kapusta gotowana - 2500 przepisów (strona:15/167)

Kapuśniak 138

karkówki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku  1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminku sól pieprz do smaku 1/2 szklanki oliwy Wykonanie  Krok 1 Umytą kapustę posiekać , odstawić. Krok 2   Umytą i obraną marchew ,pietruszkę, ziemniaki pokroić w słupki , cebulę w piórka(...)minut.' Krok 5 Do garnka wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia .,gotować ok 5 minut , dodać              pokrojoną kapustę , zamieszać , dodać kminek ,rozgniecione ziarna kolendry. Gotować             aż kapusta zmięknie  Krok 6 Dodać sól, pieprz ,zioła , gotować na wolnym ogniu ok 10 minut

Eli Gotowanie
Tradycyjny bigos 174

przepis. W każdym domu smakuje inaczej. Jednak zawsze podstawą tej potrawy jest kapusta.  Niektórzy robią z grzybami, inni z samej kapusty słodkiej, a jeszcze inni z samej kapusty kiszonej.  Ja Wam dzisiaj przedstawię mój  przepis na bigos.  Powiem Wam, że bigos najlepiej gotować po Świętach, kiedy zostają nam resztki różnych mięs i wędlin.  Wszystko możemy(...)pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać

O kuchni z uczuciem
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 105

ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy woda i gotujemykapusta zrobi się miękka. W międzyczasie gotujmy 3 ziemniaki. Można je ugotować w mundurach lub obrane w kawałkach nie robi to wyczuwalnej różnicy w smaku. Można też użyć ziemniaków pozostałych(...)wczorajszym obiedzie. Gdy kapusta już się ugotuje odsączmy ją i dodajemy do niej smalec. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy (jeżeli gotowaliśmy je w mundurkach najpierw należy obrać) i dodajemy do kapusty. Solimy, mocno pieprzymy i mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję kapusty. Ziemniaki powinny rozpaść się i nie być wyczuwalne. Jeżeli kapusta będzie za kwaśna dodajemy troszkę cukru. Jeżeli chodzi o przygotowanie klusek

Kulinarna Patilogia
Bigos domowy 197

tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier do smaku gałązka rozmarynu Kiszoną kapustę należy odcedzić. Gotować ze skwarkami i tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania

Apetyczna babeczka
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 212

seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję  warzywa prócz ziemniaków i chwilę  podsmażam, następnie zalewam wodą.  Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie. Następnie odcedzam je i odstawiam(...)Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą. Kapustę wraz z kiełbasą i warzywami gotuję, aż kapusta i warzywa zmiękną. Kiedy już wszystko jest odpowiedniej miękkości, dodaję ugotowane osobno ziemniaki, dodaję majeranek i zagotowuję całość. Odstawiam - kapuśniak najlepiej smakuje na dzień następny, wtedy wszystkie smaki się

W kuchni Karmel-itki
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 160

wbić jajko - dokładnie wymieszać. Przygotowanie kapusty : Odkroić dolną część głąba i delikatnie zdejmować kolejne liście.  W dużym garnku zagotować posoloną wodę (ok. 1 łyżeczki soli). Liście kapusty wkładać partiami i gotować pod przykryciem do czasu aż lekko zmiękną (będą al dente). Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową lub szczypcami i układać na talerzu, aby ostygły.  Przygotowanie gołąbków : Liść kapusty ułożyć(...)następnie delikatnie, ale dość ciasno zwijać liść od siebie. Gołąbki układać na talerzu/desce lub od razu w naczyniu do gotowania/pieczenia zawiniętą częścią do dołu. Gotowanie gołąbków : Naczynie do gotowania wyłożyć liśćmi kapusty (wierzchnimi lub tymi które się podarły). U mnie było to naczynie od wolnowara, gołąbki można także zapiekać/gotować w naczyniu żaroodpornym (ceramicznym lub żeliwnym), a nawet

Codzienne Gotowanie
Bigos nad bigosami 128

mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyławiamy mięso, a łyżką wazową wywaru zalewamy grzyby i gotujemy je w nim kilka minut. Do reszty płynu wrzucamy poszatkowaną białą kapustę i gotujemy do miękkości. Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je na sitku i kroimy w grube pasy. Kapustę kiszoną podsmażamy na maśle, po czym przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów(...)oraz, jeśli zachodzi potrzeba, większą ilością mięsnego wywaru. Dorzucamy do niej również pokrojone grzyby oraz jagody jałowca, mieszamy i gotujemy do miękkości kiszonej kapusty. Na patelnię z masłem wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy do niej koncentrat pomidorowy i przesmażamy całość kilka minut. Zasmażoną cebulę z koncentratem wrzucamy do ugotowanej białej kapusty i dobrze mieszamy. Łączymy ją również

