cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy listek laurowy oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotujemy do miękkości. Ostudzoną odciskamy z nadmiaru wody, drobno koimy. Makaron gotujemy w osolonej
Bajeczna Kuchniagotujemy do miękkości razem z obranymi marchewkami. Mięso i marchewki wyjmujemy. Marchew kroimy w kostkę ,mięso na kawałki ,zawijamy w folię aluminiową ,żeby nie wystygło). Poszatkowaną kapustę dodajemy do wywaru mięsnego ,gotujemy do miękkości ,zdejmujemy z ognia i miksujemy. Dodajemy marchew ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Do zupy wrzucamy ryż i gotujemy do jego miękkości. Zupę rozlewamy do talerzy
R'n'G Kitchenpietruszkiopcjonalnie odrobina kiszonej kapustyi szklanka soku z kiszonej kapusty. Przygotowanie: Obrywam zewnętrzne liście kapusty i całą główkę wkładam do sporego garnka z wrzącą wodą. Gotuję około 15 minut obracając kilkakrotnie główkę. Wyciągam kapustę, nacinam przy głąbie i zdejmuję kilka liści (aż dojdę do do liści, które są jeszcze twarde). Ponownie wkładam główkę do wrzątku i gotuję powtarzając wszystkie czynności(...)Kaszę dokładnie płuczę kilkakrotnie odrzucając wypłukane zanieczyszczenia. Wypłukaną kasze przekładam do garnka i zalewam 2 i 1/2 szklankami zimnej wody, doprowadzam do wrzenia, dodaję łyżeczkę soli i łyżkę oliwy. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie zdejmuję z kuchenki i odstawiam na kolejne 15-20 minut.W tym czasie siekam cebulę i szklę na pozostałej oliwie na głębokiej patelni. Pieczarki oczyszczam
Magiczna kuchnia Dariiczerwona) ewentualnie: chili sól gruba sól himalajska lub morska pieprz Kapusta chińska Pak Choi Kapusty dobrze wypłukać, szczególnie przy połączeniach liści, bo tam lubi gromadzić się dużo ziemi. Do rondla wlać wodę, w której potem ugotujemy jajko. Na rondlu ułożyć naczynie do gotowania na parze i włożyć do niego Pak Choi. Gdy woda zacznie wrzeć, posolić ją i Pak Choi(...)palnika, więc każdy musi ten czas określić samodzielnie). Pomidory umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Pokroić na kawałki według uznania. Wyjąć jajko i zalać je zimną wodą. Kapusty obrócić na drugą stronę. Gotować je aż w zgrubiałe ogonki liściowe da się wbić widelec. Rozdrobnić chili, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Ugotowane Pak Choi wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem i mielonym
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty :) Ugotowałam zupkę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy zazwyczaj tylko z chudą kiełbaską podwawelską lub śląską i obowiązkowo z dużą ilością koperku.Przepis(...)gotuję w następujący sposób:Składniki:1 młoda kapusta2 laski chudej kiełbasy200g pieczarek2 cebulesólpieprzliść laurowyziele angielskiekoncentrat pomidorowyolej do podsmażenia kiełbasykoperekWykonanie:Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 20 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę
Walijskie Pichceniekapustą Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą Składniki na kapustę zasmażaną: 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 cebula natka pietruszki sól do smaku liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz ½ łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyża masła 2 łyżki mąki Wykonanie: Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy(...)ugotujemy bułczane knedle. Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Najprawdopodobniej wszystkie naraz nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu
Pomysłowa kuchniamiękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam w 180 st. C przez 45 minut
Anioły w kuchnidzielimy na 4 części i szatkujemy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę masła oraz poszatkowana kapustę. Przesmażamy i podlewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Wodę solimy, dodajmy cukier oraz ocet. Gotujemy do miękkości. Koperek drobno siekamy. Dodajemy do kapusty i mieszamy
Pyry na Gazmiękkości z dodatkiem 1 kostki rosołowej. Przecedziłam przez sito. Cebulę posiekałam i poddusiłam na oliwie, z czosnkiem dodałam do masy mięsnej. Przyprawiłam. Z całej główki kapusty wycięłam głąb i włożyłam główkę do gotującej się wody. Zawijałam mase mięsną w liście kapusty. Włożyłam do naczynia żaroodpornego .Podlałam na dno trochę wody, przykryłam i zapiekałam w 180 st. C przez 45 minut
Anioły w kuchnigotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować(...)Kapuśniak Składniki: – 1/2 kg kapusty kiszonej – 2 marchewki – 1 cebula, 2 liście laurowe, 4 sztuki ziela angielskiego Wykonanie: – Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki i poddusić przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody. – Dodać pokrojoną kapustę kiszoną i przyprawy, gotować jeszcze przez 30 minut. Gulasz
To co kochamzupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki 700 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 1 łyżka klarowanego masła(...)pieprz gałka muszkatołowa kminek mielony Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na 6-8 godzin. Po tym czasie zagotować z liściem laurowym i obranym, umytym korzeniem pietruszki. Gotować, aż zmiękną (ok.15-20 minut). Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Grzyby osączyć (wywar zachować) i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (lub masła), zeszklić cebulę, dodać kapustę
Pełny talerzświetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Kapustę kiszoną umieszczamy w garnku zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy a następnie drobno siekamy. Obraną cebulę kroimy
Smakowite DaniaUwielbiam kapustę pekińska za jej delikatność , wszechstronność i krótki czas obróbki termicznej . W surówkach natomiast jest tak wspaniała ,że wystarczy lekko posolić i skropić octem winnym
Eli GotowanieŁazanki z kapustą to mało skomplikowane ale smaczne danie. Do zrobienia ich można wykorzystać kapustę, która została nam z poprzedniego obiadu, lub po prostu dlatego, że
Mama Gotuje