kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:31/167)

Tradycyjny barszcz ukraiński 286

kostkę.  Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy(...)zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natką pietruszki.. Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki powinien być, jednogarnkowy, pożywny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 152

Łyżką nakładamy masę aż po sam brzeg muffinowych gniazd. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 175 stopniach (grzałka góra-dół) przez około 30 minut. Proponuję również wykorzystanie czerstwego chleba i kapusty pozostałej po gotowaniu gołąbków jako pasztet warzywny Pasztet z kapusty i chleba Przepis bierze udział w akcji oraz w akcji

Trzeci talerz
zupa z kapusty kiszononej z kaszą i pieczarkami... 146

majeranek Prymat 2 łyżki skrzydełka zagotować i dodać do wywaru rozdrobnioną włoszczyznę następnie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać kaszę, gotować z 10 minut następnie dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną kapustę kiszoną i gotować z 20 minut na średnim ogniu pod koniec dodać kucharka, pieprz, majeranek i gotować jeszcze z 5 minut podać zupę z obranym mięskiem ze skrzydełek.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki ziemniaczane 144

nasza propozycja na bezmięsne gołąbki. Wersja z gotowanymi ziemniakami. Pycha! Składniki główka kapusty (u nas młoda) 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 3 cebule łyżka masła(...)łyżka majeranku mielona gałka muszkatołowa 200 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy ,kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku. Kapustę parzymy ,zdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek

R'n'G Kitchen
Zupa na mleku kokosowym 134

czerwona papryka ·          szklanka groszku (może być mrożony) ·          pół kapusty pekińskiej ·          2 litry bulionu ·          puszka mleka kokosowego (400 ml) ·          sos sojowy(...)paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ilość porcji: 4-6 Koszt wykonania:  ok. 15 zł Czas przygotowania: 1 h Źródło: przepis

Pobite gary Barbary
Kiszona kapusta-zimowe zapasy i wartości prozdrowotne 178

W pazdzierniku konczy sie maraton wekowania, a ostatnie sloiki wypelni kiszona kapusta.Ponoc kapusta powinna zostac zakiszona do 1 listopada.Nie wiem skad sie wziela ta data,ale

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z kiszoną kapustą, łopatką i pieczarkami 196

pieczarek 300 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżka majeranku olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przepłukać i gotować około 30 minut. W międzyczasie  obrać pieczarki  i pokroić w plasterki, mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelnię wlać 2-3 łyżki oleju(...)majerankiem i papryką. Smażyć do miękkości około 30 - 40 minut. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić, dorzucić pieczarki i również dusić do miękkości. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody i drobno pokroić. Mięso, pieczarki, cebulę i pokrojoną kapustę wymieszać.Makaron ugotować, odcedzić i dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić wg gustu solą, pieprzem

Gosia gotuje
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 82

łyżeczka soli 1/3 szklanki zimnej wody Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam ciasta. Pokrój na łazanki. Gotuj  we wrzącej osolonej wodzie 2 minuty. Odcedź. Zahartuj zimną wodą. pół główki młodej kapusty 2 białe czosnkowe cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren całego pieprzu 2 liście laurowe olej rzepakowy ok. 2 łyżki 2 łyżki przyprawy(...)płynie Maggi 1/2 łyżeczki kminku natka pietruszki sól i pieprz Młodą kapustę poszatkuj. Do dużego rondla wlej wodę, tak aby była na wysokości 2-3 cm. Włóż poszatkowaną kapustę, przyprawy. Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze

AZgotuj!
Czerwona kapusta z fasolą 139

pół a następnie pokroić w plastry. Cebulę zeszklić na oleju lub smalcu,dodać kiełbasę i smażyć przez kilka minut. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę, kiełbasę z cebulą oraz resztę przypraw. Dodać przecier pomidorowy,wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu przez co najmniej godzinę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem

Mama Gotuje
Farbowanie jajek naturalnymi sposobami 243

skorupki. Kurkumę zalać wodą i dodać sól. Wywar gotować przez 15 minut. Do wywaru włożyć jajka, gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Można też gotowym wywarem zalać ugotowane wcześniej jaka. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru. Barwienie w czerwonej kapuście Barwiąc jajka w czerwonej kapuście otrzymamy jajka koloru niebieskiego. Aby jajka dobrze nabrały koloru trzeba(...)Kapustę poszatkować, zalać wodą i dodać sól.Wywar gotować przez 30 minut. Do wywaru włożyć jajka (wywar można odcedzić i zalać jajka wywarem, lub usunąć część kapusty a pomiędzy resztę włożyć jajka), gotować je na małym ogniu przez 15 minut. Jajka zostawić w wywarze do uzyskania satysfakcjonującego koloru (5 - 15 godzin). Aby uzyskać kolor zielony... najpierw barwiłam jajka w kurkumie

Mama Gotuje
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 175

pieprzem. Po podsmażeniu zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę aż sos się zredukuje. (Jeśli wg Was nie jest wystarczająco gęsty, możecie dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia).Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Chleb razowy(...)pieprzem. Na każdym liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy pieprzem. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa jarzynowa 439

zapraszam po przepis . Zaczynamy:  Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki mała główka kalafiora i  brokuł pół główki białej kapusty Przyprawy- pieprz, papryka, sól, natka pietruszki 2-3 udka kurczaka Wykonanie: W dużym garnku gotujemy w lekko osolonej wodzie udka kurczaka- około 35-40 min. Po ugotowaniu - udka przełożyć na talerz. Pokroić ziemniaki, pietruszkę i marchew w kosteczkę(...)łyżeczki pieprzu i papryki. Warzywa gotujemy około 10-15 min. W międzyczasie płuczemy i kroimy na mniejsze części brokuły i kalafior.  Dodajemy do garnka- gotujemy 5 minut. Szatkujemy kapustę i dodajemy na ostatnie 15 min gotowania. Doprawiamy do smaku. Dodajemy pokrojoną na drobno natkę pietruszki. Gotowe . Smacznego

Smaki Edyty
Gołąbki z pęczakiem i grochem 161

usunąć głąba. Włożyć kapustę do garnka z osoloną wodą, gotować do momentu, aż zaczną odchodzić liście od kapusty. Zdejmować liście z kapusty, które są miękkie, jeśli nie wszystkie liście są miękkie, to wkładamy z powrotem kapustę do wody i jeszcze przez chwilę gotujemy. Z ostudzonych liści usuwamy nerwy. FARSZ Gotujemy pęczak i groch oddzielnie. Cebulę obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Modra kapusta 177

obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie

Kuchenne zapiski Edyty
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 179

swój rodzaj. Oczywiście chodzi o nadzienie.W mojej kuchni  królowały przeważnie  pierogi ruski. Wszystkim smakowały, ale postanowiłam trochę poeksperymentować.Dzisiaj proponuję pierogi z mięsem i słodką kapustą. SKŁADNIKI Mięso gotowane ok 1,5 kilograma ( ja dałam łopatkę) Kapusta słodka pół małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz

W kuchennym oknie Ewy