kiełbasa - 10546 przepisów (strona:208/704)

Leczo, ragout z kiełbasą 105

lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie(...)czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka 3 pomidory 2 cebule 500 ml passaty słoiczek koncentratu pomidorowego opcjonalnie dla rozrzedzenia leczo: szklanka bulionu 3 większe kawałki dobrej gatunkowo kiełbasy oliwa z oliwek lub smalec do podsmażenia warzyw słodka i ostra papryka, sól, pieprz – wszystko do smaku wg uznania opcjonalnie: lubczyk i oregano – do smaku Przygotowanie: Warzywa myję

Zasmakuj Kuchni
MAKARON Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 151

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: 300 g makaronu, 1/2 laski kiełbasy, 30 dag małych pieczarek, większa marchewka (ugotowana), duży pomidor, 200 g przecieru pomidorowego, 5 łyżeczek śmietany, łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli sos będzie zbyt kwaśny od pomidorów), sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)osolonej wodzie. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Kiełbasę i marchewkę kroję w kostkę. Pieczarki myję, wraz z ogonkami kroję w plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażam kiełbasę (ma być lekko zarumieniona), dodaję pieczarki i smażę do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam marchewkę i pomidory. Po 5 minutach dodaję przecier, cukier oraz przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie

JejKuchnia
,,Tradycyjny żurek’’ 112

przygotowania żurku wykorzystałam produkty Jamar, Ole! Stovit, oraz ePrezenty Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy ½ litra żurku Jamar 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 3 suszone borowiki 1 ząbek czosnku 1 łyżka tartego chrzanu 5 łyżek śmietany 30% 4 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania żurku(...)Chudy boczek i kiełbasę kroimy w plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dolewamy żurek Jamar. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie

Podróż w kulinaria
Gulasz wieprzowy po myśliwsku 144

aromatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.     Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, sodka mielona papryka, ziele(...)osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką *** *** Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano z każdej strony *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulkę i czosnek. Całość razem podsmażamy, do zrumienienia kiełbasy i zeszklenia cebulki *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy

Blog z Apetytem
Mielone z wędzoną kiełbasą 107

Mielone można przygotować na wiele sposobów, ja ostatnio dodałam do nich pyszną wędzoną kiełbasę i były wspaniałe. SKŁADNIKI: 1/2 kg wieprzowego mielonego(u mnie z szynki) parka wędzonej kiełbasy 1 jajko sól,pieprz 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka roztartego majeranku 1 łyżeczka roztartego lubczyku 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: mięso zemleć, cebulę pokroić(...)drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce masła, mięso połączyć z przyprawami i ziołami,jajkiem,zeszkloną cebulą z czosnkiem i łyżką bułki tartej, dobrze wyrobić, kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle po cebuli, dodać do masy mięsnej, wyrobić, formować zraziki, obtoczyć je w pozostałe bułce, smażyć do zrumienienia na maśle klarowanym

Kuchnia Beaty
Młoda kapusta 122

przepisu. Słodziutka, mięciutka, z ogromną ilością koperku, z boczkiem i kiełbaską - jak u mamy! Mniam! :) Młoda kapusta: 1 główka młodej kapusty ok. 350g boczku wędzonego parzonego 200g dobrej jakości kiełbasy wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego kopru 2 pomidory malinowe ok. 1,5l wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego kminku(...)wkładamy do większego garnka i zalewamy ok. 1,5l wody. Po zagotowaniu odlewamy część wody i dolewamy ponownie nieco mniejszą ilość. Ponownie gotujemy. W tym samym czasie boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy do momentu aż będą chrupkie.  Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dorzucamy do smażącego się boczku

Cooking Monster
Babka ziemniaczana 176

Zapraszam na odchudzoną i bezglutenową babkę ziemniaczaną. Z dodatkiem kiełbasy myśliwskiej od Duda  smakuje wprost wybornie. Polecam Składniki: 1 kg ziemniaków 100 g kiełbasy myśliwskiej Duda 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu i czosnku suszonego keksówka 10x24cm Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę(...)ładamy pulpę ziemniaczano-cebulową na sitko aby odciekła woda. Kiełbaskę myśliwską drobno kroimy i obsmażamy na suchej patelni na rumiano, odstawiamy do ostygnięcia. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy kiełbasę, jako, mąkę oraz przyprawy i mieszamy. Masę przekładamy do silikonowej tortownicy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godz i 30 minut w temperaturze

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Młoda kapusta z kiełbasą i makaronem 143

mamy obiad. Polecam! Składniki: 1  główka młodej kapusty 35 dag grubego makaronu np. gnocchi 2  cebule 35 dag surowego podwędzanego boczku 2 długie laski  podlaskiej kiełbasy 2 łyżki octu 2,5 szklanki wody 1,5 łyżki cukru Sól morska do smaku Świeżo mielony  pieprz do smaku olej do smażenia 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka(...)gotować pod przykryciem 15-20 minut. Co jakiś czas zamieszać. Pod koniec wsypać posiekany świeży koperek. Odlać z gotującej się  kapusty szklankę wywaru. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną  kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni. Dodać do kapusty. Na tej samej patelni w której podsmażaliśmy  kiełbasę  roztopić masło, następnie dodać mąkę i chwilę

