kiełbasa - 10671 przepisów (strona:176/712)

Łazanki 237

najbardziej do łazanek pasują mi rurki [pióra] :) ). Składniki: 1/4 główki białej kapusty cebula 2 średnie szt. makaron ok 200 g  (u mnie Lubella Pióra nr 17)  kiełbasa 1-2 pętka  sól, pieprz  Makron gotuję według przepisu na opakowaniu.  Kapustę kroję w kostkę i wrzucam do garnka, zalewam woda i dodaję odrobinę soli. Gdy kapusta będzie(...)miękka odcedzam ją i przekładam do dużej miski. W międzyczasie jak gotuje się kapusta kroję cebulę drobno i kiełbasę wzdłuż na pół a następnie w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucam kiełbasę, smażę aż się pięknie przyrumieni i wykładam do dużej miski. Teraz kolej na cebulę, wrzucam na patelnie, obficie posypuję pieprzem i smażę aż będzie miękka i złocista. Również przekładam

Kuchnia Viki
Pyzy z gotowanych ziemniaków z wyjątkowym nadzieniem 266

podsmażoną cebulką, a także podsmażane - z bardzo chrupiącą skórką. Polecam ;) Składniki: na ok 50 sztuk 2kg  20 dag ziemniaków mąka ziemniaczana 2 cebule (ok 40 dag) 45 dag kiełbasy 2 jajka 1 żółtko 20 dag boczku 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 płaskie łyżki soli     Ziemniaki obieramy(...)obieramy cebulę i razem z boczkiem kroimy w kostkę, a następnie smażymy boczek. Kiedy wytopi się część tłuszczu, wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zezłocenia.  Zdejmujemy skórkę z kiełbasy. Obieramy czosnek. Usmażony boczek, cebulę, kiełbasę oraz czosnek mielimy w maszynce. Do gotowego farszu dodajemy przyprawy. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy łyżkę soli następnie przepuszczamy przez praskę. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki wyrównujemy

Gotuj z Agnes
Leczo paprykowe 241

CZAS: 1-30 min             -PORCJE: 4   Leczo paprykowe 20 dag kiełbasy toruńskiej 30 dag szynki 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta pęczek szczypiorku pół puszki pomidorów 1/3 szklanki oleju sól pieprz Na patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w krążki i dodać do oleju(...)lekko zrumienić. Kiełbasę oraz szynkę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, delikatnie podsmażyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w paski, dodać do smażącej się kiełbasy. Smażyć na małym ogniu aż papryka będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony szczypiorek oraz pomidory z puszki. Chwilę jeszcze podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku

Gotuję Testuję
ZUPA FASOLOWA Z ZIEMNIAKAMI 213

Składniki: 1,8 l wywaru z kości wg przepisu z bloga 17 dkg fasoli gruboziarnistej lub 1 puszka fasoli w zalewie 10 dkg kiełbasy 8 dkg słoniny 2,5 dkg cebuli sól pieprz 1 dkg pietruszki zielonej lub zielonego koperku 0,5 kg ziemniaków(...)samej wodzie, dolewając w miarę wyparowania wody gorącej.  Pół miękką fasolę posolić. Słoninę pokrajać w drobną kostkę, wytopić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Kiełbasę pokroić w talarki ,przesmażyć z cebulą. Na wywarze ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę, dodać ugotowaną fasolę lub osączoną z puszki, tłuszcz z cebulą, kiełbasą i skwarkami. Zupę przyprawić solą i pieprzem

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bigos wg domowego przepisu 350

około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone(...)resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki pulpetów w sosie pomidorowym (pulpety wraz z sosem), pokrojoną kiełbasę (lub tak jak u mnie kiełbasę i kabanosy – używając pikantnych kabanosów nie doprawiam dodatkowo bigosu, wystarczy sól i pieprz dodany do mięsa gulaszowego), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, grzybki

Słodkie okruszki
Bawarska pizza na grubym cieście 247

przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet bardzo , a dzieciaki po zjedzeniu kawałka , były tak napchane ,że kolacja poszła w zapomnienie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce , na około 0,5 godziny . W tym czasie , siekamy cebulę , oczywiście wcześniej obraną " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kroimy w kostkę kiełbasę i smażymy z cebulą na złocisty kolor . Kiełbaska i cebulka muszą być dobrze podsmażone , to cały sekret pizzy Bawarskiej . Na koniec dodajemy zioła , sól i pieprz , mieszamy , odstawiamy do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
Zupa fasolowa 211

męża trzeba dbać i gotować to co on lubi..i tym razem zupa fasolowa na bogato, gotowana z dużą ilością boczku, a potem jeszcze z  cebulką i kiełbasą podsmażoną na oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także np.dania są mniej kaloryczne.Olej rzepakowy(...)łatwiej odsącza się z potrawy niż inne tłuszcze, dlatego przygotowywane dania są od 5 do 10% mniej kaloryczne. 20 dkg fasoli kawałek boczku wędzonego 20-30 dkg kiełbasy olej rzepakowy ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1-2 pomidory suszone 1-2 łyżeczki koncentratu sól, pieprz listek, ziele majeranek Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie

Moje domowe kucharzenie
Leczo 227

zajadamy się ze smakiem. 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 papryka 2-3 pomidory 2 cebule 1-2 ogórki kiszone 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 dkg kiełbasy sól, pieprz listek, ziele słodka wędzona papryka Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w pióra cebule i podsmażyć, aż cebula się zeszkli.Podsmażoną kiełbasę z cebulą

Moje domowe kucharzenie
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 221

nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll down(...)kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 500 g mielonej wołowiny 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1/2 pęczka kolendry, posiekanej 600 g ulubionego sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego sól, pieprz i cukier

karmelowy
Jajka w kokilkach 204

propozycja Madzi na pyszne i romantyczne śniadanie we dwoje :) Przepis jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu... najwięcej czasu zajmie nam samo upieczenie jajek :) Jajka w kokilkach - przepis: 200g kiełbasy 100g sera żółtego 2 jajka szczypiorek sól pieprz Jajka w kokilkach - przepis: Kiełbasę kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Do każdej kokilki na dno układamy(...)plasterki kiełbasy, następnie wbijamy jajka i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy serem żółtym i na wierzchu układamy kiełbaskę. Jajka zapiekamy przez ok. 14-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu dekorujemy je posiekanym szczypiorkiem. Post Jajka w kokilkach pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa pizza na grubym cieście (z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki) 327

Lubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 2 opakowania drożdży instant (2 x 7g) szczypta soli około 1 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki sos do pizzy kawałek kiełbasy podwawelskiej 10 większych pieczarek 2 ogórki kwaszone 1 czerwona papryka (u mnie szpiczasta) 1 mała cebula zioła włoskie w młynku ser do pizzy (ulubiony) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania

Słodkie okruszki
Leczo z cukinii, pycha 205

wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je będziecie chcieli przechowywać. Ja mrożę bo z tym jest mniej pracy. Takie leczo można zrobić w wersji wegetariańskiej omijając tylko kiełbasę. Gwarantuję, że smak będzie równie pyszny. Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić w kostkę. Cebulki obrać i pokroić również w kostkę. Papryki umyć, rozciąć,wyciąć nasionka oraz błonki(...)pociąć w plasterki (5 cm) Pomidory umyć i pociąć na duże kawałeczki, można sparzyć i zdjąć skórkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej wrzucić cebulkę, obsmażyć na złoty kolor. Zdjąć cebulkę z patelni i wrzucić do dużego garnka.Wlać trochę wody około 1/2 szklanki. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Teraz już

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania