kiełbasa - 10546 przepisów (strona:179/704)

Pizzerinki z papryką i salami (kat. mięso) 524

przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki) pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka czosnku granulowanego  100 g plastrów salami kawałek kiełbasy podsuszanej 1 papryka czerwona 250 g startego sera żółtego Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją(...)ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę. Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut

Ze smakiem i z pasją
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 264

świeże zioła: bazylia, oregano i tymianek (po ok. 0,5 łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku(...)pieczarki, żeby na pizzy były miękkie. Cebulę smażymy więc na odrobinie oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbasę kroimy w plastry. Możemy teraz zajrzeć do ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne i wyrośnięte rozwałkowujemy

Ratunku obiad
Coś jakby leczo 282

tyle pracy i wracam do domu tak zmęczona, że jeszcze bardziej cenię sobie takie błyskawiczne przepisy. Dlatego dziś... Leczo w trochę innej odsłonie Potrzebujemy: kawałek dobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej(...)smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy także cebulkę. Gdy się zarumienią dodajemy paprykę, czosnek, koncentrat i kukurydzę. Dolewamy ok. 0,5 szklanki wody, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodajemy płaską łyżeczkę cukru. Całość dokładnie

Ratunku obiad
Fasolka po bretońsku 345

dziś zapraszam właśnie na ten mój wyjątkowy przysmak. Fasolka po bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry ok. 100 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe(...)mąki (opcjonalnie) Dzień wcześniej fasolkę należy opłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której była moczona. Boczek i cebulkę, kroimy w kostkę, kiełbasę w dość grube półplasterki lub również w kostkę (wszystko ma być podobnej wielkości, co fasola). Poszczególne składniki podsmażamy na patelni. Ja robię to tak, że najpierw wrzucam na patelnię boczek

Ratunku obiad
Zanurz się w Świecie Najsmaczniejszych Domowych Zup 50

kasz lub strączków. Grochówka: Zupa, która naprawdę syci Jeśli szukasz zupy, która naprawdę zaspokoi Twój głód, grochówka jest idealnym wyborem. Ta polska zupa na bazie grochu, często podawana z kiełbasą, jest znana z intensywnego smaku i prostoty przygotowania. Grochówka wojskowa, jak często jest nazywana, to danie, które nie tylko rozgrzewa, ale także dodaje energii. Jej krzepiący charakter sprawia, że jest(...)żurek. Te wyjątkowe zupy nie tylko rozgrzewają, ale także wprowadzają świąteczny nastrój, łącząc pokolenia przy jednym stole. Barszcz biały, z jego delikatnie kwaśnym smakiem, często podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem, co czyni go nieodłącznym elementem wielkanocnego menu. Zupa Grzybowa: Wigilijny Skarb Zupa grzybowa to prawdziwy klejnot wigilijnego stołu. Przygotowywana z suszonych grzybów, takich jak borowiki i podgrzybki, zachwyca

Ugotowane pozamiatane
Udka z indyka w słoiku - konserwa drobiowa 64

znajdziesz także inne smakowite przepisy na domowe wędliny. Jeśli chcesz przejść do konkretnego przepisu, kliknij w wybrany link poniżej: Pierś z indyka na kanapki parzona w rękawie do pieczenia Kiełbasa żywiecka podsuszana bez wędzenia Golonka ze słoika - konserwa mięsna Kiełbasa żywiecka bez wędzenia Kiełbasa z piekarnika podsuszana Schab gotowany 20 minut Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów, kulinarnych

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ziemniaczana 51

godzina Ilość porcji:  3-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe SKŁADNIKI : 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka (korzeń) 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g kiełbasy 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietanki 18% 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku sól pieprz natka pietruszki 1. Obieramy(...)ziemniaki, marchewkę i pietruszkę a następnie kroimy je w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, aż stanie się chrupiąca. Odkładamy na talerz, zostawiając tłuszcz na patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, por oraz czosnek. 3. Po chwili dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę . Smażymy przez 3-4 minuty, mieszając. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem

karolgotuje
Pora na swiąteczny bigos! 49

który jest wielokrotnie odgrzewany. Dzięki temu wszystkie smaki mają czas, by się idealnie połączyć. Mój przepis na świąteczny bigos zawiera kiszoną kapustę, białą kapustę, różne rodzaje mięs, kiełbasę i suszone grzyby. Do tego dodaję suszone śliwki, czarną żubrówkę oraz przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. W tym roku postanowiłam dodać odrobinę goździków i jałowca, aby nadać(...)Głosujący ) Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki 1,2 kg wieprzowej karkówki 350 g wołowiny rosołowej 300 g wędzonego boczku 300 g szwedzkiej kiełbasy z wołowiny 2 cebule, duże 30 g suszonych grzybów 1 czosnek solo 1½ łyżki suszonego majeranku 1 łyżka suszonego oregano 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion

codojedzenia
Przepis na sos myśliwski do mięs i nie tylko 50

Tradycyjny sos myśliwski Jak zrobić prawdziwy ciemny sos myśliwski z grzybami pachnący lasem? To nic trudnego, przepis na sos myśliwski z kiełbasą jest bardzo łatwy, zrobisz go szybko i bez problemów w domu. Pewnie, w handlu jest dostępny gotowy sos w proszku jak i w płynie, ale czy o to nam chodzi? Zrób najlepszy sos myśliwski z szyszką. 😋 Jak zrobić(...)samemu sos myśliwski? Sos myśliwski z ogórkiem i kiełbasą najlepiej z dziczyzną. Jak sama nazwa sosu wskazuje, jest on oparty na darach lasu i natury. Sos jest łatwy, ale nie można iść na skróty, pamiętaj, grzyby leśne, ogórek kiszony, odrobina dziczyzny i jałowiec. Jak zrobić samemu sos myśliwski? Zapraszam 🙂       Przepis na sos myśliwski boczek surowy wędzony

Dieta moja pasja
Kopytka dyniowo-ziemniaczane – jesienny hit w Twojej kuchni! 128

dorzuciłam także kawałki jabłka – jego naturalna słodycz świetnie współgra z dynią, a lekkie karmelizowanie na patelni wydobywa jeszcze więcej aromatów. Na koniec dla przełamania tych delikatnych smaków dodałam plastry kiełbasy, które wprowadziły wyrazisty, pikantny akcent. Całość okazała się być niezwykle smaczną kombinacją – dyniowo-ziemniaczane kopytka zyskały niecodzienny charakter, a połączenie słodkich i słonych nut z dodatkiem aromatycznych przypraw sprawiło(...)grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Kopytka 400 g ugotowanych ziemniaków i zmielonych 150 g dyniowego puree 1 jajko 150 g mąki sól do smaku 300 g kiełbasy 2 pak choi 2 dymki 1 jabłko 3 łyżki kukurydzy, mrożonej lub konserwowej 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól

codojedzenia
Domowa mielonka z indyka bez konserwantów 93

przepis na Mielonkę w osłonkach wędliniarskich Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wtedy wiemy co jemy. Np. gdy robimy domową białą kiełbasę to przy okazji robimy też kiełbasę słoikową , Nam w tej wędlinie ze słoika smakuje też galaretka, która wytwarza się podczas pasteryzacji, ponieważ Domowa mielonka z indyka bez konserwantów jest bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gnocchi w sosie dyniowym z białą kiełbasą 86

dyniowe, w kształcie dyni właśnie. Za to postawiłam na te już gotowe, aby przygotowanie pysznego obiadu było szybkie i przyjemne. Takie gnocchi z sosem dyniowym i podpieczoną białą kiełbasą podbiły serca mojej rodziny, w sezonie na dynie pewnie będą często. Wykonanie też jest banalne, więc jak tylko macie odrobinę purée dyniowego, polecam się z tym przepisem. Składniki(...)porcje): opakowanie gotowych gnocchi 1/2 szklanki purée z dyni 2 białe kiełbasy – użyłam cielęcych 2 cebulki szalotki łyżeczka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szklanka bulionu warzywnego – użyłam z proszku 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania kilka listków świeżej szałwii – opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 1/4 kubeczka

Smaczna Strona
MAKARON Z BIAŁĄ KAPUSTA, PIECZARKAMI, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ. 73

Składniki: 250 g makaronu wstążki ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 1/4 główki białej kapusty kawałek wędzonego boczku 2-3 laski dowolnej kiełbasy 8 pieczarek 2 średnie cebule olej sól pieprz słodka i ostra papryka zielenina Wykonanie: Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą, posolić i gotować na małej mocy palnika do miękkości (ok. 20 minut). Po ugotowaniu odlać wodę. Cebule(...)pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić plasterki lub w kostkę. Cebule podsmażyć na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek i pokrojone w półplasterki kiełbasy. Podsmażyć chwilę, po czym dołożyć pieczarki. Posolić, popieprzyć, posypać paprykami i smażyć do zrumienienia kiełbasy.  Do garnka z ugotowaną kapustą przełożyć całą zawartość patelni i  ugotowany makaron. Wymieszać. Doprawić do smaku, posypać posiekaną

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania