Gyros sałatka z kurczakiem Klasyczna gyros sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką. Warstwowa sałatka gyros to jedna z najpopularniejszych sałatek imprezowych. Mniej wytworną, taką wersją bardziej domową jest sałatka gyros mieszana. I jedna i druga ma tylu swoich zwolenników co i przeciwników. Która lepsza gyros sałatka warstwowa, czy gyros mieszana? Nie wiem, osobiście wolę sałatkę warstwową(...)smaczne, oraz estetyczne połączenie. Sałatka gyros jak zrobić? Jak zrobić sałatkę warstwową z kurczakiem? Sałatka gyros przepis Przepis na tradycyjną sałatkę gyros ten najbardziej popularny z kurczakiem, kukurydzą i kapustą pekińską to polski wynalazek. I tak naprawdę nie ma jednego, jedynego przepisu o którym można powiedzieć ”właściwy”. Mamy sałatkę gyros z makaronem, z ryżem, z jajkiem, sałatą lodową
Dieta moja pasjaSkładniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 50 grzybów mun 1/2 pora (jasnej części) 5 liści kapusty pekińskiej 1 cebula 1 duża marchewka 4 łyżki sosu sojowego pieprz 12 -15 sztuk płatów papieru ryżowego olej do smażenia Sposób wykonania: Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na 20 minut. Mięso kurczaka szatkujemy w drobną kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju(...)pokrojone w cienkie paski grzyby (jeśli patelnia jest zbyt sucha dodajemy odrobinę oleju). Gdy cebula zacznie mięknąć dodajemy stratą na dużych oczkach tarki marchew oraz poszatkowaną w cienkie paski kapustę pekińską. Podsmażone warzywa, gdy zmiękną, przekładamy do miski z kurczakiem. Farsz doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Przygotowujemy szeroką miskę (lub np. wysoką formę do tarty) do której wlewamy
Qchnia po prostunaszykowane z wyprzedzeniem elementy, zawsze zaczynając od tych, które wymagają najdłuższego czasu obróbki cieplnej (mięso, twarde warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego. Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej(...)ląduje w woku zaraz po mięsie. Smażymy całość razem około 2 minut. Dorzucamy pokrojone w zgrabne księżyce łodygi selera naciowego. Smażenie i mieszanie zajmie Wam kolejne 2 minuty. Pokrojona kapusta pekińska zmięknie szybko – wrzucamy ją i całość smażymy jeszcze minutę. Pora na sos. Do bazowego sosu stir fry z TEGO przepisu dodajemy 4-5 łyżek wody, energicznie mieszamy. Wlewamy całość
Karo in the KitchenRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 2-3 filety z kurczaka 4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę(...)sałatka polać ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary + 4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku + nieco soli, pieprzu i cukru
W garach u GosiSałatka shoarma z polędwiczki Sałatka shoarma z polędwiczki to pyszna propozycja na bardzo smaczną sałatkę, którą Wam polecam Polędwiczka wieprzowa usmażona w przyprawie do shoarmy, warzywa i czerwona kapusta pekińska, która może nie jest zbyt popularna, ale smakuje rewelacyjnie - nie robi się gorzka, ani nie farbuje, a do tego pyszny sos czosnkowy. Sałatka shoarma z polędwiczki lekko przypomina sałatkę gyros(...)SKŁADNIKI: 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe
WSZYSTKO SMACZNEczas smażenia rozwiąże brak tego sprzętu. Składniki (na 2-3 porcje): 3 średniej grubości kotlety schabowe po połówce żółtej, czerwonej i zielonej papryki 1 średnia marchewka połówka niewielkiej kapusty pekińskiej lyżka drobno posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany(...)przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski. Odkładamy. Marchewki kroimy nożem lub za pomocą specjalnej tarki w cienkie słupki, także odkładamy. Umytą kapustę pekińską kroimy w plastry. Schab myjemy, usuwamy białe błony i kroimy w cienkie paski. Imbir i czosnek obieramy i wszystko bardzo drobno siekamy. Wok stawiamy na duży ogień i wlewamy
