Tabbouleh ( tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur , zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany(...)nadzieję, że moje eksperymenty nikogo nie obrażą ;) Składniki: 2 szklanki kaszy kuskus 3 szklanki wrzącego bulionu 1/2 cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka , ogórek Przygotowanie : Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją
Kitchens Alphabeteuro za 500 g. Według mnie zakup w 100 % warty swojej ceny! :) Dlaczego? Pszenica farro jest przede wszystkim bardzo smaczna. Po ugotowaniu jej ziarna są duże i przypominają kaszę pęczak. W smaku też jest do niej podobna, ma posmak lekko orzechowy. Już żałuję, że przywiozłam z Toskanii tylko jedno opakowanie, całe już wykorzystałam (zrobiłam jeszcze "farrotto" - risotto z grzybami(...)które przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać
Chilli Czosnek i OliwaKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z kaszą manną..Ja wybrałam przepis Agi na kaszak ..i zrobiłam w mniejszej blaszce i poszłam na łatwiznę i zrobiłam wszystko w jednym garnku [ było mniej zmywania], apotem podzieliłam na połowę i do jednej części dodałam(...)było pyszne...mało już zostało..a robiłam wczoraj wieczorem.. Ciasto jasne: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki kaszy manny 1 kostka masła lub margaryny Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć
Moje domowe kucharzenieistnieniu kostki grysikowej z kaszy manny przypomniała mi ostatnio Basia na swoim blogu . I przypomniało mi się, że moja babcia rosół podawała, albo z domowym makaronem, albo właśnie z kostką z kaszy manny. U mnie w domu jakoś nigdy jej nie robiłam, ale postanowiłam się jednak cofnąć do mojego dzieciństwa. Moje córki patrzyły ze zdziwieniem(...)polecam taką podróż w przeszłość, bo przy okazji wspominamy dania, które gotowały nasz babcie, a które dziś odchodzą niestety w zapomnienie... Kostka grysikowa do zupy Składniki: 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Szklankę wody zagotowujemy z solą, kaszę mieszamy z drugą szklanką wody, a następnie wlewamy do gotującej
Kulinarne przygody Gatityjadamy Omlet z kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków(...)głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego szklimy cebulę, rozgnieciony czosnek i tymianek, a następnie dodajemy pęczak, doprawiamy solą, dusimy do czasu, aż ziarenka pęczaku pokryją się tłuszczem. Wlewamy do kaszy 1/3 bulionu, gdy płyn odparuje wlewamy kolejną porcję bulionu, mieszamy, gdy kasza wchłonie płyn dolewamy resztę bulionu, oraz dodajemy pokrojoną marchewkę, dusimy aż kasza będzie miękka. Na osobnej patelni podsmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSałatka z komosą ryżową i warzywami. Ta sałatka z kaszą quinoa jest pełna smaku i składników odżywczych. Ów sałatka jest wspaniale kolorowa i będzie gwiazdą każdego wydarzenia. Gdy tylko ta sałatka pojawi się na stole to szybko znika, ciężko się jej oprzeć. Pokochamy tą sałatkę za to, że jest łatwa w przygotowaniu i smakuje przepysznie! Jest to idealny dodatek(...)dania głównego , ale także jest wystarczająco obfita by zjeść tą sałatkę jako samodzielne danie . Sałatka idealnie chrupiąca, a domowy sos jest najlepszy! Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące
Zdrowy Styl JoannyPyszne, lekki i łatwe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym składnikiem są pieczarki(...)będziesz robić kotlety wegetariańskie z pieczarkami musisz pamiętać o jednym: grzyby zawierają sporo wody, która nie odparuje w całości nawet podczas smażenia. Skutek jest taki, że po dodaniu do kaszy, fasoli, czy komosy masa może zrobić się zbyt luźna, za luźna na formowanie pulpetów. Dlatego nasze wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki zawierają w sobie siemię lniane, które poza tym jest
Niedzielny kucharzWegeburgery z boczniaków, kaszy gryczanej i orzechów nerkowca są delikatne, mają zrównoważony smak, są lekkie i po prostu pyszne. Super smakują ze świeżymi, chrupiącymi bułeczkami. Czas : 35 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 4 Nasz przepis na wegeburgery napisaliśmy w taki sposób, żeby cały obiad, łącznie z przygotowaniem bułeczek ogarnąć w 35 minut. Da się zrobić, trzeba tylko trzymać się(...)harmonogramu. Żeby wyrobić się w tym czasie musisz mieć pod ręką ugotowaną już kaszę. My ugotowaliśmy ją dzień wcześniej wieczorem. Minęły już czasy, kiedy trzeba było przekonywać, że wegeburgery mogą być równie smaczne jak zwykłe hamburgery z mięsa. Dzisiaj kuchnia wege jest w mainstreamie i nie trzeba już nikogo specjalnie namawiać do warzywnej diety. Zresztą porównania nie mają sensu. Wegeburgery
Niedzielny kucharzkiełbasy. Nasza wersja jest znacznie lżejsza: nie ma w niej śmietany, bo uważamy, że jest zbyteczna, a mięso wieprzowe zastąpiliśmy mielonym indykiem. I jeszcze jedno: do pulpetów dodaliśmy ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej. To nasz stały patent na robienie burgerów i pulpetów z mięsa mielonego, które dzięki temu są zdrowsze, bo kasza jest zdrowa, a poza tym pełni ona funkcję spoiwa(...)zastępując zarówno bułkę tartą, jak i jajko. Nie kręć nosem, jeśli nie lubisz kaszy – jest ona zupełnie niewyczuwalna w pulpetach. Zawsze możesz też zrobić pulpety w klasyczny sposób i dodać do mięsa pół szklanki bułki tartej oraz jajko. Nasza zupa toskańska zawiera jeszcze jeden niekanoniczny składnik, jaki podpatrzyliśmy w serwisie Eatwell101.com – suszone pomidory z zalewy. Dodane do zupy nadają
Niedzielny kucharzzobaczenia już jutro w nowej Podróży Kulinarnej. 👥 – 6-8 ⏰ – 120-150 minut 🇵🇱 – Polska Co potrzebujesz by zrobić zdrowy Brownie i Custard Brownie 250 g kaszy jaglanej 400 g gorzkiej czekolady 200 g daktyli 3 łyżki oleju roślinnego 2 szklanki mleka bez laktozy Woda w zależność od tego i wchłonie kasza 5 łyżek kakao Espresso 5 jajek(...)łyżeczki proszku do pieczenia Custard 4 jajka 1/2 szklanki stewia lub innego słodzika 1/4 szklanki soku z cytryny Starta skórka z cytryny 25 g masła Jak zrobić Brownie Kakaowe Kaszę jaglaną wsyp do rondla. Dodaj daktyle. Wlej mleko, espresso i tyle wody, by zakryć wszystko. Gotuj kaszę tak długo, aż będzie miękka i wchłonie wszystkie płyny
RafalCookDanie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety szwedzkie i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze dodać(...)dowiesz się, jak przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku i kaszy gryczanej. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których
Niedzielny kucharzprawdziwa gratka dla miłośników kuchni arabskiej. Choć nie przygotowałam tradycyjnego przepisu z tamtych stron, to wykorzystałam bliskowschodnie składniki, aby stworzyć pyszną propozycję na wegetariański obiad. Papryki Ramiro nafaszerowałam kaszą bulgur z ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi, doprawioną pikantną pastą harissa i przełamaną łagodnym sosem jogurtowo-czosnkowym z tahini. Danie jest aromatyczne i pełne smaku! Słodkie papryki Ramiro o spiczastym(...)Razem z marką Jasmeen przygotowaliśmy dla Was niespodziankę - kod rabatowy w wysokości 10% na produkty Jasmeen w sklepie internetowym sklep.smacznego.pl ważny do 31.10: ZUZANNA10! Faszerowane papryki Ramiro z kaszą bulgur, ciecierzycą, szpinakiem i serem halloumi ➤ czas przygotowania: 60 minut Składniki / na 4 porcje: na faszerowane papryki: 6-8 sztuk papryk Ramiro, zależnie od ich wielkości, albo 4 zwykle
Chilli Czosnek i OliwaKasza kuskus w sałatce? Tak! Dzięki niej sałatka będzie bardziej treściwa i nasyci nas na dłużej. 1 szklanka kaszy kuskus (miara suchej kaszy) 1 opakowanie sera feta 2 czerwone papryki 1 słoik czarnych oliwek 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę(...)Kaszę kuskus przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1cm nad poziomem kaszy. Studzimy. 2. Ser feta, oliwki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3. Kaszę mieszamy z warzywami i sosem. Przed podaniem chłodzimy w lodówce
Szefowa kuchniUwielbiam kaszę mannę, ale taką gęstą i z mnóstwem pysznych dodatków. Czasami przygotowuję ją na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Wiele osób nie lubi takich śniadań czy kolacji, a ja tak mam, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę. Składniki: 3 szklanki mleka 7 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru(...)banany 3 kostki mlecznej czekolady 6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych około 20 dag świeżych truskawek ewentualnie cukier do truskawek Wykonanie: 1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Gotową przekładamy do trzech miseczek. 2. Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić
Izabelawkuchni