Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta , majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele(...)przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem. Mmmm Pycha
Na moim talerzukiełbaskę z cebulą i mamy obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję z fasolą jaś. Składniki: 300 g fasoli jaś 200 g kiełbasy zwyczajnej 1 cebula ziele angielskie, liść laurowy 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz, vegeta kminek, majeranek, cząber Fasolę moczymy w zimnej wodzie całą noc. Przed ugotowaniem przelewamy świeżą(...)wodą, dodajemy ziele ang., liść laurowy, cząber, kminek i gotujemy aż do miękkości ( w razie potrzeby dolewamy wody). W tym czasie kroimy drobno cebulę i kiełbasę w plasterki smażymy na małej ilości tłuszczu przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Gdy fasola będzie miękka dodajemy cebulę z kiełbasą i przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mmm Pycha
Na moim talerzumnie fasolada przyrządzana według greckiej kuchni jest dobra, ale mało bogata, taka jakaś mdła... i czegoś tam brakuje.... Dlatego też, dodałam pare innych składników takich jak boczek, kiełbasa, ziemniaki i oregano. I tak oto powstała moja nie wegetariańska Polsko - grecka Fasolada. W mojej rodzinie przepis ten stosuję od lat i wszystkim bardzo smakuje. Dzisiaj podzielę się(...)biała (500 g) marchewka (3 duże) cebula (1 duża) czosnek (3 ząbki) koncentrat pomidorowy (1 łyżka) pomidor (2 duże) lub 1 puszka pomidorów krojonych boczek (250 g.) kiełbasa wędzona (200 g.) ziemniaki (2 duże) natka ( pokrojona) selera korzennego lub naciowego ( 4 łyżki) warzywna kostka bulionowa (1 szt.) liść laurowy (2 szt.) sól cukier (1 łyżeczka
RITA food channelDomowe wyroby mięsne są jak wiecie przepyszne. Dzisiaj podam przepis na smaczną kiełbasę pasteryzowaną w słoikach, bez konserwantów. Kiełbasa jest z galaretką z odrobiną tłuszczyku. Samo przygotowanie i pasteryzacja nie zajmuje dużo czasu. Kiełbaska jest smaczna i bez konserwantów, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg karczku 1 kg boczku 1 kg łopatki 3 łyżki żelatyny 3 łyżki soli 1 łyżka(...)wodę. Dokładnie wyrabiamy ręką. Do czystych słoików nakładamy porcję mięsa, ubijając je, do wysokości 3/4. Zakręcamy i pasteryzujemy w wodzie 1 godzinę od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji kiełbasę słoikową studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje MarioliChłopski kociołek Pyszne danie jednogarnkowe, do wykonania którego możemy użyć prawie wszystko co mamy akurat w lodówce: pieczone mięso z poprzedniego obiadu, dowolną kiełbasę, warzywa oraz zioła. Do zupy dodajemy surowy makaron (taki jaki akurat mamy w szafce) oraz koncentrat pomidorowy, które ją zagęszczają i powodują, że danie jest syte i bardzo smaczne. Polecam! Składniki(...)mięsa – pieczonego, smażonego lub gotowanego 2 wędzone kiełbasy (użyłam polskie) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1,5 litra bulionu 1 szklanka makaronu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ulubione zioła (u mnie zielona pietruszka, koperek, majeranek,bazylia, oregano ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Blog z Apetytemwarzywnym lub warzywnym. Dla mnie pierwsza opcja jest smaczniejsza. Ugotowane wcześniej warzywa z wywaru można dodać do gotowej zupy. 7-8 dużych ziemniaków 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (sprawdźcie uważnie, by nie zwierała ona mleka) 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki majeranku 2 litry wywaru mięsno warzywnego Ziemniaki i cebulę obieramy. Kiełbasę, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę(...)wrzucamy do osobnych misek. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę aż się zarumieni. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy razem kilka minut. Następnie dodajemy obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, majeranek i ziemniaki. Smażymy razem przez około 10 minut często mieszając, by ziemniaki nie przywarły do dna. Po tym czasie ziemniaki zalewamy 2 litrami wywaru mięsno warzywnego
Dieta bez mlekawłasną kuchnię, jest to pozycja obowiązkowa. Zupa ta jest pożywna, aromatyczna, dodatkowo lekko pikantna, co powoduje dodatek chorizo. Narodowe dobro Hiszpanii Uwielbiam poleskie wędliny i kiełbasy ale nie mogę przeżyć jeżeli od czasu do czasu nie zjem kawałka dobrego chorizo, czytamy: czoriso. Jest to można powiedzieć narodowe dobro Hiszpanii. Jest(...)łagodna. Jej najważniejszym składnikiem, oprócz dobrego mięsa wieprzowego jest specjalna wędzona i suszona czerwona ostra papryka pimenton, dlatego chorizo smakuje tak wyjątkowo. Odmiana tej kiełbasy jest bardzo popularna na całym świecie ale najbardziej w Hiszpanii i Portugalii. Je się samodzielnie, pieczoną, grillowaną lub jako dodatek do zup, czy dań głównych. Prawdziwa
