SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY (składniki na 4-5 osób) - 500g kiszonej kapusty - jedna marchewka - małe jabłko - pół małej cebuli - sól, pieprz, cukier - olej rzepakowy Kapustę
Zgrabne Gotowaniekulek ziela angielskiego 3 listki laurowe sól pieprz Instrukcje Kapustę jeśli jest mocno kwaśna zalewamy zimną wodą, płuczemy i odlewamy wodę. Dodajemy 3-4 litry wody, ziele, liść, grzyby i śliwki. Mięso kroimy w średnią kostkę i obsmażamy na patelni na lekko rumiany kolor, dodajemy do kapusty. Gotujemy po 2-3 godziny przez 3-4 dni. Najlepiej dla bigosu kiedy(...)żeberek, grzyby wyławiamy i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja nigdy nie solę na samym początku, ponieważ kapusta już jest solona i łatwo bigos przesolić. bigos to co lubię gotuję i polecam Artykuł Bigos pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamPolecam.Klasyczne Łazanki z Kapustą - Składniki:400-500 g makaronu łazankimała główka kapusty (do 2 kg)2 duże cebule1 kostka bulionowa - grzybowamasłomaggisól pieprzKlasyczne Łazanki z Kapustą - Sposób przygotowania:Posiekaną kapustę gotujemy w wodzie przez ok. 2 godziny.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle. Odcedzamy kapustę i dokładnie "wyciskamy" aby pozbyć się nadmiaru wody - przekładamy do zeszklonej cebuli i wszystko(...)razem smażymy przez ok. godzinę dość często mieszając. Pod koniec dodajemy kostkę grzybową, niewielką ilość maggi i doprawiamy solą i pieprzem.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzony przekładamy do usmażonej kapusty i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem.Moje posty
Słodka StronaDzisiaj zapraszam na łazanki z kapustą i pieczarkami. Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli(...)odparowania wody z pieczarek. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Łazanki na talerzu możemy ozdobić pietruszką. Smacznego :) Danie
Smak mojego domuBył bigos z kiszonej kapusty gotowany w wolnowarze, a teraz jest ze słodkiej kapusty..ilość kapusty i dobór mięsa wedle własnego gustu i pojemności wolnowaru.kapustagolonkaprzyprawy wedle gustukoncentrat pomidorowypomidory suszone PiątnicaKapustę poszatkować, golonkę pociąć na mniejsze kawałki.Przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy.Ustawić wolnowar i gotować około 8 godzin
Moje domowe kucharzeniemielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę a ugotowane i obrane ziemniaki w plastry
Maminek kulinarnyGołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze.. 1 młoda kapusta 50 dkg mięsa mielonego 5 dkg ryżu 5 dkg kaszy 1 cebula 1 jajko sól pieprz wegeta majeranek koncentrat pomidorowy śmietana Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć
Moje domowe kucharzeniewiększym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Wlać śmietankę i wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Dodać pieczarki, cebulę, kabanosy, kapustę, przyprawy i tyle wody/bulionu z gotowania kapusty, żeby całość wyszła "mokra" ale nie wodnista. Doprawić dosyć mocno, gdyż po dodaniu makaronu smak się złagodzi. Na koniec dodać makaron i wymieszać. Gdyby całość wyszła za gęsta można dodać trochę
Kto ugości moich gości?kapusty kiszonej cebula łyżeczka kminku (można użyć też mielonego) łyżka masła sól ,pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ,ubijamy. Odciśniętą z soku i drobno posiekaną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kminku (ma być miękka ,w razie potrzeby dolewamy gorącą wodę). Cebulę siekamy i szklimy na maśle. Wszystkie składniki mieszamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiany kolor. Cebulkę delikatnie(...)szklimy pod koniec smażenia boczku. 2. Wywar warzywny łączymy z kapustą kiszoną, dodajemy usmażony boczek i mieszamy. Gotujemy ponownie ok 30 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem. Efekt końcowy: A już niedługo szukajcie na blogu wielkanocnych pomysłów
Kuchnia w czekoladziegarnka zalać wodą aby kapusta była przykryta, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i namoczone suszone grzyby i gotować około 30 minut. Następnie do gotującej kapusty dodać podsmażone mięso z cebulą wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować 2,5-3 godziny przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. rrarossa@gmail.com
RAROSSAkurczaka - 200 g prawdziwków - przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano) 1. Gotujemy kaszę gryczaną. 2. Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki. 3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści. 4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki. 5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy. 6. Zawijamy farsz
Zdrowie na języku :PStragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
Ala piecze i gotujeosoby. Najpierw kroimy kapustę na ćwiartki i myjemy. Następnie kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawiamy. Wlewamy wodę – tyle żeby przykryło kapustę. Kapustę gotujemy do miękkości ok. 30 min. Gdy kapusta już jest miękka to robimy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy aż się zarumieni. Gotową zasmażkę dodajemy do kapusty
Kuchenne Wariacje