Smaczna StronaKimchi to jedna z najpopularniejszych kiszonek na świecie. Jest też wyjątkowo zdrowa. To kiszona na ostro kapusta (najczęściej pekińska), która jest nie tylko sałatką samą w sobie, ale jest także kluczowym składnikiem wielu dań – zarówno koreańskich, jak i tych z kuchni nowoczesnej. W Polsce kimchi bardzo często podawane jest też w zestawach lunchowych do sushi – ja właśnie(...)pasuje moim domownikom. Uwielbiam kimchi w burgerach, smażone z ryżem, jako dodatek do azjatyckich makaronów, ale najchętniej po prostu po cichu wyjadam je ze słoika. Kimchi: 2 kg kapusty pekińskiej 6 czubatych łyżek soli 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej 2 łyżki cukru 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki ostrej papryki (do kimchi najlepiej użyć papryki
Poezja smakuSałatka shoarma z polędwiczki Sałatka shoarma z polędwiczki to pyszna propozycja na bardzo smaczną sałatkę, którą Wam polecam Polędwiczka wieprzowa usmażona w przyprawie do shoarmy, warzywa i czerwona kapusta pekińska, która może nie jest zbyt popularna, ale smakuje rewelacyjnie - nie robi się gorzka, ani nie farbuje, a do tego pyszny sos czosnkowy. Sałatka shoarma z polędwiczki lekko przypomina sałatkę gyros(...)SKŁADNIKI: 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe
WSZYSTKO SMACZNEPyszna surówka z pekińskiej kapusty. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. A ta jest jedną z naszych ulubionych. Przygotowuję ją w większych ilościach, bo zawsze znika bardzo szybko. Czasem lubię ją jeść od tak bez niczego. Wczoraj podałam ją do placków ziemniaczanych z sosem z piersi z kurczaka. Całość smakowała wspaniale Surówka(...)pekińskiej kapusty jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jedynym wyzwaniem (zwłaszcza jak przygotowujecie ją w większych ilościach) jest siekanie i tarcie składników. Osobiście bardzo tego nie lubię. Na szczęście odkąd mam wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium jest to dziecinnie łatwe. Robot pozwala na przygotowanie każdej sałatki dosłownie w kilka chwil i to bez zbędnego wysiłku. Wystarczy założyć odpowiednią tarczę
Słodkie okruszkiwedług mnie także smaczniej). Zachęcam do spróbowania! Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli (przepis na domowe placki znajdziecie TUTAJ ) 1 filet z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula przyprawa do gyrosa sos : 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu(...)kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą do gyrosa, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę, a cebulę w piórka *** *** Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy
Blog z Apetytemsycące drugie śniadanie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 150g makaronu mini muszelki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 2 czerwone cebule 1 puszka kukurydzy 250g ogórków kiszonych 200g pekińskiej kapusty 4 łyżeczki przyprawa do gyrosa 2 łyżki klarowanego masła ketchup majonez sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut(...)rozgrzanym klarowanym maśle. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 3. Papryki, cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a kapustę pekińską poszatkować 5. Składniki sałatki układać warstwami: kapusta pekińska, połowa fileta z kurczaka, 4 łyżki ketchupu, ogórek, czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, papryki, kukurydza, makaron, pozostałą ilość fileta, sól, pieprz
Szalona Kuchnia EwelinyKimchi to tradycyjna koreańska kiszonka, którą przygotowuje się z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzepy, marchewki, szczypioru z dymki oraz kilku przypraw. Potrawa ta wiele walorów smakowych i do tego jest bardzo zdrowa. Swoją ostrość zawdzięcza specjalnej koreańskiej papryce zwanej gochugaru, której ilość w przepisie zależy od tego, jak ostre potrawy lubimy. Kimchi można zajadać samodzielnie jako przystawkę, może być(...)również składnikiem zupy lub dodatkiem do dania głównego. Składniki na jeden duży słój: duża główka kapusty pekińskiej 1/2 marchewki 1/2 białej rzepy szczypior z trzech dymek 5 łyżek soli 10 szklanek wody szklanka wody 3 łyżki mąki z ryżu kleistego czubata łyżka cukru 5 łyżek papryki gochugaru lub wiecej :) 4 łyżki sosu rybnego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku
wyzwania kuchennepory to moje najlepsze i najsmaczniejsze ich wykonanie. Polecam, kotleciki wyszły bardzo soczyste i mięciutkie a jednocześnie smaczne i pożywne. Ja dziś użyłam kapusty pekińskiej i taką polecam. Jest bardziej miękka i lekkostrawna od kapusty białej. Jeśli zdecydujecie się jednak na białą kapustę, proponuję ją zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Pekińską wystarczy drobno posiekać. Polecam : ) Składniki ( na 14 sztuk(...)mięsa mielonego - mała kapusta pekińska ( ok. 50 dag ) - 1 woreczek ryżu ( 100 gram ) - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 3-4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny - majeranek, kminek mielony, suszona cebulka - sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: - 0,5 litra bulionu - 0,5 litra passaty pomidorowej - bazylia, czosnek mielony, sól, cukier Dodatkowo - odrobina oleju Wykonanie Ryż gotuję w lekko osolonej
Kuchnia z widokiem na ogródjest pyszna , pożywna i wyjątkowo szybko znika ze stołu Jest idealna na spotkania towarzyskie oraz imprezę. Doskonale smakuje z świeżym pieczywem, jak i bez żadnych dodatków. Składniki : 1 kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka ananasa w kawałkach 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku 2 jabłka 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 puszka marchewki(...)kurczaka umyć , osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę pekińską umyć, osuszyć, pokroić i poszatkować w cieniutkie paseczki. Wsypać do miski. Fasolkę, kukurydzę i groszek odcedzić i włożyć do miski. Ananasy, marchew także odcedzić i pokroić w kostkę. Dodać do miski
Smaczne PotrawyPołączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica. Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki(...)koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca. Składniki: (3 - 4 porcje) 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 5 małych ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 1 gałązka natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Kapustę umyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda
Kuchcik gotujepodana w towarzystwie warzyw mi smakuje. Tym razem zrobiłam kaszotto (jako mięsny dodatek podałam pierś kaczki, dlatego jest i „cz” w nazwie;)) z porami i kapustą pekińską. Oj, bardzo nam ta kasza smakowała. Myślę sobie nawet, że świetnie się ona sprawdzi nawet jako samodzielna propozycja. Spróbujcie:) Porcja na 2-3 osoby 200 g kaszy gryczanej niepalonej 1/2 główki(...)małej kapusty pekińskiej 1-2 pory 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. bulionu 1 pierś kaczki ze skórką szczypta curry sól, pieprz olej Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy Kapustę pekińską kroimy na drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pory oraz przeciśnięty przez praskę
Smaki Na Talerzułyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sezamu sól, pieprz Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mały słoik kiełków fasoli mun Dressing : 50 ml oleju z pestek winogrona kilka kropli oleju(...)około 150 g ). Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wrzucamy kurczaka i dokładnie w niej obtaczamy. Odstawiamy na około 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę cienko szatkujemy, do niej dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, kiełki fasoli, pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki, ogórek obrany i pokrojony w dużą kostkę. Przygotowujemy dressing: Do słoika (200 ml) wlewamy olej
R'n'G Kitchenprzyrządzeniu. Oczywiście w ten sam sposób można przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy(...)miodu 1 czosnek solo 2 łyżki soku z cytryny + 1 cytryna sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej Sałatka z kapusty i ogórka 350 g kapusty pekińskiej, u mnie fioletowa 20 cm ogórka 200 g greckiego jogurtu, 10 % 50 g majonezu 2 ząbki czosnku sól do smaku kiełki rzodkiewki do dekoracji Smażone ziemniaki ½ kg ziemniaków 2 łyżki
codojedzeniaPrzepyszna, kolorowa surówka z kapusty pekińskiej, idealna do obiadu! Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (na 3-4 osoby) 1 połowa kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 cebula 3-4 ogórki kiszone na sos: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody odrobina cukru zioła prowansalskie sól ocet jabłkowy - odrobina Przygotowanie: Kapustę pekińską myjemy, drobno