kuron.com.plwystarczy 20-25 minut na całość. Naprawdę! Ja przekąski przygotowałam ze zwykłą szynką, ale jeśli macie w domu pepperoni – to tym lepiej. Bardzo smaczne są również z kiełbasą, także zachęcam do modyfikacji. Na pewno wyjdą przepyszne. I na koniec. Moi Drodzy Czytelnicy, życzę Wam przede wszystkim szampańskiej zabawy w tę sylwestrową noc a także wszelkich pomyślności w Nowym Roku(...)PRZYSTAWEK) 1 duża cukinia 125 g sera mozzarella (1 opakowanie) 120 g przecieru pomidorowego (ok 1/4 opakowania) kilka plastrów szynki (polecam pepperoni) bądź kiełbasy 2 ząbki czosnku papryka słodka, chili, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Cukinie pokrój na grubsze plastry (tak mniej więcej
A to pestkakiszonej kapusty 1 kg łopatki lub trójkąt z żeberkami 300-400 g kiełbasy listek laurowy 1 duża cebula kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku 7-8 ziaren jałowca kilka suszonych grzybków kilka śliwek suszonych sól pieprz ziołowy pieprz czarny 3 łyżki mąki 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy(...)zrumienienia. Dodajemy do kapusty i wkładamy kości a następnie przyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości odrywamy mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu. Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku
Gotowanie jest łatweprzekąski na Sylwestra, a ten już niebawem, bo czas leci niezwykle szybko! Ciasto francuskie nadziałam tylko dwoma pysznymi składnikami. A efekt? Efekt jest powalający! Potrzebujemy: 1 płat ciasta francuskiego Kiełbasa krakowska Henryk Kania około 100 g 100 g żółtego sera Dłuższy z boków ciasta francuskiego dzielimy na 7 części. Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach, a kiełbasę
MamaOskarkakiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie(...)duża cebula 2-3 łyżki masła 6 suszonych grzybów 3 szklanki rosołu 1/2 kg wędzonej szynki (mogą być różne rodzaje) 1/2 kg pieczonej wieprzowiny 1/4 kg wędzonej swojskiej kiełbasy 1/4 kg różnych rodzajów chłodnych mięs pozostałych z obiadu (np. drób, królik, dziczyzna, wołowina, wieprzowina) przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego. zasmażka: 1 łyżka mąki
Moja Książka Kucharskadodatkach do dań głównych i w zupach, które kochamy <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (mały) 3 średniej wielkości ziemniaki 2 pętka kiełbasy myśliwskiej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 słoik (500 ml) kiszonego kalafiora cukier do smaku sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Jarzyny ścieramy na tarce(...)dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki. Warzywa i kiełbasę zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans. Kalafior odcedzamy, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości pozostałych warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru
R'n'G Kitchendzwoniło z jakich składała się produktów, ale nie do końca to było to. Brat podpowiedział to i owo i oto jest. Taka jak trzeba. Bez groszku i z kiełbasą. No i najważniejsze - z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. W sumie wszystkie warzywa możecie tak ugotować. Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki 3 średnie ziemniaki 1 mały seler(...)jajka 3 ogórki kiszone 3 małe kiełbasy 1 duże jabłko 1 mała cebula 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Marchewki, pietruszki i seler obieramy i gotujemy prawie do miękkości. Ziemniaki gotujemy w mundurkach także prawie do miękkości, obieramy jeszcze jak są gorące. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka, ogórki i kiełbasy kroimy w kostkę
Kardamonovybigos: 2 kg kiszonej kapusty 1 golonka wieprzowa 4 średnie cebule 1/2 szklanki suszonych grzybów 1 duża marchew kilka wędzonych śliwek 300g karkówki 300g boczku wędzonego 300g wiejskiej, wędzonej kiełbasy nieduży kawałek słoniny (ok. 50g) 2 liście laurowe kilka ziarenek jagód jałowca po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 1/2 szklanki czerwonego, słodkiego wina pieprz do smaku Przepis na bigos(...)pokroić w plastry. Cebulę obrać : 2 cebule posiekać, a 2 pokroić w ćwiartki. Grzyby namoczyć w wodzie. Karkówkę pokroić w duże kawałki. Boczek i słoninę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Krok 2. Golonkę i karkówkę włożyć do garnka, dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki, namoczone wcześniej grzyby oraz liście laurowe i zalać wodą, w takiej ilości, aby mięso
Moja Książka KucharskaSzybka pizza z patelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki: Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście(...)pszennej * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka oliwy * pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić ciasto. Przykryć ścierką i odłożyć
Zrób to smacznie