Chili · Papryka czerwona · 2 łyżeczki mąki pszennej · 1 laseczka kiełbasy podwawelskiej · Cebula · 4 ogórki konserwowe Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, solimy, prużymy na rozgrzanym oleju(...)Grzyby zalewamy gorącą wodą. 3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Kiełbasę kroimy w pół plasterki. 5. Dodajemy do cebuli. 6. Ogórki również kroimy w pół plasterki i przekładamy do kiełbasy. 7. Paprykę kroimy w paski małe. 8. Dodajemy do pozostałych składników
Kulinarna ChwilaNiespodzianka Prosty i szybki sposób na zrobienie czegoś pysznego, zaskakującego. Składniki: · 2 opakowania ciasta pizza · 1 laska kiełbasy podwawelskiej · 10 dag pieczarek · Olej do smażenia · Sól(...)Przecier pomidorowy · 2 łyżeczki mąki pszennej · 20 dag sera żółtego Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Pieczarki również kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Kiełbasę oraz pieczarki przekładamy
Kulinarna Chwilatarta do panierki · Mąka pszenna do obtoczenia · 2 jajka · 1 laska kiełbasy podwawelskiej · 10 dag pieczarek · Olej do smażenia · Sól(...)łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4. Pieczarki również kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 6. Kiełbasę oraz pieczarki przekładamy do garnka
Kulinarna ChwilaBiała Mgiełka 15 minut potrzebuję, żeby zaskoczyć gości. Składniki: · ½ kg kiełbasy białej parzonej · Koncentrat pomidorowy · Papryka ostra · Majeranek · 2 papryki ( czerwona, żółta) · 5 ogórków(...)konserwowych · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę kroimy w plastry, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Do kiełbasy dodajemy pokrojone w plasterki papryki. 3. Następnie pokrojone ogórki. 4. Doprawiamy papryką oraz majerankiem. 5. Wlewamy przecier. 6. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody
Kulinarna Chwilajajko · 1/3 opakowania fasolki Jaś · Przecier pomidorowy mały · ½ laski kiełbasy podwawelskiej · Sól · 2 łyżeczki mąki pszennej · Olej do smażenia(...)Chili Sposób przygotowania: 1. Fasolę moczymy w wodzie ( najlepiej zostawić na noc), następnie zalewamy wodą, solimy i gotujemy. 2. Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kiełbasę. 4. Wlewamy przecier pomidorowy. 5. Doprawiamy chili. 6. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody
Kulinarna Chwilaudało mi się rozpoznać kilka składników :) Okazała się być bardzo prosta w wykonaniu. W smaku jak dla mnie czy domowników to rarytas a to tylko zwykły pęczak kiełbasą :) Zwykły a taki niezwykły w smaku. Składniki: * 20 dkg kaszy pęczak * 1 laska długa kiełbasy np. podwawelskiej * kilka papryk z zalewy octowej * 1 marchew * 6-8 pieczarek * 1 cebula * natka pietruszki(...)sól * pieprz * opcjonalnie papryka ostra Ugotowałam 2 torebki kaszy pęczak. Kiełbasę i cebulę pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na suchej patelni. Starłam marchew na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na patelni. Wsypałam kaszę pęczak, wymieszałam i wszystko razem smażyłam jeszcze chwilkę. Paprykę wyciągnęłam z zalewy. Potrzebowałam ok. 7 kawałków. Pokroiłam w kostkę
Pieprzyć z Fantazjąrównież podać źródła, z którego korzystał, strony Jest Pysznie. Tak więc jest - makaron z kiełbaską i sosem pomidorowym :) Składniki: 250 g dowolnego makaronu puszka pomidorów 300-350 g dobrej kiełbasy (u nas swojska, domowa) 2 cebule 2 ząbki czosnku tymianek, oregano sól, pieprz, cukier olej żółty ser do podania i świeże zioła Przygotowanie: Wstawić w dużym garnku wodę z solą(...)makaron. Zacząć przygotowywać sos, a gdy woda zawrze wsypać makaron, po ugotowaniu odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w plasterki lub kostkę. Na szerokiej patelni (tak aby później zmieścił się sos z makaronem) rozgrzać odrobinę oliwy/oleju, przesmażyć cebulę, dodać kiełbasę i podsmażać 3-4 minuty. Pod koniec smażenia dodać czosnek, krótko przesmażyć
