kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:27/167)

Krokiety Świąteczne 367

farsz na około 24 szt krokietów :pół główki białej kapusty500 gr mięsa mielonego wołowego1,5 szkl suszonych grzybówsól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia2-3 jajkabułka tartaWykonanie:Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości.Grzyby obgotowujemy z brudu- do czystej wody.Na niewielkiej ilości oleju smażymy  mięso mielone, do momentu aż nie będzie różowe

Smaki Edyty
Łazanki z kiełbasą 339

płuczemy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody i kroimy drobno.  Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby ją zakryła. Dodajemy sól, ziele, liścia laurowego i gotujemy do miękkości kapusty - około godziny.  W osobnym garnku w osolonej lekko wodzie gotujemy makaron. Makaron odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy drobno, podsmażamy na patelni na łyżce oleju,  dodajemy pokrojoną

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Klopsowa z pekinką i pieczarkami 168

zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, bądź w półplasterki. Wkładamy do bulionu. Dokładamy posiekaną kapustę. Całość gotujemy ok. 10 min. Zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggie. Podajemy z posiekanym koperkiem

Pobite gary Barbary
Tego dania nie da się zepsuć 137

piórka)1 marchewka (starta na fasolkowej tarce) 1 pętko kiełbasy (pokrojonej w kostkę) koncentrat pomidorowy ziele angielskie, liść laurowy majeranek sól, pieprz Mięso pokroiłam w kostkę i gotowałam z kapustą, marchewką, zielem angielskim i liściem laurowym, do momentu aż kapusta zmięknie. W osobnym naczyniu podsmażyłam cebulę i kiełbasę. Dodałam do kapusty, którą doprawiłam koncentratem pomidorowym, przyprawami (sól, pieprz, majeranek). Całość

bastalena
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 386

smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz, cukier, słodka paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie:Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy  mięso, wystudzony ryż, jajka(...)ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy

Walijskie Pichcenie
Krokiety z kapustą i grzybami 143

Krokiety z kapustą i grzybami. Składniki: ok 800 g - 900 g kapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego

W Moim Magicznym Domu
Kulebiak na cieście francuskim 172

garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy na oleju.,dodajemy gotowane grzyby,dusimy na małym ogniu. Do kapusty dodajemy wywar z grzybów,gotujemy dodając liście laurowe,ziele angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar

R'n'G Kitchen
Pierogi z kapustą i grzybami 109

zasmażką z cebulki. Składniki 3 szkl. mąki pszennej 2 żółtka szczypta soli łyżka oleju 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Farsz 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów(...)sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta jest kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy

Kuchenne aromaty
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 165

pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną. 2. Boczek pokroi w kosteczkę, lekko go przyrumienić na patelni. 3. Kapustę poszatkować. 4. Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kapustę i pomidory z puszki, a na kocu boczek i siekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty

Kuchnia domowa Ani
Modra kapusta 178

sicie i dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż wypłukaną kapustę do większego garnka, zalej ok. 4 szklankami wody. Gotuj pod przykryciem około 30-35 minut, aż kapusta zmięknie.  Pod koniec gotowania przygotuj cebulę i boczek. Plastry boczku pokrój w kosteczkę i zarumień na suchej patelni. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, przesmaż na złoty kolor. Kiedy kapusta będzie

Moje Qulinaria
Surówka z białej kapusty 386

Kolejną surówkę Wam dzisiaj proponuję. Tak samo łatwa do zrobienia jak i surówka z koperkiem klik. W zasadzie zrobiona z produktów które są dostępne u nas

Ala piecze i gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 129

cebula sól, pieprz wg. smaku panierka: mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych) 1 jajko Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę  (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
kapusta duszona postna 206

zapomni mi się, wcześniej kapustę wygnieść i posolić, to po prostu sol ę  ja teraz. Wygnieciona kapusta wg mnie szybciej się gotuje i jest miękka.   6. Do ugotowanej kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy na smak solą i pieprzem. Chwilkę gotujemy, by wszystkie smaki nam się "przegryzły

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pęczak z warzywami i kiszoną kapustą 172

angielskie. Warzywa obieramy, myjemy i dowolnie kroimy, podsmażamy na maśle, a następnie wrzucamy do przyprawionej, wrzącej wody. Gotujemy aż nieco zmiękną. Dodajemy wtedy wypłukaną kaszę pęczak i kapustę kiszoną. Raz jeszcze gotujemy do miękkości, tym razem kaszy i kapusty. Pod koniec doprawiamy pieprzem i solą. Gdyby zaszła taka potrzeba, dodajemy wrzącej wody (w przypadku zbyt dużej gęstości). Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
"Oszukane" gołąbki 305

Pomysł na dzisiejsze danie podsunęła mi kiedyś mama, kiedy powiedziałam, że mam ochotę na gołąbki, ale niekoniecznie już na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja

bastalena