Składniki (na 1 porcję) - 3 łyżki kaszy jaglanej (ok. 39 g), - 3/4 szklanki mleka 2% + łyżka (ok. 200 ml), - 5 daktyli (ok. 23 g), - łyżka masła orzechowego (ok. 20 g), - 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1 . Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia (ok. 30 min.). 2 . Kaszę jaglaną(...)dokładnie płuczemy. 3. Kaszę jaglaną zalewamy 1/2 szklanki mleka i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości. 4. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z dodatkiem 1/4 szklanki mleka na gładką pastę. 5. Daktyle (bez wody) miksujemy z masłem orzechowym na gładką pastę. 6. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka. 7. Rozdrabniamy orzechy. 8. W kubeczku umieszczamy krem jaglany
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPyszny budyń w wersji fit ;) To ostatnio prawdziwy hit w moim domu, smakuje wszystkim, bez wyjątku. Grunt to dobrze zmiksować kaszę jaglaną, reszta robi się praktycznie sama ;) Z dodatkiem sosu malinowego, bardzo polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym(...)profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 100 g kaszy jaglanej 250 ml wrzącej wody szczypta soli 1 szklanka jogurtu naturalnego nasionka z 1 laski wanilii 250 g malin 2 łyżki miodu Maliny rozmrozić, świeże od razu zblendować, odłożyć. Kaszę jaglaną kilkakrotnie opłukać pod ciepłą wodą, odcedzić. Do rondelka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
Domowa cukiernia EwyKolejny pomysł na szybko , smacznie i w jednym garnku :) Kurczak , kasza bulgur, warzywa, passata pomidorowa i ser...... ja zjadłam dwa talerze:) Składniki (minimum 3 osoby pojedzą :): 1 szklanka drobno posiekanej włoszczyzny (u mnie cebula, seler, pietruszka) 2 łyżki oleju 300 g kurczaka sól, pieprz, papryka słodka w proszku 200 g kaszy bulgur 1,5 szklanki wrzątku 1 szklanka passaty pomidorowej(...)kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem , papryką słodką. Na głębokiej patelni (najlepiej takiej którą można później włożyc do piekarnika) rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć. Na tym samym oleju podsmażyć włoszczyznę, wsypać kaszę, zalać wrzątkiem, posolić, gotować ok 15 minut aż kasza wchłonie wodę. Do ugotowanej kaszy dodać masło, wymieszać, na górę ułożyć kurczaka, passatę pomidorową, posypać oregano i startym żółtym serem. Zapiec
coolinarnyPyszna sałatka z zaskakującym połączeniem składników: kaszy pęczak, kolorowych warzyw i pikantnych kabanosów chili. Gdy już mamy ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz kalafior, sałatkę robi się błyskawicznie. Najlepszy w niej jest delikatny, słodkawy dressing z oleju (lub oliwy), miodu i octu jabłkowego. Taką sałatkę możecie przygotować na spotkania z przyjaciółmi, np. obecne - karnawałowe(...)Całość smakuje doskonale, do tego stopnia, że na ostatniej imprezie wyjadałam ją dosłownie łyżką z miski ;P SKŁADNIKI: 150 g kaszy pęczak 1 puszka kukurydzy 1 brokuł 0,5 papryki czerwonej 0,5 papryki zielonej 0,5 papryki żółtej 100 g cieniutkich kabanosów z chili DRESSING: 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu
Słodko-Słony Świat IlonyJest to przepis na ciasto/jaglankę w formie ciasta. Ja jadłam jako deser i jako śniadanie. Polecam ponieważ kasza jaglana jest bardzo sycąca i zdrowa. Kaszę jaglaną warto również jeść w czasie przeziębienia, ponieważ zabiera "wilgoć" z naszego organizmu. Składniki: 1 szkl suchej kaszy jaglanej 2,5 szkl wody lub mleka 1 puszka mleczka kokosowego z puszki (tylko biała część(...)łyżki ksylitolu 5 łyżek wiórek kokosowych+1 łyżka do posypania Przygotowanie: Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy wodę lub mleko, zagotowujemy i wsypujemy kaszę jaglaną.Mieszamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 15 minut.Do gotującej się kaszy dodajemy mleczko kokosowe, ksylitol i 5 łyżek wiórków kokosowych.Mieszamy i gotujemy razem przez chwilę
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmażenia mięsa nie wolno nakłuwać, a poza tym mięso po usmażeniu powinno odpocząć - to wszystko, a teraz możemy się zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością(...)zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół szt, oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny kilka kropel, sol morska, ponadto: kasza gryczana pół torebki, sol, Sposób przygotowania: Steka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy sol ą i pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam
