MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 20 dag kapusty kiszonej, mała marchewka, 2 większe cebule, 20 dag pieczarek, 1/2 dużej papryki czerwonej, 20 dag kiełbasy, 3 łyżki oleju, 2 płaskie łyżki śmietany, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól i pieprz, woda. Przygotowanie: Cebulę kroję w pióra, pieczarki w plastry, paprykę w średniej wielkości kostkę, kiełbasę(...)półplastry. Kapustę odciskam, siekam na mniejsze kawałki, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklę cebulę z dodatkiem soli. Następnie dodaję pieczarki i kiełbasę, duszę pod przykryciem około 7 minut. Do warzyw dodaję kapustę, smażę 10 minut, co jakiś czas mieszając. Do kapusty dodaję marchewkę i podlewam wodą (nie za dużo), duszę kolejne 10 minut. Następnie dodaję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g makaronu świderki, 2 kiełbasy śląskie, sól, pieprz, duża garść tartego sera żółtego, 250 g śmietany, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Na oleju podsmażam kiełbasę pokrojoną w półplastry. Śmietanę mieszam z serem, dodaję do kiełbasy, mieszam. Gotuję około
JejKuchniaaromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak zupy i przywołuje na myśl wczesną(...)selera 2-3 ziemniaki 1/2 l zakwasu na żur (biały barszcz) 5-6 ząbków czosnku 1 cebula mały słoik chrzanu (około 180 g) 1/2 l śmietany 500 g białej kiełbasy (użyłam cienkiej) ugotowane jajka koperek sól i pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy na wywarze przez kilkanaście minut. Gdy będą
Trzeci talerzDzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad. Gulasz warzywny z cieciorką i białą kiełbasą. Gulasz to świetny pomysł na rodzinny obiad, warto go przygotować więcej i nadmiar zamrozić w pojemniczkach, przyda się jako obiad w kryzysowej sytuacji. Do przygotowania gulaszu nie potrzeba zbyt dużej ilości składników, ważnym elementem dania jest cieciorka. Ja cieciorkę kupuje suchą i gotuje według instrukcji na opakowaniu(...)czosnku - 2 papryki czerwone - 1 cebula - 500 g cieciorki ugotowanej - 4 marchewki - 750 ml passaty pomidorowej lub dwie puszki z pomidorami - zioła takie jak: oregano, bazylia, - biała kiełbasa - olej - sól i pieprz Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę i marchewkę pokrojone w grubą kostkę, cieciorkę i dodaj szklankę wody, duś pod przykryciem przez 20 minut
SMYKWKUCHNIPrzepis na błyskawiczny obiad gotowy w niecałe 15 minut. Dodatkowo prawie nie trzeba nic kroić. Makaron z białą kiełbasą jest bardzo sycący i idealny na takie zimowe, pochmurne dni. Koniecznie spróbujcie Makaron z białą kiełbasą 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 2-3 surowe białe kiełbaski 250 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku(...)dorzucamy gorący, odcedzony makaron i posiekaną natkę. Patelnię ściągamy z ognia i dodajemy rozmieszane żółtka. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu posypując dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Makaron z białą kiełbasą pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSuper przekąska na ostatki. Składniki: 60 dag kiełbasy drobiowej wędzonej 10 dag sera wędzonego owczego ostrego przyprawa curry 10 dag szynkli drobiowej masło dobrze schłodzone Wykonanie: Kiełbasę pokroić na długość 15 cm i przekroić wzdłuż nie przecinając dolnej skórki. Następnie faszerować paskami sera, szynki i posypać curry. Następnie wzdłuż przekrojonej kiełbasy nałożyć masło i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 butelka barszczu białego (o pojemności ok. 480 ml); 150 g wędzonego boczku; 200g podwędzanej kiełbasy; 2 litry zimnej wody; 1 średnia cebula; 5 średnich ziemniaków; 4 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 5 ząbków czosnku; 4 suszone grzyby; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka majeranku; 1 łyżka klarowanego masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Suszone grzyby(...)odstawić na noc do namoczenia. Namoczone grzyby odcedzić. Drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, na rozgrzanym na patelni, klarowanym maśle (1 łyżka). Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i delikatnie rozgnieść nożem. Do garnka, w którym będzie gotowała się zupa, wrzucić pokrojoną kiełbasę
Gospodyni MiejskaPrzyprawa do piernika nadaje mu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Idealny bigos do zrobienia na ostatnią sobotę Karnawału. Dzięki uprzejmości Firmy HAŃDEREK mogłam go przygotować z pyszną kiełbasą ze Wsi, serdecznie polecam. Składniki: 1 laska kiełbasy ze wsi HAŃDEREK 350-400g 1 kg karczku b/k 1 kg kiszonej kapusty 500 g kapusty słodkiej 2 łyżki domowego smalcu(...)minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz kiełbasę w plasterkach. Dodać do garnka z kapustą i mięsem.Kapustę słodką zszatkować i również przełożyć do garnka. Na końcu dodać namoczone suszone grzyby, suszone owoce oraz wszystkie przyprawy poza czosnkiem
