kasza jaglana w ostatnim czasie totalnie zawładnęła moją kuchnią, a co za tym idzie – moim żołądkiem! No i dobrze, bo jak wszyscy wiemy kasza jaglana odpowiednio przyrządzona jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale i zdrowa. Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A przy tym – jest lekko strawna i polecana osobom będącym(...)diecie. Dziś mam dla Was przepis na naleśniki. Naleśniki z kaszy jaglanej – uniwersalne w smaku, delikatne, i takie które można podawać z przeróżnymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na słodko – z dżemem , nutellą , kremem czekoladowym , cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem , warzywami , sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem. Lekkie, smaczne, szybkie! Koniecznie wypróbujcie
Ostra na SłodkoPierogi z farszem z pieczonej dyni Hokkaido, jarmużu i kaszy jaglanej gotowanej, doprawione Cayenne, chilli, słodką papryką. Podawane z naturalnym jogurtem lub polane masłem z cebulką, lub skwareczkami. Według własnego upodobania. Dynię wcześniej wystarczy upiec, a następnie zmiksować miąższ. Ja zaopatrzyłam się w dynię Hokkaido, ponieważ po upieczeniu można ją zajadać razem ze skórką. Zainspirowałam się przepisem Marty, wprowadzając swoje(...)niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma dynia. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.htm Pierogi z dynią Hokkaido, jarmużem i kaszą jaglaną Składniki na doskonałe ciasto orkiszowe: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 720 (o właściwościach orkiszu pisałam tutaj ) 1 szklanka wrzącej wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Naturalna Kuchniaostatnim czasie zrobił się prawdziwy boom na kaszę jaglaną. Nic dziwnego, w końcu jest bardzo smaczna, zdrowa i bogata w cenne witaminy i minerały. Trzeba jednak pamiętać, że może zawierać w sobie goryczkę więc niezbędne jest jej odpowiednie przygotowanie: najpierw trzeba przelać ją obficie zimną wodą, a następnie gorącą i dopiero ugotować. Moja dzisiejsza propozycja śniadaniowa to jaglanka na mleku(...)kokosowym z dodatkiem ananasa oraz żurawiny i mandarynki. Tak przyrządzona kasza jaglana jest bardzo kremowa, wspaniale pachnie i smakuje kokosem, a połączeniu z owocami daje nam dużą porcję energii. Składniki (na ok. 3 porcje): 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 3/4 szklanki kaszy jaglanej ok. pół szklanki ananasa w kawałkach lub puszka Dole Tropical Gold Pina Colada (ananas z kokosem
MyCookBook.plOstatnio zbrakło mi czasu żeby dodać jakiś przepis. Bardziej z jego braku niż z lenistwa. W tym czasie robiłam domowe wyroby. Jednym z nich jest kaszanka z kaszą jęczmienną.Oto przepis. Składniki: 1kg kaszy j ę czmiennej 1,2 kg podgardla 0,5kg skórek wieprzowych 1 komplet płuca wieprzowe 1 serce wieprzowe 1 ozorek wieprzowy ok 1 kg skrawek mięsa(...)ziarenkach.) Po ugotowaniu odcedziłam a gdy już ostygło zmieliłam przez maszynkę na małych oczkach. ( takich jak na mięso mielone ). Wywaru z gotowania nie wylewałam, to na ni m gotowałam kaszę. Sprawdzonym sposobem jest dać na każdy kubek kaszy 2 kubki wywaru. Kaszę gotowałam na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy wchłonęła cały wywar i była już prawie miękka odstawiłam
Darcia w kuchniwiecie co sprzedaje się lepiej niż ciepłe bułeczki? Odpowiedź w metryczce Tytuł: Qmam kasze Autor: Maia Sobczak – Qmamkasze.pl Kategoria: książka kulinarna Ilość stron: 239 Rodzaj okładki: miękka Jak się zapewne domyślacie, książka Mai to zbiór przepisów z kaszą...Nie jest to jednak kolejna książka kucharska z przepisami jakich wiele na sklepowych półkach. To książka z osobistym przesłaniem, skrawkiem życia autorki(...)początek spotkania przy stole) - środek (sycące potrawy ) - słodki koniec ( czyli ukoronowanie dnia, potrawy do kawy i herbaty ) Po takim podziale łatwo jest zlokalizować każdą część. Autorka zachęca do spożywania kaszy w codziennych posiłkach nawet w deserach. I wcale nie eliminuje całkowicie glutenu w diecie tylko go ogranicza tak samo jak sól i cukier. Więc te przepisy są idealne dla mnie
Bon Appetit Małgorzatywypoczynku i relaksu. Nigdzie sie nie spieszę, czytam książki, nadrabiam filmowe i serialowe zaległości i oczywiscie serwuję sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy je w wersji dyniowej. Cieszyły nie tylko smakiem, ale i pięknym(...)optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół szklanki ekologicznej kaszy manny razowej Symbio pół szklanki zimnego mleka (może być roślinne) 2 czubate łyżki puree z dyni* 1 duże jajko 1-2 łżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej kilka kropli ekstraktu z wanilii szczypta soli *puree z dyni - dynię (polecam
Zawsze głodna!Kolejna propozycja na upalne dni - lekka ale bardzo pożywna zapiekanka z warzywami, mięsem i kaszą kuskus. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Zapiekanka z kaszą kuskus i bakłażanem Składniki: 1 niewielki bakłażan starta na tarce marchewka cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanego koperku 3/4 szklanki kaszy kuskus 20 dag karkówki pół szklanki śmietany kulka sera mozzarella(...)kostkę, posypujemy słodką papryką i wrzucamy na niewielką ilość rozgrzany olej - chwilę smażymy na bardzo dużym ogniu. Posypujemy solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy warzywa i mięso z kaszą kuskus (wrzucamy całą zawartość patelni razem z sosem powstałym z oleju i mięsa i sokami z warzyw) - przekładamy do naczynia do zapiekania. Mieszamy śmietanę z pietruszką - polewamy tak powstałym sosem
sierotka maRysia w kuchniZapiekana kasza jaglana w sosie dyniowym z masłem orzechowym; śliwki Uwielbiam sobotnie poranki ^^ Lecę do książek,bo po południu trochę przyjemności i odpoczynku < 3 Przepis: ok.60g kaszy jaglanej + szklanka wody ok.100-150g pure z dyni hokkaido duża łyżka masła orzechowego 1/2 szklanki mleka roślinnego cynamon coś do posłodzenia +ew. kilka łyżek z dyni do przełożenia(...)coś do osłodzenia Kaszę lekko podrażamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem. Lekko studzimy. W innej miseczce łączymy dynię, masło, mleko oraz słodzidło. Kasze mieszamy z 2/3 części sosu. Połowę masy przekładamy do kokilki, przekładamy samym pure, kładzaimy resztę kaszy i zalewamy resztą sosu. Pieczemy ok.35-40min. ---------------------- dziwnie mi tak ostatnio, jakaś chandra, jakieś takie zachwianie, bezradność, jakaś niepewność
More food, love and dreamswiedzą kiedy to dany smak pojawił się właściwie w świadomości. Uff, może zerknę na jakieś zdjęcia w aparacie i pomogę sobie? Ha! Coś znalazłem - szybka sałatka z kaszy pęczak z prażonymi orzechami laskowymi, cytrynowym vinegrettem na sałacie rzymskiej. To dobra alternatywa dla tradycyjnych sałatek makaronowych. Forma podania też jest nieco inna - wykorzystując mini sałatę rzymską możemy stworzyć praktyczne, jadalne łyżeczki(...)Sałatkę możemy przygotować dużo wcześniej zanim zjawią się nasi goście, a tuż przed podaniem wystarczy skropić orzeźwiającym, klasycznym winegretem. Sałatka z kaszy pęczak, prażonych orzechów laskowych, klasycznym winegretem na mini sałacie rzymskiej Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi dla ożywienia smaku. Czerwoną i zieloną paprykę pokroić na cząstki wielkości ugotowanych ziaren kaszy i wymieszać z ostudzona
