kasza - 17339 przepisów (strona:122/1156)

Sałatka z kaszą Quinoa, pieczonym burakiem, prażonym słonecznikiem, serem feta i rukolą 271

Sałatka pyszna i zdrowa. Tak na zachciewajkę była zrobiona. Kasza Quinoa od Naura , ser feta, upieczony w piekarniku burak i słonecznik podprażony na suchej patelni. Ja takie bardzo lubię, moje smaki, nawet młody zadowolony, a ostatnio mu coś ciężko dogodzić :-(.  Quinoa inaczej komosa ryżowa, jest to bardzo wartościowa kasza, bogata w pełnowartościowe białko (idealna dla osób, które nie jedzą(...)ryżowa w kuchni nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów. Możemy dodać ją do zup, ciasteczek i deserów. Ma orzechowy posmak, który zostanie nam jeśli najpierw kaszę dobrze wypłuczemy pod bieżącą wodą, ja prażę ziarenka jeszcze na suchej patelni, a potem gotuję. Proporcje to 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Składniki: 1 szklanka Bio Quinoa

kruche babeczki
Gruszkowa gryczanka z rokitnikiem, płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym 206

Owsianka czy jaglanka? A może gryczanka? Tak, kasza gryczana niepalona to ciekawa propozycja na śniadanie. Pełna witamin, soli mineralnych i błonnika kasza gryczana to zastrzyk energii na cały dzień. Oto przepis na gruszkową gryczankę z dodatkiem dżemu z rokitnika, posypaną delikatnie prażonymi płatkami migdałowymi i pudrem czekoladowym. Składniki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 2 gruszki 2 łyżki dżemu z rokitnika(...)Łowicz 2 łyżki płatów migdałowych 1/2 łyżeczki kardamonu 1 kostka gorzkiej czekolady Płatki migdałowe delikatnie prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Gruszki myjemy i kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy gruszki, dżem z rokitnika Łowicz  i kardamon. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Kostkę

My Chcemy Jeść
Jaglana szarlotka 275

wegańska. Pycha! Oczywiście najlepiej smakuje na ciepło. Jeśli jednak wolisz tradycyjną szarlotkę, zapraszam tutaj po rewelacyjny przepis. Smacznego! Składniki (na blachę o wym. 23x39 cm): Ciasto: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 laska wanilii 5 łyżek oleju kokosowego pół szklanki cukru kokosowego + 1 łyżka do posypania ciasta 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki bezglutenowej, np. kukurydzianej lub owsianej Nadzienie(...)jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki erytrytolu (można pominąć, jeśli macie bardzo słodkie jabłka) Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować w 4,5 szkl. wody z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego i przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Po ugotowaniu laskę wanilii wyjąć, a do gorącej kaszy dodać 5 łyżek oleju kokosowego i zblendować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Nadzienie: Jabłka obrać, drobno pokroić

Domowa Cookierenka Agi
Pulpety w sosie koperkowym 156

Pulpety w sosie koperkowym to danie które zdecydowanie należy do moich ulubionych. Ten przepis jest błyskawiczny i prosty w wykonaniu. Pulpety podałam z kaszą kuskus lecz śmiało możecie podać je z makaron, ziemniakami czy kaszą, wybór jest tutaj Wasz:)  Składniki: * 250g mięsa mielonego z indyka  * sól, pieprz * suszony koperek * woda * wegeta * łyżka (lub dwie) mąki pszennej * łyżka(...)dwie) śmietany * kasza kuskus poziom trudności: bardzo łatwy czas przygotowania: 15 minut kaloryczność: średnia porcja: 12 pulpecików Mięso mieszamy z pół łyżeczki soli oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodajemy łyżeczkę suszonego koperku i mieszamy. Formujemy małe pulpeciki, Do garnka wlewamy 3/4 lub 1/2 garnka wody (zależy ile sosu chcecie). Do gotującej się wody dodajemy łyżeczkę wegety i czekamy aż woda się

Klasyka Gotowania
Krem orzechowo-czekoladowy 208

Składniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy jaglanej (ok. 39 g), - 3/4 szklanki mleka 2% + łyżka (ok. 200 ml), - 5 daktyli (ok. 23 g), - łyżka masła orzechowego (ok. 20 g), - 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1 . Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Kaszę jaglaną(...)dokładnie płuczemy. 3. Kaszę jaglaną zalewamy 1/2 szklanki mleka i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. 4. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem 1/4 szklanki mleka na gładką pastę. 5. Daktyle (bez wody) miksujemy z masłem orzechowym na gładką pastę. 6. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka. 7. Rozdrabniamy orzechy. 8. W kubeczku umieszczamy krem jaglany