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki w sosie pomidorowym 299

doprawić solą, pieprzem. Umyć ryż i obgotować go przez 3-4 minuty. Odcedzić, wystudzić, dodać do masy mięsnej. Dodać jaja, dokładnie wymieszać. Kapustę sprawić z wierzchnich uszkodzonych liści. Wyciąć głąbik. Włożyć do dużego garnka z gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez 5-10 minut. Odsączyć z wody i wystudzić. Wyciąć lub pobić zgrubienia liścia. Nadziewać liście farszem, zawijać niezbyt(...)kostek rosołowych ( zrobiony wg. przepisu na opakowaniu) mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy nim gołąbki. Przykrywamy gołąbki zbędnymi liśćmi kapusty i przykrywką – gotujemy na niewielkim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Gotujemy je około 40-50 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami posypanymi natką pietruszki. Smacznego. Podoba Ci si ę Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udost ę pnij

Smaczne Potrawy
Łazanki z kapustą 139

Drobno pokroić.  Włożyć do garnka i podlać wodą, dodać liść i postawić na ogniu.  Kolendrę, koper, cząber utrzeć w moździerzu.  Dodać z pozostałymi przyprawami do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Cebulę drobno posiekać.  Pieczarki pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki(...)Odstawić na bok.  Łazanki ugotować w osolonej wodzie. Kiedy kapusta jest już gotowa dodać podduszone pieczarki z cebulą.  Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.  Gotować bez przykrycia  jeszcze razem przez chwilę, aby smaki się połączyły.  Dodać ugotowane łazanki i wymieszać całość.   * suszone grzyby należy namoczyć przez minimum kilka godzin, a następnie ugotować

Sto kolorów kuchni
Szybki bigos z piersią z kurczaka 243

kurczaka kawałek kiełbasy słoiczek przecieru pomidorowego (200g) łyżeczka kminku pół łyżeczki majeranku papryka słodka 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman pieprz, sól Przygotowanie:Biała kapustę szatkujemy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Najlepiej w dużym garnku. W osobnym garnku gotujemy przez chwilkę kiszoną kapustę (nie płuczemy jej).   Mięso i kiełbasę kroimy w kostkę. Posypujemy(...)sosem sojowym. Dusimy razem do miękkości. Z białej kapusty odlewamy wodę a następnie dodajemy do niej kiszoną kapustę, mięso z kiełbasą, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy razem do miękkości kapusty i przeniknięcia się smaków.  Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Pierogi z kapustą i grzybami 100

podajemy gotowane z kapustą i grzybami, a później odsmażane. I chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i dla Nas zawsze będzie zawierać dania bez mięsa. A jak jest u Was? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 3 kg kiszonej kapusty sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przyprawa do dań z kapusty 3 cebule olej(...)szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rana. Wymoczone grzyby gotujemy do miękkości, ok 20-30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę siekamy drobniej i również gotujemy do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Odcedzamy dokładnie z wody. Grzyby również odciskamy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa z grzybami shiitake 221

cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut,  dodać kapustę  i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu

Stare Gary
Gołąbki z ryżem i mięsem. 161

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie obracamy kapustę i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Wyłączamy grzanie, wylewamy wodę i pozostawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, skracając jednak czas gotowania o 5 minut. Przestudzoną kapustę dzielimy

Rozpustne gotowanie
Bigos z czerwonym winem 203

ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem do wysokości kapusty i wstawiamy na mały płomień. Gotujemy przez ok. godzinę, do miękkości kapusty, od czasu do czasu mieszając. W czasie gdy kapusta się gotuje, my zalewamy suszone grzyby wrzątkiem żeby zmiękły. Boczek i mięso kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Cebulę(...)kroimy w kostkę i szklimy na oleju dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę i przesmażamy.  Kiedy kapusta jest już miękka odcedzamy nadmiar wody, dodajemy do niej odcedzone grzyby, odgotowane mięso i boczek, przesmażoną kiełbasę z cebulą i podlewamy to wywarem w którym gotowało się mięso (nie za dużo, jest dość pikantny). Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez

Pelusiowa Kuchnia
Bigos z młodej kapusty 146

Wbrew pozorom ten bigosik nie jest wcale czasochłonny. Młodą kapustę wystarczy niedługo gotować a w międzyczasie możemy przygotować sobie mięsną wkładkę. Najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam przygotować go wieczorem. Jest znacznie delikatniejszy w smaku niż taki tradycyjny bigos i idealnie pasuje na wiosenny obiad :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 plasterki boczku 3 kiełbasy śląskie 1 cebula(...)ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, vegeta pęczek koperku Kapustę posiekać i gotować aż będzie miękka. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zrumieni dołożyć pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę. Wszystko razem przesmażyć przez parę minut i dodać do odcedzonej kapusty. Dodać koncentrat

My simple kitchen