie połączyć. Mój przepis na świąteczny bigos zawiera kiszoną kapustę, białą kapustę, różne rodzaje mięs, kiełbasę i suszone grzyby. Do tego dodaję suszone śliwki, czarną żubrówkę oraz przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. W tym roku postanowiłam dodać odrobinę goździków i jałowca, aby nadać(...)Głosujący ) Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki 1,2 kg wieprzowej karkówki 350 g wołowiny rosołowej 300 g wędzonego boczku 300 g szwedzkiej kiełbasy z wołowiny 2 cebule, duże 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego oregano 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion
codojedzenia
Przepis na sos myśliwski do mięs i nie tylko 70Tradycyjny sos myśliwski Jak zrobić prawdziwy ciemny sos myśliwski z grzybami pachnący lasem? To nic trudnego, przepis na sos myśliwski z kiełbasą jest bardzo łatwy, zrobisz go szybko i bez problemów w domu. Pewnie, w handlu jest dostępny gotowy sos w proszku jak i w płynie, ale czy o to nam chodzi? Zrób najlepszy sos myśliwski z szyszką. 😋 Jak zrobić(...)samemu sos myśliwski? Sos myśliwski z ogórkiem i kiełbasą najlepiej z dziczyzną. Jak sama nazwa sosu wskazuje, jest on oparty na darach lasu i natury. Sos jest łatwy, ale nie można iść na skróty, pamiętaj, grzyby leśne, ogórek kiszony, odrobina dziczyzny i jałowiec. Jak zrobić samemu sos myśliwski? Zapraszam 🙂 Przepis na sos myśliwski boczek surowy wędzony
Dieta moja pasja
Kopytka dyniowo-ziemniaczane – jesienny hit w Twojej kuchni! 159dorzuciłam także kawałki jabłka – jego naturalna słodycz świetnie współgra z dynią, a lekkie karmelizowanie na patelni wydobywa jeszcze więcej aromatów. Na koniec dla przełamania tych delikatnych smaków dodałam plastry kiełbasy, które wprowadziły wyrazisty, pikantny akcent. Całość okazała się być niezwykle smaczną kombinacją – dyniowo-ziemniaczane kopytka zyskały niecodzienny charakter, a połączenie słodkich i słonych nut z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawiło(...)grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Kopytka 400 g ugotowanych ziemniaków i zmielonych 150 g dyniowego puree 1 jajko 150 g mąki sól do smaku 300 g kiełbasy 2 pak choi 2 dymki 1 jabłko 3 łyżki kukurydzy, mrożonej lub konserwowej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól
codojedzenia
Domowa mielonka z indyka bez konserwantów 109przepis na Mielonkę w osłonkach wędliniarskich Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wtedy wiemy co jemy. Np. gdy robimy domową białą kiełbasę to przy okazji robimy też kiełbasę słoikową , Nam w tej wędlinie ze słoika smakuje też galaretka, która wytwarza się podczas pasteryzacji, ponieważ Domowa mielonka z indyka bez konserwantów jest bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gnocchi w sosie dyniowym z białą kiełbasą 104dyniowe, w kształcie dyni właśnie. Za to postawiłam na te już gotowe, aby przygotowanie pysznego obiadu było szybkie i przyjemne. Takie gnocchi z sosem dyniowym i podpieczoną białą kiełbasą podbiły serca mojej rodziny, w sezonie na dynie pewnie będą często. Wykonanie też jest banalne, więc jak tylko macie odrobinę purée dyniowego, polecam się z tym przepisem. Składniki(...)porcje): opakowanie gotowych gnocchi 1/2 szklanki purée z dyni 2 białe kiełbasy – użyłam cielęcych 2 cebulki szalotki łyżeczka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szklanka bulionu warzywnego – użyłam z proszku 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania kilka listków świeżej szałwii – opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 1/4 kubeczka
Smaczna Strona
MAKARON Z BIAŁĄ KAPUSTA, PIECZARKAMI, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ. 88Składniki: 250 g makaronu wstążki ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 1/4 główki białej kapusty kawałek wędzonego boczku 2-3 laski dowolnej kiełbasy 8 pieczarek 2 średnie cebule olej sól pieprz słodka i ostra papryka zielenina Wykonanie: Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą, posolić i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu odlać wodę. Cebule(...)pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki lub w kostkę. Cebule podsmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w półplasterki kiełbasy. Podsmażyć chwilę, po czym dołożyć pieczarki. Posolić, popieprzyć, posypać paprykami i smażyć do zrumienienia kiełbasy. Do garnka z ugotowaną kapustą przełożyć całą zawartość patelni i ugotowany makaron. Wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekaną
Walijskie Pichcenie
Kapusta duszona z koperkiem i boczkiem 80wyjąć gdy najdzie nas ochota Co nam trzeba? mała kapusta biała lub włoska Koperek- pęczek 8-10 plastrów wędzonego boczku(zależy jakiej grubości) ja wybieram cienkie. 2 pętka kiełbasy sól, pieprz, cukier 200ml wody łyżka oleju rzepakowego Robimy!! Wodę wlewamy do garnka Kapustkę siekamy drobno i wrzucamy do gotującej się wody Koperek siekamy drobno, a boczek kroimy w paski. Kiełbasę(...)kosteczkę Kiełbasę i boczek przesmażamy na oleju Dorzucamy do kapustki wraz z koperkiem Dusimy do miękkości- minimum pół godziny-pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli oraz pieprzu do smaku. Dusimy chwilkę by smaki przeszły, a woda odparowała. Gotowe! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Kapusta duszona z koperkiem
