liść laurowy • 2 ziela angielskie • 80 dag kwaszonej kapusty • kilka ziemniaków • 1 łyżka mąki krupczatki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę odcisnąć, jak jest bardzo kwaśna opłukać, posiekać, włożyć do garnka, zalać wodą. Powinno jej być tyle, aby po lekkim naciśnięciu wierzchu kapusty woda się pokazywała. Gotować do miękkości, około 1 godziny. 2. Udka z kurczaka włożyć(...)miękkie, dodać przygotowane ziemniaki wraz z niewielką ilością wody, w której czekały po pokrojeniu. Gotować do absolutnej miękkości ziemniaków. Gdy dodamy kapustę, już nie zmiękną. 6. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodać ugotowaną kapustę. Wymieszać, chwilkę gotować. 7. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, cebulkę pokrojoną w kosteczkę zrumienić. 8. Do rumianej cebulki wsypać 1 łyżkę mąki
W mojej kuchniprzełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu(...)kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony i na koniec pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się kapusty. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki i ugotowane połączyć z kapustą. Całość gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku - pieprz świeżo zmielony i jak kto lubi odrobinę maggi. PS. Najsmaczniejszy
Kulinarny karnet Christopheraszczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby(...)sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły. Podajemy podsmażone lub ugotowane i okraszone
Passion of CookingTaką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem(...)przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę. Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem smażyć. Cebulę i przecier pomidorowy dodać do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany koperek. Wymieszać. U mnie młodą kapustę na słodko jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami
Trzeci talerzszybki letni obiad, u mnie w ulubionej wersji z pomidorami z puszki. Najlepszy po przegryzieniu się smaków. Post Bigos z młodej kapusty pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezrobiliśmy zupę z dostępnych w sklepach produktów. Choć to namiastka wiosny ,zupa smakuje delikatnie i wybornie. Składniki 500 g żeberek 2 marchewki pietruszka mały seler 2 pomidory mała główka kapusty kilka ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego mała puszka zielonego groszku koperek sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)kostkę. Dodałem do wywaru mięsnego razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami ,sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) i zielem angielskim. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną kapustę. Gotowałem do miękkości mięsa ,po czym je wyciągnąłem z zupy ,ostudziłem i pokroiłem na mniejsze kawałki. Pokrojone mięso dodałem z powrotem do zupy wraz z osączonym z zalewy groszkiem. Gotowałem
R'n'G KitchenKapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając , uważając żeby si ę nie przypaliła. Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy
Smaczne Potrawykoperek szczypiorek Przygotowanie Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem. Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka, dodałem 3 łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę(...)zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa również dodałem na 10 minut przed końcem gotowania kapusty. Wlałem resztę rosołu wraz z kostkami. Gotowałem przez 30 minut. Dodałem sól, pieprz i listek laurowy, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Podałem dekorując kleksem śmietany i posiekaną zieleniną
R'n'G Kitchengłówka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby przykryła kapustę, następnie do gotującej kapusty dodaję obraną cebulę w całości, pół łyżki soli i łyżeczkę cukru. Kiedy kapusta jest miękka, odcedzam ją, wyjmuję cebulę, do gorącej dodaję 1 łyżkę octu, mieszam aż kapusta zmieni
Kuchnia z widokiem na ogródzapoznania się z naszym pomysłem. Nasze pociechy wcinały je, że hoho :) Tak wyglądają owe pierożki : Tak się lepiły : A tak się gotowały : I hop na talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść(...)części razem z głąbem, zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i dobrze odciskamy z wody. Drobno siekamy. W tym samym czasie co kapustę, gotujemy pęczak według przepisu na opakowaniu. Osobiście proponujemy ugotować go w bulionie warzywnym. Do kapusty i pęczaku dodajemy przesmażone razem pieczarki i cebulę, wcześniej drobno pokrojone. Pieczarki z cebulą możemy w trakcie
vegetaniekapusty, tak aby nie uszkodzić liści. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę włożyć do wrzątku, gotować ok. 10 minut. Czas gotowania zależy od tego jakiej kapusty używamy. Młodą gotujemy krócej. Kapustę wyjąć z wrzątku (najlepiej przy pomocy dwóch widelców), ostrożnie zdjąć kolejno liście, tak aby ich nie podrzeć. Czynność trzeba powtórzyć kilka razy. Z liści należy ściąć główny nerw(...)całkowicie wchłonie wodę. Uważać zwłaszcza pod koniec gotowania aby nie przypalić. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę wraz z tłuszczem, 2 jajka i odrobinę pieprzu. Bardzo dobrze wymieszać.Przygotowanym farszem nadziewać liście kapusty formując gołąbki. Układać ciasno, warstwami w dużym garnku
Praktyczna plkaczki stwierdziliśmy, że na drugie danie idealnie będą pasować pierożki i tak naszą gotowaną kaczkę wykorzystaliśmy do farszu właśnie na pierogi Składniki na ciasto: - 350 g mąki - 1 jajko - szczypta soli - 140 ml ciepłej wody - 20 g oleju Składniki na nadzienie: - połówka małej kapusty włoskiej - mięso kaczki z rosołu (ok. 300 g) - 1 mała cebulka - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz(...)zarabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy tak długo że jak go przetniemy na pół będziemy widzieć pęcherzyki powietrza. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie odciskamy z niej wodę. Na maśle rumienimy cebulkę. Do pierogów użyliśmy mięso gotowanej kaczki z rosołu. Kapustę, mięso z kaczki oraz cebulę
Kuchenne Wariacjekapusta kiszona (u mnie niezbyt kwaśna) - grzyby suszone, borowiki lub podgrzybki (ilość wedle uznania, u nas czym więcej tym lepiej) - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy bezwonny, Ja gotuję od razu 2kg kapusty, Część dodaję do pierogów, część zjadamy samą. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, zalewam wrzątkiem i gotuję ok.30 minut na średnim palniku. W tym czasie zalewam w innym garnku(...)mieszam i odstawiam do przestudzenia. Kapustę najlepiej przygotować sobie wcześniej. Można także obgotować grzyby ok.10 minut, przelać je z wodą do garnka z kapustą, dolać wrzącej wody i gotować razem kapustę z grzybami, wówczas uzyskamy kapustę bardziej aromatyczną i ciemniejszą. Po ugotowaniu odlewam nadmiar wody, dodaję olej kokosowy i świeżo mielony pieprz. Przygotowanie ciasta na pierogi: W misie miksera wymieszać
Smaczne Zdrowemarchewki, 2 korzenie pietruszki, 0, 5 selera ( dużego), 1 cebula, 1 szkl. kaszy jęczmiennej (drobnej), 0,5 kg. kapusty kiszonej, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 5 listków laurowych, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, woda, olej do smażenia warzyw Wykonanie: Gotujemy wywar na żeberkach. Przyprawiamy go solą, pieprzem i jeżeli ktoś używa to vegetą. Dodajemy do niego liście laurowe i ziele(...)Wszystkie warzywa podsmażamy. Jak mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki i podsmażone warzywa. Kaszę dokładnie płuczemy i również dodajemy do zupy. Jak kasza i ziemniaki będą miękkie to dodajemy kapustę. Gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
Passion of Cooking