Gotuj z Mąkąoliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Sałatka jarzynowa Sałatka z kabanosa z bundzem i żurawiną Sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem w jogurcie Sałatka z kaszy gryczanej z mozzarellą i oliwkami Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy(...)szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Sałatka warzywna z jakiem i koperkowym majonezem Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sałatka ziemniaczana z bobem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Selerowa sałatka z ananasem i szynką Ser pleśniowy le Coutances podany
Moja smaczna kuchniachciałam go mieć. Ja nie mogę zbyt pikantnych potraw jeść więc tylko domowej roboty kimchi w moim przypadku wchodzi w grę. Dodatkowo od kiedy zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską już nikt by mnie nie powstrzymał aby je zrobić. Kimchi w sklepie nie wygląda ładnie. Ale to z purpurowej kapusty pekińskiej jest po prostu piękne. Kapusta z purpury zmienia(...)się w pudrowy róż podczas fermentacji. Zrobiłam jej mało z jednej główki. Na próbę. 1 kapusta pekińska purpurowa (średniej wielkości) 2 litry wody 1/2 szklanki soli himalajskiej 1 biała rzodkiew 1 marchewka 2 szalotki 2 łyżki mąki ryżowej 1/2 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku kawałek (3-4 cm) świeżego imbiru, posiekanego 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka chili łyżeczka
AZgotuj!naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką z kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy na malutkie kawałeczki wrzucamy do kapusty, przyprawiamy
Moje-pitraszeniePyszna i kolorowa surówka z kapusty pekińskiej z warzywami. Polecam ja do obiadu, jest szybka do przygotowania. Składniki: mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 1 zielona papryka pęczek rzodkiewek 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 5 łyżek oleju sok z cytryny sól,pieprz cukier Sposób przygotowania: Umytą kapustę pekińską drobno kroimy, umyte i oczyszczone papryki kroimy w cienki paski. Ogórki obieramy
Bajeczna KuchniaSałatki z kapusty pekińskiej są bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Lubi ę je przyrządzać na wiele sposobów. Moja wersja nr I to: Kapusta pekińska z pomidorkiem Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1 czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę pokrój w cienkie paseczki. 2. Pomidory umyj
Darcia w kuchniSałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marynowanych podgrzybków Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 słoiczek ćwiartkowy marynowanych podgrzybków 2 czerwone cebule sól, pieprz, cukier oliwa Sposób wykonania: Kapustę pekińską umyj i pokrój w drobne paseczki. Marynowane podgrzybki odcedź, zalej zimną wodą i zostaw na 2 godziny, żeby się lekko wymoczyły. Następnie ponownie
Darcia w kuchniKotlety z warzywami w sosie pomidorowym... Okrągłe, złociste i soczyste kotlety mielone. Z dodatkiem ryżu, marchewki i kapusty pekińskiej. Doprawione aromatyczną natką pietruszki. Zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszny, domowy obiad. Smacznego! Składniki: Kotlety: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki(...)kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę, natkę pietruszki, jaja, bułkę tartą i dokładnie wymieszać
Gospodyni MiejskaInne sposoby przyrządzenia kaczki Smalec z kaczki Odmiany dostępne w handlu Od dosyć już dawna w polskich sklepach oraz bezpośrednio u hodowców dostępne są głównie 3 odmiany kaczki domowej: pekińska, barbarie, mulard. Najpopularniejsze są kaczki pekińskie i to je najczęściej znajdziemy w supermarketowych lodówkach. Ich cechą charakterystyczną jest względnie duża ilość tłuszczu, choć w praktyce różnie z tym bywa. Jako(...)sposobu obróbki dać możliwość wytopienia ewentualnego nadmiaru tłuszczu. Nie będzie bowiem dobrze, jeśli będzie go dużo np. w sosie, który zamierzamy podać razem z mięsem. W praktyce kaczkę typu pekińskiego dobrze jest upiec, gdyż tłuszcz swobodnie się wytopi, a zarazem ochroni znajdujące się pod nim mięso przed wysuszeniem. Jeśli przygotowujemy potrawę tego rodzaju, że zależy nam przede wszystkim na dużej
Kulinarna Pokusa