mąką, około łyżeczki cukier, kwasek cytrynowy, koperek. Wykonanie: Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy (nie za drobno). Kapustę przekładamy do garnka i posypujemy solą i pieprzem (do smaku). Kapustę podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 5-7 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle, podsypujemy odrobiną mąki i całość przekładamy do kapusty. Kapustę doprawiamy do smaku cukrem i kwaskiem
paapilotkaachce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule 4 łyżki oleju 1,5 szklanki rosołu 1 łyżka mąki pszennej przyprawa do gołąbków jarzynka lub sól do smaku pieprz grubo mielony(...)oprószyć przyprawą do gołąbków dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie
Wanilia i Kardamonlaurowyziele angielskiełyżka koncentratu pomidorowegokoncentrat barszczu czerwonegoWykonanie:Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu
Walijskie PichcenieKapustę obieramy z zewnętrznych liści. Główkę kroimy na ćwiartki, żeby wygodniej było szatkować. Szatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy woda, tak aby przykryła prawie całą kapustę. Lekko solimy i gotujemy do miękkości, uważając aby jej nie rozgotować. Odcedzamy. Doprawiamy do smaku. Ja oprócz soli dodaje odrobinkę cukru i kilka kropel octu. Kapusta ma wtedy lekko słodko-kwaśny smak
Walijskie Pichceniekapusty. No cóż, postanowiłam je więc zrobić. Przygotowanie ich nie wymaga zbyt wielu umiejętności. Wystarczą dobre składniki i chęci. Składniki: kapusta młoda Nadzienie: 1 kg mielonej łopatki (ewentualnie innego mięsa, może być gotowe mielone) 150 gram ryżu (gotowanego wg przepisu) 2 cebule (zmielne razem z mięsem lub drobno posiekane) natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: wywar warzywny przecier pomidorowy(...)wkładamy gołąbki (dość ściśle, aby nie zdeformowały się) i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut ok. 30minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy wedle uznania. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut (przy starej kapuście potrwa to trochę dłużej). W tym czasie sos trochę zredukuje się. Ja nie używam żadnych zagęszczaczy typu mąka, ale jak kto woli. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comgrzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy ją później do kapusty(...)międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną
Kulinarne przygody Gatitypęczka koperku kilka dużych ziemniaków sól i pieprz przyprawa do zup śmietanka 30% do zup Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz mieszankę marchewka z groszkiem. Mieszamy, całość gotujemy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą al dente
Moja smaczna kuchniaziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sól peklową, wtedy golonka nabierze delikatnego różowego koloru. Gotujemy na wolnym ogniu 2-3 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Gotowaną golonkę podajemy z zasmażaną kapustą z boczkiem, oraz musztardą lub chrzanem. Smacznego. The post Golonka gotowana ( z wody) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękości schabowe 3/4 kg, włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup - do smaku kości schabowe zagotować w niedużej ilości wody i ją wylać, kości opłukać do garnka z kościami wlać 4 litry wody i gotować(...)miękkości, kości wyjąć na talerz, obrać mięsko i można dodać do zupy lub zostawić np. do farszu do wywaru dać pokrojoną dość grubo włoszczyznę, kucharka i gotować z 10 minut teraz dać pokrojoną kapustę młodą, wsypać makaron gwiazdki, dodać paprykę ostrą, gotować z 15 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając na koniec wsypać posiekaną pietruszkę i przyprawę
W Mojej Kuchni Lubięwarzywa na stałe do codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku(...)będzie miała jasno brązowy kolor. Gotową zasmażkę dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy jeszcze pół godziny. Gotowe. Bigos z młodej kapusty można jeść z chlebem lub ziemniakami jako główne danie ale może on też być świetnym dodatkiem np do potraw z grilla. Smacznego. The post Bigos
Kulinarna Patilogiacoś. Polecam :) Składniki: 2kg białej kapusty 2kg buraków Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 1 ½ łyżki soli Około 10 ziarenek ziela angielskiego Białą kapustę szatkujemy, po czym gotujemy w niewielkiej ilości wody, około 10 minut od zawrzenia. Następnie średniej wielkości buraczki myjemy i gotujemy około 20 minut od zawrzenia, po czym pozostawiamy do ostygnięcia. Letnie buraczki
Smakowy Rajwarzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie. Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać uwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą. Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego ½ małej kapusty włoskiej łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego(...)dekoracji Wykonanie: -Warzywa obrać, umyć . -Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, koper w plastry. -Do garnka wrzucić marchew, ziemniaki, seler i kapustę. -Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut. -W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę . -Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper, zalać niewielką
Zakamarki mojej kuchnimałe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego - sól - pieprz czarny - kminek - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - łyżka oleju Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut(...)czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na łyżce oleju, po czym dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dokładnie mieszamy z przecierem
W poszukiwaniu inspiracjiRosół to idealny, naturalny antybiotyk na wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jego zapach podczas gotowania rozchodzi się po całym domu, a najlepszy jak dla mnie to taki z makaronem w kształcie nitek lub z ugotowanymi ziemniakami. Rosół z kurczaka Składniki: 1 korpus kurczaka 3 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 kapusty włoskiej 1/4 selera kawałek pora(...)sól do smaku Przygotowanie: Korpus z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Solimy i gotujemy na średnim ogniu. Podczas gotowania, wytworzą się na powierzchni szumowiny, które zbieramy najlepiej łyżką cedzakową. Zmniejszamy ogień. Do garnka wrzucamy wcześniej obrane marchewki i pietruszki oraz kapustę włoską, pora i kawałek selera. Gotujemy przez minimum 2 godziny. Rosół z kurczaka podajemy z pokrojoną
Moja smaczna kuchniaprawie same. Nie wiem czy wszystko robię książkowo, ale jestem pewna, że efekt jest ekstra. Polecam szczególnie tym, którzy myślą, że smaczne gotowanie musi być trudne- przekonajcie się jak bardzo się mylicie! Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej żeberko wołowe(...)kiełbasy 3 liście laurowe pieprz garść suszonych grzybów 100g koncentratu pomidorowego woda łyżka smalcu Sposób przygotowania: Mięso obsmaż na smalcu na złoty kolor. Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy. Całość zalej wodą. Gotuj minimum 3-4 godziny a najlepiej cały dzień pod przykryciem (na wolnym ogniu pilnując, żeby woda się nie wygotowała). Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Na noc kapustę
Wielki apetyt