kcal, a do tego zawiera sporo błonnika. Ja w zeszłym roku zakochałam się w musie z rabarbaru, który wykorzystuję do naleśników, placków, owsianki, a dziś połączyłam go z kaszą jaglaną, rodzynkami, orzechami włoskimi i otrzymałam pyszne zdrowe i pożywne śniadanie. Składniki: 2 łodygi rabarbaru 2 łyżeczki cukru brązowego 3-4 łyżki wody 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki kaszy jaglanej(...)wrzucamy do rondelka zasypujemy brązowym cukrem, dolewamy wodę i gotujemy aż zacznie się rozpadać, mieszamy z cynamonem i studzimy. Moja rada musu można zrobić więcej i przechowywać w lodówce. Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w 1/2 szklanki wody ok 15 minut. W pucharku układamy połowę kaszy, posiekane orzechy włoskie, połowę musu rabarbarowego, jogurt naturalny, pozostałą kaszę, a na nią
Cynamonowe szczęściezrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Ps. Znów dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił takie ładne(...)części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią ciasta z lodówki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 1/2 szklanki cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 1/2 kg truskawek szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami
Cynamonowe szczęścieMoim najnowszym odkryciem jest kasza owsiana. Smakuje podobnie jak brązowy ryż, lecz jest delikatniejsza w smaku. Na bazie tej kaszy przygotowałam proste danie, gotowe w pół godziny. Do popicia koniecznie proponuję maślankę. Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku kawałek chudego wędzonego boczku 50 g świeżego szpinaku łyżeczka majeranku 100 g twarogu 1 łyżka klarowanego masła(...)sól i pieprz Kaszę ugotować z dodatkiem soli według przepisu na opakowaniu. Cebulę, obrać i razem z boczkiem pokroić w kostkę, smażyć na łyżce masła na małym ogniu. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i pokroić w paseczki. Dodać do boczku. Kiedy zmięknie, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze
Czerwień i błękitgłębokim oleju...... którego można kupić na mieście. Problem żywienia małych dzieci i nastolatków to temat morze. Tak głęboki jak niedobór witamin, minerałów i wartościowych substancji odżywczych! Dziś poznamy KASZĘ BULGUR! Bulgur, czyli inaczej kasza turecka, to grubo mielona pszenica, poddana gotowaniu i ponownemu suszeniu. Można ją spożywać bezpośrednio. Bulgur jest bardzo pożywny, zawiera dużo białka i błonnika (dwa razy więcej(...)tłuszczów, ponadto ma niski indeks glikemiczny. Bulgur jest bardzo znany w kuchni arabskiej i tureckiej. Doskonale sprawdza się jako alternatywa kuskusu i ryżu, jest też od nich dużo zdrowszy. Kasza turecka bulgur nie powoduje wzdęć. Polecana dla osób dbających o linię oraz w diecie dzieci. Zrobimy im coś pysznego, z rybką i nie bedziemy tego smażyć, ale upieczemy w piekarniku
Z Kuchni Do KuchniWspominałam już kiedyś, że mój tata ma uraz do kaszy gryczanej jak twierdzi z wojska, tak więc wszelkie potrawy z tą kaszą, które robię gdzie jej nie widać testuję na nim. Tym razem zrobiłam klopsiki w 70% z kaszy gryczanej, nie wyczuł kaszy, był pewien że to pieczarki z mięchem, tak więc podstęp znowu się udał. Składniki na 6 osób(...)suchej kaszy gryczanej (ugotować) 100 g masła roślinnego (ja użyłam kokosowego) 300 g pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej, ale może być każda inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego lub z natki marchewki przyprawy po 1 łyżeczce: sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem
greenscarfKaszę jaglaną zawsze stawiam na pierwszym miejscu spośród wszystkich kasz, które dane mi było spróbować. Można ją przygotować w 25 minut, uwzględniając dodatki. A wśród nich feta, cukinia i suszone pomidory. Składniki: ok. 200 g kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 bardzo młoda cukinia łyżeczka ziół do pizzy 100 g fety ok. 8 pomidorów w oliwie(...)sól i pieprz Kaszę ugotować z dodatkiem soli lub przyprawy warzywnej według przepisu na opakowaniu. W tym czasie cukinię umyć, pokroić w pół centymetrowe plastry, posolić, posypać ziołami i zgrillować na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z pomidorów, dodając pod koniec zmiażdżony czosnek. Pomidory posiekać w paseczki, a fetę w kostkę Gorącą kaszę odcedzić, wyłożyć na talerze, na kaszę
Czerwień i błękitPrzepis na krupnik, który robię od lat. Prawdziwy polski krupnik, który smakuje warzywami i kaszą. Bez zbędnych smaków niepotrzebnych przypraw i ziół. Przaśny, ubogi, ale bardzo dobry. Wypróbowany na własnych i obcych dzieciach, które z reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele(...)domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;) Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut. Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego (można też po prostu wrzucić
Kuchnia PrezydentowejZdrowy, kakaowy pudding przygotowywany z kaszy jaglanej oraz świeżych truskawek- sycący, gęsty, o aksamitnie kremowej konsystencji, z delikatną nutą wanilii, która cudownie miesza się ze smakiem kakao oraz truskawkami. Zamiast kakao można dodać kilka kostek ulubionej czekolady, a truskawki- wiadomo- zamienić na inne owoce. Polecam ze względów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych, a że głównym składnikiem jest kasza(...)propozycja sprawdzi się zarówno jako deser, śniadanie lub kolacja :) 4 porcje po 250 ml: * kasza jaglana- 1 szklanka * mleko- 3 szklanki (roślinne lub zwierzęce) * laska wanilii- 1 szt. * kakao- 2 łyżki * syrop klonowy- wedle uznania (lub inny słodzik) * truskawki- około 140 g (+ 1 czubata łyżka cukru trzcinowego) * szczypta soli Truskawki pokroić i zasypać jedną łyżką cukru, odstawić na moment ugotowania
Kraina Miodem PłynącaDziś proponuję Wam lekką a zarazem bardzo zdrową sałatkę z kaszy kuskus. Doskonała na każdą okazję. A przy tym bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lato. Składniki: 1,5 szkl. kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól Wykonanie(...)Kaszę przesypać do miski, zalać gorącą wodą 1cm ponad poziom kaszy, osolić. Odstawić na bok aż kasza spęcznieje i wchłonie całą wodę. Następnie dokładnie wymieszać widelcem. Warzywa kroimy i mieszamy z przestudzoną kaszą. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i fetę. Delikatnie mieszamy, tak aby feta za bardzo się nie rozpadła
Passion of CookingPyszny deser z kaszy manny, do którego wykorzystałam domową konfiturę z leśnych malin. Mąż przywiózł mi słoiczek tego aromatycznego cuda od znajomych. Przejechały ponad trzysta kilometrów i bardzo szkoda było mi otwierać słoiczek, ale pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do tego zimowego deseru. I nie pomyliłam się :) Deser z kaszy manny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka(...)wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie: Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka minut bez przerwy mieszając, do momentu, aż mleko się wchłonęło i masa mocno
Kuchenne zapiski Edytywszyscy dobrze wiemy warto jeść kasze, ponieważ są bardzo zdrowe. Z kaszy można wyczarować wiele potraw, ale nie wszystkie mogą zasmakować naszym dzieciom. Sama pamietam, jak w dzieciństwie kręciłam nosem na gulasz z kaszą gryczaną (teraz bym chętnie go jadła i jadła). Propozycja delikatnych, miękkich i podanych na słodko placuszków zapewne przekona nie tylko dorosłego, ale i przede wszystkim dziecko(...)spróbowania i rozkochania w sobie tych placuszków. Polecam :) Składniki: 100g kaszy jaglanej 2 banany jajko 16g cukru waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić smietaną, ale ja wole delikatniejszy smak jogurtu) Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Po wyjęciu z garnuszka studzimy, wkładając do miski
ChilliJemyKasza jaglana w pierwszej odsłonie:) O kaszy jaglenej pewnie jeszcze napiszę - blog ma być o zdrowościach, a kasza jaglana jest przecież królową wszystkich kasz:) Dodatkowo można zrobić z niej niemal wszystko. Tu przepis na szybki posiłek, przekąskę, dodatek do obiadu. Mniammm:) Składniki: 1/2 szkl. mąki gryczanej 1/2 szkl. mąki orkiszowej (w wersji bezglutenowej można dać mąkę gryczaną) 1 szkl(...)ugotowanej na sypko kaszy jaglanej 1,5 szkl. wody 1/4 szkl. kiełków amarantusa (lub innych) Przygotowanie: Kaszę należy zblendować z wodą na gładką masę. Następnie dodać mąki i kiełki. Wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię (ja smażyłam bez tłuszczu). Smażyć na rumiany kolor. Voila! Można podawać w wersji wytrawnej i na słodko:) Smacznego
pyszne zdrowościChoć powoli wraca do łask, kasza jaglana nie jest tak doceniana jak powinna. Nie zawiera glutenu, jest zasadotwórcza i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Kaszę jaglaną można jeść nie tylko jako dodatek do mięs, ale również na słodko. Oto przepis na pyszny jaglaniec. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki wody 3 łyżki miodu garść rodzynek garść żurawiny garść(...)płatków migdałowych Kaszę jaglaną gotujemy w dwóch szklankach wody. Ostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy z rodzynkami i żurawiną. Dodajemy miód i mieszamy, aby dobrze połączył się z drobną kaszą. Masę przekładamy do formy do tary. Za pomocą łyżki formujemy gładki placek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jaglaniec pieczemy 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Kasza jaglana otrzymywana jest
My Chcemy Jeśćprzyjaciół. Obok mięs i warzyw na naszym stole grillowym zawsze pojawiają się różne sałatki. Dziś zapraszam na sycącą sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, oto sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą, z dodatkiem curry. Sałatka z kaszą pszenną i ciecierzycą Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 5 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 200 g ciecierzycy(...)łyżki posiekanej natki pietruszki sok z cytryny 1 łyżeczka curry 6 przepiórczych jajek 6 koktajlowych pomidorków 100 g fety oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odcedzamy, mieszamy z kaszą i natką pietruszki oraz 2 łyżkami oliwy
Kulinarne przygody GatitySkładniki (całość około 310 kcal): 100g banana 50g suchej kaszy jaglanej Firmy Kupiec kostka ciemnej czekolady bez dodatku cukru białko z jajka Sposób przygotowania: Kasze gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy Mieszamy kaszę z białkiem Połowę kaszy wykładamy na spod żaroodpornego naczynia lekko przetartego olejem kokosów Na kaszę wykładany pokrojonego w kostkę banana oraz potartą czekoladę Na wierzchu(...)rozsmarowujemy resztę kaszy tak aby przykryła banana Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni na 20 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość