prostu gdy zupa jest gotowa wyłączam grzanie, wrzucam szpinak, mieszam (nie przykrywam garnka) i gotowe! Zupa zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, naprawdę polecam! Tym razem gotowałam kapuśniak z młodej kapusty, szpinak dodał jej koloru i smaku, bardzo nam smakowała. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu. Składniki na kapuśniak z młodej kapusty ze szpinakiem: 1 łyżka oliwy(...)wraz z mięsem, dodajemy lubczyk, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i gotujemy. Po około 10 minutach dodajemy obranego i pokrojonego ziemniaka, a po kolejnych 10 minutach poszatkowaną kapustę. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, zabielamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy grzanie, wrzucamy szpinak, mieszamy (nie przykrywamy garnka) i gotowe! Polecam
Rozpustne gotowanieDanie z kapusty, kurczaka i warzyw. Wymaga długiego gotowania żeby kapusta odpowiednio zmiękła. Może na zdjęciach nie prezentuje się zbyt efektownie, ale jest naprawdę pyszne a przy tym dość dietetyczne. Do przygotowania będzie potrzebny duży (co najmniej 4-litrowy) garnek. 1/2 główki białej kapusty 500 g mięsa z piersi kurczaka 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 1 opakowanie pomidorów(...)przykryciem na małym ogniu. W tym czasie pozostałe składniki (oczyszczonego kurczaka, pieczarki, paprykę) pokroić w kostkę. Nie trzeba kroić zbyt dokładnie, raczej w dużą kostkę. Dodać do gotującej się kapusty, która powinna już trochę się skurczyć. Doprawić suszoną papryką, czosnkiem i pieprzem. Gotować minimum 1,5 godziny na małym ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać
Bulliominimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści. Kilkoma dużymi liśćmi układamy dno pojemnika do gotowania na parze. Resztę kapusty szatkujemy i dokładamy aż do wypełnienia pojemnika. Kapusta w trakcie gotowania zmniejsza objętość więc nie martwimy się tym, że nie całą upchniemy do pojemnika od razu. W drugim pojemniku gotujemy groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem wody. Dodajemy(...)soli) i po kilka łyżek oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę soli i delikatnie zamieszać. Dokładamy resztę kapusty. W razie potrzeby czas gotowania wydłużamy. Podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem
prawdziwe jedzenieoraz ok 0,5 szklanki wody w której gotowały się grzybki ( nie dajemy za dużo bo wywar jest mocny i gorzkawy). Dodać też pokrojone wcześniej ugotowane grzyby, listki laurowe, angielskie ziele, sporą szczyptę majeranku oraz sól do smaku. Patelnię przykryć i gotować ok 15-20 minut. Potem patelnię odkryć i gotować kapustę do miękkości aż woda całkowicie odparuje. Jeśli woda(...)szybko odparuje a kapusta będzie jeszcze twardawa to podlać jeszcze trochę wodą i gotować aż całkowicie odparuje. Do gotowej kapusty z grzybami dodać 3-4 łyżki oleju i wymieszać. Łazanki ugotować i dobrze osączyć. Wymieszać z gotową kapustą. Nakładać na talerze i podawać
Monia miesza i gotujepół główki świeżej kapusty listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cebula oliwa z oliwek suszone grzyby bułka tarta Grzyby wcześniej dobrze jest namoczyć przez kilka godzin. Kapustę gotujemy z przyprawami i grzybami. Świeżą kapustę odcedzamy, szatkujemy razem z grzybami. Na patelni blanszujemy cebulę, dokładamy kapustę i chwilę smażymy, dodajemy pieprzu i soli, jeśli jest potrzeba zagęszczamy 2 łyżkami(...)bułki tartej. Kiszoną kapustę szatkujemy tak samo jak grzyby przed gotowaniem, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy do miękkości, studzimy i nadziewamy pierogi. Pierogi można okrasić cebulą podsmażoną na oliwie
Apetyczna babeczkakwintesencja polskiej kuchni. Zachwyca bogactwem składników i niepowtarzalnym zapachem leśnych grzybów i wędzonych śliwek. Powodzenie mojego bigosu zawdzięczam kilku zasadom : – pieczeniu, a nie gotowaniu, – kapusta kiszona i słodka są po połowie, a nie sama kiszona, jak to zazwyczaj bywa, – kapusta kiszona, a nie kwaszona! – kilka gatunków mięs(...)ziaren ziela angielskiego i jałowca – sól, pieprz do smaku – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Kapustę kiszoną wypłukać, odcedzić. – Kapustę białą poszatkować i gotować w osolonej wodzie przez ok. 15 minut, odcedzić. – Grzyby suszone namoczyć w wodzie na noc, na drugi dzień gotować ok. 10 minut. – Obrane cebule pokroić
To co kochamświętami i tradycją. Najlepszy to taki z dobrej kapusty kiszonej, przygotowywany przez 3 dni, wtedy wówczas nabiera lepszego smaku, a po kuchni rozchodzą się kuszące aromaty. W moim domu rodzinnym taki bigos zawsze jest na święta, a najlepszy robi mama. Teraz i ja znam recepturę na najlepszy bigos. SKŁADNIKI: kapusta kiszona 4 kg. kiełbasa np. śląska(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierwszego dnia kapustę opłukać,poszatkować i wrzucić do dużego gara. Wlać wodę i gotować, gdy woda w garze z kapustą zagotuje się, wymienić wodę na nową. Ogólnie gotować kapustę 1 godzinę. Drugiego dnia dodać ziele angielskie,przyprawę do bigosu,liście laurowe, pokruszone kostki rosołowe, grzyby, doprawione mięso, pokrojone w kostkę i podsmażone do miękkości ( drobiowe oskubane ), podsmażoną
Kuchnia PaulettesGołąbki to ulubione danie mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam wykorzystać sezon na młodą kapustę, która szybko się gotuje i po upieczeniu jest idealnie miękka. Poniższe gołąbki obsmażyłam, a następnie upiekłam w piekarniku. Do sosu dodałam puszkę pomidorów w całości, które idealnie skomponowały się z gołąbkami. Polecam przygotować. Składniki na porcję dla 6 osób (około 9 gołąbków): 1 główka młodej kapusty(...)mieszanką do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie posmakować i mocniej doprawić. Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód
UgotowaćJeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody.Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem gotować około pół godziny przed dodaniem do niej żeberek. Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami ) Każdy(...)oprószyć solą, pieprzem ,a następnie obtoczyć w mące Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą. Wszystko razem gotować
Kuchnia Beatycebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła i oleju sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego KROK 1: Z kapusty usunąć głąb W dużym garnku zagotować wodę, umieścić w niej kapustę Gotować około 15 minut, po czym stopniowo odrywać liście z wierzchu i ponownie zanurzać kapustę we wrzącej wodzie, gotować około 3 minuty, czynność tę powtarzać dopóki nie oddzielimy wszystkich liści(...)górze Uformowany gołąbek powinien mieć kształt owalu KROK 4: Brytfankę posmarować na dnie olejem Pozostałymi liśćmi kapusty wyłożyć brytfankę na dnie oraz bokach Układać gołąbki BARDZO ciasno, jeden przy drugim KROK 5: Podlać gołąbki na dnie bulionem lub wodą (aby się nie przypaliły) Gotować na średnim ogniu około 45 minut. Gotowe gołąbki polać sosem pomidorowym. Porada: Gotowe już gołąbki bardzo
smacznieinatematwlać 2 litry wody, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i selera. Gotować przez około 20 - 30 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodać kostki rosołowe, ziemniaki i kapustę. Gotować, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Posypać posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z dodatku kostek rosołowych można całkowicie zrezygnować, lub przygotować bulion
Gospodyni Miejskadojrzałe pomidory; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 1/2 pęczka koperku; 1/2 pęczka natki pietruszki; 1,5 l zimnej wody; 1 łyżka vegety; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować/pokroić. Przełożyć do miski, delikatnie posolić i wymieszać. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry(...)seler, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać łyżkę vegety. Gotować na średnim ogniu, aż wywar zacznie wrzeć. Gdy zupa się zagotuje dodać poszatkowaną kapustę. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i gotować na średnim ogniu przez kolejne 10 minut, aż pomidory się rozpadną
Gospodyni Miejskaliść laurowy • 2 ziela angielskie • 80 dag kwaszonej kapusty • kilka ziemniaków • 1 łyżka mąki krupczatki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę odcisnąć, jak jest bardzo kwaśna opłukać, posiekać, włożyć do garnka, zalać wodą. Powinno jej być tyle, aby po lekkim naciśnięciu wierzchu kapusty woda się pokazywała. Gotować do miękkości, około 1 godziny. 2. Udka z kurczaka włożyć(...)miękkie, dodać przygotowane ziemniaki wraz z niewielką ilością wody, w której czekały po pokrojeniu. Gotować do absolutnej miękkości ziemniaków. Gdy dodamy kapustę, już nie zmiękną. 6. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodać ugotowaną kapustę. Wymieszać, chwilkę gotować. 7. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, cebulkę pokrojoną w kosteczkę zrumienić. 8. Do rumianej cebulki wsypać 1 łyżkę mąki
W mojej kuchniprzełamania mdłości po świątecznych specjałach i łakociach, dla zaostrzenia apetytu przed Sylwestrem proponuję zwyczajny kapuśniaczek. Niewątpliwie jedną z najbardziej tradycyjnych zup gotowanych zimą, jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu(...)kostkę i dodać do kapusty. Wywar przecedzić i zalać nim kapustę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać boczek wędzony i na koniec pomidor. Chwilę poddusić i dodać do gotującej się kapusty. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki i ugotowane połączyć z kapustą. Całość gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku - pieprz świeżo zmielony i jak kto lubi odrobinę maggi. PS. Najsmaczniejszy
Kulinarny karnet Christopheraszczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych grzybów, 2 cebule, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy grzyby. Ugotowaną kapustę i grzyby dokładnie odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy, podsmażamy. Jak już cebula się lekko podsmaży dodajemy do niej grzyby(...)sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi układamy na talerzu lub tacy tak aby się nie skleiły. Podajemy podsmażone lub ugotowane i okraszone
Passion of Cooking