wspieranie małych przedsiębiorstw. Właściciele Gorących Pieców i Szef Kuchni Do wyboru mamy między innymi deskę wędlin za 25 zł, w której znajdziemy m.in. boczek, karczek, szynkę oraz tradycyjne polskie kiełbasy, a także dodatki w postaci pieczywa i sosów oraz deskę ryb za 38 zł, na których możemy znaleźć m.in. bałtyckiego łososia, śledzia, kłodzkiego pstrąga, czy makrelę. Wybór ryb, które(...)szlachetnej kuchni polskiej. Podczas degustacji zaserwowano nam między innymi: zupę rybną o intrygującym aromacie cynamonu — opcja wprost idealna na jesień, tradycyjny polski żur na zakwasie z kiełbasą z wędzarni — bardzo mięsny i treściwy, wędzone żeberka podane na zasmażonej kapuście z ziemniakami oraz sandacza na szafranowym risotto. Myślę, że każdy może w tym menu znaleźć coś
Food Squarewszystkimi obowiązkami w przewidywanych 24-godzinach. Taka prawda i kto nigdy słoika z gotowym daniem w sklepie nie kupił, niech pierwszy rzuci kamieniem... Po "kupnego" gotowca - Bigos polski z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL - sięgnęłam dziś i ja z zamiarem inkorporowania go do ulubionego, nadzianego pieczywka. Tym razem nie w formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 1 słoik Bigosu polskiego z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę żytnią, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było
Grunt to przepis!różne okazje a nawet święta. Zapraszam :) Składniki : 3 kg kiszonej kapust 1 kg świeżej kapusty 1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki 1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy 20 g suszonych grzybów kilka suszonych śliwek 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1,5 lub 2 słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 3 liście(...)kapustę odcedzamy z tym że na dnie zostawiamy troszkę wywaru z gotowania. Świeżą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i również gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i przekładamy do kapusty kiszonej. Kiełbasę kroimy w grubsza kostkę.W rondlu rozgrzewamy olej, przekładamy kiełbasę, dodajemy czerwoną paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i podsmażamy na rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze
Sama słodycz i szczypta chiliChorizo to kiełbasa hiszpańska o bardzo charakterystycznym smaku. Proponuję Wam podsmażyć ją na patelni, razem z cebulką i aromatycznymi przyprawami. Do tego bagietka i mamy pyszną przekąskę lub kolację. Składniki: 100 g kiełbasy chorizo klasycznego 3 łyżki oliwy 2 średnie cebule 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: Chorizo drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Kiełbasę zdejmujemy z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy ją do zeszklenia. W międzyczasie do cebuli dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli ponownie dodajemy chorizo i chwilę razem podgrzewamy. Jeszcze ciepłe podajemy na bagietce. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: 2 jajka rozmiar M 3-4 pomidorki koktajlowe (ok. 80 g) garść świeżego szpinaku (ok. 25 g) 1/2 średniej wielkości cebuli (ok. 50 g) kilka plasterków kiełbasy (uwaga na skład!!) (ok. 50 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) garść miksu sałat (ok. 25 g) kilka plasterków ogórka (ok. 45 g) kilka kropel soku z cytryny pieprz(...)Cebulę drobno posiekałam. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki. Jajka rozkłóciłam. Kiełbasę podzieliłam na półplasterki. 2. Rozgrzałam na patelni olej. Wrzuciłam cebulę, po chwili szpinak i kiełbasę. Podsmażyłam krótko. 3. Na patelnie wylałam jajka. Całość oprószyłam pieprzem. Położyłam na wierzch 4 ćwiartki pomidorków. Przykryłam patelnię pokrywką i smażyłam tylko napo jednej stronie na najmniejszym ogniu kilka minut do ścięcia jajek (na górze
Vroblewska-fitlifeCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Duża główka młodej kapusty ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym 3 duże cebule , 2 średnie marchewki opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie przecier pomidorowy sól, pieprz 3-4 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku(...)wlać 2-3 szklanki gorącej wody, dodać pokrojoną w talarki marchewkę. Kiedy kapusta lekko się podgotuje i ”upadnie” dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy. Cebulę pociąć w pióra a kiełbasę w kostkę. Na patelni na oleju podsmażyć kiełbasę. Następnie dodać cebulę, podsmażone dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić chwilę po czym dodać koncentrat. Pod przykryciem całość gotować
W garach u GosiSkładniki: pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1 sztuka, kapusta biała 1 główka/średnia, przyprawa do bigosu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, woda 2 szklanki umyte pomidory pokroić na połówki i w rozdrabniaczu(...)dobrze białą kapustę drobno pokroić lub poszatkować, zalać w garnku lub misce wrzącą wodą i po 10 minutach wodę odlać z kapusty na gorącym smalcu zrumienić pokrojone mięso, białą kiełbasę parzoną i śląską, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać z 5 minut i co jakiś czas zamieszać wlać do mięsa zmiksowany sok z pomidorów i zagotować dodać kapustę, przyprawę