Latosiowydom
Obiad z blachy 260Obiad z blachy Szybki i bardzo smaczny obiad z piekarnika. I to wszystko razem, za jednym zamachem. Na blaszce znajdziemy zapiekane, rumiane ziemniaczki, chrupiące krążki kiełbasy oraz soczystą cukinię i paprykę. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg ziemniaków 3 kiełbasy (u mnie polskie surowe) 1 cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej) 1 czerwona papryka 3 łyżki(...)garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy prawie do miękkości *** *** Podgotowane ziemniaki przecedzamy i układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Między ziemniakami układamy pokrojoną w plastry kiełbasę *** *** Cukinię kroimy w półplasterki, a paprykę w grube paski. Warzywa układamy na patelni *** *** Do miseczki wlewamy olej, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki i soli oraz szczyptę pieprzu
Blog z Apetytem
Pieczona kielbasa 500Kulinarne przygody Gatity postanowiłam spróbować i zrobiłam swoją wersję. Przyprawy i mięsa możecie dać pod swoje smaki. Ja podam Wam swoją kombinacje. Z podanych proporcji wyszły mi 4 kiełbasy. Ważne jest aby dobrze ucisnąć mięso w osłonce. U mnie gdzieś tam jeszcze były małe przerwy. Ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona i na pewno będę robić inne kombinacje(...)kiełbasy. Pieczona kiełbasa
Ewa w kuchni
Babka ziemniaczano-cukiniowa z kiełbasą i bazylią 80dodatkowo syci. Co nam trzeba? Użyłam okrągłej ceramicznej formy o średnicy ok 24cm 1,5 kg ziemniaków 3 średnie cebule żółte 2 młode cukinia ok 0,5 kg kiełbasy- ja użyłam głogowskiej 300g mąki 4 jajka sól i pieprz ziołowy 200g posiekanych świeżych liści bazylii oliwa z oliwek (ewentualnie olej rzepakowy) Robimy!! Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź(...)cebulą i cukinią Mieszamy. Lekko posypujemy solą i dostawiamy, aż puści sok- zlewamy go (około 10 minut) Do masy wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dodajmy do masy ziemniaczanej. Można ją wcześniej przesmażyć, ja wybrałam opcję bez smażenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia wszystkich składników dodając drobno posiekaną bazylię
Latosiowydom
Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku 86Taka potrawa zrobiona na FIT nie tylko jest zdrowsza, a często bywa nawet smaczniejsza. Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową po bretońsku z kiełbasą i boczkiem. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Przepis na FASOLKĘ SZPARAGOWĄ po bretońsku z kiełbasą i boczkiem🥓 - FIT obiad💚 Składniki: 750g fasolki szparagowej 250g(...)wędzonego boczku 300g kiełbasy 2 szt. cebuli 700g passaty pomidorowej natka pietruszki do posypania do ozdoby Przyprawy: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Przygotowanie: Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bigos z młodej kapusty i cukinii 214skarbnicą witamin, także wspaniale smakują. Dziś przepis na trochę inny bigos niż tradycyjny, ale równie pyszny, a do tego bardzo szybki do zrobienia! Składniki: 2 kiełbasy polskie 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula kilka pieczarek (4-5 sztuk) 1/3 młodej kapusty 1 młoda cukinia (u mnie pół żółtej i pół zielonej) 1 marchew pół pęczka siekanego koperku(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka pomidorków koktajlowych 1/3 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, cukier *** Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na patelni *** *** Gdy kiełbasa się zrumieni dokładamy pokrojony na duże kawałki boczek *** *** Gdy boczek się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Kapustę grubo szatkujemy, a cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Warzywa dokładamy na patelnie, zalewamy
Blog z Apetytem
Fasolka po hiszpańsku 72Fasolka po hiszpańsku Składniki: 500g fasolki Jaś karłowy ok 300g hiszpańskiej kiełbasy chorizo 1 cebula 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) ok 3 litry bulionu 1 puszka krojonych pomidorów Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cukier kilka listków bazylii, liść laurowy, ziele angielskie *** Fasolkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin(...)zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę *** *** W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę *** *** Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy całość przez chwilę *** *** Warzywa z kiełbasą dodajemy do fasoli, mieszamy
Blog z Apetytem
MŁODA KAPUSTA Z FASOLKĄ I KIEŁBASĄ 117Składniki: 1/2 główki młodej kapusty garść żółtej fasolki szparagowej dowolna kiełbasa 1 cebula olej sól pieprz słodka i ostra papryka koncentrat pomidorowy Wykonanie: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w lekko osolonej wodzie tak, żeby nie była rozgotowana. Kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę. Podsmażamy całość(...)zrumienienia. Teraz wystarczy połączyć ugotowaną kapustę, fasolkę i podsmażoną kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy całość chwilę, aby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie Pichcenie