dziwny ale przepyszny pomysł na śniadanie. Tego na pewno jeszcze nie jedliście :) SKŁADNIKI: 4 kromki chleba tostowego 2 łyżeczki majonezu Wytwornego (znajdziecie go w Polo Market) 8-10 plasterków kiełbasy wiejskiej 4-6 korniszonów Tajemniczy Ogród (znajdziecie je w Polo Market) 2 plastry sera żółtego WYKONANIE: 1. Dwie kromeczki smarujemy majonezem, na majonez układamy kiełbasę. 2. Korniszony kroimy(...)pół, układamy na kiełbasę. 3. Następnie przykładamy serem żółtym, zamykamy kromeczkami. 4. Zapiekamy w opiekaczu ewentualnie na grillu elektrycznym
Dziś Ja gotujewymieszaj. Masą kiełbasianą nadziewaj jelita wieprzowe i skręcaj w odcinki około 15 - 20 cm w zależności od potrzeb. Jelita przed nadziewaniem namocz w letniej wodzie przez około 20 minut. Kiełbasę możesz piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z niedużą ilością tłuszczu pod przykryciem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C, a po około 10 minutach skręcamy do 170 C. Pieczemy łącznie(...)około 30 - 40 minut. Na 10 - 15 minut przed wyjęciem kiełbasek możemy naczynie odkryć, aby kiełbaski nam się lekko zarumieniły. Kiełbasę możemy też smażyć na patelni pod przykryciem tylko wtedy musimy ją od czasu do czasu obrócić na drogą stronę. K iełbasa ta jest smaczna i zdrowa nie zawiera azotanów ( nie dodajemy do niej peklosoli ). Ja kilka kiełbasek
Przepisy i porady kulinarneFasolka dla zabieganych! To takie danie „na szybko” – w sam raz na obiad lub kolację. Nie wymaga wcześniejszego namaczania suchej fasoli. Wystarczy podsmażyć cebulkę z kiełbasą i koncentratem, a potem tylko dodać fasolkę konserwową z puszki. Do podania polecam gotowane ziemniaki, placki ziemniaczane lub… po prostu świeże pieczywo. Składniki (porcje dla 2 osób): 1 puszka białej(...)fasoli 200 g kiełbasy np. podwawleskiej lub wiejskiej 1 cebula łyżka przecieru pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku łyżka oleju sól i pieprz Kiełbasę i cebulę pokrój w dużą kostkę – podsmaż na oleju, aż cebula się zeszkli. Dodaj fasolę razem z zalewą, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Do smaku dopraw solą i pieprzem
Kulinarne S.O.S.Lekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min. Składniki 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g) 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 litra bulionu wołowego 2 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka(...)łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki soli wędzonej 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 4 jajka 4 łyżki octu 1 litr wrzątku sól, pieprz Przygotowanie Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Por kroimy w piórka. Ziemniaki kroimy w kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Ogórki kroimy w zapałkę. Papryki kroimy
R'n'G KitchenRozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele(...)przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem. Mmmm Pycha
Na moim talerzukiełbaskę z cebulą i mamy obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 cebula ziele angielskie, liść laurowy 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta kminek, majeranek, cząber Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Przed ugotowaniem przelewamy świeżą(...)wodą, dodajemy ziele ang., liść laurowy, cząber, kminek i gotujemy aż do miękkości ( w razie potrzeby dolewamy wody). W tym czasie kroimy drobno cebulę i kiełbasę w plasterki smażymy na małej ilości tłuszczu przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gdy fasola będzie miękka dodajemy cebulę z kiełbasą i przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mmm Pycha
Na moim talerzumnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i czegoś tam brakuje.... Dlatego też, dodałam pare innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano. I tak oto powstała moja nie wegetariańska Polsko - grecka Fasolada. W mojej rodzinie przepis ten stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje. Dzisiaj podzielę się(...)biała (500 g) marchewka (3 duże) cebula (1 duża) czosnek (3 ząbki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych boczek (250 g.) kiełbasa wędzona (200 g.) ziemniaki (2 duże) natka ( pokrojona) selera korzennego lub naciowego ( 4 łyżki) warzywna kostka bulionowa (1 szt.) liść laurowy (2 szt.) sól cukier (1 łyżeczka
RITA food channelDomowe wyroby mięsne są jak wiecie przepyszne. Dzisiaj podam przepis na smaczną kiełbasę pasteryzowaną w słoikach, bez konserwantów. Kiełbasa jest z galaretką z odrobiną tłuszczyku. Samo przygotowanie i pasteryzacja nie zajmuje dużo czasu. Kiełbaska jest smaczna i bez konserwantów, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1 kg boczku 1 kg łopatki 3 łyżki żelatyny 3 łyżki soli 1 łyżka(...)wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje MarioliChłopski kociołek Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam! Składniki(...)mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Blog z Apetytemwarzywnym lub warzywnym. Dla mnie pierwsza opcja jest smaczniejsza. Ugotowane wcześniej warzywa z wywaru można dodać do gotowej zupy. 7-8 dużych ziemniaków 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (sprawdźcie uważnie, by nie zwierała ona mleka) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki majeranku 2 litry wywaru mięsno warzywnego Ziemniaki i cebulę obieramy. Kiełbasę, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę(...)wrzucamy do osobnych misek. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, majeranek i ziemniaki. Smażymy razem przez około 10 minut często mieszając, by ziemniaki nie przywarły do dna. Po tym czasie ziemniaki zalewamy 2 litrami wywaru mięsno warzywnego
Dieta bez mlekawłasną kuchnię, jest to pozycja obowiązkowa. Zupa ta jest pożywna, aromatyczna, dodatkowo lekko pikantna, co powoduje dodatek chorizo. Narodowe dobro Hiszpanii Uwielbiam poleskie wędliny i kiełbasy ale nie mogę przeżyć jeżeli od czasu do czasu nie zjem kawałka dobrego chorizo, czytamy: czoriso. Jest to można powiedzieć narodowe dobro Hiszpanii. Jest(...)łagodna. Jej najważniejszym składnikiem, oprócz dobrego mięsa wieprzowego jest specjalna wędzona i suszona czerwona ostra papryka pimenton, dlatego chorizo smakuje tak wyjątkowo. Odmiana tej kiełbasy jest bardzo popularna na całym świecie ale najbardziej w Hiszpanii i Portugalii. Je się samodzielnie, pieczoną, grillowaną lub jako dodatek do zup, czy dań głównych. Prawdziwa
kuron.com.plwystarczy 20-25 minut na całość. Naprawdę! Ja przekąski przygotowałam ze zwykłą szynką, ale jeśli macie w domu pepperoni – to tym lepiej. Bardzo smaczne są również z kiełbasą, także zachęcam do modyfikacji. Na pewno wyjdą przepyszne. I na koniec. Moi Drodzy Czytelnicy, życzę Wam przede wszystkim szampańskiej zabawy w tę sylwestrową noc a także wszelkich pomyślności w Nowym Roku(...)PRZYSTAWEK) 1 duża cukinia 125 g sera mozzarella (1 opakowanie) 120 g przecieru pomidorowego (ok 1/4 opakowania) kilka plastrów szynki (polecam pepperoni) bądź kiełbasy 2 ząbki czosnku papryka słodka, chili, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Cukinie pokrój na grubsze plastry (tak mniej więcej
A to pestkakiszonej kapusty 1 kg łopatki lub trójkąt z żeberkami 300-400 g kiełbasy listek laurowy 1 duża cebula kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku 7-8 ziaren jałowca kilka suszonych grzybków kilka śliwek suszonych sól pieprz ziołowy pieprz czarny 3 łyżki mąki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy(...)zrumienienia. Dodajemy do kapusty i wkładamy kości a następnie przyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu. Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku
Gotowanie jest łatweprzekąski na Sylwestra, a ten już niebawem, bo czas leci niezwykle szybko! Ciasto francuskie nadziałam tylko dwoma pysznymi składnikami. A efekt? Efekt jest powalający! Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego Kiełbasa krakowska Henryk Kania około 100 g 100 g żółtego sera Dłuższy z boków ciasta francuskiego dzielimy na 7 części. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a kiełbasę
MamaOskarkakiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie(...)duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka: 1 łyżka mąki
Moja Książka Kucharska