kulinarne odsłony patiKiedy po raz pierwszy wykonałam krem do tego tortu, przepadłam. Słodziutki, o świetnej konsystencji, po prostu przepyszny. Ciężko było uwierzyć, że takie cudo powstało z kaszy jaglanej. Zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: biszkopt (link) masa: - 200 gram kaszy jaglanej - mleko (tyle, aby wystawało ok. 3 cm nad wsypaną do garnka kaszą) - ok. 200 ml syropu z brzoskwiń - 3 łyżki żelatyny - brzoskwinie(...)jednej puszki - 200 ml śmietanki 30% dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Przygotowuję biszkopt: Dokładnie opisałam wszystko w tym linku. Przygotowuję masę: Kaszę jaglaną przelewam wrzątkiem, następnie przez chwilę opłukuję ją zimną wodą. Wsypuję do garnka z mlekiem i gotuję na wolnym ogniu ok. 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną i lekko przestudzoną kaszę blenderuję, aby stała się
WielopokoleniowoBroniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie ta kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy, mięsny farsz. Tymczasem jest on nieco „oszukany” kaszą. A może się(...)Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz: 200 g mięsa gotowanego (drobiowego, wieprzowego lub innego) 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej drobnej) 5-7 suszonych grzybów 1 duża cebula zioła: majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy farsz. Grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
Trzeci talerzChrupiące placki z kaszy jaglanej z dodatkiem parmezanu. Świetnie sprawdzą się jako przekąska. Są lekko pikantne dzięki dodatkowi chilli i pieprzu. 100 g kaszy jaglanej + 1 łyżeczka soli 1 jajko 30 g drobno utartego parmezanu szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich szczypta zmielonego chilli Do posypania: świeżo zmielony czerwony pieprz Kaszę przesypać na sitko z drobnymi oczkami(...)dokładnie opłukać, najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. W małym garnuszku zagotować ok. 300 ml wody z dodatkiem łyżeczki soli. Na gotującą się wodę dodać kaszę. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Kaszę lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem, utartym parmezanem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, ziołami prowansalskimi. Doprawić chilli. Masę nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną
BullioPomysł na zdrowe i pożywne śniadanie lub podwieczorek. Kasza kuskus zapiekana z jabłkami i półtłustym niemielonym twarogiem podana w niewielkich kokilkach. Mamy zimę, więc warto zadbać o coś rozgrzewającego z samego rana. Ja jestem wielbicielką takich fit deserków i mogłabym je jeść o każdej porze dnia, co dobrze widać po ilości wpisów w zakładce " Przepisy(...)Składniki: (na 4 porcje) 100 g kaszy kuskus 1 łyżeczka miodu 200 g mleka 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 150 g twarogu półtłustego 2 łyżki mleka 1 żółtko 1 łyżka miodu masło do wysmarowania kokilek 2 łyżki płatków owsianych cynamon do oprószenia Przygotowanie: Mleko zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć, dodać łyżeczkę miodu oraz wsypać
Nastoletnie Wypiekaniespróbować! Zapraszam również do wypróbowania deseru Raffaello w słoiczku FIT z tej serii Składniki na budyń jaglany: – 600+200ml mleka (krowiego, sojowego, migdałowego…) – 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) – 1 laska wanilii *opcjonalnie: 2 łyżeczki ksylitolu Kaszę przelewamy kilkukrotnie i gotujemy na 600ml mleka z wydrążoną laską wanilii i ziarenkami oraz ksylitolem, na bardzo miękko(...)wolnym ogniu, pod przykrywką przez ok. 20 minut, często mieszając. W tym czasie zabieramy się za robienie karmelu daktylowego. Do kaszy dolewamy 200ml mleka, mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia. Następnie znów stawiamy na ogień i gotujemy ok. 5 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Laskę wanilii wyciągamy, chwilę studzimy i miksujemy ją na gładki budyń. Składniki na karmel daktylowy: – 150g
Be Fit Be StrongDodam, że obiad w tej postaci zjedliśmy wszyscy bez mrugnięcia okiem i już wiem, co zjemy na Święta. Składniki 250 g jarmużu lub młodego szpinaku pół szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej drobnej 2 cm świeżego kłącza imbiru 2-3 suszone pomidory z zalewy 1 ząbek czosnku olej kokosowy extra virgin do smażenia szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól himalajska(...)smaku papier ryżowy Ugotuj kaszę jęczmienną. Suszone pomidory bardzo drobno posiekaj. Odłóż. Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce. Umyj jarmuż jeśli trzeba, odetnij zdrewniałe części, zalej wrzątkiem na 4 minuty, odcedź, odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć jarmuż, następnie czosnek i imbir. Podsmażaj chwilkę. Dopraw gałka muszkatołową. Kiedy jarmuż zwiędnie i będzie miękki, dodaj kaszę
Z Kuchni Do Kuchniidealna na gołąbki. Jeżeli nie mamy takiej, gołąbki można przygotować z białej kapusty i zalać zamiast wodą, żurkiem. główka kapusty kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka(...)ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody
królestwo garów