Taką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem(...)przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę. Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem smażyć. Cebulę i przecier pomidorowy dodać do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany koperek. Wymieszać. U mnie młodą kapustę na słodko jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami
Trzeci talerzszybki letni obiad, u mnie w ulubionej wersji z pomidorami z puszki. Najlepszy po przegryzieniu się smaków. Post Bigos z młodej kapusty pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezrobiliśmy zupę z dostępnych w sklepach produktów. Choć to namiastka wiosny ,zupa smakuje delikatnie i wybornie. Składniki 500 g żeberek 2 marchewki pietruszka mały seler 2 pomidory mała główka kapusty kilka ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego mała puszka zielonego groszku koperek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)kostkę. Dodałem do wywaru mięsnego razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso dodałem z powrotem do zupy wraz z osączonym z zalewy groszkiem. Gotowałem
R'n'G KitchenKapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając , uważając żeby si ę nie przypaliła. Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy
Smaczne Potrawykoperek szczypiorek Przygotowanie Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem. Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka, dodałem 3 łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę(...)zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa również dodałem na 10 minut przed końcem gotowania kapusty. Wlałem resztę rosołu wraz z kostkami. Gotowałem przez 30 minut. Dodałem sól, pieprz i listek laurowy, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Podałem dekorując kleksem śmietany i posiekaną zieleniną
R'n'G Kitchengłówka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby przykryła kapustę, następnie do gotującej kapusty dodaję obraną cebulę w całości, pół łyżki soli i łyżeczkę cukru. Kiedy kapusta jest miękka, odcedzam ją, wyjmuję cebulę, do gorącej dodaję 1 łyżkę octu, mieszam aż kapusta zmieni
Kuchnia z widokiem na ogródzapoznania się z naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki : Tak się lepiły : A tak się gotowały : I hop na talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść(...)części razem z głąbem, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Drobno siekamy. W tym samym czasie co kapustę, gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu. Osobiście proponujemy ugotować go w bulionie warzywnym. Do kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie
vegetaniekapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do wrzątku, gotować ok. 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jakiej kapusty używamy. Młodą gotujemy krócej. Kapustę wyjąć z wrzątku (najlepiej przy pomocy dwóch widelców), ostrożnie zdjąć kolejno liście, tak aby ich nie podrzeć. Czynność trzeba powtórzyć kilka razy. Z liści należy ściąć główny nerw(...)całkowicie wchłonie wodę. Uważać zwłaszcza pod koniec gotowania aby nie przypalić. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać.Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku
Praktyczna plkaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g) - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz(...)zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę
Kuchenne Wariacjekapusta kiszona (u mnie niezbyt kwaśna) - grzyby suszone, borowiki lub podgrzybki (ilość wedle uznania, u nas czym więcej tym lepiej) - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy bezwonny, Ja gotuję od razu 2kg kapusty, Część dodaję do pierogów, część zjadamy samą. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, zalewam wrzątkiem i gotuję ok.30 minut na średnim palniku. W tym czasie zalewam w innym garnku(...)mieszam i odstawiam do przestudzenia. Kapustę najlepiej przygotować sobie wcześniej. Można także obgotować grzyby ok.10 minut, przelać je z wodą do garnka z kapustą, dolać wrzącej wody i gotować razem kapustę z grzybami, wówczas uzyskamy kapustę bardziej aromatyczną i ciemniejszą. Po ugotowaniu odlewam nadmiar wody, dodaję olej kokosowy i świeżo mielony pieprz. Przygotowanie ciasta na pierogi: W misie miksera wymieszać
Smaczne Zdrowemarchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej), 0,5 kg. kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to vegetą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele(...)Wszystkie warzywa podsmażamy. Jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki i podsmażone warzywa. Kaszę dokładnie płuczemy i również dodajemy do zupy. Jak kasza i ziemniaki będą miękkie to dodajemy kapustę. Gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Passion of Cookingkapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować
Gaździnka warzykilka dni temu, więc postanowiłam zrobić kapustę na ciepło. Do tego schabowy, ziemniaki z koperkiem i kompot z czereśni :) Tak naprawdę to żadna filozofia: kapustę pokroić, wrzucić z przyprawami do garnka i gotować ok. 30 minut. Wszystko:) Składniki: 1/2 główki niedużej kapusty kostka rosołowa "bulion drobiowy z warzywami" 3 listki laurowe(...)łyżeczka mąki do zagęszczenia sól pieprz mielona słodka papryka Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka Dodajemy kostkę rosołową, liście laurowe i sól - zalewamy wodą Od momentu zagotowania wody - gotujemy kapustę ok. 30 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka Odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, ponownie stawiamy na najmniejszy ogień i wsypujemy łyżeczkę mąki - mieszamy do momentu wymieszania się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compłaskie jak kapusta brukselska. W naszych warunkach możemy tę kapustę zastąpić jarmużem. Dodatek ziemniaków i kremowa konsystencja zupy sprawiają, że jest dość sycąca. Na kolor wpływa długość gotowania kapusty - im krócej, tym ciemniejsza. Składniki : cebula olej 1 l gorącej wody kawałek selera korzeniowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy 4 ziemniaki 100 g jarmużu lub kapusty włoskiej(...)miękkości warzyw. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wyjąć marchew, seler, pietruszkę i liść laurowy. Z warzyw można przygotować sałatkę jarzynową . Do garnka wrzucić ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie. Wrzucić cebulę oraz pokrojony jarmuż lub kapustę. Pogotować ok. 3 minut. Po zdjęciu z ognia zmiksować zawartość garnka. Doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem ewentualnie zetrzeć do zupy czosnek
Weekendy w domu i ogrodzie