kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:31/167)

Gołąbki z pęczakiem i grochem 187

usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy. FARSZ Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Modra kapusta 209

obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie

Kuchenne zapiski Edyty
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 206

swój rodzaj. Oczywiście chodzi o nadzienie.W mojej kuchni  królowały przeważnie  pierogi ruski. Wszystkim smakowały, ale postanowiłam trochę poeksperymentować.Dzisiaj proponuję pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki tradycyjne - wersja nr 1 216

śmietana, mąka, przyprawy,  W pierwszej kolejności trzeba rozprawić się z kapustą. Wycinamy z niej głąb - u mnie zrobił to Mąż :) jak widać wyszło mu idealnie :)  Następnie kapustę zanurzamy w gotującej się wodzie i chwilę ją podgotowujemy. Ja po włożeniu kapusty do garnka, w otwór po głąbie wlałam  jeszcze wrzątek z czajnika. Po tym zabiegu zaczęłam pokolei ściągać

Co w głowie piszczy
Żeberka zapiekane na kapuście 154

wywar wykorzystać do przygotowania zupy)  Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać)  podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta z… wkładką 141

Nadaje się do gotowania, kiszenia, jemy ją na surowo w postaci surówek… i nie tylko. Posiada szereg cennych właściwości, zdrowotnych i leczniczych, ceniona w dietach odchudzających. Poza tym - lubimy młodą kapustę… z wkładką lub bez.      Składniki:  - główka kapusty- 250g boczku- ok. 500g kiełbasy- 2 cebule- 1 papryka- 1 pomidor- pęczek kopru- sól, pieprz- 2 liście laurowe- kilka ziaren ziela(...)ziele angielskie.  Na patelni przesmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy pokrojoną w półkrążki kiełbasę i w dalszej kolejności pokrojoną w grubszą kostkę cebulę. Smażymy do lekkiego zrumienienia. Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania, ponadto nie doprowadzajmy jej do rozgotowania. Ma być lekko chrupka. Do garnka z kapustą dodajemy boczek z kiełbasą, mieszamy. Umytą paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy

mojewypiekiinietylko
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 242

część pora kawałek selera 4 ziemniaki 1 mała główka młodej kapusty pęczek koperku pasek chudego boczku (lub 1 kiełbaska) liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz do smaku łyżka masła Wykonanie: Udka umyć, zalać zimną wodą. Zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso(...)rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta będą miękkie. Na maśle przesmażamy pokrojony w kosteczkę boczek (lub kiełbaskę), dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy obficie posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Wigilijna kapusta z suszonymi grzybami i żurawiną 155

smaczne i z pewnością będę przygotowywała je częściej niż tylko od Święta. Kapusta smakuje świetnie solo, nie mniej jednak po przygotowaniu dużej ilości takiej kapusty dobrze sprawdzi się ona jako farsz do tarty, uszek, pierogów, pasztecików lub krokietów. Składniki: 500 gram kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki wody 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1 lampka(...)minut. Następnie ponownie odcedzam. Na oliwie z oliwek smażę drobno posiekaną cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Dodaję suszoną żurawinę, posiekane grzyby i ugotowaną kapustę. Dodaje cydr oraz bulion. Gotuję całość przez 5-6 minut, następnie wlewam wodę z gotowania grzybów i całość duszę jeszcze 30- 35 minut, na średnim ogniu aż płyn całkowicie odparuje. Po przygotowaniu

Mango Papaja
Kotlet drobiowy z pieczonego kurczaka z kapustą kiszoną i grzybami 170

olej do smażenia Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Grzyby gotujemy ,osączamy i kroimy w paski. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu. Mięso i kapustę łączymy ze sobą ,dodajemy cebulę i jajko (jeśli masa jest „lejąca

R'n'G Kitchen
Tarta farmerska 191

jajeczną.A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki(...)posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić.Ziemniaki w skórkach również wrzucić do gorącego, osolnego wrzątku i gotować przez 10 minut (ja gotowałam razem z kapustą). Odcedzić. Wystudzić. Obrać i pokroić w cienkie plasterki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Kiełbasę pokroić w półplasterki.Na rogrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną kiełbasę

Gospodyni Miejska
Kapuśniak 115

samym czasie na patelni najpierw podsmażamy, a potem dolewając odrobinę wody dusimy odciśnięta i drobno pokrojoną kapustę. Do warzyw dodajemy drobno pokrojone ziemniaki, a kiedy będą już prawie miękkie przekładamy podsmażoną kapustę, która powinna w tym czasie na patelni zmięknąć. Całość gotujemy. Na patelni wlewamy olej i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę.(czyli chwilę smażymy mąkę uważając żeby się nie spaliła(...)była tylko lekko rumiana). Przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut aż wszystko będzie miękkie. Kapuśniak doprawiam na koniec ponieważ boczek i kapusta są już słone więc łatwo go przesolić dodając sól już na samym początku. Artykuł Kapuśniak pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Krokiety z kapustą 185

patelni, po usmażeniu najlepiej przykrywać je talerzem, żeby nie wysychały.Farsz:2 kg kapusty kiszonej2-3 cebulegarść grzybów suszonychsól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskieoliwa do smażenia2 jajka i bułka tarta do panierowania Grzyby opłukać i namoczyć dzień wcześniej, po czym w tej samej wodzie gotować aż zmiękną. Po ostudzeniu posiekać, wodę(...)najlepiej zachować i dodać do kapusty. Kapustę (jeśli jest za kwaśna można przepłukać) przełożyć do rondelka i podlać wodą (lub wodą z ugotowanych grzybów) aby tylko przykryć kapustę dodać przyprawy i gotować do miękkości na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu kapustę dobrze odcedzić i posiekać.Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę dodać posiekane

UgotujmyTo.pl
Kapusta z grochem i grzybami 357

Kapusta z grochem i grzybami...Lekko kwaśna i aromatyczna kapusta.Dodatek grochu i suszonych grzybów.Niezbędnik na każdym stole w Wigilię Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:1 kg kiszonej kapusty;50 g suszonych grzybów;2 cebule;200 g grochu łuskanego;125 ml oleju w tym 2 łyżki do podsmażenia cebuli;1 łyżeczka cukru;1 liść laurowy;5 ziaren ziela angielskiego;Sól;Pieprz.Spos(...)litrem) i moczyć przez noc. Następnego dnia grzyby ugotować w tej samej wodzie (w razie potrzeby dolać trochę wody). Ugotowane grzyby odcedzić (wywar z gotowania grzybów zostwaić) i pokroić. Kapustę przepłukać (jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy to nie należy kapusty płukać), odcisnąć, pokroić, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ugotowane grzyby i gotować

Gospodyni Miejska
Młoda kapustka - duszona czy może bezduszna? 201

indycza ewentualnie kość wieprzowa 1 spora marchew sól, pieprz łyżeczka vegety ok 1 litr wody Przygotowanie:  Gotujemy małą ilość wywaru na wybranym mięsie. Najlepiej, żeby był to indyk, wtedy kapustka będzie i chuda i zdrowa, a jednocześnie "kleista". W tym czasie kapustę szatkujemy i lekko solimy(...)Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kapustkę i marchew startą bądź dowolnie pokrojoną. Dodajemy posiekany szczypior i koper. Możemy dodać małą młodą cebulę dla zaostrzenia smaku. Doprawiamy vegetą. Gotujemy do miękkości kapusty. Mięso obieramy z kości i wrzucamy z powrotem do kapusty. Ugotowana na indyku kapustka nie wymaga zagęszczania. Ja z braku owego indora ugotowałam na kości wieprzowej i kapustka

Kuchnia po mojemu
58. Tajska zupa z niespodzianką 165

kurczaka 1 marchewka 1/2 pora kilka liści kapusty pekińskiej Produkty na  niespodziankę:   4 duże liście kapusty pekińskiej  1 liść z pora 12 sztuk krewetek tygrysich  lub królewskich 250 g sera ricotta 2 ząbki czosnku  2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku. 1. Mięso, por, kapustę pekińską  i marchewkę pokroić w paseczki(...)Zagotować 750 ml wody, wrzucić pokrojone mięso i gotować przez 10 minut, następnie dodać marchewkę i dalej gotować przez 10 minut.  3. Zawartość większej saszetki rozprowadzić w 250 ml zimnej wody i wlać do zupy, gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania wsypać zawartość mniejszej saszetki, dodać kapustę i por. Dokładnie wymieszać i gotować przez 1 minutę. Przygotować niespodziankę

Jadło i czytadło