wodą i moczyć kilka godzin kapustę kiszona jak jest za mocno kwaśna wypłukać w wodzie kości schabowe zagotować i zebrać cedzakiem szumy włożyć drobniej pokrojoną kapustę, liście i ziele, wlać z wodą grzyby i gotować aż mięso będzie odchodzić od kości kości wyjąć i obrać mięso, włożyć do kapusty łopatkę pokroić w kostkę i na 2 łyżkach smalcu zrumienić
W Mojej Kuchni Lubiękostkę, szklimy na złoto tak aby powstały skwarki jak na smalec, Kapustę myjemy i w miarę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy 5-7 minut. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy, dodajemy 2 łyżki stołowe cukru, 1 łyżkę soku z cytryny, szczyptę soli i 2 szczypty grubo mielonego pieprzu cytrynowego (może być czarny grubo mielony) i odparowujemy resztę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWykorzystuję gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć odpowiednio urozmaiconą wkładkę
Buniabaje w kuchniZastanawia mnie czy ją robimy w taki sam czy inny sposób. Surówka z czerwonej kapusty Nie wyobrażam sobie mięsnego dania głównego bez sałatki bądź surówki. Przepisów na surówki jest bardzo dużo. Myślę, że każdy znajdzie taki, który lubi najbardziej. Ostatnio robiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego mięsa. Najbardziej smakuje(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości) 1 mała biała cebula 1 średnie jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soli Kapustę kroimy w drobne plastry. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez 5 minut. Studzimy. Cebulę kroimy w małą kostkę
mecookspokrojoną paprykę, koncentrat oraz pieprz, sól do smaku i ewentualnie pokrojone w paski suszone pomidory, chwilę gotować by połączyły się smaki i zmiękła papryka. Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i kapusty, u mnie po dodaniu kapusty wystarczyło 40 minut. Kolejność dodawania tak jak powyżej. Danie jest raczej umiarkowanie pikantne, wyczuwalna jest delikatność smaku świeżej kapusty i smak łopatki
Kuchcik gotujepapryki 4 ziela angielskie Sól Pieprz Młodą kapustę dokładnie myjemy i szatkujemy w drobne piórka. Przekładamy do garnka i podlewamy ok. 750 ml wody. Gotujemy do zmniejszenia objętości. Pieczarki kroimy w plasterki, dokładamy do kapusty. Kiełbasę oraz boczek kroimy w kosteczkę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do kapusty. Doprawiamy zielem angielskim, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos gotujemy
VioletoweKucharzenieposmakuje Wam moja wersja Spróbujcie. A co (poza kapustą kiszoną- najlepiej domowego wyrobu) jest ważnego, aby bigos nas smakował? Oczywiście dobrej jakości przyprawy . Ja używam przypraw od Skworcu i bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około 1, 20 kg kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula(...)cebulką do miękkości, doprawiając lekko solą i pieprzem. Do dużego gara wkładamy kiszoną kapustę i dodajemy do niej białą kapustę (wcześniej poszatkowaną) oraz kawałek wędzonego boczku. Dolewamy wody do wysokości kapusty. Pamiętamy, aby gar był na tyle duży, by pomieścić resztę składników (mięso). Kapustę obgotowujemy. Gdy kapusta będzie już lekko obgotowana dodajemy do niej przygotowane wcześniej mięso gulaszowe, dwa słoiki
Słodkie okruszkiduża cebula.Sposób wykonania:Kiszoną kapustę opłukać (nie robić tego, jeśli ktoś lubi kwaśne potrawy), pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem (tak, aby przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzane(...)naturalnym.Do wody, w której będą gotowane pierogi, można dodać odrobinę oleju. Ma to zapobiec sklejaniu się pierogów.Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i przemieszać zaraz po wrzuceniu.Masło użyte do podsmażania cebuli i pieczarek można zastąpić margaryną lub olejem, ale wpłynie to na smak pierogów.Farsz można przyprawić ostrą papryką w proszku.Najlepiej używać kapusty kiszonej, a nie kwaszonej.Źródło
Gospodyni Miejskakiszonej kapusty 2 duże cebule 50 dag boczku wędzonego 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia 4 duże ziemniaki 2 litry bulionu warzywnego Wykonanie pysznego kapuśniaku: 1. Kapustę płuczemy, odciskamy z wody i kroimy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Cebule obieramy, kroimy(...)będzie szklista i miękka, przekładamy do miękkiej kapusty. 3. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju do ładnego zrumienienia i również przekładamy do kapusty. 4. Ziemniaki, obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do kapusty. 5. Do kapusty dajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu czarnego, całość gotujemy do miękkości ziemniaków przyprawiając do smaku solą i pieprzem
Izabelawkuchnicebulę w kostkę, a czosnek siekamy. 2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy. 3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut. 4. W drugim garnku(...)również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka. 5. Po tym czasie zawartość garnka z kapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły. Zupę
Bananowe PoleNastępnie dodać poszatkowaną kapustę. Garnek przykryć pokrywką i dusić kilka minut na małym ogniu. Gdy kapusta zmniejszy objętość to doprawić ją solą i pieprzem. Jeszcze chwilę gotować, co jakiś czas mieszając (sok z kapusty musi lekko wyparować). Gdy kapusta będzie miękka to dodać sok z cytryny i posiekany koperek. Wszystko wymieszać i od razu podawać. Rady: - młodą kapustę możecie
Ugotowaćgodzinę. Kapustę kiszoną szatkujemy i wrzucamy do garnka. Jeżeli kapusta jest za kwaśna można przepłukać ją wodą. Do garnka wlewamy szklankę wody i gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Grzyby wyławiamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i bardzo drobno kroimy. Następnie grzyby dodajemy do kapusty i dolewamy 100 ml wody, w której się
My Chcemy Jeśćmaśle (z w/w ilości zostawiamy trochę do posmarowania naczynia), solimy i pieprzymy, dodajemy posiekaną kapustę włoską i dusimy ją około 8 minut pod przykryciem. Ziemniaki gotujemy do miękkości, łączymy z cebulą i kapustą włoską na gładkie puree. Mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i paprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety
BaRepaspyszną zupę przypomina mi się moja babcia Agnieszka nazywana przez wszystkich potocznie Gusią :)Pamiętam jak będąc dzieckiem chodziłam do babci a ona często gotowała taką "dziwną" zupę na soku od kiszonej kapusty z dużą ilością majeranku, kiełbaską ...i nazywała ja:kwas...Zupa kwas to potrawa tradycyjna znana już od kilkuset lat. Przygotowywana na bazie soku z kapusty kwaszonej, stąd(...)garnka jest już miękka wyjmujemy wszystko na talerzyk a do wywaru wlewamy sok z kiszonej kapusty. Ja zazwyczaj gotując kapustę jako dodatek do obiadu, albo gotując bigos odlewam sobie sok, a następnego dnia przyrządzam z niego zupę. Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej
Walijskie Pichceniemieści pozostałą część wrzucamy, gdy poprzednia zmięknie i zmniejszy objętość) i po 5 minutach kawałki ziemniaków. Całość zalewamy około 500 ml wody, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty i ziemniaków (co jakiś czas należy przemieszać, aby się nie przypalało). Podajemy na gorąco jako samodzielne danie
Kolorowy Przepisownikcebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność można powtórzyć), po jakimś czasie(...)wrzenia i gotować na delikatnym ogniu.Kiedy ziemniaki będą delikatnie twardawe (jeszcze nie dogotowane) wyjąć żeberka i mięso, a do garnka dodać kapustę, łyżeczkę słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na delikatnym ogniu ok. 15 min.W między czasie obrać mięso z żeberek, mięso w kawałku jeżeli było dodawane pokroić na mniejsze kawałki
Mix smakuczosnku * pęczek koperku * 3 łyżki miodu * sok z połowy cytryby * płaska łyżka soli * 2 łyżki mąki * sól, pieprz Sposób przygotowania: Kapustę myjemy i siekamy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy płaską łyżkę soli, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 15 min. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy się zrumieni, dodajemy 2 łyżki mąki. Dolewamy trochę wody
Pobite gary Barbary