buraczanego ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki Cukier Sól Pieprz Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, włożyć do garnka i zalać sokiem buraczanym. Następnie posolić do smaku i gotować pół godziny. Kapustę wymieszać, dodać masło, śmietanę, mąkę i cukier do smaku. Smażyć na wolnym ogniu pół godziny, ciągle mieszając
Tradycyjna KuchniaWydaje się, że pracy przy nich dużo, ale tak naprawdę w dwie osoby nie jest tak źle. Najgorzej przy pilnowaniu kapusty i wyciąganiu tych dobrych już liści. Zwijanie, to przysłowiowa bułka z masłem. Nie wspominając już o gotowaniu, bo to robi się samo. Gołąbki polecam, bo są bardzo smaczne, a podane z ulubionym sosem (u mnie pieczarkowy) smakują jeszcze(...)siebie gołąbki. Każdą warstwę polewamy odrobiną przyprawy w płynie (maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym). Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno
Kuchnia w czekoladziewersje rosyjskie, że aż boli mnie od tego głowa. Tyle, co szanowne kacapy mają jego wersji, to chyba nie ma nigdzie. A najprawdziwszy z prawdziwych kapuśniaków gotuje się... kilka godzin. Niegdyś zapiekano kapustę w piecu, teraz, gdy mamy w kuchni wiele uproszczeń, nie ma takiej potrzeby, ale ile taka potrawa na tym straci... Nazwę specjalnie podałam po francusku(...)zagotowaniu zbieramy szumowinę, wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach ( u mnie po około 10 sztuk) i liście laurowe oraz solimy wywar według uznania. Następnie Gotujemy do miękkości mięsa na niewielkim ogniu. W tym czasie przygotowujemy kapustę. Umyślnie zwróciłam uwagę na jej rodzaj, ponieważ dla mnie całkiem mocno produkty kwaszone i kiszone różnią się od siebie, a w wypadku tego dania
Kuchenna Kontrrewolucyagłąb w kapuscieale wyciąć go tak aby wszystkie liście były odcięte a sama kapusta trzymała się sama w sobie.Garnek z wrzątkiem, wkładamy kapustę i jak każdy z kolejnych liści zmięknie to go wyciągamy na talerz.Ryż gotujemy z łyżeczką vegety tak aż będzie gotowy, wyciągamy i studzimy. Bierzemy większą misę i kolejno : mięso mielone, jajko cały ryż. wszystko dokładnie(...)uprzednio nożem do grubości liścia.Zagotowywanie: w garnku lub głębokiej patelni gotujemy wodę w ilości odpowiadającej grubości gołąbków razem z kostką rosołową. Dno naczynia wykładamy liśćmi kapusty której nie zużyliśmy.Gołąbki gotujemy 10-15 minut, w zależności od wielkości.Przygotowanie sosu pomidorowego :Cebulę drobno kroimy, papryczki czyścimy z pestek i kroimy max 1x1cm - to na odrobinie oleju smażymy
Mechanik w kuchniprzyprawy Rabelais (mielone ziele angielskie, gałka muszkatołowa i curry) Dodatkowo masło do wysmarowania formy. Składniki na 4 porcje. W dużym garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy liście kapusty włoskiej wycinając głąby. Liście gotujemy ok. 8 minut, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy(...)wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy liść laurowy. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Na dnie naczynie układamy największy liść kapusty, a na nim kolejne, aż spód formy i boki będą zakryte. Na liście kapusty układamy nadzienie tak na 1 cm wysokości i przykrywamy liśćmi kapusty. Czynność powtarzamy aż skończy się
Kuchenne Wariacjeoregano, pieprz ziołowy liść laurowy, ziele angielskie Kapustę poszatkowałam, zalałam wodą i zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Marchew starłam na fasolkowych oczkach i dorzuciłam do kapusty. Dalej całość gotowałam. Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy (z suszonych pomidorów), dodałam pieczarki i suszone pomidory. Całość przełożyłam do kapusty. Ostatecznie wszystko doprawiłam kminkiem, oregano i pieprzem
bastalenanaciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, podsmażyć, dodać mięso mielone. Posolić, popieprzyć i dodać obie(...)wody. Dusić na malutkim ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Całość chwilę podsmażyć i całą zawartość patelni przelać do garnka z kapustą i warzywami. Gotować wszystko ok 15-20 minut na małym ogniu, doprawić do smaku i posypać posiekanym koperkiem
