kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:37/167)

Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana. Bubble and Squeak 113

tego, że danie bulgotało skwierczało. Zastąpiliśmy białą kapustę, kapustą włoską ( zagospodarowanie zawartości lodówki ). Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekałem, usmażyłem na złoto na odrobinie masła. Wymieszałem ją z poszatkowaną ugotowaną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami. Doprawiłem sola i pieprzem. Na patelni rozgrzałem trochę masła

R'n'G Kitchen
Bigos z młodej kapusty 462

Wędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości.    Po ugotowaniu, mięso wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i  kroję na małe kawałeczki. W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki(...)koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję.  Dodaję mięso. Pokrojoną w kostkę kiełbasę  przesmażam  na oleju z cebulą.  Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość  do smaku i gotuję jeszcze chwilę.  SMACZNEGO!  Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem, pycha

Takie tam pichcenie
Barszcz ukraiński. 153

Oryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również(...)kostkę i dodajemy do zupy, pietruszkę, seler, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej

Kuchnia Beaty
Kapuśniak na żeberkach 265

pieprz do smaku, gotować aż żeberka będą miękkie. Ugotowane żeberka wyłowić z bulionu i odłożyć. Kapustę kiszoną przepłukać 1 lub 2 razy jeśli jest bardzo kwaśna. Kapustę wrzucić do bulionu, dodać majeranek i gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Gdy kapusta będzie już miękka dodać odcedzone ugotowane ziemniaki. Gdyby zupa była za bardzo gęsta

Monia miesza i gotuje
Wspaniałe łazanki babuni :) #wegetariańskie 231

kapustą kiszoną i pestkami dyni (4-5 osób) Składniki: 1 opakowanie łazanek 10 średnich pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki pestek dyni 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, kminek, sos sojowy Łazanki gotujemy w osolonej wodzie al dente, po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotujemy makaron(...)macie mocno kwaśną. My używamy do łazanek kapusty kiszonej na winie. Jest idealna i delikatna w smaku. Kupicie ją w Lidlu w dużej żółtej puszce. Wracając do gotowania to po dodaniu kapusty podlewamy całość lekko wodą i dusimy jakieś 5 min. Teraz dodajemy pieczarki, dużo majeranku, pieprz, ostrą paprykę i kminek według uznania. Dusimy wszystko jeszcze

vegetanie
zupa warzywna 270

małych marchewek 4 mini kolby kukurydzy   kilka sztuk słodkiego groszku kilka rzodkiewek kilka szalotek ogórek świeży sól , pieprz biały , miód i pietruszka suszona do smaku Kapustę czerwoną kroimy w grubą kostkę i gotujemy około 10 minut w wywarze warzywn0-drobiowym . Odcedzamy kapustę i bulion doprawiamy miodem ,  solą i pieprzem. Kapustę chińska razem z groszkiem i obrana szalotką

na gazie
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 181

kurczaka-2 jajka-2 łyżki mąki-2 łyżki jogurtu naturalnego-odrobina sody oczyszczonej-przyprawy (delikat do mięs, kebab-gyros, warzywko, pieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska)   Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemyz woreczka i studzimy.   Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy

Maminek kulinarny
Kapusta z piekarnika 147

Zapewne przyznacie, że znana jest Wam kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...?  Ja jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo. Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze kapusta staję

Jadło i czytadło
Kapusta z pomidorami. 149

dodajemy kostkę bulionową, kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy 1/2 szkl. wody, pomidory nacinamy u nasady wkładamy do wrzątku, obieramy, kroimy w kostkę bez pestek, dodajemy do kapusty, dodajemy pieprz, sól, vegetę, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty

Kuchnia Beaty
Rosół z chili i wołowiną 217

połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu1 łyżka oleju słonecznikowego2 kapusty pak choi, 200 g cienkiego makaronu jajecznegokiełkiskórka z limonkiprzygotowaniePrzygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając koniec kapustki. W tym przypadku  wolę tę drugą metodę(...)zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem zupy na talerze, wrzucić do gotującej wody liście kapusty pak choi na 3 min , wyłożyć do talerzy. W tej samej wodzie zanurzyć gotowy makaron - dosłownie na 30sek , żeby lekko się zagrzał, przełożyć do Talerzy. Dodać pozostałe składniki - mięso

Stare Gary
Jak pierogi staly sie tradycja 210

waklowaniu, wykrawaniu i lepieniu tego przysmaku. Za kazdym razem mysle sobie, ze wiecej przy nich roboty niz jedzenia. Ale jak tradycja, to tradycja i nie ma taryfy ulgowej.Pierogi z kapusta i grzybamiskladniki na ciasto0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta1 szklanka wodysol2 zoltkaPol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa(...)grzybowsol, pieprzmajeranekGrzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci.Kapuste kiszona gotujemy podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy.Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.Gotowym farszem napelniamy pierogi.Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna przygotowanej przez

Przysmaki Karolki
Udka z kurczaka z kaszą gryczaną, w kapuście 202

kaszy gryczanej -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka, pieprz ziołowy -2-3 łyżki masła -olej Udka przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem ziołowym. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy. Zdejmujemy tyle liści, ile mamy udek. Filety z piersi kurczaka drobno siekamy. Czosnek kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki. Roztapiamy masło i podsmażamy delikatnie czosnek. Łączymy pokrojoną

Maminek kulinarny
Pierogi z kapustą i grzybami 130

kiszonej 100 g suszonych podgrzybków 2 duże cebule 3 łyżki masła sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą z gotowania grzybów i pozostawić na ogniu przez 20-25 minut.Przecedzić i ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na złoto na maśle. Kapustę, grzyby(...)pierogi. Tak  samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane drugą połową usmażonej cebulki. Smacznego

Gosia gotuje
Żeberka w młodej kapuście 158

papryka mielona słodka do smaku. Składniki: Żeberka opłukać, pokroić i podsmażyć na smalcu, razem z pokrojoną cebulą. Zalać gorącą osoloną wodą i ugotować prawie do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić pokrojoną kapustę , doprawić solą, papryką do smaku i udusić na wolnym ogniu do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym 176

Moim zdaniem jest to najlepszy przepis na czerwoną kapustę. Podpatrzony od Kingi Paruzel, która przygotowała ją w finale Master Chefa. Kiedy raz ją spróbowałam na stałe

Mania Gotowania