Right Behind The KitchenKasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 dojrzałe banany 1 granat 1 łyżka miodu 3 łyżki płatków migdałowych 1/2 łyżeczki kardamonu Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Po ugotowaniu odstawiamy(...)ostygnięcia. Granata obieramy ze skóry i błon. Banany blendujemy. Kaszę przekładamy do miski i dodajemy banany, granata, miód i kardamon. Całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do kokilek lub innych naczyń żaroodpornych. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut. Bananowa jaglanka jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego może być
My Chcemy JeśćPrzepis podobno jest bardzo znany i jest przysmakiem wśród dzieci. Ja jednak nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować placków z kaszy manny. Mają idealnie delikatną konsystencję i posmak kaszy. Do podawania z owocami lub ulubionym dżemem, ale dobrze smakują też same. Z przepisu wychodzi ok. 15 średniej wielkości placków. 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka(...)masła 2 łyżki cukru Kaszę manną wymieszać z zimnym mlekiem i odstawić na ok. 15 minut (aż kasza wchłonie mleko). Masło rozpuścić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać łyżką z kaszą, roztopionym masłem i cukrem. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Placki smażą się bardzo
BullioObok kaszy jaglanej, gryczana należy do moich ulubionych kasz i o ile ta palona o intensywnym aromacie sprawdza się w wytrawnej wersji dań obiadowych, o tyle jej mniej intensywna w smaku niepalona siostra doskonała będzie w słodkiej odsłonie. Kasza gryczana przyrządzana na słodko to żadna nowość, w książkach kucharskich wiele jest przepisów z jej wykorzystaniem na ciastka, ciasta na bazie(...)tytule i przyrządzaj ją o dowolnej porze dnia, choćby na podwieczorek. Bardzo dobrze smakuje na zimno i idealna będzie jako przekąska do szkoły czy pracy. Składniki: 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao lub karobu 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej według uznania) 6 łyżek roślinnego mleka szczypta soli morskiej spora garść ulubionych suszonych owoców
Roślinna - blog wegańskiprzed Państwem Kaszotto ze świeżymi prawdziwkami w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanej w mleku z imbirem. Połączenie nietuzinkowe ale bardzo smaczne. Do przygotowania tych pyszności potrzeba nam: 200 g kaszy gryczanej (prażonej) garść łuskanego słonecznika 200 ml bulionu wołowego około 1 litra wody 1 litr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki(...)mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mięso musi być całkowicie przykryte przez mleko. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy kaszę, po około 5-6 min podlewamy ją bulionem i odrobiną wody, dodajemy soli i traktujemy jak risotto, czyli podlewamy wodą z bulionem aż kasza się ugotuje. W przypadku kaszy potrwa
Kuba Gotujewłoskiej kuchni orzotto to danie przypominające risotto (a jakżeby inaczej!), w którym główną rolę pełni kasza jęczmienna perłowa. Polski odpowiednik orzotto o dźwięcznej nazwie kaszotto obił mi się o uszy parę razy, ale zaczarował dopiero wtedy, gdy kaszotto z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem przygotowała moja teściowa :) Kasza jest na tyle uniwersalna, że znajduje zastosowanie w każdej kuchni - od słodkich(...)mój Luby trenuje kolarstwo i zbliża się koniec sezonu, więc power w postaci glikogenu i rozszerzenia naczyń krwionośnych bardzo mu się przyda :) Włoskie orzotto - polskie kaszotto Składniki ok. 100g kaszy (u mnie pęczak, gdyż perłowej nie dostałam :( ) ok. 10 dużych pomidorów suszonych w oleju kostka twarogu wędzonego dymem naturalnym 1 cebula 2 średnie marchewki ok. 150g pieczarek 2-4 łyżki
VegUlkaBrownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany(...)sprawiają że ciasto jest dość słodkie) 3 łyżki kakao Kaszę wysypać na sito i przelać zimną, a następnie gorącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać wodą (1,5 szklanki). Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować
Bullio