tych zup co bardzo lubię, pewnie dlatego że uwielbiam kapustę kiszoną. Zupa jest aromatyczna, syta i bardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to śmiało możecie dodać zasmażkę. Składniki: 500 g wędzonych żeberek/kości 500 g kapusty kiszonej 5-6 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera(...)zagotowywujemy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie obieramy, myjemy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, gdy warzywa bedą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy do samku solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z garnak, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Przed podaniem
magiczna kuchnia Kasiprzepisem na opakowaniu.Cebule obrać, porkoić w drobną kostkę.Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać mięso mielone i podsmażać, aż będzie zarumienione. Pod koniec smażenia mięso z cebulą doprawić curry i vegetą. Wymieszać.Do garnka, w którym będzie gotowany bigos(...)wrzucić poszatkowaną kapustę, dodać podsmażone mięso mielone z cebulą, konentrat pomidorowy, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, szczyptę soli i pieprzu i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Gotować, aż kapusta będzie miękka.Następnie dodać ryż, wymieszać i chwilę razem gotować.Ugotowany bigos przyprawić słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku.Podawać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi
Gospodyni Miejskakapustę jedliśmy kiedyś w Beskidach na festiwalu kulinarnym kół gospodyń wiejskich. Bardzo nam posmakowała, więc poprosiliśmy o przepis i od tamtej pory robimy regularnie. Przepis na kapustę kiszoną na gęsto Składniki: 500 gramów kapusty kiszonej (może być z marchewką), 200 gramów boczku wędzonego, 2 cebule, łyżka mąki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić kapustę kiszoną na gęsto? Kapustę pokrój(...)się kapustą, dodaj pół szklanki wody i zagotuj, cały czas mieszając – danie zgęstnieje. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem, a jeśli to konieczne, także solą. Rada: tak przygotowana kapusta świetnie pasuje do dań mięsnych – kotleta schabowego, karkówki, golonki, czy żeberek. Artykuł Kapusta kiszona zasmażana po góralsku. Idealna do obiadu. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaDziś bez zbędnych wstepów i ideologii serwujemy kapuśniaczek w odchudzonej wersji. Gotowany na filecie z kurczaka i z dodatkiem pieczarek. Zdrowa i pożywna zupka na rozpoczęcie tygodnia. Kapuśniaczek SKŁADNIKI: 1 mały filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora 500 g kapusty kiszonej 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz majeranek 200 g pieczarek 500 g ziemniaków(...)gotujemy w osobnym garnku do miękkości po czym odcedzamy. Kapustę płuczemy, kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do garnka. Dodajemy ziele, liście, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania wrzucamy obrane pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Ziemniaki możemy gotować razem z zupą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki smalcu - sól, pieprz - szczypta cukru - 2 łyżki ziarenek smaku PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy w paski, podlewamy 1.5 szklanki wody (nie więcej bo kapusta puści sok), gotujemy aż zmniejszy swoją objętość i dodajemy następne porcje kapusty. Następnie dodajemy ziarenka smaku i dusimy aż kapusta zredukuję(...)zmięknie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy aż będzie miękka. Jeśli mamy już wszystko w miarę miękkie, to na smalcu podsmażamy cebulkę ze szczypiorkiem i dodajemy do kapusty. Na sam koniec gotowania dodajemy pokrojony świeży koperek, sól, pieprz i cukier do smaku. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąpierogi, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Uwielbiam się nimi zajadać także przez inne dni w roku, ale muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki pszennej(...)przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Kiszoną kapustę wypłukujemy (aby nie była za bardzo kwaśna), zalewamy wywarem z grzybów (ewentualnie dolewamy jeszcze trochę świeżej wody, aby przykryć kapustę), dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy, aż zmięknie. W międzyczasie obieramy cebulę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy do zezłocenia. Ugotowaną kapustę odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie
MyCookBook.plkapusty.Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor.Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchennemożecie przygotować ją na wywarze warzywnym. Lubię ten lekko słodkawy smak oraz aromat koperku. Polecam! Dajcie znać jakie dania z młodej kapusty królują na Waszych stołach. mięso lub koście na wywar 1 główka młodej kapusty (mała) 3-4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Dodatkowo(...)mięsem można również ug otować warzywa lub dodać je podczas gotowania.) Koście/mięso wyjąć i do garnka wrzucić pokrojone, ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę posiekać i posmażyć na odrobinie tłuszczu, a następnie dodać do gotującej się zupy. Całość podgotować 10 minut oraz połączyć z uprzednio posiekaną kapustą. Zupę gotować do miękkości wszystkich składników. Na końcu dodać
Di gotujenawet bez zagęszczania). Można do niego też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką. POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa 2-3 ząbki czosnku 1 cebula majeranek pieprz i sól sos: 1 opakowanie kapuśniaku Profi ćwiartka małej główki kapusty (świeżej) 1 mała cebula 1 mała marchew 1/3 pęczka świeżego(...)siekamy i lekko podsmażamy na patelni. Świeżą kapustę kroimy niezbyt grubo, a marchewkę ścieramy na tarce. Koper siekamy. Kapuśniak Profi miksujemy blenderem, a następnie gotujemy. Do gotującego się kapuśniaku dodajemy pokrojona kapustę, marchew i cebulę. Gotujemy kilka minut, tak aby kapusta trochę zmiękła, ale była jeszcze chrupiąca. (zmięknie w piekarniku) Zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek. polędwiczka
Bon appetit mon amiebulionu są dość słodkie, więc aby słodycz zbilansować wybrałam kapustę kiszoną. Do kapusty świetnie pasują pieczarki, które również były w bulionie. Aby ożywić trochę smak, dodałam listki świeżego tymianku i tak o to powstał przepis na moje Krokiety z kapustą i pieczarkami , czyli mój sposób na wykorzystanie resztek z gotowania bulionu warzywnego. Krokiety z kapustą i pieczarkami świetnie się sprawdzą(...)pieczarkami wg tego przepisu wykorzystajcie jako bazę np. do wigilijnej zupy grzybowej lub barszczu. Czytaj więcej: Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu The post Krokiety z kapustą i pieczarkami – sposób na resztki z gotowania bulionu appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasztuka kapusta kiszona - 600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki olej- 3 łyżki Sposób Przygotowania: Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki(...)przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody i kroimy drobno oraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na pierogi; Mąkę przesiewamy, solimy i jajko wbijamy Ugniatamy powoli podlewając wodą i tak aż ugnieciemy ciasto. Wycinamy górą szklanki kółka , nadziewamy farszem i kleimy palcami. Wrzucamy do gotującej się wody, osolonej
pichcisztochwilę. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja zrobiłam wszystko w robocie kuchennym. Gdy cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty
Anioły w kuchniczosnku i doprawić dwoma łyżeczkami pieprzu oraz sporą garścią majeranku. Odstawić do przegryzienia, a w tym czasie przygotować kapustę. Do wody garnka pełnego zimnej wody, włożyć główkę kapusty w całości, zagotować i gotować przez 3-4 minuty (młoda kapusta krócej, wystarczą 2-3 minuty, można też ją sparzyć i sprawdzić twardość). Liście powinny lekko odkleić się od główki, powinny być(...)żeby nie były surowe i dały się łatwo zwinąć w rulonik. Główkę wyjąć ostrożnie z garnka, żeby się nie poparzyć i zdjąć odstające liście. Resztę kapusty włożyć z powrotem do garnka i gotować kolejne 3-4 minuty (bądź 2 w przypadku młodej kapusty). Powtórzyć całą procedurę, aż wszystkie liście będą ugotowane. Zawsze zostanie nam kawałek kapusty ze środka, z którym
Przepysznik - BLW i nie tylko