Gosia gotujesmaku tego jednogarnkowego tradycyjnego dania... W jego skład wchodzi biała fasola tzw. Piękny Jaś, którą dusi się w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem podsmażonego boczku i kiełbasy. Do tego obowiązkowo kromka dobrego pieczywa lub kajzerka i mamy sycący zimowy obiad. Składniki na około 3 litry: 500 g białej fasoli 400 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego duża cebula(...)pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do garnka z fasolą. Na tłuszczu pozostałym po boczku zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać czosnek i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Wszystko razem podsmażyć i po kilku minutach dodać również do fasolki. Wlać także passatę pomidorową, przemieszać. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Jeżeli danie będzie za gęste dodać
wyzwania kuchenneCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki 2 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka około 200 g wędzonego boczku około 200 g kiełbasy 4 czubate łyżki mąki pszennej pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy(...)razem z cebulą na drobnej tarce (tak jak na placki ziemniaczane). Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ze startych ziemniaków odlewamy wytworzoną wodę. Do masy dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę, mieszamy. Przekładamy masę do dwóch kek sówek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 50-60 minut. Podajemy
Czerwona PorzeczkaWarzywa smażone na oleju rzepakowym Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Pieczone ziemniaki Brukselka zapiekana pod kruszonką Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami(...)panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Zupa krem z cukinii Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa krem z marchwi
Moja smaczna kuchniakapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego z kością (mogą być żeberka -trójkąt) 300 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek listek laurowy ziele angielskie szczypta kminku 1 marchewka 1 cebula 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Kapustę płuczemy i odciskamy, zalewamy wodą gotujemy i sprawdzamy kwaśność , kiedy jest bardzo kwaśna woda odlewamy całą i dodajemy(...)przekrojone kawałki mięsa i przyprawy i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotujemy do miękkości mięsa. Wyjmujemy oddzielamy od kości i rozdrabiany po czym ponownie dodajemy do kapuśniaku. Kiełbasę Hańderek kroimy w plasterki i dodajemy do kapuśniaku (będzie jeszcze smaczniejszy kiedy przysmażymy kiełbasę z cebulą). Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilkę gotujemy. Posypujemy natką pietruszki
Gotowanie jest łatwenajlepsze! Tak było i tym razem! Składniki puszka pomidorów krojonych bez skóry kawałeczek imbiru 2 ząbki czosnku mała cukinia marchewka papryka czerwona garść mrożonego szpinaku-liście kawałek białej kiełbasy (bez jelita) czerwona cebula pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia olej lniany do podania parmezan do posypania makaron forma farfalle(...)Paprykę pokrój w paski, cukinię i marchewkę w kawałki. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek poszatkuj w plasterki, cebulę pokrój w piórka. Z kiełbasy ściągnij jelito, pokrój drobniej. Zacznij gotować makaron zgodnie z przepisem podanym przez producenta na opakowaniu. Międzyczasie rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni, na gorący wrzuć cebulę, czosnek,imbir. Dosmacz kurkumą, curry, solą i pieprzem. Podsmaż. Wrzuć kiełbasę
Z Kuchni Do Kuchnijednej żelaznej zasady, że wśród ingrediencji musi być warzywna „trójca święta” kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami, krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy” można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki. Potrawa pochodzi oryginalnie z okolic Nowego Oleanu(...)Utartych nasion kolendry Słodkiej papryki Pieprzu Mały pęczek natki pietruszki Liść laurowy Sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj w plasterki chorizo i przełóż do szerokiego rondla. Podgrzewaj, aż kiełbasa zacznie się smażyć. Dodaj kurczaka i smaż razem z chorizo, aż i mięso i kiełbasa ładnie się przypieką. Przełóż do naczynia. Krok 2 Do tłuszczu wytopionego z chorizo wlej
Niedzielny kucharzWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 65 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 1/2 kapusty średniej wielkości, 500 g dobrej jakości kiełbasy, papryka żółta, papryka czerwona, 8 średnich ziemniaków, duża cebula, 4 łyżki koncentratu, sól, łyżeczka majeranku Cykoria , łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka oregano, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Kiełbasę kroję w półplasterki, cebulę siekam, papryki i ziemniaki(...)kroję w kostkę, cebulę szatkuję. W garnku z nieprzywieralną powłoką podsmażam na oleju kiełbasę, paprykę i cebulę z dodatkiem przypraw - majeranku, oregano i papryki słodkiej (około 10 minut). Co jakiś czas mieszam. Dodaję kapustę i ziemniaki, zalewam wodą (około 700 ml), dodaję koncentrat i sól. Gotuję na małym ogniu około 45 minut, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Danie
JejKuchnia