W Mojej Kuchni Lubięktóre powinno trochę poprawić samopoczucie. SKŁADNIKI: 1 średnia cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łaska dobrej kiełbasy 6 boczniaków (mogą być pieczarki) 1 pomidor 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody Sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy i pieprz ziołowy Przygotowanie Wszystkie warzywa(...)cebulę i czosnek obieramy. Cukinię zostawiamy ze skórką. Boczniaki kroimy w paseczki, czosnek drobno siekamy, a pozostałe składniki kroimy większą kostkę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kiełbasę. Czekamy aż z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Przez chwilę podsmażamy, pilnujemy aby cebula się nie przypaliła. Do podsmażonych składników dodajemy czerwoną
Zdrowo i kolorowosoczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem, wrzucamy 2 ząbki(...)czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn. Kiełbasę kroimy w pół talarki. Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchentakie dni, kiedy zmęczeni wracamy z pracy a chcemy jednak zjeść coś ciepłego na obiado-kolację. Właśnie wtedy potrzebny jest taki prosty przepis. Makaron i kiełbasa? Oczywiście że tak, z kilku niewyszukanych i niedrogich składników też można wyczarować pyszne danie, wyrazistości i smaku dodał twardy ser owczy. Jest pysznie! Polecam. Składniki: 30 dag makaronu penne 2 małe cebule(...)ząbki czosnku 15 dag chudego boczku wędzonego 20 dag cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek 1 łyżka oliwy 10 dag twardego owczego sera pecorino romano Natka pietruszki do posypania Sól himalajska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, trzymać w cieple. Na dużej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, wlać łyżkę
Wanilia i Kardamonokresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 1,5 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta(...)przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę o wymiarach ok. 28 x 9 cm wysmarować masłem i wysypać bułką
Bulliookresie roku Wierzch przykryty jest chrupiącą skórką. Babę można odsmażać na patelni, ale najlepiej smakuje kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 1,5 kg ziemniaków 2 małe cebule 1 kiełbasa np. śląska (ja użyłam drobiowej) – ok. 100 g 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Dodatkowo: masło i bułka tarta(...)przygotowania formy Cebulę i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ziemniaki obrać, opłukać pod wodą i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Do ziemniaków dodać mąkę, jaja i przesmażoną cebulę z kiełbasą. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Podłużną foremkę o wymiarach ok. 28 x 9 cm wysmarować masłem i wysypać bułką
Bulliokolacja, jak kto woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka. Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia mięsa 3 łyżki oleju do smażenia kiełbasy Sposób przygotowania: Obrane z tłuszczu mięso kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju, a następnie podlewamy 300ml zimnej wody, i smażymy aż do odparowania. Wtedy ponownie podlewamy taką samą ilością oraz dwoma łyżeczkami sosu sojowego. Kiełbasę kroimy w kostkę
Kuchnia w czekoladzieinnym wydaniu. Kwaśny od zakwasu, przełamany słodyczą marchewki, którą dodajemy tu w dużej ilości. Również marchewce zawdzięcza swój ładny kolor:). Jest bardzo gęsty, bo dodajemy dużo warzyw. 2 długie kiełbasy 300-400ml zakwasu 4 duże marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 1/2 pęczka natki pietruszki 3 łyżeczki chrzanu 4 łyżki śmietany kwaśnej(...)olej 1. Kiełbasę kroimy w plastry, marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, por w krążki, seler naciowy i pietruszkę drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę, do zarumienienia. Dodajemy cebulę, por i seler, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy marchew, pietruszkę, gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie
Szefowa kuchniBardzo pożywna, dzięki dodaniu jajek i kiełbasy, ale też lekka i zdrowa, dzięki sałacie i jogurtu naturalnego. Dodatkowego słodko-wytrawnego smaku sałatce dodaje sos na bazie musztardy, oliwy z oliwek i miodu. Taka sałatka to propozycja przekąski w ciągu dnia do bułeczki lub na kolację wśród bliskich. Składniki: 1 sałata maślana 20 podsmażonych plasterków ulubionej kiełbasy(...)sól, pieprz, oregano, majeranek Przygotowanie: Sałatę maślaną myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Jajka i ogórki kiszone kroimy w plasterki, dodajemy wraz z przesmażoną kiełbasą do sałaty. Teraz sos: w miseczce mieszamy dokładnie ze sobą jogurt, miód, musztardę, oliwę z oliwek, przyprawiamy. Polewamy sałatkę, mieszamy dobrze. W razie potrzeby przyprawcie po swojemu do smaku;) Smacznego
Zasmakuj Kuchni