Walijskie PichcenieSyta i rozgrzewająca zupa na żeberkach z dodatkiem wędzonego boczku i ziemniaków. 500 gramów mięsnych żeberek ok.200/250 gramów boczku wędzonego 500 gramów kapusty kiszonej 1 średnia cebula 500 gramów ziemniaków 200 gramów włoszczyzny(użyłam mrożonej ) 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe pół łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku opcjonalnie wegeta Mięso podzielić na mniejsze(...)części. Zalać zimną wodą dodać włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawy, oprócz majeranku.Gotujemy ok. 45 minut aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać kapustę kiszoną jeżeli kapusta bardzo kwaśna można przepłukać na sicie zimną wodą. Gotujemy do momentu aż kapusta zmięknie. W między czasie kroimy boczek wędzony i cebulę w kostkę Przesmażamy na patelni i dodajemy do zupy wraz
Andzia Pichcirodzynki ( bez wody ) przykryć i pogotować na słabym ogniu około 30 min. - często mieszać , wlać około 3 - 5 łyżek wody Doprawić szczyptą gałki , cukrem , dodać smalec - wymieszać Gotować do momentu , aż kapusta będzie miękka , ale nie rozgotowana . Można na koniec gotowania zrobić jeszcze zasmażkę ze smalcu i mąki , ale ja wolę
Proste Potrawytłuszczu (1/2 masła+1/2 margaryny), 1 jajko całe, 2 żółtka, 2 łyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE(...)roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą , kapustę zalewamy wodą i gotujemy 1/2 godz. następnie łączymy, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu kolejne pół godz. farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt
Kuchnia Beatyktóre zamoczyłem w zimnej wodzie o ustawiłem na gazie celem zagotowania. Po zagotowaniu grzybów gotowałem wywar przez około 20 minut na wolnym ogniu, po czym wyłowiłem grzyby i odłożyłem je do miseczki, wywar zdjąłem z ognia i pozostawiłem w garnku. Następnie przeszedłem do przygotowania kapusty, co jest dość czasochłonne, choć niezbyt skomplikowane. 1,2 kg kiszonej kapusty kilkukrotnie przepłukałem(...)się wyraźnie szklista dodałem kapustę i grzyby. Całość smażyłem przez około 5 minut, uważając, aby kapusta się nie przypaliła. Po tym czasie do potrawy dodałem wywar gotowania grzybów, a całość dodatkowo zalałem wodą. Kapustę przyprawiłem kilkoma ziarenkami ziela angielskiego, szczyptą lubczyku, szczyptą soli, sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i około 2 łyżeczkami ziaren kminku. Gotowałem nadal na małym ogniu
Wyprawy kulinarnewraz z zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania. Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli(...)listki laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Opcjonalnie, także sosem sojowym i Worcestershire. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy mięso, a dodajemy ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę i suszone grzybki. Gotujemy do miękkości warzyw, przez około 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucamy ugotowaną fasolę biały Jaś lub fasolę z puszki wraz z zalewą. Dodajemy starte
cool and mintyZawsze stroniłam od gotowania zup, bo w tym mistrzynią (według mojej subiektywnej oceny) jest moja Mama, jednak zupy krem, to co innego. Przygotowanie ich jest banalne, daje możliwości eksperymentowania ze składnikami, ośmiela :) Zapewne klasyczne zupy dla wielu z Was to też przysłowiowa "bułka z masłem", jeśli tak, kremy mogą okazać się przyjemną odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam(...)smażymy, najlepiej pod przykryciem. Po 15 - 20 minutach dodajemy seler. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami
Taste Of My Daypieprz ziołowy, ewentualnie przyprawa do bigosu i dań z kapusty - dla wzmocnienia smaku, - tłuszcz do smażenia cebuli (masło/olej). My smażymy na maśle. WYKONANIE FARSZU:1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko posolonej wodzie (my gotujemy w szybkowarze i po 10 minutach jest mięciutka). 2. Cebulę drobno pokrojoną smażymy na maśle (lub oleju). 3. Kapustę odciskamy
Wypisz Wymalujparówek z szynki (93% mięsa)1 cebulasól, pieprz, przyprawa maggi, vegeta, liść laurowySposób przyrządzenia:Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, sól i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Na tej samej patelni smażymy potem pokrojone w talarki parówki. Kiedy(...)miękka doprawiamy ją odrobiną vegety najlepiej naturalnej, pieprzem oraz sporą ilością przyprawy maggi, wtedy kapusta nabierze nie tylko fajnego smaku, ale także ciemniejszego koloru. Do kapusty dodajemy parówki z cebulą.Na samym końcu gotujemy, w osolonej wodzie, al'dente (lub jeśli ktoś woli do miękkości) makaron łazanki. Wszystko razem mieszamy w garnku i podajemy najlepiej na ciepło.Wskazówki:Do łazanek
upichcic