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK, WARZYWAMI I KABANOSEM 363

Pyszna sałatka z zaskakującym połączeniem składników: kaszy pęczak, kolorowych warzyw i pikantnych kabanosów chili. Gdy już mamy ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz kalafior, sałatkę robi się błyskawicznie. Najlepszy w niej jest delikatny, słodkawy dressing z oleju (lub oliwy), miodu i octu jabłkowego. Taką sałatkę możecie przygotować na spotkania z przyjaciółmi, np. obecne - karnawałowe(...)Całość smakuje doskonale, do tego stopnia, że na ostatniej imprezie wyjadałam ją dosłownie łyżką z miski ;P SKŁADNIKI: 150 g kaszy pęczak 1 puszka kukurydzy 1 brokuł 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki zielonej 0,5 papryki żółtej 100 g cieniutkich kabanosów z chili DRESSING: 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu

Słodko-Słony Świat Ilony
Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli 196

smażenia mięsa nie wolno nakłuwać, a poza tym mięso po usmażeniu powinno odpocząć - to wszystko, a teraz możemy się zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą  i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą  i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością(...)zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół szt, oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny kilka kropel, sol morska, ponadto: kasza gryczana pół torebki, sol, Sposób przygotowania: Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy sol ą  i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam

kulinarne odsłony pati
Tort z kremem z kaszy jaglanej i z brzoskwiniami 157

Kiedy po raz pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: biszkopt (link) masa: - 200 gram kaszy jaglanej - mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą) - ok. 200 ml syropu z brzoskwiń - 3 łyżki żelatyny - brzoskwinie(...)jednej puszki - 200 ml śmietanki 30% dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Przygotowuję biszkopt: Dokładnie opisałam wszystko w tym linku.  Przygotowuję masę: Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się

Wielopokoleniowo
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40897

Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie ta kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy, mięsny farsz. Tymczasem jest on nieco „oszukany” kaszą. A może się(...)Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz: 200 g mięsa gotowanego (drobiowego, wieprzowego lub innego) 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej drobnej) 5-7 suszonych grzybów 1 duża cebula zioła: majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości

Trzeci talerz
Pieczone placki jaglane 292

Chrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu. 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli 1 jajko 30 g drobno utartego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich szczypta zmielonego chilli Do posypania: świeżo zmielony czerwony pieprz Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami(...)dokładnie opłukać, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. W małym garnuszku zagotować ok. 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem, utartym parmezanem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, ziołami prowansalskimi. Doprawić chilli. Masę nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną

Bullio
Deser Snickers w słoiczku FIT 1045

spróbować! Zapraszam również do wypróbowania deseru Raffaello w słoiczku FIT z tej serii Składniki na budyń jaglany: – 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…) – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 1 laska wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko(...)wolnym ogniu, pod przykrywką przez ok. 20 minut, często mieszając. W tym czasie zabieramy się za robienie karmelu daktylowego. Do kaszy dolewamy 200ml mleka, mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia. Następnie znów stawiamy na ogień i gotujemy ok. 5 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Laskę wanilii wyciągamy, chwilę studzimy i miksujemy ją na gładki budyń. Składniki na karmel daktylowy: – 150g

Be Fit Be Strong
Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 166

Dodam, że obiad w tej postaci zjedliśmy wszyscy bez mrugnięcia okiem i już wiem, co zjemy na Święta. Składniki 250  g jarmużu lub młodego szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru 2-3 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku olej kokosowy extra virgin  do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól himalajska(...)smaku papier ryżowy Ugotuj kaszę jęczmienną. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Umyj jarmuż jeśli trzeba, odetnij zdrewniałe części, zalej wrzątkiem na 4 minuty, odcedź, odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć jarmuż, następnie czosnek i imbir. Podsmażaj chwilkę. Dopraw gałka muszkatołową. Kiedy jarmuż zwiędnie i będzie miękki, dodaj kaszę

Z Kuchni Do Kuchni
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 165

idealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka(...)ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody

królestwo garów