kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:33/167)

Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gotowanymi pieczarkami 305

majonez z jogurtem naturalnym, a ostatnio większość sałatek staram się robić z samym jogurtem naturalnym, nie ujmuje to ich smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy(...)cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą, pokrojonymi i kostkę ogórkami, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kwaśny kapuśniaczek 199

plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy(...)czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę do kapuśniaku, próbujemy, przyprawiamy majerankiem.Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Bigos z młodej kapusty z papryką i pomidorem 221

wodą, solę i zagotowuję. Odcedzam wodę. 2. Na dno garnka wrzucam łyżkę masła oraz pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażam kapustę. Następnie podlewam kapustę 1 szklanką wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, posiekany koper oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Gotuję na małym ogniu około(...)minut. 3. Kiełbasę kroję w plasterki, podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję do bigosu. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w kostkę, natomiast pomidory w półplasterki. Dodaję do kapusty. Mieszam i gotuję kolejne 10 minut. 4. Z łyżki masła i mąki przygotowuję zasmażkę. Dodaję do bigosu. Mieszam i chwilę gotuję. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łazanki 165

przyprawa warzywna-pieprz ziołowy i naturalny-liść laurowy i ziele angielskie-olej lub masło klarowaneDo tego ciasto na łazanki - identyczne w przygotowaniu, jak na makaron domowy.   Kapustę płuczemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiegoprzez ok. 60 minut.   Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.   Cebulę(...)Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty.      Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowymi naturalnym oraz przyprawą warzywną. W miarę potrzeby możemy dodać kilka łyżek wody z gotowanego mięsa.   Pokrojone ciasto wrzucamy do wody, w której gotowało się mięso i gotujemy do miękkości.   Odcedzamy

Maminek kulinarny
Komunistyczna smieciucha 136

kapusta włoska,i przyprawy(listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego) Gotuje to ok 15 minut . Dodaje makaron. Gotuje do chwili gdy makaron jest miękki i teraz dodaje kapustę pekińską, majeranek 5 minut gotowania i zaprawiam jogurtem . Na koniec jescze doprawiam pieprzem i solą jeśli potrzeba .  Dość szybka rozgrzewająca zupa . Smacznego

Eli Gotowanie
zupa z młodej kapusty 192

mały kawałek selera 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 3 ziemniaki 2 pomodory 1 cebula ok. 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz wykonanie: Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystkie te warzywa gotujemy pod przykryciem w ubranej

Domowy Smak Jedzenia
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 191

kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi 8-10 porcji. W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz do krokietów. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną kapustę studzimy i kroimy na drobne kawałki. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę. Gdy cebula nam się zeszkli dorzucamy kapustę i dusimy ok. 15 minut

Kuchenne Wariacje
Wiosenny rosołek z kiełkami 189

gotujemy rosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy.  Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości

prawdziwe jedzenie
Surówka z kapusty i marchewki 176

Dziś zapraszam na kolejną bardzo prostą surówkę z kapusty i marchewki z czosnkowym aromatem. Pyszny i zdrowy dodatek  do obiadku, szczególnie polecam do smażonej rybki.sk

Monia miesza i gotuje
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 239

minut, aby kapusta zmiękła.Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.Ugotowaną, miękką kapustę odcedzić. Odcedzoną(...)małym ogniu, aż resztki wody odparują.Dodać ocet i przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze cukrem.Następnie dodać koperek. Wymieszać. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu.Podawać ciepłą.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kapusta ma mieć wyraźny, słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem.Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować

Gospodyni Miejska
Letnia zupa warzywna 266

porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior 1/4 główki młodej kapusty 2 litry bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku koperek do ozdoby Sposób przygotowania: Bób umyć, wrzucić na mocno osolony wrzątek i gotować do miękkości (wystarczy kilka minut). Odlać i gdy lekko przestygnie(...)obrać z łupin. Fasolkę umyć, odkroić końcówki i pokroić na 3-4 cm kawałki. Kalafior pokroić na różyczki, kapustę niezbyt drobno posiekać. Bulion doprowadzić do wrzenia, dodać kapustę, fasolkę, kalafior i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać bób. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym koperkiem

W SMAK
Azjatycka zupa warzywna 296

wizyta w dziale „azjatyckim” jakiegoś w miarę sensownego marketu, ale nie ma wśród nich wyjątkowych i niespotykanych u nas pozycji. Nieco problemów może sprawić ewentualnie kapusta pak choi (bok choy), ale można ją zastąpić kapustą pekińską. Zdecydowanie warto natomiast nie rezygnować z mało w Polsce popularnego, ale dość łatwo dostępnego oleju arachidowego, choć w ostateczności możemy zamiast niego użyć oliwy(...)mieszając, przez 3-4 minuty do wyraźnego zarumienienia. Obsmażonego kurczaka dodajemy razem z batatem do zupy po 20 minutach gotowania. Zwiększamy na chwilę ogień, aby doprowadzić zupę ponownie do wrzenia, po czym już spokojniej gotujemy 7-8 minut. Dodajemy kapustę, cebulki oraz kiełki fasoli, doprowadzamy raz jeszcze do wrzenia i gotujemy ostatnie 2-3 minuty. W międzyczasie możemy ostrożnie dosolić

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak z łazankami 100

Propozycja na lekki, pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty.   Składniki 1 mała kapusta 1 duża marchew 1 mały seler 1 pietruszka 3 ziemniaki 200 g makaronu łazanki 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego koperek kminek mielony sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler(...)pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości. Całość doprawimy kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Kapuściany kotlet 163

szukała mojej mamy aż ją znalazła. Ale nie o to chodzi . Wazne jest to że że wspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę(...)zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 jajko  1 cebula sól,pieprz. oliwa do smażenia Wykonanie Kapustę i 3 jajka gotuję . Po ugotowaniu w misce jajka rozgniatam widelcem, kapustę odsączam z wody ( mocno wygniatam) i kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami  dodaję soli ok,1/2 łyżeczki

Eli Gotowanie
Zupa pomidorowa z kapustą i kluskami 192

łyżka mąki, sól ewentualnie łyżka wody Przygotowanie : Drobno pokrojoną kapustę i cebulkę przesmażamy krótko na maśle, przekładamy do garnka z około 700 ml wody, dorzucamy pokrojony czosnek, liście Gotujemy do miękkości kapusty ( u mnie trwało to około 20 min.), dodajemy pomidory Doprawiamy do smaku szczyptą oregano, tymianku oraz solą, pieprzem i cukrem Przygotowujemy lane kluski łącząc jajko z mąką, solą

Proste Potrawy