Idealna zupa na rozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka(...)zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą). Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego. W oddzielny garnku
MarciochaKucharzyobiadu :) Lubicie? Ja taką kapustę z masełkiem i duuużą ilością koperku wprost uwielbiam :) Składniki: młoda kapusta ( u mnie 1/2 główki) sól, pieprz masło ( u mnie 1 łyżka) koperek Kapustę siekamy i gotujemy aż będzie miękka. Dokładnie odcedzamy. Dodajemy trochę masła i smażymy na małym ogniu często mieszając, aż pozostała woda wyparuje a kapusta nabierze maślanego aromatu. Dodajemy posiekany koperek oraz
My simple kitchenjajka--1 szkl.wody1 szkl. mleka-½ łyżeczki soli +jajo roztrzepane i bułka tarta do obsmażenia Ze składników na ciasto przygotowujemy masę naleśnikową i smażymy naleśniki na złoty kolor,odstawiamy. . Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem wegety do miękkości. Odsączmy i wyciskamy nadmiar wody.Na patelni podsmażamy cebulę drobniutko pokrojoną i dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem . Nadzienie powinno
Z Kuchni Do Kuchnipowoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku.Do bulionu dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez
Poezja smakuDzisiejszy obiad po Kaszubsku :). Gotowałam dziś specjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regiuonu. Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól(...)będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy
Apetyczna babeczkaasyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku Kapusta na słodko: 1 litr kapusty kwaszonej z marchewką(...)naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek
Wanilia i Kardamonpapryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, maggi, olej Sposób przygotowania: Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości. Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę
Nie tylko w kuchniprzepołowionysól do smakuDodatki3 kapustki pak choi200 g grzybów shitakekolendramakaron ryżowy (opcjonalnie)przygotowanieWszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki, osobno odłożyć części białe(...)zielone. Do bulionu wrzucić grzyby gotować aż zmiękną , dodać białe części pak choi, gotować 3 - 4 minuty, dodać zielone listki i nadal gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka. Podawać z dodatkiem kolendry. Można dodać makaron ryżowy, ale nie jest to niezbędne. Smacznego
Stare Garyoliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem(...)dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew i chili i smażyłem przez chwilę. Rozprowadziłem następnie octem i 250 ml wody, gotowałem na średnim ogniu 10 minut. Potem dodałem brokuły, kapustę, młodą cebulę i gotowałem dalsze 5 minut. Na koniec domieszałem kawałki ogórków i mango, gotowałem jeszcze 5 minut. Warzywa pozostawiłem 15 minut w cieple ( na wyłączonej płycie), następnie nałożyłem do słoików. Słoiki
R'n'G Kitchenwielkości kapusty czerwonej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku jogurt typu greckiego oliwa z oliwek pieprz, tymianek sos sojowy Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapustę szatkujemy na cieniutkie paseczki, cebulę kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej cebulę do miękkości. Dodajemy do cebuli kapustę, zielony
vegetaniepotrawa mojej Mamy i to Ona właśnie najczęściej go gotuje u nas w domu. Ja zajmuję się głównie doprawianiem dania i samą degustacją. Trzeba przyznać, że udał się znakomicie po raz kolejny, więc goraco polecam przepis. Z dedykacja dla Cioci Krysi. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 600 g kapusty słodkiej 1 mała laseczka kiełbasy podlaskiej(...)tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Sposob przygotowania: Na dnie garnka układany umyte żeberka, przykrywamy kiszoną kapustą, zalewamy wodą, tak aby mięso było przykryte .Gotujemy do czasu, aż z żeberek będzie można łatwo oddzielić kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie
Gosia gotujemajeranek do smaku szczypta gałki muszkatołowej 2-3 łyżki drobno pokrojonej świeżej bazylii 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę garść zielonego mrożonego groszku z marchewką Sposób przygotowania: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą i lekko podgotować. Wyjąć, ostudzić i drobniutko pokroić, 2/3 przełożyć do miski. D odać mięso zmielone przez maszynkę o grubych oczkach i pokrojoną w drobną kosteczkę(...)gładką masę. Zwilżyć dłonie wodą i formować okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzać olej ułożyć nasze gołąbki i podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać pomidory, pozostałą pokrojoną kapustę, groszek z marchewką i masło. Ponownie doprawić. Przykryć pokrywką i dusić na małum ogniu 35 minut, aż pomidory się prawie rozpadną. Można ewentualnie podlać 2-3 łyżkami wody. Wyłożyć na talerz
Gosia gotujetego, że danie bulgotało skwierczało. Zastąpiliśmy białą kapustę, kapustą włoską ( zagospodarowanie zawartości lodówki ). Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 300 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 2 jajka sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekałem, usmażyłem na złoto na odrobinie masła. Wymieszałem ją z poszatkowaną ugotowaną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami. Doprawiłem sola i pieprzem. Na patelni rozgrzałem trochę masła
R'n'G KitchenWędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości. Po ugotowaniu, mięso wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i kroję na małe kawałeczki. W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki(...)koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję. Dodaję mięso. Pokrojoną w kostkę kiełbasę przesmażam na oleju z cebulą. Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość do smaku i gotuję jeszcze chwilę. SMACZNEGO! Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem, pycha
Takie tam pichcenieOryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również(...)kostkę i dodajemy do zupy, pietruszkę, seler, marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, pora kroimy w półkrązki, ziemniaki w kostkę,kapustę szatkujemy, fasolkę w kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej
Kuchnia Beaty