się go zapomnieć. Może jeszcze raz w tym sezonie go zrobimy. A kolejny za rok. Warto czekać. Potrzebujemy: 0,5 l wody 400 g wędzonego boczku 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 0,5 łyżeczki pieprzu sól do smaku 70 g koncentratu pomidorowego (taka mała(...)czas 1 godzina. Gdy boczek się usmaży wrzucamy do wody i na pozostałej na patelni oliwie szklimy posiekaną w kostkę cebulkę. Dodajemy ją do mięsa i gotujemy dalej. W tym czasie szatkujemy kapustę i dokładamy ją do wcześniejszych składników. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat i posiekany koperek według uznania
Marder&Marder Manufactureporcja rosołowa 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 pietruszka 3-4 ziemniaki 1 mała puszka koncentratu 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 3 ziarenka ziele angielskie sól i pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE: Do garnka wkładamy porcję rosołową, zalewamy wodą około 3 l i gotujemy wywar, solimy(...)pietruszkę ścieramy na tarce, ziemniaki kroimy w kostkę. Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Do wywaru dodajemy marchew z pietruszką oraz kapustę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy 40 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w lekko solonej wodzie na półmiękko, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni do zarumienienia. Do zupy dodajemy ziemniaki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszkl* boczek wędzony chudy – 200 g* cebula* natka pietruszki – 1 pęczek* jajko – 1 szt* bulion drobiowy* olej – 30 ml* sól* pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą i gotuj pod przykryciem 20 minut.Wyjmujemy, osączamy i studzimy.Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści.Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy
Ostra na Słodkopyszną zapiekankę z kapusty włoskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską Składniki 8-10 liści kapusty włoskiej 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 20 dag ryżu 1 czerwona papryka 10 plastrów boczku 2-3 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz 3 łyżki oleju Instrukcje Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę sparzyć chwilę w osolonym wrzątku(...)wykładamy 3-4 kawałki boczku, następnie 2-3 liście kapusty i warstwę mięsa. Ponownie kapustę i mięso i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkładamy pozostałe liście i boczek. Zapiekamy w 180 C, około 45 minut. Artykuł Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamgryczaną białą, zawinięte w liście kapusty pekińskiej ! Najlepiej smakują polane domowej roboty sosem pomidorowym lub grzybowym. SKŁADNIKI: 2 woreczki kaszy gryczanej białej 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego 6 pieczarek 1 pomidor malinowy Oliwa lub olej Suszony lubczyk, sól, pieprz liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej) PRZYGOTOWANIE: 1.Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok.15-18
Marcepanowa kuchniapieczarek, 2 łyżeczki kolendry (ja użyłam w ziarenkach i roztarłam je w moździerzu), 2 łyżeczki miodu, masło do wysmarowania formy, oliwa z oliwek, pieprz, sól, Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 h. W międzyczasie pieczarki kroimy na plasterki i wrzucamy na suchą patelnie, tak żeby cała woda z nich odparowała. Do pieczarek dodajemy oliwę oraz cebulę pokrojoną
Delicious Titbitspieprz Udko zalewamy zimną wodą i gotujemy. Zbieramy szumowiny i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy marchew pokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy natka pietruszki
Atlas Smakówpozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie, przez około 15 minut. Dodaj więcej wody jeżeli patelnia stanie się zbyt sucha. Wmieszaj mąkę, smaż przez 1 minutę i wlej mleko. Gotuj przez około
karmelowyjakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego(...)zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę bulionową i przyprawy. Gotujemy do momentu kiedy ziemniaki będą już miękkie. Teraz czas na dodanie buraków i kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki. Możecie je pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodajemy też opłukaną fasolę. Zagotowujemy i dodajemy
vegetanieKarkówka duszona w młodej kapuście Karkówka duszona w młodej kapuście to bardzo smaczne danie obiadowe dla miłośników dań mięsa wieprzowego i oczywiście kapusty Soczysta, dobrze wysmażona karkówka, miękka, ale nie rozgotowana kapusta, a całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Karkówka duszona w młodej kapuście smakuje wybornie i godna jest polecenia jako danie obiadowe na każdą okazję Zachęcam do przygotowania Przepis(...)wykroić zgrubienia z liści, posiekać na większe kawałki i dodać do mięsa z marchewką. Całość gotować do miękkości na małej mocy palnika. Kiedy całość jest już miękka dodać koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek i posiekany koperek. Gotować kilka minut, doprawić solą. Karkówka duszona w młodej kapuście jest gotowa do podania. Artykuł Karkówka duszona w młodej kapuście pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEcebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy kapusta pekińska na sos 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki oregano sól pieprz 2-3 ząbki czosnku 200 ml wody 1 łyżka oliwy Z kapusty zdjąć liście ostrożnie by były całe, w garnku zagotować trochę wody i partiami sparzyć liście, nie gotować. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem. Brytfankę nasmarować
Gotowanie jest łatweboczku pół kostki rosołowej pół łyżeczki kminku zmielonego łyżka siekanego świeżego koperku pieprz w ziarnach łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie :Kapustę przecinam na 4 części i siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek.Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam aż cebulka(...)będzie szklista.Gdy kapusta zmięknie a wywar nieco odparuje dodaję 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam. Dodaję boczek z cebulką i jeszcze chwilkę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem - w zasadzie to tylko pieprzem.Rada :Jeśli nie mam młodej kapusty to używam starszej, trzeba tylko trochę dłużej dusić a do doprawienia użyć dodatkowo cukru
Mechanik w kuchniSkładniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego 200 g ryżu 1 jajko sól, pieprz, majeranek, słodka papryka koncentrat pomidorowy śmietana 18 % Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu odejmując 2 minutki żeby ugotował się al dente. Mięso mielone oraz przestudzony ryż doprawiamy, mieszamy dokładnie ze sobą, dodajemy jajko(...)jeszcze raz dokładnie mieszamy. Z kapusty odrywamy te zielone duże liście (nie wyrzucamy), wycinamy głąb, a następnie parzymy ją przez 5 minut w gotującej się wodzie - wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy delikatnie od siebie liście kapusty. Farsz formujemy w dłoniach i układamy na liściach, dokładnie zawijamy. Na dnie garnka układamy pozostawione liście kapusty, na nich układamy gołąbki, zalewamy wodą
Moje-pitraszenieświeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów masła 2 jajka kminek do posypania - opcjonalnie jajko do posmarowania z wierzchu Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 45 minut Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia, następnie drobno posiekać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Pieczarki obrać, przełożyć do malaksera i posiekać miksując tylko(...)cebulę... ... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz i dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek (zredukują się) Następnie dodać kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia Teraz ciasto :) Wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do przestygnięcia Dodać drożdże i wymieszać sprężynką Następnie wbić jajka i te roztrz epać sprężynką. Płyn
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com