kiełbasa - 10142 przepisów (strona:195/677)

Tosty Inaczej 114

dziwny ale przepyszny pomysł na śniadanie. Tego na pewno jeszcze nie jedliście :) SKŁADNIKI: 4 kromki chleba tostowego 2 łyżeczki majonezu Wytwornego (znajdziecie go w Polo Market) 8-10 plasterków kiełbasy wiejskiej 4-6 korniszonów Tajemniczy Ogród  (znajdziecie je w Polo Market) 2 plastry sera żółtego WYKONANIE: 1. Dwie kromeczki smarujemy majonezem, na majonez układamy kiełbasę. 2. Korniszony kroimy(...)pół, układamy na kiełbasę. 3. Następnie przykładamy serem żółtym, zamykamy kromeczkami. 4. Zapiekamy w opiekaczu ewentualnie na grillu elektrycznym

Dziś Ja gotuje
Kiełbasa pieczona z porem. 170

wymieszaj. Masą kiełbasianą nadziewaj jelita wieprzowe i skręcaj w odcinki około 15 - 20 cm w zależności od potrzeb. Jelita przed nadziewaniem namocz w letniej wodzie przez około 20 minut. Kiełbasę możesz piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z niedużą ilością tłuszczu pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C, a po około 10 minutach skręcamy do 170 C. Pieczemy łącznie(...)około 30 - 40 minut. Na 10 - 15 minut przed wyjęciem kiełbasek możemy naczynie odkryć, aby kiełbaski nam się lekko zarumieniły. Kiełbasę możemy też smażyć na patelni pod przykryciem tylko wtedy musimy ją od czasu do czasu obrócić na drogą stronę.    K iełbasa ta jest smaczna i zdrowa nie zawiera azotanów ( nie dodajemy do niej peklosoli ). Ja kilka kiełbasek

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka po bretońsku(wersja ekspresowa) 125

Fasolka dla zabieganych! To takie danie „na szybko” – w sam raz na obiad lub kolację. Nie wymaga wcześniejszego namaczania suchej fasoli. Wystarczy podsmażyć cebulkę z kiełbasą i koncentratem, a potem tylko dodać fasolkę konserwową z puszki. Do podania polecam gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo. Składniki (porcje dla 2 osób): 1 puszka białej(...)fasoli 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej 1 cebula łyżka przecieru pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka oleju sól i pieprz   Kiełbasę i cebulę pokrój w dużą kostkę – podsmaż na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj fasolę razem z zalewą, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Do smaku dopraw solą i pieprzem

Kulinarne S.O.S.
Żarska zupa rozgrzewająca 99

Lekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min. Składniki 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g) 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 litra bulionu wołowego 2 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka(...)łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli wędzonej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 4 jajka 4 łyżki octu 1 litr wrzątku sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Por kroimy w piórka. Ziemniaki kroimy w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Ogórki kroimy w zapałkę. Papryki kroimy

R'n'G Kitchen
Kwaśny kapuśniaczek 139

Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele(...)przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem. Mmmm Pycha

Na moim talerzu
Fasolka po bretońsku 87

kiełbaskę z cebulą i mamy obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 cebula ziele angielskie, liść laurowy 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta kminek, majeranek, cząber Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Przed ugotowaniem przelewamy świeżą(...)wodą, dodajemy ziele ang., liść laurowy, cząber, kminek i gotujemy aż do miękkości ( w razie potrzeby dolewamy wody). W tym czasie kroimy drobno cebulę i kiełbasę w plasterki smażymy na małej ilości tłuszczu przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gdy fasola będzie miękka dodajemy cebulę z kiełbasą i przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mmm Pycha

Na moim talerzu
FASOLADA czyli ZUPA FASOLOWA 150

mnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i  czegoś tam brakuje.... Dlatego też, dodałam pare innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano. I tak oto powstała moja nie wegetariańska Polsko - grecka   Fasolada. W mojej rodzinie przepis ten  stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje. Dzisiaj podzielę się(...)biała  (500 g) marchewka (3 duże) cebula (1 duża) czosnek (3 ząbki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych boczek (250 g.) kiełbasa wędzona (200 g.) ziemniaki (2 duże) natka ( pokrojona)  selera  korzennego lub naciowego  ( 4 łyżki)  warzywna kostka bulionowa (1 szt.) liść laurowy (2 szt.) sól cukier (1 łyżeczka

RITA food channel
DOMOWA, KONSERWOWA KIEŁBASA W SŁOIKU + FILMIK 126

Domowe wyroby mięsne są jak wiecie przepyszne. Dzisiaj podam przepis na smaczną kiełbasę pasteryzowaną w słoikach, bez konserwantów. Kiełbasa jest z galaretką z odrobiną tłuszczyku. Samo przygotowanie i pasteryzacja nie zajmuje dużo czasu. Kiełbaska jest smaczna i bez konserwantów, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1 kg boczku 1 kg łopatki 3 łyżki żelatyny 3  łyżki soli 1 łyżka(...)wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego.                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Chłopski kociołek – obiad jednogarnkowy w 30 minut! 269

Chłopski kociołek Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam!     Składniki(...)mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru

Blog z Apetytem
Kartoflanka (zupa ziemniaczana) 198

warzywnym lub warzywnym. Dla mnie pierwsza opcja jest smaczniejsza. Ugotowane wcześniej warzywa z wywaru można dodać do gotowej zupy.   7-8 dużych ziemniaków 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (sprawdźcie uważnie, by nie zwierała ona mleka) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki majeranku 2 litry wywaru mięsno warzywnego Ziemniaki i cebulę obieramy. Kiełbasę, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę(...)wrzucamy do osobnych misek. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, majeranek i ziemniaki. Smażymy razem przez około 10 minut często mieszając, by ziemniaki nie przywarły do dna. Po tym czasie ziemniaki zalewamy 2 litrami wywaru mięsno warzywnego

Dieta bez mleka
Zupa z soczewicy z chorizo – Lentejas. Krok po kroku. 136

własną kuchnię, jest to pozycja obowiązkowa. Zupa ta jest pożywna, aromatyczna, dodatkowo lekko pikantna, co powoduje dodatek chorizo.   Narodowe dobro Hiszpanii   Uwielbiam poleskie wędliny i kiełbasy ale nie mogę przeżyć jeżeli od czasu do czasu nie zjem kawałka dobrego chorizo, czytamy: czoriso. Jest to można powiedzieć narodowe dobro Hiszpanii. Jest(...)łagodna. Jej najważniejszym składnikiem, oprócz dobrego mięsa wieprzowego jest specjalna wędzona i suszona czerwona ostra papryka pimenton, dlatego chorizo smakuje tak wyjątkowo. Odmiana tej kiełbasy jest bardzo popularna na całym świecie ale najbardziej w Hiszpanii i Portugalii. Je się samodzielnie, pieczoną, grillowaną lub jako dodatek do zup, czy dań głównych. Prawdziwa

kuron.com.pl
Zdrowe przekąski na Sylwestra (i nie tylko!) 165

wystarczy 20-25 minut na całość. Naprawdę! Ja przekąski przygotowałam ze zwykłą szynką, ale jeśli macie w domu pepperoni – to tym lepiej. Bardzo smaczne są również z kiełbasą, także zachęcam do modyfikacji. Na pewno wyjdą przepyszne. I na koniec. Moi Drodzy Czytelnicy, życzę Wam przede wszystkim szampańskiej zabawy w tę sylwestrową noc a także wszelkich pomyślności w Nowym Roku(...)PRZYSTAWEK)   1 duża cukinia   125 g sera mozzarella (1 opakowanie)   120 g przecieru pomidorowego (ok 1/4 opakowania)   kilka plastrów szynki (polecam pepperoni) bądź kiełbasy   2 ząbki czosnku   papryka słodka, chili, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz   oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Cukinie pokrój na grubsze plastry (tak mniej więcej

A to pestka
Bigos 138

kiszonej kapusty 1 kg łopatki lub trójkąt z żeberkami 300-400 g kiełbasy listek laurowy 1 duża cebula kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku 7-8 ziaren jałowca kilka suszonych grzybków kilka śliwek suszonych sól pieprz ziołowy pieprz czarny 3 łyżki mąki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy(...)zrumienienia. Dodajemy do kapusty i wkładamy kości a następnie przyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu. Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku

Gotowanie jest łatwe
Oponki z ciasta francuskiego 107

przekąski na Sylwestra, a ten już niebawem, bo czas leci niezwykle szybko! Ciasto francuskie nadziałam tylko dwoma pysznymi składnikami. A efekt? Efekt jest powalający! Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego Kiełbasa krakowska Henryk Kania   około 100 g  100 g żółtego sera Dłuższy z boków ciasta francuskiego dzielimy na 7 części. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a kiełbasę

MamaOskarka
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 331

kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie(...)duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka: 1 łyżka mąki

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania