szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa) 150 g suszonych śliwej(...)ćwiartki pieczarek. W dużym (5 litrowym) garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w pół plasterki marchewkę (5 minut), mieszaj o czasu do czasu. Dodaj żurawinę. Następnie pokrojoną kapustę pekińską, Po 10 minutach pozostałe kapusty, przyprawy, wymieszaj dokładnie, duś pod przykryciem około 15 minut, a na samym koću dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami. Najlepiej smakuje podane z pieczywem
greenscarfKapusta pekińska, jajka i pikantny sos to moja propozycja na kolację :) Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo przekroić na pół 3 liście kapusty pekińskiej pokroić w wąskie paseczki szczypiorek drobno posiekać Sos: 3-4 łyżki śmietany 2 łyżeczki musztardy 1/4 łyżeczki chrzanu łyżeczka ketchupu sól, pieprz Wszystkie składniki wymieszać (spróbować i ewentualnie doprawić wg gustu ) Na talerzyk wyłożyć kapustę ( można
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: 2 golonki z indyka bez skóry 3 marchewki 3 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 6 liści kapusty pekińskiej 4 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z prażonego sezamu 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki suszonej kolendry sól 300 g makaronu ramen natka pietruszki(...)włoszczyznę oraz mięso. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy na niego pokrojony w plasterki czosnek, ostrą paprykę, imbir oraz kolendrę. Gdy czosnek zacznie się szklić dodajemy pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Podsmażamy mieszając aż kapusta zmięknie. Zawartość patelni podlewamy łyżką wazową wywaru, mieszamy i wlewamy całości z powrotem do garnka. Zupę doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz solą. Makaron gotujemy
Qchnia po prostuSałatka z pekińską i pomidorami 1 kapusta pekińska 3 pomidory pół puszki kukurydzy 2 jajka 3 ogórki kiszone majonez sól, pieprz Jajka ugotować na twardo. Zahartować w zimnej wodzie. Kukurydze konserwową odcedzić z zalewy. Ogórki kiszone, jajka i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować drobno. Następnie wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać majonez i sól i pieprz. Całość
Gotuję TestujęZostało kawałek kapusty pekińskiej, no i tak oto powstała pyszna zupka..ilość składników oczywiście wedle własnego gustu. 3 l bulionu drobiowego 2-3 marchewki kawałek kapusty pekińskiej kilka ziemniaków 2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz vegeta listek, ziele koperek Marchewki pokroić w półtalarki, ziemniaki w kostkę, kapustę poszatkować.Pokrojone warzywa wrzucić do gorącego bulionu , dodać przyprawy i gotować
Moje domowe kucharzeniepolskie) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 pieczarek 1/3 kapusty pekińskiej (można też użyć zwykłej kapusty) 200ml śmietanki 30% 2 jajka 10 dkg żółtego sera (u mnie gouda i mozzarella) Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa *** Pieczarki kroimy w półplasterki *** *** Kapustę pekińską drobno kroimy *** *** Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę
Blog z ApetytemSzybka, smaczna i lekka sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora i mozzarelli. Składniki: mała kapusta pekińska duża kulka sera mozzarella albo opakowanie małych puszka kukurydzy długi ogórek 2 pomidory ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, ugniatamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie z kapusty odciskamy wodę, która powstanie. Ogórka kroimy
e-PrzepisyKulinarneChrupiąca kapusta pekińska to najpopularniejsze warzywo na surówki i choć jest biała to znakomite źródło karetonoidów. Dziś proponuję przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem kukurydzy. Ziarenka kukurydzy to solidna porcja antyoksydantów: luteiny i zeaksantyny, które chronią plamkę żółtą oka i najbogatsze źródło selenu. Dodatek kukurydzy dodaje chrupkości i naturalnej słodyczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z kapusty pekińskiej, kurczaka, rzodkiewki i ogórka konserwowego jest bardzo szybka do zrobienia. W czasie gdy samży się kurczak, kroimy pozostałe składniki, wrzucamy do miski, dodajemy majonez, odpowiednie doprawiamy i gotowe :) Składniki: 1 kapusta pekińska 300 g piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych pęczek rzodkiewki 3 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora majonez olej do smażenia słodka czerwona
magiczna kuchnia KasiBardzo smaczne gołąbki w kapuście pekińskiej w sosie pomidorowym. Równie smaczne jak te tradycyjne w białej kapuście a ich dodatkową zaletą jest to że robi się je bardzo szybko. 10 sztuk gołąbków 1 duża kapusta pekińska 350 gramów mięsa mielonego wieprzowego 100 gramów zwykłego białego ryżu 1 mała cebula sól pieprz majeranek malutki ząbek czosnku pół łyżeczki słodkiej papryki(...)wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski dodać przyprawy, ryż i podsmażoną cebulkę. Masę na gołąbki dokładnie wymieszać. Liście kapusty oddzielić opłukać pod zimną wodą następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok 3-4 minuty aby nieco zmiękły. Następnie liście osączyć i odciąć grube końcówki. Na każdym liściu układamy porcję farszu
Andzia PichciDzisiaj sałatka, która idealnie komponuje się z mięsami. Prosta i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław. Składniki: 1 niewielka kapusta pekińska 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól
Smak mojego domustołu! Przepis na sałatkę pekińską jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Produkty do jej przygotowania znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Sałatka pekińska ma fajny, lekko chrupiący smak, jest kolorowa i ładnie się prezentuje. Poza tym jest pożywna i sycąca. Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego. SAŁATKA PEKIŃSKA PRZEPIS Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 podwójny filet(...)oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Smażymy na odrobinie tłuszczu na rumiany kolor. 2. Składniki na sos łączymy ze sobą. 3. Kapustę pekińską szatkujemy na drobno, cebulę obieramy i kroimy w piórka. 4. Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórka i pomidory kroimy w kostkę. 5. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy
Alle Dobre!Może ktoś nie ma pomysłu na surówkęna dzisiejszy obiad. My uwielbiamy kapustę pekińską, ale żeby nie było jak zawsze, tym razem dodałam odrobinę jabłka. Smak zależy od tego jakie jabłko mamy w domu - jak będzie słodkie surówka będzie słodziutka, jednak gdy jabłko będzie kwaskowate będzie intensywna. Składniki: kapusta pekińska marchew jabłko sól i pieprz oliwa Przygotowanie: kapustę siekamy marchew
Gotowanie z pasjąJedzenie kapusty pekińskiej to samo zdrowie. Kolor na to nie wskazuje, ale posiada multum beta-karotenu, także mnóstwo mikroelementów wspierających nasze zdrowie. Najczęściej przygotowujemy z niej surówki. Bardzo dobrze smakuje również smażona z patelni lub woka, wówczas wydobywa swój naturalny słodki smak. Tak najczęściej jest wykorzystywana w kuchni azjatyckiej. Warto zatem czasem dla odmiany zrobić ją na gorąco. Podsmażona(...)oleju sezamowym z dodatkiem imbiru i czosnku jest pyszna. Najważniesze - przygotujesz ten smaczny dodatek do drugiego dania błyskawicznie. Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej olej sezamowy 1 ząbek czosnku kawałek imbiru 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, natępnie poszatkować w 1,5-2 cm paski imbir i czosnek obrać i rozdrobnić. Podsmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!