Kocham..lubię..gotuję..Ostatnio przygotowując domową białą kiełbasę zostało mi troszkę mięsa w nadziewarce i w lejku, którego nie dało rady już nabić w jelita. W związku z tym powstały małe kotleciki duszone z cebulką, jabłkiem i w cydrze. Fantastyczne danie, które można przygotować podczas przyrządzania domowej białej kiełbasy odbierając część mięsa lub też przygotować sobie specjalnie. Kotleciki można poddusić w rondlu(...)zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 15-18 g soli kamiennej
Kocham..lubię..gotuję..dodatkami - u nas z domową kiełbaską na ostro, z chili , ogórkiem kiszonym, podsmażoną cebulką i serem żółtym. Tak prosto a tak pysznie! Polecam serdecznie :) Składniki: kromki chleba masło cebula kiełbasa lub szynka (użyłam swojej wędzonej z chili) ogórki kiszone ser żółty Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto na maśle. Posolić do smaku. Kiełbasę i ogórki kiszone pokroić(...)plasterki. Kromki chleba posmarować masłem, rozłożyć podsmażoną cebulkę, na to plasterki kiełbasy i ogórka, całość przykryć plastrem sera żółtego. Kromki chleba ułożyć na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C, zapiekać 8-10 minut aż ser na wierzchu się rozpuści. Podawać jeszcze gorące np. z ketchupem
Kocham..lubię..gotuję..swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku. Kilka liści białej kapusty 2 kg ziemniaków 500 gramów wędzonego boczku ok.pół kilograma cebuli 600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej ok 300/400 gramów marchewki kilka kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól i pieprz opcjonalnie wegeta Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić na grube plastry lub dużą kostkę według(...)uznania. Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Następnie dno kociołka smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy. Najlepiej aby były minimum dwie warstwy. Całość przykryć liśćmi kapusty. Przykryć kociołek pokrywką ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny
Andzia Pichcimożliwość uwędzenia mięsa u mojej babci. Ale przyznam, że nie zawsze w moim domu są takie smakołyki i wtedy kupujemy je w sklepie. Zawsze zwracam uwagę na jakość mięsa, kiełbas oraz wędlin. Nie chcę, aby moja rodzina spożywała byle jakie produkty z kiepskim składem, które tak naprawdę negatywnie wpływają na nasz organizm. Wiadomo, że mając wybór wybierze się lepszą oraz(...)siebie, ponieważ oferta Podlaskiej Chaty jest naprawdę spora, a w jej skład wchodzi m.in.: - polędwica wiejski -baleron wiejski - boczek wiejski - szynka z tłuszczykiem - polędwiczki wiejskie - pasztet domowy - mnóstwo kiełbas i innych wyrobów. Sklepy firmowe Podlaskiej Chaty mieszczą się w przede wszystkim w Białymstoku oraz także w Sokołach, Olsztynie, Szczytnie, Łomży, Łapach, Zambrowie, Warszawie, Pruszkowie i Łomiankach. Pełna lista i adresy
Di gotujejednak po lodówce ajvar, więc postanowiłam go wrzucić do makaronu. Potem doszła do tego kiełba i moje ulubione zielone oliwki. Py-cha. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 300 g kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść zielonych oliwek 3 czubate łyżki ajvaru 2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka oregano sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Kiełbasę kroimy(...)półplasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Jeżeli macie ją dość tłustą, dodatkowy tłuszcz do smażenia pomińcie. Do kiełbasy dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, smażymy na wolnym ogniu około 3 minuty. Pod koniec dodajemy oliwki i ajvar, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (zostawcie 1/3 szklanki wody z gotowania
KardamonovyŚwietny pomysł na smakowity obiadek! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka posiekanej pietruszki kilka plasterków suszonych grzybów 1,5 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka(...)koncentratu pomidorowego olej do smażenia pół szklanki mąki do obtoczenia zrazów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka
Blog z Apetytem