Wanilia i Kardamon
Bigos z młodej kapusty ;) 118

Sezon na młodą kapustę rozpoczęty. Proponuje, szybki i smaczny pomysł na obiad :) Składniki: * 1 kg młodej kapusty ( połówka średniej główki) * 200 g kiełbasy ( u mnie żywiecka) * cebula * marchewka * 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej * 1/2 łyżeczka majranku * 1/2 łyżeczka tymianku * pieprz ziołowy * sól * olej do smażenia * pęczek koperku Przygotowanie: Kiełbasę pokroić na dowolną wielkość i podsmażyć(...)dużej patelni przez chwilę a mięso zacznie się rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć razem z kiełbasą, aż cebula zmięknie. Kapustę wypłukać i poszatkować grubiej. Do kapusty zetrzeć na tarce jarzmowej marchewkę. Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 5 minut. Następnie dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką majerankiem oraz tymiankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy

Kulinarne przygody
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WIEJSKĄ KIEŁBASKĄ 191

kiełbaską w sosie serowo- śmietanowym. Idealna na obiad i nie tylko. Polecam i zapraszam również do polubienia mojego FP  Gotowanie Patki SKŁADNIKI NA 2 OSOBY: ➧ 30 dag Wiejskiej Kiełbasy  ➧6 Ziemniaków ➧1 Papryka czerwona  ➧6 Pieczarek ➧1 Cebula ➧20 dag Sera Żółtego Tartego ➧1 Jajko ➧300 ml Śmietany 18 % ➧Sól i pieprz do smaku ➧1 Łyżka mielonej(...)papryki czerwonej  ➧1 Łyżka drobno siekanej pietruszki PRZYGOTOWANIE: 1. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w plastry, podsmażam na oleju, dodaję drobno posiekaną cebulkę. 2. Ziemniaki kroję w plastry ( ja pozostawiłam w mundurkach), i gotuję krótko ok 5 min w osolonej wodzie.  3. Warzywa kroję w plastry lub słupki. 4. Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowane ziemniaki kiełbasę,warzywa

Gotowanie Patki
Śniadanie z płynącym jajkiem sadzonym 132

proszę i takie też były. Śniadanie z płynącym jajkiem sadzonym 2 jajka 2 pomidory 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 ząbek czosnku 1/2 dużej cebuli 10 cm kawałek kiełbasy 1 łyżka oleju łodyżki czosnku Zaczynamy od kiełbasy kroimy ją w plasterki, odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Seler naciowy kroimy w plasterki, pieczarki płuczemy i kroimy(...)cztery części. Pomidora kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy olej i zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku oraz selera naciowego, po chwili dodajemy kiełbasę i pieczarki całość przesmażamy od czasu do czasu mieszając tak około 4-5 minut, potem dodajemy pomidora i znowu mieszamy. Na koniec dodajemy jedną/ dwie łyżki wody – w zależności od tego ile pomidor dodał sosu

Kuchnia na wzgórzu
babka ziemniaczana 151

Składniki: * 1,5 kg ziemniaków * 2 jajka * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej * łyżeczka papryki słodkiej * łyżeczka majeranku * sól, pieprz ziołowy i czarny * 20 dkg boczku duńskiego * 1 laska kiełbasy * duża cebula Ziemniaki starłam na maszynce. Ta maszynka to wybawienie. Zaoszczędza czas i ręce od tarcia na tartce nie bolą. Odstawiłam ziemniaki na chwilę by puściły sok i odcisnęłam dość mocno(...)Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam. Boczek pokroiłam w paski i też podsmażyłam. Wszystko dodałam do startych ziemniaków. Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na tłuszczu co pozostał z boczku i kiełbasy i dodałam do ziemniaków. Wbiłam dwa jajka i dosypałam przyprawy i mąkę ziemniaczaną. Wyrobiłam masę porządnie i przełożyłam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można użyć tradycyjnej formy

Pieprzyć z Fantazją
fasolka po bretońsku 163

napęcznieje wrzucam do garnka z tą samą wodą, co się moczyła i dolewam, jeśli jest taka konieczność. Powolutku się gotuje. W tym czasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę kleju(...)pomidorów, wyciągam ją. Oczywiście w domu nie wyrzucamy czegoś takiego - zjadamy  ze smakiem z kilkoma kroplami octu. Wrzucam trzy liście, pięć ziarenek i nie solę. Nie solę, ponieważ kiełbasa i boczek mają w sobie tyle soli, że bezpiecznie doprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam odpowiada. Spokojnie

Pieprzyć z Fantazją
Domowa kiełbasa grillowa 134

taka ciekawostka. Warto wiedzieć jak trzeba będzie gdzieś kiedyś w towarzystwie zabłysnąć. Ale ten dzień jest ważny z jeszcze jednego powodu. To dzień, w którym nauczymy Was robić kiełbasę! Tak, idealną kiełbasę na grilla. Oj dobra, wiem doskonale, że przecież łatwiej jest kupić w sklepie. Ale tak dobrej grillowej kiełbasy w sklepie nie kupicie. Podwińcie rękawy, weźcie się do roboty

Marder&Marder Manufacture
KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE CHRZANOWYM 212

Pyszne małe klopsiki podane z sosem chrzanowym to pomysł na prosty, smaczny i naprawdę szybki obiad.  Musimy dysponować jedynie kilkoma sztukami dobrej, białej, surowej kiełbasy. Jeśli nie jesteście amatorami sosu chrzanowego przyrządźcie klopsiki w sosie pomidorowym czy śmietanowym. Będzie równie smacznie 😉 Składniki: 4-5 szt białej surowej kiełbasy 2 ząbki czosnku 1 całe jajko liść laurowy ziele angielskie chrzan(...)smaku) śmietana 18% sól pieprz majeranek 1-2 łyżki mąki (do zaciągnięcia sosu)  Wykonanie: Kiełbasę wyciskamy z flaka. Dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem, solą . Wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki, które wrzucamy na wrzącą wodę. Do wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy odrobinę soli i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania