kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:25/167)

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 122

Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)przepłukać i zagotować a potem gotować na wolnym ogniu ok 45 min ( do mię kkości). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 3/4 kostki masła. Kapustę kroimy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby mielimy przez maszynkę na średnim sitku i dodajemy do cebulki. Jeszcze chwile razem podsmażamy, aby odparować wodę. Mase grzybową dodajemy do ugotowanej

Kulinarna Patilogia
Biała kapusta duszona z boczkiem 168

plasterków - koperek świeży lub suszony - liść laurowy - sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku - łyżka mąki Wykonanie   Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości. W międzyczasie boczek kroję w mała kosteczkę(...)runienię na suchej patelni.Kiedy kapustka jest juz miękka, do boczku dodaje łyżkę mąki, podlewam odrobiną wody i mieszam na wolniutkim ogniu. Powstaje tzw. zasmażka, którą dodaje od kapusty. Chwilkę jeszcze gotuję dodaję trochę soli, pieprzu, octu winnego i cukru do smaku. Na koniec posypuje obficie koperkiem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi 222

sitku,posiekaćkapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut.Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyncebulę obrać,pokroić w kostkę i zeszklić na  maśle.Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą.Dodać kapustę.Doprawić solą i pieprzem.Ostudzić.Posiekać farsz  lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku.Do(...)wykrawać kolejne pierogipierogi wkładać partiami na wrzącą ,osoloną wodę.Do wody można dodać olej,by pierogi się nie sklejały.Delikatnie zamieszać,by nie przywarły do dna.Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty .Wyjmować łyżką cedzakową.podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem.Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kapusta z grochem 192

Pyszna, wigilijna kapusta z grochem. W moim rodzinnym domu gotowało się zwykle kapustę bez dodatków, od jakiegoś czasu zaczęłam robić kapustę z grzybami , a kapusta z grochem to potrawa z rodzinnego domu mojego Męża, zwykle szykowana przez moją Teściową.  Ja  robię ją od niedawna i nieco inaczej niż moja Teściowa. Moim zdaniem ilość grochu zależy od upodobań(...)ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy majeranek sól , pieprz masło lub smalec do smażenia przygotowanie Kapustę przełożyć do garnka, dodać listek laurowy, pieprz   i kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielka ilością wody i gotować aż będzie miękka. Można to zrobić w szybkowarze.  Groch wypłukać, zalać  niewielką ilością wody, gotować na małym ogniu

Stare Gary
Surówka z białej kapusty 206

Okazuje się że z jednego warzywka też można zrobić pyszną suróweczkę do obiadu. Wystarczy tylko główka kapusty i kilka drobnych dodatków. Suróweczka znika bardzo szybko i

Monia miesza i gotuje
,,Francuskie kieszonki z kapustą i grzybami” 133

kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę

Podróż w kulinaria
Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 89

kminku sól pieprz woda Sposób wykonania : Oczyszczoną i opłukaną kapustę drobno szatkujemy, wsypujemy do większego garnka. Zalewamy wodą , dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą . Baldachim kopru wyjmujemy i wyrzucamy. Podajemy do obiadu np. z ziemniakami i mięsem

Przepisy i porady kulinarne
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 69

kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja. Gotuj(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj

Moja Delicja
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 163

przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy   Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu schowaj

Moja Delicja
Surówka rubin do słoików - z kapusty i buraków 207

Marchew ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się zalewy. Gotujemy 10 minut.  Buraki ścieramy na tarce jarzynówce (duże oczka). Dodajemy do gotującej się marchewki. Mieszamy. Gotujemy 10 minut. Cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do gotującej się marchewki z burakami. Mieszamy. Gotujemy 10 minut.  Kapustę szatkujemy i dodajemy do gotujących się warzyw. Mieszamy i gotujemy

CookYourself
Kotlety z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej 102

1/2-2/3 szklanki ugotowanej ok. 200-250 g kapusty kiszonej, dobrze odciśniętej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 jajko przyprawy: sól, garam masala olej kokosowy do smażenia Kaszę gotujemy, dodajemy kapustę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko – mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy i skrobię – dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, by masa się związała. W dłoniach formujemy kulki, lekko

Kucharzyca
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 176

było... nie być dumnym. SKŁADNIKI NA FARSZ:- pieczarki: 0,5 kg- kapusta kiszona: 1 litr,- cebula: 0,75 do 1 kg,- przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej

Wypisz Wymaluj
Kostki rosołowe 188

liści laurowych 1 cebula 1 łyżka lubczyku 5-6 kuleczek pieprzu 5-6 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 2-3 liście kapusty włoskiej (ja nie dodawałam) Mięso czyścimy, myjemy. Kroimy dowolnie - według uznania Por czyścimy i kroimy w większe paski - będzie łatwiej wyłowić z zwywaru. Ja pokroiłam drobno, w talarki, ale wtedy(...)gotowała w całości Tak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodą Następnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki (i opcjonalnie, liście kapusty włoskiej) Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2,5 godziny Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bezmięsny bigos z młodej kapusty 198

kawałki. W dużym garnku wsypujemy kapustę warstwami, po 2-3cm, każdą warstwę delikatnie solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. Kapusta przez to zmięknie i odrobinę zmniejszy swoją objętość. Podlewamy ją w garnku szklanką wody, stawiamy na mały ogień, pod przykryciem. Gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Seler możemy pokroić(...)koper siekamy. Cebulki od szczypioru kroimy w cienkie półplasterki. Pomidory zalewamy w miseczce na minutę wrzątkiem, schładzamy w zimnej wodzie i obieramy ze skórki, drobno kroimy.   Do gotującej się kapusty po 5-6 minutach wsypujemy koper i szczypior. Rozgrzewamy na patelni łyżkę masła, wsypujemy na nią pozostałe warzywa bez pomidorów. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy razem przez

Karo in the Kitchen
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 204

sposób na szybsze gołąbki.   Wigilijne gołąbki z pieczarkami SKŁADNIKI: 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty  (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały) 500 g pieczarek 200 g ryżu olej cebula sól i pieprz magii PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przesypujemy do miski.  Pieczarki obieramy, kroimy w spora kostkę i podduszamy na łyżce(...)podsmażamy na złoty kolor na łyżce oleju.  Do ryżu dodajemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy w parowarze,  gotujemy przez około 45-50 minut  Gołąbki są mięciutkie i mają swój świąteczny smak. Jeżeli wybierzemy metodę gotowania klasycznie w garnku, układamy gołąbki na liściu kapusty

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki